Gran Turismo Sport - recenzja

Daniel Górecki, 2017-10-24 15:00 | Źródło FrazPC Game Lab |

Aż 4 lata przyszło nam czekać na nowe Gran Turismo, ale ekipa Polyphony Digital przyzwyczaiła nas już do tego, że pracuje w swoim tempie, nie bardzo zważając na to, co dzieje się dookoła. A dzieje się naprawdę dużo, ponieważ na rynku wyścigów o symulacyjnym charakterze w międzyczasie pojawiło się kilku naprawdę mocnych rywali, jak Project CARS czy Assetto Corsa, a do tego główny rywal GT, czyli Forza Motorsport, tylko umocnił swoją pozycję wraz z debiutującą na początku tego miesiąca 7 odsłoną. Jak na tym tle wygląda Gran Turismo Sport? Niestety nie najlepiej, ale absurd całej sytuacji polega na tym, że to i tak bardzo dobry tytuł, który pod pewnymi względami przewyższa swoich konkurentów.  

gran_turismo_sport_20171024114038

Już od pierwszej zapowiedzi GT Sport pojawiły się obawy, że japoński deweloper ponownie próbuje sprzedać nam płatne demo. I coś w tym jest, bo chociaż nie jest to twór na miarę Prologu, to znowu otrzymaliśmy coś pomiędzy tym sławnym dziełem a pełnoprawną odsłoną serii, a co gorsze musimy za to zapłacić pełną cenę. Poza tym, marzenie o Gran Turismo 7 na obecnej generacji PlayStation wydaje się być już praktycznie nierealne, ponieważ ekipa Kazunoriego Yamauchi koncentrować będzie się teraz na rozbudowywaniu Sport.

GT Sport od samego początku budzi mieszane uczucia i zapewne opinie na temat tej produkcji będą bardzo podzielone. Jeśli poszukujecie bowiem kolejnej dużej odsłony serii, która stanie w szranki z Forza Motorsport 7 i Project CARS 2, to z pewnością będziecie zawiedzeni, ale jeżeli lubicie wyścigi stawiające głównie na  potyczki sieciowe,to gra może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Najnowsza produkcja Polyphony Digital już na początku udowodniła mi, że japońscy deweloperzy nieco nie nadążają za najnowszymi trendami, ponieważ po klimatycznym intro przywitało nas dość oldschoolowe menu. Sposób pogrupowania wszystkich opcji, jak i sam design interfejsu oraz towarzyszące mu dźwięki, nasuwają skojarzenia sprzed dekady. To jednak mało istotny element, szczególnie w obliczu ubogiej zawartości GT Sport.

gran_turismo_sport_20171024114416

 

Strona 1 z 4

Tagi: PS4, recenzja, test, 4K, PlayStation 4, wyścigi, ocena, Polyphony Digital, Gran Turismo, ścigałka, Gran Turismo Sport,

Komentarze (147)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

24.10.2017 19:46

Wątków: 806 | Odpowiedzi: 44759

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 3840x2160) pochodzi stąd



rozumiem ze to jakis tryb RETRO? Ikona: ;)

Rzadko inteligencja idzie w parze z urodą ale u mnie tak się jakoś złożylo

24.10.2017 20:41

Wątków: 176 | Odpowiedzi: 15775

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 780x585) pochodzi stąd

Ikona: hap

Lux Occulta

25.10.2017 01:05

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

@DANIEL GÓRECKI

Jaka znowu statyczna kamera ? masz na myśli kamere za autem ? jesli tak to przeciez mozna to zmienić w Ustawieniach zaawansowanych na kamere Bliską i wartości obie ustawić na wartość 0, tym sposobem mamy kamere dynamiczna zza auta.
Mało tras i samochodów ? tylko za to mamy jest na najwyzszym poziomie wykonania, konkurencja w postaci FM7 sie tu nie umywa.
Kolejna wada wg. Ciebie "brak opcji zapisywania postępów w trybie offline" jaka to niby wada to jest wlasnie zaleta bo tym sposobem save'y są bezpieczne.

25.10.2017 01:09

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

zniszczenia a która gra ma dzisiaj zniszczenia ? brak zgody od producentów marek i tyle w temacie. w FM7 tak samo brak zniszczeń.

