Huawei P8 Lite - recenzja

Daniel Górecki, 2016-03-31 20:10 | Źródło |

Pomimo wielkiego boomu na markę Xiaomi, najpopularniejszym chińskim producentem smartfonów wciąż pozostaje Huawei, plasując się globalnie na trzeciej pozycji i zajmując miejsce zaraz za Samsungiem oraz Apple. Firma ta może i nie ma zbyt bogatej oferty, ale regularnie dostarcza ciekawe propozycje, które wypadają bardzo korzystnie jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Jednym z takich telefonów zdaje się być bardzo popularny w naszym kraju P8 Lite, który stanowi „słabszą” wersję zeszłorocznego flagowca Huawei. Postanowiliśmy więc sprawdzić, czy rzeczywiście mamy do czynienia z czołowym zawodnikiem średniej półki, na jakiego kreowany jest ten smartfon, który możemy nabyć za ok. 800 PLN.

p8_lite_01

Design i wykonanie

Produkt już na wstępie robi bardzo dobre wrażenie, a to za sprawą bardzo eleganckiego prostokątnego opakowania w białym kolorze, które oprócz telefonu skrywa też dwie dodatkowe kieszonki. Większa mieści kabel USB, ładowarkę, douszne słuchawki oraz kluczyk/szpikulec na szufladki na karty SIM (wszystko w białym kolorze pasującym do naszego telefonu, który dostępny jest także w czarnym wariancie), a mniejsza dokumentację w postaci skróconej instrukcji obsługi oraz gwarancji.

huawei-p8-lite-recenzja-test-07

Przejdziemy jednak do najważniejszego elementu, czyli samego P8 Lite, który pod względem designu pełnymi garściami czerpie z droższego P8, chociaż różnice między słuchawkami szybko zauważy nawet największy laik. Musimy pogodzić się nie tylko z mniejszym rozmiarem (5 cali vs 5,2 cala), ale i pewnymi kompromisami, dzięki którym cena wariantu Lite jest taka, a nie inna. Mowa tu o zastąpieniu aluminiowej obudowy plastikiem, wyraźnie grubszym profilu czy nieco słabszej jakości wykonania. Tak czy inaczej, bezpośrednie porównywanie tego modelu z blisko dwukrotnie droższym „bratem” wydaje się nieuczciwe, zasadniej jest więc patrzeć na P8 Lite przez pryzmat średniej półki cenowej, bo wtedy wypada zdecydowanie lepiej.

huawei-p8-lite-recenzja-test-03

5-calowy ekran to panel w rozmiarze, który przez wiele osób uznawany jest za najbardziej optymalny (osobiście preferuję nieco większe słuchawki) i trzeba przyznać, że sprzęt całkiem dobrze leży w dłoni, a większość czynności jesteśmy w stanie obsłużyć jedną ręką i to bez nadmiernego nadwyrężania kciuka. Duża w tym zasługa wciąż umiarkowanie cienkiego profilu, który mierzy tylko 7,7 mm. Z przodu producent postanowił na minimalizm, dzięki czemu znajdziemy tu zaledwie logo Huawei umieszczone w dolnej części oraz standardowy zestaw ulokowany nad ekranem, czyli głośnik do prowadzenia rozmów, aparat przedni, zestaw czujników oraz dioda powiadomień (różne kolory informują o różnych kwestiach). Mam jednak dwie drobne uwagi co do samego frontu, a mianowicie ramki wokół wyświetlacza mogłyby być nieco węższe (chociaż nie są wcale przesadnie grube), a folia ochronna powinna zostać przez producenta nałożona zdecydowanie staranniej (u mnie w prawym dolnym rogu pojawił się bąbel, a wycięcia na aparat, głośnik i sensor nie znalazły się w centralnym miejscu tych elementów).

