LG G6 - recenzja

Daniel Górecki, 2017-04-20 18:45 | Źródło FrazPC Tech Lab |

Nie ma co owijać w bawełnę - LG G5 było porażką, a przynajmniej z komercyjnego punktu widzenia, ponieważ pomimo pochlebnych recenzji telefon sprzedał się mocno poniżej oczekiwań koreańskiego giganta, stawiając w trudnej sytuacji dział mobilny, który zaczyna być traktowany jak kula u nogi koncernu. Konsumenci nie kupili pomysłu modułowego smartfona, a nie był to jedyny problem tego telefonu, dlatego też producent wycofał się z niego rakiem i tym razem postawił na bardziej klasyczne rozwiązania, ale w nowoczesnej formie. Czy LG G6 odniesie tak bardzo potrzebny LG sukces? Ma na to papiery, ale w tym segmencie niczego nie można być pewnym, więc postanowiliśmy nieco bliżej się mu przyjrzeć.

lg_g6_01

Design i wykonanie

LG nie ma raczej opinii trendsettera rynku smartfonów, ale w tym przypadku Koreańczycy znajdują się w awangardzie i próbują - wraz z Samsungiem i jego nowymi flagowcami - promować nowe proporcje ekranu 2:1 (jak podaje producent 18:9). Co więcej, koncern nie przodował także w zakresie designu swoich słuchawek i choć swego czasu G4 ze skórzanymi plecami mocno przypadło mi do gustu, to jednak w ostatnim czasie konkurenci zostawili go wyraźnie z tyłu. To również ma szansę ulec zmianie, ponieważ G6 to niezwykle stylowy model, który z jednej strony nie jest zbyt nachalny czy przesadnie oryginalny pod względem wzornictwa, ale za sprawą kilku ciekawych rozwiązań potrafi przykuć wzrok i zdecydowanie może się podobać.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_2__01

Zacznijmy więc tradycyjnie od wyglądu urządzenia, bryła G6 jest dość prosta (zapomnijcie o zakrzywionych ekranach i tego typu cudach), ale nie da się ukryć, że porzucenie modułowej budowy wyszło tegorocznemu flagowcowi LG na dobre. W tym przypadku metalowa obudowa, która wyglądała nieco plastikowo, zastąpiona została eleganckim szkłem, które zastosowano zarówno na tylnym (Gorilla Glass 5), jak i przednim (Gorilla Glass 3) panelu, a szklane powierzchnie rozdziela metalowa ramka z fazowanymi polerowanymi krawędziami. Do naszych testów otrzymaliśmy telefon w kolorze kosmiczna czerń, ale do wyboru są także lodowa platyna i mistyczna biel – swoją drogą te nazwy na pewno wymyślają kobiety :) Połączenie metalu i szkła, czyli urbanistycznych materiałów, jest już dość powszechne, jeśli chodzi o telefony z wyższej półki, więc LG raczej nie ma co tu liczyć na dodatkowy poklask, ale … G6 kryje jeszcze asa w rękawie.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_3__01

lg_g6_-_recenzja_frazpc_11_

Chodzi oczywiście o bardzo cienkie ramki wokół wyświetlacza, bo o ile do minimalnych grubości tych na bokach zdążyliśmy się już przyzwyczaić, tak już te nad i pod ekranem robią imponujące wrażenie. Górna jest jedynie na tyle „gruba”, by pomieścić przednią kamerkę, głośnik i stosowne sensory (zbliżeniowy i oświetlenia), a dolna posiada tylko stonowane logo procenta. Dzięki nietypowym proporcjom oraz tym minimalnym ramkom telefon z wyświetlaczem o przekątnej 5,7 cala pochwalić może się zaskakująco kompaktowymi wymiarami (148,9 x 71,9 x 7,9 mm). G6 jest tak naprawdę porównywalnych rozmiarów co typowy 5,2-calowy smartfon, więc jeśli początkowo odstraszała Was wielość ekranu, to możecie wierzyć na słowo, że w tym przypadku nie będzie to stanowić problemu. Warto też zwrócić uwagę, że sam wyświetlacz posiada zaokrąglone rogi, co ma tylko estetyczną funkcję, ale nie da się ukryć, że bardzo dobrze współgra z zaokrąglonymi rogami ramki telefonu oraz stanowi aż 79% przedniego panelu.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_4__01

Przywiązanie do szczegółów widać tu praktycznie na każdym kroku i wystarczy odwrócić telefon, by się o tym przekonać. W tym roku moduł podwójnego aparatu tylnego licuje z obudową smartfona, podobnie jak czytnik linii papilarnych, umieszczony zaraz pod nim, który jest jednocześnie fizycznym przyciskiem Power. Trzeba przyznać, że wygląda to zdecydowanie lepiej niż przed rokiem, gdzie musieliśmy się pogodzić z dwoma sporymi garbami. W dolnej części pleców znajduje się jedynie logo modelu i taka jednolita gładka budowa sprawia, że sprzęt wygląda niezwykle elegancko.

