ZAMKNIĘCIE SERWISU

Cyfrowy Polsat S.A. z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000010078, dla której akta rejestrowe prowadzi Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, o kapitale zakładowym 25 581 840,64 zł w całości wpłaconym, NIP 7961810732, niniejszym informuje, że kończy działalności w zakresie działalności Serwisu FrazPC.pl. Zamknięcie Serwisu nastąpi w dniu 31 grudnia 2018 roku. Do dnia 31 grudnia 2018 roku serwis będzie działał na dotychczasowych zasadach. Zachęcamy aby w tym okresie pobrać z Serwisu potrzebne użytkownikom materiały, gdyż po dniu 31 grudnia 2018 roku żadne materiały nie będą dostępne.

Problem z Wake on Lan po instalacji Win10

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

igsux3 | 20.07.2018 08:56 | Odpowiedzi: 7 | Śledzony: 3 | Czytano: 798 razy

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 4984

Czołem,
po instalacji Win10 Pro na dwóch komputerach mam problem z Wake on Lan. Jeden to staroć oparty o P67 (Asrock Pro3), drugi to DELL Vostro 270.

Kiedyś kompy były aktualizowane do Win10 i wszystko działało jak trzeba. Ostatnio po świeżej instalacji na obu systemach nie idzie postawić WoL. Zrobiłem chyba wszystkie możliwe kroki i wciąż odbijam się od ściany...


Na przykładzie DELLa:

- włączony WoL w BIOS
- BIOS najnowszy
- w systemie wyłączony quick startup w menu zasilania (przy włączonym też nie działa)
- w karcie sieciowej włączony WoL, włączony Magic Packet w zarządzaniu energią
- w konfiguracji karty sieciowej wyłączone wszystkie ustawienia oszczędzania, czyli energy efficient Ethernet i tak dalej
- nie działa ani na sterowniku dostarczonym z Win10 ani na tym udostępnionym przez DELLa


Co bym nie zrobił w jakiejkolwiek konfiguracji, dioda z tyłu gaśnie po wyłączeniu kompa i klops. Podobnie na P67, chociaż tam jest nieco mniej opcji, ale i tak wszystkie zaznaczone.

Ktoś coś? Bo już naprawdę nie wiem gdzie szukać Ikona: :( Ikona: :(

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 09:56

Wątków: 159 | Odpowiedzi: 12983

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-networking-winpc/wake-on-lan-not-working-in-windows-10/69057c2e-ad8d-41f0-9c12-e30675828dc2

static ip Ikona: ;)

Z77N-WIFI / 3570K@4GHz / 16GB@1600 / SV300S37A120G / BITFENIX PRODIGY / Ebox R99

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 10:49

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 4984

berni

niestety nie to, mój komp domowy jest na IP przydzielanym z routera (rezerwacja po MAC) i WoL działa. Kompy o których mówię po zamknięciu gaszą diodę przy wejściu Ethernet po wyłączeniu. Przy hibernacji i uśpieniu jest OK. Ustawienie na static IP w Windzie / na routerze nic nie zmienia. Ale dzięki za trop Ikona: ;)

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 13:24

Wątków: 706 | Odpowiedzi: 18756

ja by, pogrzebał gdzieś zarządzaniu energią, także w biosie są funkcje nie tylko w systemie

edit:
i może miałeś jakiś soft od della który się instalował razem ze sterownikami a w win10 nie instalowałeś tych sterowników bo system sam je zainstalował (bez softu)

edycja podpisu

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 14:32

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 7932

sterowniki

od producenta a nie od windowsa do sieciowki zainstaluj

7900x+r6e+64gbRAM+titanV+fullCL+NVM, 1950x+RZE+64gbRAM+vegaFE+aio+NVM, do tego twoj buldupy i duzo monitorow, handluj z tym

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 14:37

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 4984

hmm

instalowałem sterownik ze strony DELLa, dodał parę nowych opcji w konfiguracji sieciówki, ale dalej nic nie pomaga.

Komp wstaje z uśpienia i hibernacji, ale na S5 klops.

W BIOS nie ma nic - tylko WoL ON/OFF.

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 14:43

Wątków: 3 | Odpowiedzi: 7932

to w sterownikach od della

w zaawansowanych masz wlaczone 'wake on magic packet'?

7900x+r6e+64gbRAM+titanV+fullCL+NVM, 1950x+RZE+64gbRAM+vegaFE+aio+NVM, do tego twoj buldupy i duzo monitorow, handluj z tym

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.07.2018 14:48

Wątków: 191 | Odpowiedzi: 4984

hmm

taa wszystko co się da włączone, wszystko zgodnie z instrukcją https://www.dell.com/support/article/pl/pl/pldhs1/sln305365/how-to-setup-wake-on-lan-wol-on-your-dell-system?lang=en

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. Laptop dla podróżnika - lekki ale wydajny - da się? 11 Hallack | Hallack Dziś 12:08
2. Wyciek danych z morele 1 Lucullus | frazir Dziś 07:51
3. tablet dla starszej osoby 4 Enzoblue | C4 16.12.2018
4. [GRY] Full Throttle Remastered ZA DARMO 3 grklon | ChEsTeR 15.12.2018
5. [OT] myjcie się ludzie 29 snajperx | Gregory_zary 14.12.2018
Poprzednie-Następne
1. adres ip klienta w bazie magento 0 C4 19.07.2018
2. Win10, UEFI, grafika i wkurf ... 19 bako | bako 19.07.2018
3. [GIEŁDA] [K] Kupię dysk SSD M.2 6 holota79 | YoJin 19.07.2018
4. [GIEŁDA] [K] PS Vita 4 MadCobra | MadCobra 20.07.2018
5. Wątek rozwiązany Podłączenie telewizora HDMI - VGA 16 Kepad | Kepad 20.07.2018
6. [MOTO] Którędy do Karwii? 23 piolee | Sauron 20.07.2018