huawei-p8-lite-recenzja-test-04

Po odwróceniu telefonu naszym oczom ukazuje się naprawdę przyjemny widok, bo Huawei nie zastosowało typowego nudnego plastiku, ale tworzywo z wzorem imitującym szczotkowany metal, które nadaje ciekawy efekt, a poza tym okazuje się bardzo praktyczne, ponieważ nie przyjmuje odcisków palców i jest odporne na zarysowania. Poza tym, w górnej części umieszczono błyszczący element w kolorze perłowej bieli, a po lewej stronie znajdziemy aparat tylny oraz lampę LED. Szczególnie cieszy tutaj fakt, że twórcom udało się zlicować moduł aparatu z obudową i ten nie wystaje ponad nią, co jest częstą przypadłością w konkurencyjnych smartfonach. Całości dopełniają zaś niewielkie logo producenta w górnej części oraz oznaczenie CE w dolnej.

huawei-p8-lite-recenzja-test-13 huawei-p8-lite-recenzja-test-02

Wokół urządzenia ciągnie się ramka w srebrnym kolorze, która bardzo skutecznie imituje metal, nadając wzornictwu jeszcze więcej elegancji. U góry umieszczono gniazdo słuchawkowe (3,5 mm) oraz mikrofon, a u dołu port micro USB oraz dwa grille głośnikowe, chociaż jak się okazało tylko z jednego wydobywa się dźwięk, bo drugi kryje mikrofon do rozmów. Z lewej strony nie umieszczono żadnych dodatkowych elementów, a prawej znajdują przyciski Power i do regulacji głośności oraz dwie szufladki na karty SIM. Same przyciski pomimo małego rozmiaru są wygodne w obsłudze, ale mogłyby być nieco lepiej spasowane, ponieważ luzy, z którymi mamy do czynienia już na początku, z czasem mogą się jeszcze pogłębiać. Szkoda też, że Huawei zdecydowało się na modny w ostatnim czasie zabieg połączenia jednego ze slotów SIM z czytnikiem kart pamięci microSD, co oznacza, że jeśli będziemy korzystać z funkcji dual-SIM, to musimy obyć się bez karty pamięci.

huawei-p8-lite-recenzja-test-01 huawei-p8-lite-recenzja-test-11

W ogólnym rozrachunku Huawei należą się jednak pochwały za design oraz jakość wykonania P8 Lite, bo nie dość, że słuchawka prezentuje się elegancko i posiada bardzo uniwersalne wzornictwo, to jeszcze poszczególne elementy zostały ze sobą dobrze spasowane (poza folią ochronną, ale to raczej drobiazg), przez co nic nie trzeszczy nam w dłoni. Wydaje się także, że zastosowane materiały są trwałe i powinny na długo zapewnić schludny wygląd słuchawki.

huawei-p8-lite-recenzja-test-06

 

Strona 1 z 4

Tagi: smartfon, Android, specyfikacja, telefon, recenzja, test, Huawei, średnia półka, p8, nasza opinia, P8 Lite, Kirin 620, Huawei P8 Lite,

Komentarze (35)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

31.03.2016 20:26

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 83

Android 5.0 KitKat

poprawcie to bo aż przykro patrzeć

31.03.2016 20:35

Wątków: 36 | Odpowiedzi: 4439

lepiej późno

niż wcale ...

...

Ten post został usunięty przez moderatora.

31.03.2016 20:47

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7995

31.03.2016 21:09

Wątków: 166 | Odpowiedzi: 25488

...

ja mam tylko pytanie - próbował ktoś te słuchawki wsadzić do ucha? JAK TO SIĘ ROBI??!!

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, HDWD130EZSTA, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One X

31.03.2016 21:26

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 211

Hmm...

Nie wiem jaki jest sens wydawania smartfona z tak lichą baterią...

Snack3rS7

01.04.2016 07:25

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 83

@krzycz

Ile ty masz lat? 10? Nigdy nie widziałeś na oczy słuchawek dousznych? Były na rynku na długo przed popularnymi dzisiaj dokanałowymi.

01.04.2016 07:55

Wątków: 166 | Odpowiedzi: 25488

...

kombajn, a czy Ty w ogóle widziałeś słuchawki od tego Hujawieja na oczy czy może masz jesteś jeszcze przed pierwsza lekcją w gimnazjum i przysrywasz się bez sensu?