25.10.2017 01:16

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

Tak poza tym porównywanie GT Sport do FM7 to obrazanie marki Gran Turismo i jej twórcy, FM7 to odgrzewany kotlet niczym szczególnym sie nie wyróżnia, graficznie GT Sport to inna liga klasa sama dla siebie poza konkurencją.

25.10.2017 06:20

Wątków: 11314 | Odpowiedzi: 279

PeterMac

- chodzi o to, że kamerka jest sztywno umieszczona w jednym punkcie, kiedy u konkurencji reaguje na nierówności teresu, oddala się przy zwiększaniu prędkości czy zwalnia przy hamowaniu
- nie odnotowałem żeby trasy były lepiej odwzorowane niż u konkurencji, a co do aut, to każdy musi sobie sam odbpowiedzieć, czy woli 700 sztuk odwzorowanych bardzo dobrze czy 162 z nawet przesadnym pietyzmem
- wymóg online jest nie do obrowny - nie masz internetu, pograsz tlko w szybką grę
- zniszczenia w GT Sport także są wyraźnie słabsze niż u konkurentów, gdzie chociaż pękają szyby, czy odpają zderzaki

25.10.2017 08:39

Wątków: 358 | Odpowiedzi: 15980

ja tam wole 162 samochody

mój syn woli 700, wyścigi i single player to jakieś nieporozumienie.

ps. haracz od sony to tez nieporozumienie.

http://www.speedtest.net/my-result/6723986962 ☺

25.10.2017 09:47

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7292

daniel_wl

znaczy ze jak jezdzisz z PRAWIDLOWEJ kamery w srodku to tez jest sztywnie ??

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

25.10.2017 10:10

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 18

na razie jeszcze nie mamy 1800p rozdzialki Ikona: :) wiec mozna poprawic Ikona: :D

25.10.2017 10:54

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 7

...

"Najnowsza produkcja Polyphony Digital już na początku udowodniła mi, że japońscy deweloperzy nieco nie nadążają za najnowszymi trendami, ponieważ po klimatycznym intro przywitało nas dość oldschoolowe menu." - to jakiś żart ?
Co prawda moja pensja z biedry nie pozwala mi na zakup konsoli ps4, ale u znajomego troche gram i nie rozumiem jak można się przyczepić do MENU. Jest proste i przejrzyste. Nie to co w Project Cars 2, którego nawiasem pisząc również nie mogę sobie kupić, bo na moim laptopie sprzed 5 lat (emachines kupiony w biedrze troszkę przymusem bo nie zszedł) to ta gra też nie bardzo chce działać, ale widziałem film na youtube.

25.10.2017 12:11

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7292

zgadzam sie

Widac Autor nie zna sie na Japobskiej mysli technicznej. Funkcjonalnosc > gowno estetyka i wodotryski. Dlatego kocham Japonskie auta za praktyczne inne rozwiazania

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

25.10.2017 12:18

Wątków: 11314 | Odpowiedzi: 279

LORD_ZED

w środku coś niby lekko trzęsie, ale generlanie słabo na tle konkurentów

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

25.10.2017 13:32

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 22247

PeterMac

a Ty grałeś w GT Sport, czy powtarzasz po kimś?

Przecież graficznie (mówię o samej jeździe, nie przerywnikach, menu etc. które są genialne) to kupa i się śmiałem do kumpla, u którego grałem (na PS4 Pro + TT300) że niewiele to się różni od GT2, w które graliśmy jako nastolatkowie...

bez jaj, gra jest świetna, ale grafika to kupa i żadne zaklinanie tego nie zmieni...

ps: co do odgrzewanego kotleta to absolutnie się mylisz, lubię obydwie serie, ale to GT zdecydowanie bliżej do kotletów (choćby ostatnie dwie części, które praktycznie były tą samą grą z innym interfejsem)...

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

26.10.2017 01:08

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

@ancymon

Piszesz moze ze grafike GT Sport ma słabą ? bo jesli tak to po prostu brak mi słów. To najlepsza grafika jaką widziałem do tej pory w grze wyścigowej po prostu coś pieknego, za grafikę daje 10/10, dzwięki tez są teraz lepsze niz w FM7. takze gra im wyszła rewelacyjnie, szkoda tylko ze zabrakło kariery to jedyna wada tego tytułu.
Porównaie do FM7
https://www.youtube.com/watch?v=bIDXBpG1uJY

26.10.2017 01:20

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

Pare fotek z wyscigu ode mine

https://ibb.co/iUpFkm
https://ibb.co/b0W6rR
https://ibb.co/bLoVJ6
https://ibb.co/kbx1Qm
https://ibb.co/dpOVJ6
https://ibb.co/fBN1Qm
https://ibb.co/bsB6rR

Rzeczywiście grafika słabiutka, FM7 ma lepszą :D, ludzie to na prawdę mają klapki na oczach i na uszach.