Kończąc omawianie wyglądu G6 trzeba jeszcze wspomnieć o elementach umieszczonych na metalowej ramce. I tak, z lewej strony mamy przyciski do regulacji głośności, z prawej tackę na kartę SIM i kartę microSD, u góry znajduje się gniazdo słuchawkowe minijack (na szczęście nie zdecydowano się zrezygnować z tego złącza) i mikrofon, a pod spodem port USB typu C, dodatkowy mikrofon oraz grill pojedynczego głośnika. 

lg_g6_-_recenzja_frazpc_5__01 lg_g6_-_recenzja_frazpc_6__01

lg_g6_-_recenzja_frazpc_7__01 lg_g6_-_recenzja_frazpc_8__01

Jak na flagowy produkt przystało, wszystkie elementy są idealnie ze sobą spasowane, nie ma żadnych nadmiernych luzów na przyciskach czy innych niedoskonałości, od których poprzednicy G6 nie byli wolni. Mam jednak obawy co do trwałości zastosowanych materiałów, ponieważ pomimo zastosowania Gorilla Glass 5 na tylnym panelu, przez 2 tygodnie użytkowania, w czasie których starałem się delikatnie obchodzić z telefonem, dorobiłem się wyraźnej (wyczuwalnej nawet pod paznokciem) rysy obok modułu aparatu.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_14_

Rysa widoczna przy prawej krawędzi

Jest to oczywiście konsekwencja sięgnięcia po szkło, a warto pamiętać, że materiał ten niesie ze sobą jeszcze jedną wadę (przynajmniej dla mnie), a mianowicie niemiłosiernie zbiera odciski palców. Jeśli nie chcecie, by telefon był wiecznie pomazany, to musicie zaprzyjaźnić się ze ściereczką. A że czyszczenie też nie jest najłatwiejsze, bo na smartfonie zostają smugi, to już inna sprawa (być może to przypadłość tylko czarnej wersji?).

G6 to również pierwszy sztandarowy smartfon LG, który doczekał się wodoodporności. Certyfikat IP68 zapewnia, że urządzenie wytrzyma pod wodą do 30 minut przy zanurzeniu do głębokości 1,5 metra, czyli spokojnie możecie zabrać telefon na basen. Poza tym, sprzęt spełnia wymogi wytrzymałościowe amerykańskiej armii (MIL-STD-810G), podczas których sprawdzano między innymi odporność tego modelu na skrajne temperatury, wilgoć czy upadki - dobrze, że Koreańczycy podgonili konkurentów także w tym aspekcie.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_1_

Wyśmienicie wypada za to ergonomia tego smartfona, ponieważ wąski podłużny ekran, gładkie zaokrąglone plecy i dość grube metalowe ramki sprawiają, że telefon bardzo dobrze leży w dłoni. Byłem zaskoczony, iż pomimo 5,7-calowego ekranu bez większego problemu obsługiwałem sprzęt jedną ręką, sięgając we wszystkie zakamarki panelu. Pewne uwagi mam jednak co do czytnika linii papilarnych, który jak na model z najwyższej półki, za przeszło 3000 PLN, nieco rozczarowuje. Jest on wprawdzie stosunkowo szybki, ale relatywnie często miał problem z odczytaniem mojego odcisku palca, do tego jest słabo wyczuwalny (przydałaby się jakaś wyraźniejsza ramka), przez co zdarza się w niego nie trafić i tłuścić obiektywy aparatów, a czasem zawodzi także jako przycisk, zmuszając nas do ponownego naciśnięcia. Z moich doświadczeń wynika, że czytniki w urządzeniach Lenovo Moto czy Huawei działają precyzyjniej.

lg_g6_-_recenzja_frazpc_13_

 

Strona 1 z 4

Tagi: smartfon, Android, recenzja, test, ocena, HDR, flagowiec, nasza opinia, G6, FullVision, LG LG G6, Sony IMX258, LG UX 6.0,

Komentarze (26)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

20.04.2017 19:44

Wątków: 348 | Odpowiedzi: 15486

LG, servis macie dobry

ale g6 od was nie kupie za te audio, 4giga ramu i 32 giga na dane. Właśnie straciliście jednego klienta.