Dla pozostałych, którzy myślą, że zabłysną - to nie są zwykłe okrągłe pchełki, tylko jakieś kurna jajowate i po prostu wypadają. Przynajmniej mi.

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, HDWD130EZSTA, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One X

01.04.2016 08:47

Wątków: 22 | Odpowiedzi: 2122

krzycz

Tnij Kabel Ikona: ;)

A co do samego telefonu to z perspektywy mojej Rodzicielki, ktora uzywa go od 3 miesiecy - jest bardzo dobry. Fakt, ekran dla mnie troche slaby (jasnosc), choc wielkosc ok. Generalnie telefon sprawia dobre wrazenie. Szczegolnie dla osob, ktore nie graja w wymagajace gry, a ich glownym zastosowaniem jest Whatsapp/Hangouts, Skype, Internet i E-Mail.
Bardzo bylem zaskoczony wspominana juz "lekkoscia" nakladki. System nie sprawia wrazenia ociezalego.
Takze, jesli ktos szuka prezentu dla Rodzica, ktory nie jest przeladowany opcjami i funkcjami (bo po co?) to jest to ciekawa propozycja.

Asus Z170 Maximus Ranger / i7 6700k@4.6GHz / 16 Gb DDR4 3000MHz / EVGA Gtx 1080 SC / Samsung 840 Pro 256Gb

01.04.2016 09:28

Wątków: 610 | Odpowiedzi: 5534

...

ktoś wie / doradzi - czy jak takiego p8 lite z t mobile zaktualizowałem do softu b185 (android 5.0.1) - da radę wgrać tam andka 6 ?
czy fakt ze tel jest z t mobile może mi przeszkadzać w tym??

428 gram szczęścia... i przybywa....

01.04.2016 10:21

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

aparat przyzwoity

Ikona: lol lg za500zli 8mpix i robi dużo lepsze zdjęcia od tego szajsu, lte w xperii m3 mojego synka ma zasięg w całym domu i śmiga po 15mbit, a w p8 ma zasięg przy oknie w kuchni i wali aż 5mbit, tez zachwalałem ten telefon bo płynnie chodzi i ładnie wygląda, ale to bubel jak cholera.

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

01.04.2016 11:15

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 57

P8 Lite

Mam P8 lite, słuchawki mi nie wypadają z uszu, ale tak naprawdę wszystkie słuchawki, które dają w zestawie z telefonem nadają się do wyrzucenia do kosza Ikona: :)
W pierwszej chwili myślałem, że w dzień przy słońcu nie będzie nic widać na tym ekranie, jednak okazało się zupełnie inaczej...Wiadomo, to jest super jasność ale bez ŻADNYCH PROBLEMÓW da się wszystko przeczytać, więc nie narzekam, bo po co robić problem tu gdzie go nie ma Ikona: :)
Poprzednio miałem LG G3s i tam tylny aparat wydawał się lepszy.
Ten z przodu jest lepszy od tego w LG.
Płynność jest meega.
Czasem wyskakuje komunikat, że telefon zgubił sygnał GPS, to może sprawiać problemy niektórym.
Internet i ogółem zasięg jest dużo lepszy niż w G3s.
Bateria to niby jego słaby punkt, ale wytrzymuje mi tyle samo co LG, tzn na noc muszę go podłączyć do ładowarki.
Ale używam dużo neta, gram na nim, słucham muzyki, więc wydaje mi się, że nie jest tak źle.
Każdy smartfon jaki miałem był ładowany codziennie, może kiedyś dadzą lepsze baterie Ikona: :)
Ogółem polecam telefon osobom, które nie potrzebują GPSa Ikona: :)

01.04.2016 11:16

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 57

starhus

mpix to tylko rozdzielczość, nie zawsze większa ilość mpix daje możliwość robienia lepszych zdjęć Ikona: :)

01.04.2016 11:24

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

suszekrusze

doskonale o tym wiem, mam w domu kilka aparatów, chodzi o cenę słuchawki, lg [nie pamiętam modelu] kosztuje 500zł, a p8 800zł wiec raczej aparat powinien być lepszy, a nie gorszy. Polecieli mpixele, a to jest chwyt na zielonych w temacie.

ps. Zobacz słuchawki od lg g3 to zmienisz zdanie.