26.10.2017 01:36

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

@daniel_w

Przeciez napisałem jak należy ustawić kamere aby była dynamiczna zza auta
Co do duzej ilości aut w FM7 to ja podziękuje za ich jakość, gdzie nawet zapomnieli o dodaniu lusterek w niektórych modelach haha
https://www.youtube.com/watch?v=tWhxpRTyuIU
Trasy nie są wg Ciebie lepiej odwzorowane heh to zobacz od choćby taką jak Nurburgring.

26.10.2017 02:42

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

https://www.youtube.com/watch?v=WJukvCp5ORo
Jeszcze jakieś wątpliwości odnośnie grafiki jak i dzwięków ?

26.10.2017 03:16

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

Tutaj jak gra wygląda podczas normalnej jazdy jak ktoś ma gogle VR od Sony
https://www.youtube.com/watch?v=pkrMe83tB94

Dziękuje tyle w temacie.

26.10.2017 09:41

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27090

PeterMac

już się tak nie podniecaj i nie spamuj tyle

i7-6700K / MSI Z170A Gaming M5 / 16GB DDR4 Patriot Viper 4 3000 / GB Aorus 1080Ti / Corsair RM850i / Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB + Crucial 480GB / Fractal R5 / ASUS PG279Q

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

26.10.2017 09:52

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 22247

PeterMac

ja mówię o grafice w trakcie gry, a nie na powtórkach czy trybie zdjęć, szkoda mojego czasu... w rzeczywistości gra ma słabą grafikę (jak na dzisiejsze standardy i pc) i każdy oprócz fanboyów będzie w stanie to stwierdzić. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo dobra.

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

26.10.2017 10:00

Wątków: 87 | Odpowiedzi: 4184

Czytalem recenzje na innym portalu, tez zjechali ta gre, i to nie za grafike, takze chyba cos jest na rzeczy

biurkowym żartownisiom mówimy stanowcze "ciach"

26.10.2017 10:05

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7292

PeterMac

za przeproszeniem do do aut Forzy 7 to PIERDOLISZ



moge ci dla porownania nagrac moja integre. Wszystko jest i dziala identycznie. Dzwiek Silnika i wydechu jest 1:1 nawet jak sie auto prowadzi jak zapodalem mody takie jak mam na swojej integrze...

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

26.10.2017 15:53

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

@ancymon - udajesz czy nie dociera ? przeciez dałem linki do porównań w trakcie gry, takze nie wiem co tam dalej klepiesz.
@LORD_ZED - chyba sobie żarty stroisz, FM7 w modelach aut nie ma najmniejszego podjeścia do tych z GT Sport, nawet DigitalFoundery zrobiło juz porównanie i oczywistym jest ze modele w GT Sport są duzo dokładniej i lepiej odwzorowane, takze daruj sobie te przekleństwa. Mam FM7 również zeby nie było i gram na ustawieniu 4K Ultra @60fps, takze wiem jaki poziom grafiki ta gra reprezentuje, nie mówie ze ma złą grafikę bo ma bardzo dobrą, ale do GT Sport to sie nie umywa.

26.10.2017 16:13

Wątków: 72 | Odpowiedzi: 7097

Wszstko fajnie

ale dla mnie brak singla, gówno autek (czytaj nie supercarów czy aut wyścigowych) to już nie GT. Lubię tą serię ale ta odsłona pt. "Bardzo chcemy udawać iRacing" celuje w zupełnie innego klienta - nie mam cierpliwości do czekania 20 minut na kolejny wyścig.

EDIT: do ludzi czepiających się grafiki: naprawdę nie wiem co tam wam nie pasuje, wygląda ładnie i czytelnie. Potrzebujecie blurów, efektów i filtrów "filmowych" żeby było "ładnie" czy co?