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

20.04.2017 21:18

Wątków: 101 | Odpowiedzi: 6046

G6

Brakuje tylnich przyciskow ktore lubilem w poprzednich modelach..

Szkoda ze nie zapodales video nagran z telefonu :/

Oculus Rift +1700x@3941 +Asus Crosshair VI+Team Group Dark3200@3480 +Inno3d980TI Hybrid 1500/8000 +Adata SP900+SuperFlower Platinum 650+Custom XSPC Waterloop. PS4 and JDM DC2

20.04.2017 21:28

Wątków: 10358 | Odpowiedzi: 235

up

coś chyba jeszcze mam na dysku, jak znajdę to jutro dorzucę do tekstu

21.04.2017 00:12

Wątków: 603 | Odpowiedzi: 41465

LG G6

flagowiec, którego nikt nie będzie chciał kupić Ikona: ;)

Słuchałem Radiohead zanim robili to hipsterzy

21.04.2017 02:17

Wątków: 694 | Odpowiedzi: 36133

...

i ta cena...kurde za co :/

Zapach obietnicy mam... :O

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.04.2017 05:50

Wątków: 67 | Odpowiedzi: 948

.

Wszystko by było ok. Ale dymanie EU w tym wypadku jest przeogromne.

21.04.2017 08:47

Wątków: 56 | Odpowiedzi: 2190

...

powinni szybko cenę zrewidować, bo S8 ich zniszczy Ikona: ;)

i7-2600K@4.4,Asus P8Z77-V Pro,Mushkin 2x8GB DDR3 2133,Gigabyte Geforce GTX970, 3TB WD&Samsung,Crucial M500 240GB, Xonar Dx, EVGA G2 650W,Fractal DC3000, LG 24GM77; Samsung NP530, LG G4

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.04.2017 09:02

Wątków: 521 | Odpowiedzi: 34916

Wydawało mi się, że wersja EU ma ten lepszy DAC w zamian za brak ładowania bezprzewodowego.

i7-6700K + Noctua NH-C12P + Asus ROG Z270F Gaming + 16GB DDR4 3200 CL15 + Palit 1070 SuperJetstream + Samsung 240GB 840 EVO + 8TB + NZXT 340 Elite + Be Quiet! L8 630W + Dell 2407wfp

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.04.2017 09:12

Wątków: 403 | Odpowiedzi: 32332

ile??????????????

kogoś nieźle, rozwolnienie dopadło...

oox\/xoo

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.04.2017 09:28

Wątków: 190 | Odpowiedzi: 21286

same problemy

z czytnikiem skutecznie by mnie zniechęciły... w ajfonie 7 i 5S (tu to w ogóle dramat) wyłączyłem, tak beznadziejne są (zwłaszcza w porównaniu do Huaweia P9). Czytnik musi działać bardzo szybko i bardzo sprawnie inaczej zamiast być super rozwiązaniem i udogodnieniem w codziennej pracy z telefonem, staje się udręką... Jakiekolwiek zarzuty odnośnie pracy tegoż w moich oczach dziś dyskwalifikują telefon...

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi."

21.04.2017 10:18

Wątków: 216 | Odpowiedzi: 37515

z przodu Goryl 3 a z tylu 5?

co to za kretynski pomysl..?

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.04.2017 10:48

Wątków: 521 | Odpowiedzi: 34916

GG5 jest bardziej odporne na tłuczenie, a GG3 na zarysowania. Stwierdzili, że tak niby lepiej.

i7-6700K + Noctua NH-C12P + Asus ROG Z270F Gaming + 16GB DDR4 3200 CL15 + Palit 1070 SuperJetstream + Samsung 240GB 840 EVO + 8TB + NZXT 340 Elite + Be Quiet! L8 630W + Dell 2407wfp

21.04.2017 13:57

Wątków: 216 | Odpowiedzi: 37515

ahm

to ja przepraszam i odchodze ze spuszczona glowa.