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

01.04.2016 11:32

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 57

starhus

To nie są telefony z najwyższej półki, takie rzeczy się zdarzają. Jedni dadzą słabszy aparat, drudzy mniej ramu... Wydaje mi się, że Huawei postawiło na wydajność. W tych cenach bardzo ciężko jest znaleźć telefon idealny, który pod każdym względem niszczy konkurencję Ikona: :)

01.04.2016 13:04

Wątków: 66 | Odpowiedzi: 846

Huawei P8, LG G3 i HTC M8 z tych trzech który najlepszy? Ikona: :p

01.04.2016 14:10

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

suszekrusze

tylko wolałbym ten z lg 8mpix i pewnie jest tańszy, niż ten co siedzi, ale jak zawsze wygrywają cyferki, bo przecież 13scie to nie 8siem, a większość patrzy na cyferki.

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

01.04.2016 15:45

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

tja oczywiscie

"aparat przyzwoity

Ikona: lol lg za500zli 8mpix i robi dużo lepsze zdjęcia od tego szajsu, lte w xperii m3 mojego synka ma zasięg w całym domu i śmiga po 15mbit, a w p8 ma zasięg przy oknie w kuchni i wali aż 5mbit, tez zachwalałem ten telefon bo płynnie chodzi i ładnie wygląda, ale to bubel jak cholera."


Jak nie potrafisz robić zdjęć to najlepiej zwalić na telefon to samo sie tyczy internetu ,mam ta słuchawkę i jakoś internet działa bardzo dobrze niezależnie od tego w jakiej części mieszkanie jestem,jak mieszkasz w jaskini troli albo w bunkrze to potem sa te skutki.

01.04.2016 15:51

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

słuchawki w p8 lite to badziewie..

Mam jeszcze w domu g3 oraz desire 820 o ile w g3 słuchawki sa jako takie,to w desire 820 również nadają się do kosza mimo ze maja płaskie kabelki i fajnie wyglądają.

01.04.2016 18:22

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

marlon

dziecko idź tam sobie lepiej playa na kartę doładuj i smsy popisz.

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

01.04.2016 19:34

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

łał nie ma to jak lans na abo za 29zł,

dzieciaku... Ikona: lol

02.04.2016 15:57

Wątków: 107 | Odpowiedzi: 3377

....

Eee tam, to jednak wolę moją m4 aqua, za prawie 100 zł mniej niż ten P8 Lite można wyrwać nówkę z 16 gb pamięci, jedyne czego brak u Sony to dual sim ale oprócz tego słaby ten P8.

i5 6600 3.9GHz(Spartan Pro), Asus H170M-PLUS, Asus 970 Strix OC, 16GB DDR4 HyperX 2133MHz, SSD 275GB + 1TB HDD, BeQuiet L8 500W, Zalman Z9: AG Neovo L-W27 27 cali

02.04.2016 16:22

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

Darnokos

Szczególnie ze te telefony sa identyczne pod względem specyfikacji,dodatkowo p8 solidniej wykonany.

02.04.2016 16:54

Wątków: 107 | Odpowiedzi: 3377

....

marlon nie miałem w ręcę P8 Lite ale do wykonania m4 nie mam zastrzeżeń, wiadomo plastik ale nic nie trzeszczy i dodatkowo jest w pełni wodoodporny, specyfikacja jest bardzo podobna i w wielu miejscach widziałem ludzi porównujących te telefony albo stawiających je jako konkurencje dla siebie.

i5 6600 3.9GHz(Spartan Pro), Asus H170M-PLUS, Asus 970 Strix OC, 16GB DDR4 HyperX 2133MHz, SSD 275GB + 1TB HDD, BeQuiet L8 500W, Zalman Z9: AG Neovo L-W27 27 cali

03.04.2016 09:44

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

m4 jest duzo lepiej wykonane

od p8lite, ale jak się ma klapki na oczach "bo moje jest lepsze" to się tego nie widzi, no cóż, gimbaza pełna gęba.