4790K, 32GB DDR3, GTX1080

26.10.2017 18:29

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7292

PeterMac

Ja sie pytam... Gdzie sa Hondy w GT Sport??? Ciezko porownac cos do czegos czego nie ma. W gt5 i gt6 nawet srodkow nie bylo w Hondach wiem bo mialem. Jak zobaczylem ta zajebista biede ilosci aut w nowym gt sport to w pizdziec sprzedalem ps4 i kupilem firze i kierownice.

Zakladam ze zrobic 1/4 aut jest latwiej ??

Yogi dokladnie o to mi chodzi z GT zostala tylko nazwa. Do kazdego GT specjalnie kupowalem soniacza. Mialem wszystkie po za prologue i concept czy jak tam bo wtf to byly platne dema.

Nie ma Hond niech sie ida jebac. Posmigam Integra civic i crx w forzie a swoja po torze w przyszlym roku jak co roku..


Musze tylko inaczej gopro dac bo dalem duoy w tym roku lol.

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

27.10.2017 01:41

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

LORD_ZED - jak to nie ma Hond Ikona: :)
https://www.youtube.com/watch?v=LRUlQEBkODk

27.10.2017 01:46

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

Aut jest mniej ponad 170 modeli ale są dopracowane do granic mozliwości, takze wolę jakość nie ilość. Jest czym pojezdzić gram i nie narzekam na ilośc modeli.
Wracając do Hondy jest tez miedzy innymi najnowszy NSX.

27.10.2017 01:57

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

NSX 2017
https://www.youtube.com/watch?v=NZe39NC2F5U

27.10.2017 02:44

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 327

...

Co do dzwięków FM7 ma je mocno spaprane, posłuchaj jak brzmi od choćby taki Subaru WRX STI '14 w FM7 a jak w GT Sport. https://www.youtube.com/watch?v=WJukvCp5ORo
Kolejnym przykładme są te wyżej które dałem z Nissana GT-R czy tez Mazdy MX-5.
Dalej uwazasz ze FM7 ma takie fenomenalne dzwięki :), juz wiele osób mocno narzeka na dzwięki w FM7 nawet zagorzali fani tej serii potrafią uznać wyższość GT Sport i pod tym względem, a juz na pewno nie ma najmniejszych wątpliwości jesli chodzi o oprawe graficzną.
Wiesz jak juz mówiłem mam oba tytuły takze jestem obiektywny co do oceny.

27.10.2017 09:19

Wątków: 39 | Odpowiedzi: 13377

...

Ancymon, nie ma różnicy czy gra czy powtórka w tym GT, grafa taka sama. Detale aut dużo lepsze w GT niż w F7 ale coś za coś. 170 vs 700 aut. Jedyne co robi super robotę to oświetlenie, które bije na głowę to z F7. A no i menu IMO lepsze w GT bo to w F7 to jakiś głupek projektował... Brak restartu wyścigu xD i 3/4 ekranów puste.

i5 4670K@4.5 / MSI Z87-G43 / MSI 970 Gaming 100ME / Ares 16GB 2133MHz / SSD M500 240GB + MX300 525GB / Seasonic X-650KM3 / Carbide 300R / XL2411T + AOC i2757Fm / QuickFire TK Brown / G502

27.10.2017 09:36

Wątków: 258 | Odpowiedzi: 12914

nie jestem fanem "race simów", ale nie rozumiem tego narzekania na niby słabą grafikę. Owszem, na pierwszych alphach GT:S wyglądało co najwyżej przeciętnie, ale jak pograłem w betę i obejrzałem sobie ostatni materiał na DigitalFoundry to gra jednak zaskakuje pieszczotą o detale i jest po prostu ładna.

Bo w jaki sposób ta gra "na dzisiejsze standardy i pc" może mieć słabą grafikę, skoro nie ma niczego leszpego, co te standardy wyznacza? Zawsze myślałem, że standard porównawczy definiuje najładniejsza gra w danej kategorii na rynku. Nawet gry ze stricte pecetowym rodowodem jak jakieś asseto corsy, project carsy, iracingi i rfactory wyglądają co najwyżej w stopniu podobnym, ale na pewno nie lepszym, a najbliżej jest chyba i tak konsolowo-pecetowa Forza 7. A porównywanie tego tym bardziej do GT2 to jest już jak dla mnie totalnie odjechane. Bo chyba nie będziemy się kolejny raz bawić w ronsoniade, czyli teoretyzowanie jakby to gry mogły niby dziś wyglądać, gdyby ci 'gupi' developerzy robili je tylko z myślą tylko o kartach 10 Tflops lolowego pcmr za kilka tysięcy, a których i tak potem by nikt nie kupił?