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

21.04.2017 15:17

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 243

"G6 to niezwykle stylowy model, który z jednej strony nie jest zbyt nachalny czy przesadnie oryginalny pod względem wzornictwa, ale za sprawą kilku ciekawych rozwiązań potrafi przykuć wzrok i zdecydowanie może się podobać." Dla mnie wygląda jak każdy inny smartfon i nie wiem co takiego pięknego w tym jest, prostokąt z paroma detalami i tyle. Nie wiem po co doszukiwać się jakiegoś piękna w telefonach xD.

yyyyy???eeeee???

21.04.2017 18:14

Wątków: 101 | Odpowiedzi: 6046

spinerfpc

dokladnie na 99% zostanie na g4

Poprzednie 5 LG mialo COS NOwego.. W tym eee nic mie nie rusza

Oculus Rift +1700x@3941 +Asus Crosshair VI+Team Group Dark3200@3480 +Inno3d980TI Hybrid 1500/8000 +Adata SP900+SuperFlower Platinum 650+Custom XSPC Waterloop. PS4 and JDM DC2

21.04.2017 20:52

Wątków: 77 | Odpowiedzi: 1544

Maly of top Mam od dwóch dni Flexa 2.(fonz 2015r kosztuje 1000 nowy polecam )naprawde bajka a ekran mód malina, G6 powinien przede wszytkim powalczyć cenowo ma slabszy procek. BezAmoleda i edge jak by dalina start 2.5. Albo 2200 kafla..A jest 3000 czy 2700 no ludzie WTF

22.04.2017 10:27

Wątków: 89 | Odpowiedzi: 1849

U mnie niestety

też w sumie rozczarowanie. Po pierwsze ceną a po drugie bebechami. Podoba mi się z wyglądu pewnie przez te ramki od ekranu i pewnie bym go kupił gdyby nie minusy wymienione w recenzji w stosunku do ceny. A tak zostanie albo S8, albo nie wiem co....Może MI Mix 2 będzie niedługo? No i jeszcze bieda wersja na EU. Ciekawe czy można zamówić gdzieś wersje z Korei i czy będzie miała język polski.

Compal FL90, MSi GT725, MSi GT72S 6QE HOTS

22.04.2017 13:26

Wątków: 348 | Odpowiedzi: 15486

aloscha

ale masz w tym słuchawki i jedna wymiana ekranu, także cena nie jest taka zla, ale wlasnie ta wersja europejska mnie odrzuca, co to kurwa ma być, jakas wersja dla plebsow?

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

22.04.2017 13:34

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 76

Jednak rozczarowanie...

Byłem bardzo zadowolony z G2 - telefon idealny, stabilny, spełniał całkowicie moje wymagania... Później miałem G2... 2 dni... Coś już było nie ten teges... Sprzedałem oba - kupiłem G4... Znów zachwyt - skórka na pleckach robiła wrażenie, ale z czasem zaczęła się mocno zużywać... Naklejkę z ładowaniem Qi musiałem sobie osobno dokupić, ale to był drobiazg... Po roku zaczęły się jaja z wyświetlaczem i wypalaniem elementów interfejsu podczas dłuższego korzystania - można znaleźć filmiki na youtubie. Ale jeszcze gorsze było jak telefon złapał bootloopa i już z niego nie wyszedł... \

Pomyślałem sobie, że może skok do G6 będzie dobrym pomysłem, ale chyba jednak pożegnam się z tą firmą na jakiś czas. Nie dosyć, że coraz więcej sobie za flagowce życzą, to jeszcze coraz mniej od siebie dają. Bo jeszcze bebechy sprzed roku jakoś bym zaakceptował, ale już brak Qi jest dla mnie dyskwalifikujący... Może V30 coś ciekawego zaoferuje - nie wiem czy doczekam...

Xeon E3 1230v2 | Gigabyte GA-P67A-UD3-B3 | 4x4GB Kingston HyperX 1600 | MSI GTX 1070 Gaming X | Crucial MX200 250GB + 2x1TB Samsung F1 RAID 0 + 750GB Samsung F1 | LG W2600HP 26"

23.04.2017 01:48

Wątków: 197 | Odpowiedzi: 4789

lol

nie wierze, co to ma byc, te budynki sa takie pokrzywione w Twoim miescie ???

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera Zobacz oryginał

Asus ROG 751 JT, i7 , 16GB Ram, GTX 970m, 1TB HDD + 512GB SSD, 200GB of porn

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

23.04.2017 13:08

Wątków: 190 | Odpowiedzi: 21286

szeroki kąt

nic dziwnego...