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

03.04.2016 09:52

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

ty naprawde masz cos z głowa

prymitywie..

03.04.2016 09:58

Wątków: 495 | Odpowiedzi: 13579

Podniecanie sie abonamentem za 29zł

i obrażanie i wyśmiewanie ludzi korzystających z karty ,jakie to dojrzałe... Ikona: sick

Pomijam fakt pisania idiotyzmów w stylu"może ktoś korzysta z telefonu do biznesu",no tak prawdziwy binesemen i abonamant w nju za 29zł.... Ikona: lol Taki z ciebie biznesmen jak z koziej dupy torba.Zakompleksiony pryszczaty szczurek toczy krucjatę bo ktoś ma inne zdanie.

03.04.2016 10:17

Wątków: 366 | Odpowiedzi: 16512

uważaj

bo ci żyłka pęknie Ikona: :P

http://www.speedtest.net/result/6901318932 ☺

04.04.2016 14:54

Wątków: 187 | Odpowiedzi: 3106

800zł

i nie ma AMOLED? Bali się, że cena o 1 dolara wyższa odstraszy nabywców?

05.04.2016 18:47

Wątków: 335 | Odpowiedzi: 2806

P6

Lepszy, fajny zgrabny, a ten to juz wiekszy.

„ … Jeżeli chcesz coś osiągnąć – szukasz sposobu. Jeśli nie chcesz – znajdujesz wytłumaczenie …”

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

06.04.2016 09:37

Wątków: 407 | Odpowiedzi: 33609

hehe

pierwszy smart mojej teściowej a tu, takie emocje Ikona: :D

oox\/xoo

06.04.2016 15:47

Wątków: 648 | Odpowiedzi: 2470

tel

dostępny od 2015 a Wy piszecie w kwietniu 2016 ??? az 3 razy sprawdzałem daty:/

Szybki zapłon:]

Czytałem recenzję tego telefonu z sierpnia 2015 z września ale tu.... wczas:)

:)

07.04.2016 00:26

Wątków: 30 | Odpowiedzi: 2334

deju

oj weź nie, hejtuj. Mr. górecki kupił sobie albo wziął w abo nowy telefon, to chce się pochwalić. Nieważne, że na portalu technologicznym recka po ponad roku od premiery to niemal faux pas Ikona: ;)

http://kosz1.deviantart.com/gallery/

08.04.2016 12:10

Wątków: 648 | Odpowiedzi: 2470

kosz1

to teraz czas na recenzję Iphona 5S lub moze 6. Ikona: :)

:)

13.04.2016 20:04

Wątków: 50 | Odpowiedzi: 176

.

Tydzień przed recenzją kupiłem ten telefon i kiedy zobaczyłem reckę na frazie to od razu się lepiej poczułem. Taka świeżynka w moich rękach Ikona: :)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

15.04.2016 22:42

Wątków: 217 | Odpowiedzi: 20923

tez

mam od 2 dni ten telefon, jakie aplikacji polecacie itp? Pierwszy raz mam stycznosc z androidem i jedyne poki co to sobie pobralem Hearthsona Ikona: ;)

Forza Juve!

16.04.2016 19:46

Wątków: 30 | Odpowiedzi: 2334

.

google keep - notatki, z fajnym widgetem
przeglądarka - opera
spotify - wiadomo
TuneIn Radio - radio internetowe
klawiatura to w zależności od preferencji - swiftkey, swype, touch pal. ja ostatnio próbuję tę ostatnią, jak na razie się sprawdza.
Jeżeli nie pasuje Ci standardowy dialer to ja polecam ExDialer

http://kosz1.deviantart.com/gallery/

13.05.2016 10:59

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 3

Właśnie zastanawiam się, czy go nie kupić. Ale zawsze miałem Samsungi i nie jestem przekonany.

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.