Tak więc niejako to właśnie GT:S definiuje teraz standard, jak w dzisiejszych czasach wyglądają tzw. 'race-simy', skoro nic lepszego w tej kategorii nie ma (a jak jest, to chętnie zobaczę).

I owszem, zawsze można wymienić choćby takiego DriveCluba, który w kategorii grafiki otoczenia i rozwiązań pogodowych wciąż jest najładniejszą ściagałką na rynku, ale to nie dość, że też trochę już inna kategoria samochodówek to też zupełnie inny target jeżeli chodzi o framerate (stałe 30 fps vs stałe 60).

Na pewno chciałoby się by grafa była dziś dużo lepsza od tego, co mamy, no obecnie taki a nie inny jest obecnie standard wyznaczający przez najładniejszą grę w tej kategorii na sprzęt na który może sobie pozwolić najwięcej ludzi. Pewnie dopiero next geny przyniosą tutaj sporą poprawę, bo że coś nagle wyskoczy dużo ładniejszego na pecety to bym tradycyjnie nie liczył.

A co do ilości aut w tym GT:S - można się śmiać, że na tle poprzednich części wypada to blado, ale imo dobrze, że niejako 'zrestartowali' katalog i robią go już tylko z myślą o obecnych i pewnie przyszłych generacjach. O ile kojarzę, to w GT5 czy 6 masa tych wszystkich aut (nie premium) brała się jeszcze z wersji na PS2 i mocno trąciła już myszką pod względem wyglądu oraz chyba nawet nie miała detali wnętrz, o słabych dźwiękach nie mówiąc. W GT:S widać spory postęp w tej kategorii i zbudowanie nowego katalogu na pewno trochę zajmie ale patrząc na ilość detali jaki pakują teraz w te autka to pewnie spokojnie w kilku kolejnych odsłonach będą mogły służyć... Szkoda tylko, że są kilka lat do tyłu pod względem katalogu podowanego przez forze, bo robienie GT6 na końcówkę generacji ps3, gdy ps4 już było na rynku cały ten proces imo tylko opóźniło...

PS4 Pro | PS VR | X360 | Nexus 4 | LG G Pad 8.3 | Intel i5-6500, Kingston 16 GB RAM DDR4 2133MHz CL14, EVGA GeForce GTX 960 4 GB, ASRock H110M-DGS | SSD + HDD | i inne bzdury | kto to czyta...

27.10.2017 09:44

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7292

PeterMac

Ja sie pytam gdzie jest W kolejnosci Rocznikowej: CRX Civic ED6 Del Sol DC2 EK9 ATR S2K EP3 DC5 CRZ FN2 FD2 ???

Dali EK2 tylko i nowego NSX ?? Zajebiscie biednie


NIE NIE MA HOND !!!! Moge dodac ze jechalem kazdym z tych aut. W roznych konfiguracjach jako kierowca lub pasazer..


Forza za to nie ma Toyot....

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 11:01

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 24

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.10.2017 11:03

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 22247

dla mnie

w ruchu lepiej wygląda Driveclub niż to GT, ale co kto lubi... Ikona: :)

i nie obchodzi mnie, że to kosztem klatek - piszę o samej grafice. GT Sport wygląda po prostu słabo, grałem w to na dobrym tv i wiem co mówię Ikona: :)

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.10.2017 11:28

Wątków: 296 | Odpowiedzi: 48584

hm

'takiego DriveCluba, który w kategorii grafiki otoczenia i rozwiązań pogodowych wciąż jest najładniejszą ściagałką na rynku'

pobocze z teksturami z PS3 i maksymalnym rozmyciem faktycznie wyglada pieknie Ikona: :) co do zmiennych warunkow pogodowych i oswietlenia zgoda.

graficznie to nie ma zbytnio czego porownywac z Forza.

i7-8700K@4900 / Z370-F / 16GB 3200 CL14 / GTX 1080@2050/11600 / BX100 250GB / RM750

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:22

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 115

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

27.10.2017 12:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 98

lubisz kasować za nic, to kasuj

SUKO

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.