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi."

23.04.2017 19:17

Wątków: 101 | Odpowiedzi: 6046

Sienki

a myslalem ze to ja mam tylko wyjartane ikony FB na ekranie.... Ale jest dosz zurzyty wiec chyba zrobie tak:
Kontrakt sie skonczy wymienie ekran i zostaje an G4 do odwolania. Dobre zdjecia zajebiscie dlugo trzyma na custom sofcie mam 3 baterie na zmiane. I specjalnie pod neigo zrobilem dziure/uchwyt w desce rozdzielczej w aucie Ikona: :)

Oculus Rift +1700x@3941 +Asus Crosshair VI+Team Group Dark3200@3480 +Inno3d980TI Hybrid 1500/8000 +Adata SP900+SuperFlower Platinum 650+Custom XSPC Waterloop. PS4 and JDM DC2

23.04.2017 21:52

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 76

LORD_ZED

Ja niestety swojego nie mogłem "zcustomować", bo miałem słuchawę dedykowaną na rynek tajwański i one rootowalne nie były... Gdyby nie wymienione przeze mnie wcześniej babole, to chciałem tym fonem przeciągnąć okres wymiany telefonu i przezimować jakiś czas na tańszym abo... Ale chyba jednak znów będę musiał we wrześniu wziąć abo z telefonem w cenie pewnie około 125 PLN miesięcznie :/

Xeon E3 1230v2 | Gigabyte GA-P67A-UD3-B3 | 4x4GB Kingston HyperX 1600 | MSI GTX 1070 Gaming X | Crucial MX200 250GB + 2x1TB Samsung F1 RAID 0 + 750GB Samsung F1 | LG W2600HP 26"

24.04.2017 08:58

Wątków: 348 | Odpowiedzi: 15486

Sienki

lepiej wziąć abo + telefon ze sklepu na raty, bardziej się oplaca.

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

24.04.2017 09:06

Wątków: 303 | Odpowiedzi: 10054

Panie Danielu

cytat z recenzji:

" Jak na matrycę IPS przystało, kąty widzenia są naprawdę szerokie, a kolory nasycone i natuarlane"

że niby jakie? Ikona: ;) Wiem, że to takie literówki, ale nie powinno ich być, przecież nawet teraz, jak piszę ten tekst to mam to wyraźnie podkreślone przez korektę firefoxa i widać, że jest coś nie tak Ikona: ;)

Fotki z aparatu w większej rozdzielczości mi się nie otwierają, bo serwer static.ncms.netshare.pl zbyt długo nie odpowiada. A szkoda, bo chciałem zrozumieć zachwyt nad nimi.

Poza tym sama recenzja fajna, dobrze się czyta. Na pewno lepsza niż telefon, o którym traktuje, choć i ten właściwie nie jest zły tylko po prostu przewartościowany Ikona: ;)

Pozdrawiam

XEON E5450@, ASUS P5K, 4GB, MSI HD5770, SB X-FI MUSIC, Samsung F1 320GB+F2 1TB+1TB , LG 4167, Samsung 2232BW, Delta 700W, MC-5050

24.04.2017 15:06

Wątków: 101 | Odpowiedzi: 6046

Sienki

widzisz moja za to padla 2 tygodnie po gwarancji i musialem zabulic za naprawe 50 funtow z ubezpieczenia :/ Wada fabryczna plyte glowna szlak trafil GG

Teraz smiga lepiej niz kiedykolwiek tylko ekran jak pisalem do wymiany nie dosc ze podrapany to jeszcze wypalony:/ Ekrab nedzie mnie kosztowal grosze a nie widze aby nowsze smarphony oferowaly cos extra.

Czytnik lini papilarnych ?? Na chuj mi ten badziew juz widze jak poniszczony nie moge odblokowac telefonu .....

Oculus Rift +1700x@3941 +Asus Crosshair VI+Team Group Dark3200@3480 +Inno3d980TI Hybrid 1500/8000 +Adata SP900+SuperFlower Platinum 650+Custom XSPC Waterloop. PS4 and JDM DC2

25.04.2017 21:00

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 903

Nie wiem jakbyś musiał go poniszczyć, żeby nie działał

i5-2500K@4,8GHz +Raijintek Triton WC || 2x 4 GB DDR3 || MSI Z77 Big Bang || ASUS R290X +EKWB WC || Corsair TX850W || Phanteks Enthoo Primo

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.