Win10, UEFI, grafika i wkurf ...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

bako | 19.07.2018 19:31 | Odpowiedzi: 19 | Śledzony: 2 | Czytano: 1665 razy

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

Witam
Zainstalowałem już sobie W10 i niby jakoś to wygląda, ale jeszcze muszę powyłączać zbędne rzeczy.
Najważniejsza rzecz to gdzie dostaję już nie kota a KOCURA !
Asus ROG Strix Z370-F, grafika GB GTX1060 6GB WindForce, 16GB RAM ...
Aktualizacje ściągnięte, a BIOS UEFI pokazuje, że w PCIEX brak karty ... za którymś razem, że jest ... później jakieś problemy, bo w menadżerze urządzeń wykrzykniki, po resecie znowu są ok. Wchodzę do biosu i tam znów nie widzi karty graficznej ... labo chodzi x8 nie 16 ...
GPU_Z (najnowszy) pokazuje, że karta wspiera PCI_E_16_3.0 ale pracuje @ jako x4 1.1 ...
To nie jest wina Win10 i jakiś ustawień oszczędzania energii ??
Mam w doopie prąd więc jak ktoś wie co jest halo to dzięki za wpisy Ikona: :) swoją drogą czy Win10 nie współpracuje jakoś z tym UEFI skoro się tam różne rzeczy pojawiają ...
- teraz patrzę pojawiła się 'podstawowa karta graficzna microsoft' znowu w m. urządzeń z ! pod 1060 ...

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

19.07.2018 20:18

Wątków: 216 | Odpowiedzi: 2356

może nie wsadziłeś karty do końca!

Legła Warszawa

19.07.2018 20:35

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

głupie pytanie, czy wtyczka od zasilania karty wpięta ?

2600K wystarcza do wszystkiego

19.07.2018 20:58

Wątków: 161 | Odpowiedzi: 5896

Obie powyższe odpowiedzi + wyjmij wloz od nowa.

Najlepszy platnik :)

19.07.2018 21:15

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

karta wyjęta i wpięta

na nowo, zamienione wtyki z zasilania w zasilaczu i ciągle to samo ...

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

19.07.2018 21:19

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

Zrób update biosu płyty głównej. Jeśli to nie pomoże to zmień zasilacz. Serio. A jeśli i to nie da efektu to może wadliwa karta graficzna/płyta. To też się zdarza.

2600K wystarcza do wszystkiego

19.07.2018 21:27

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

bios najnowszy mam ....

zasilacz ? nieee mniej prądu bierze niż mój poprzedni konfig zwłaszcza, że podpinałem 2 różne kable pci_ex i do 2 różnych gniazd w zasilaczu .... chyba z szafy wezmę starego gtx'a 260 i zobaczę co się dzieje, ale to już nie dziś ... na tą chwilę myślałem, że jakiś power saving coś tam majaczy, ale w biosie uefi raz kata jest raz jej nie ma ... albo w jakiś niskich trybach pracuje no jakieś cuda ...

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

19.07.2018 21:30

Wątków: 161 | Odpowiedzi: 5896

Wymiana grafy tez dobrym sposobem sprawdzenia mobo i zasilacza.

Najlepszy platnik :)

19.07.2018 22:07

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

ta grafika

w poprzednim kompie c2d 8400 z tym samym zasilaczem działała ok - raz tam coś wyskoczyło do trybu VGA ale podkręciłem zegar na 1800 ... a tak było ok ... teraz niby wszystko działa, ale w biosie uefi raz ją widac raz nie, a widać ją w trybie x8 albo x 4 hm cpu z pokazuje że to karta x16 ale w trybie x8 chodzi ... może gdzieś są obcje zarządzania zasilaniem ? a te spadki są normalne ? i co to się włącza w m.urz. 'microsoft karta ...' ?

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

19.07.2018 22:22

Wątków: 689 | Odpowiedzi: 18192

a nie namieszałeś w ustawieniach biosu? Niby w sprawie grafiki dzieżko ale może, zresetuj.

edycja podpisu

19.07.2018 22:40

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

ta płyta ma dwa gniazda pci-ex 16x. Weź włóż kartę do drugiego i zobacz co pokaże gpu-z

2600K wystarcza do wszystkiego

20.07.2018 00:32

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

przysnęlo mi się :)

bo na rano byłem w pracy Ikona: :) jutro przepne do drugiego portu, ale jak byk napisane w instrukcji, że to złące gdzie jest teraz karta ma najwyższą przepustowość

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

20.07.2018 07:42

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

https://www.asus.com/pl/Motherboards/ROG-STRIX-Z370-F-GAMING/specifications/

2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 lub dwa x8)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (maks. w trybie x4)
4 x PCIe 3.0/2.0 x1

2600K wystarcza do wszystkiego

20.07.2018 08:52

Wątków: 189 | Odpowiedzi: 4880

hmm

kiedyś miałem podobną sytuację, okazało się że karta niedociśnięta. Sprawdź GPU-Z czy pokazuje PCIE-16x. U mnie pokazywało x8 albo x4. Wydawało się, że karta jest dociśnięta, ale po wyjęciu i włożeniu ponownie zaskoczyła na porządnie i już działała.

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

20.07.2018 15:35

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

hm

wyciągnąłem kartę i włożyłem na nowo - w biosie uefi 'tool' nadal brak info o karcie, wcześniej przywróciłem wartości domyślne ...
teraz CPU-Z pokazuje PCIe x16 2.0 @ x16 2.0 - dziwne w sumie, bo płyta i karta jest w wersji 3.0 ...

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

20.07.2018 16:35

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

no ale co z tego, że w w biosie uefi tool pokazuje lub nie pokazuje ? Odpala i działa ? W systemie ma działać. Odpal że jakiego benchmarka, zobacz czy ma właściwą wydajność dla Twojego konfigu i graj czekając na kolejny bios od asusa. Może w kolejnym w ułefi tool bedzie już

2600K wystarcza do wszystkiego

20.07.2018 16:46

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

No i chyba problem rozwiązany :)

Trochę mi zajęło ale:
- zrobiłem Clear CMOS'a
- wszedłem do UEFI i WSZYSTKO od nowa poustawiałem
- trzeba było wybrać w opcjach zasilania PCIex generację 3 (czyli PCIex 3.0)
- parę zakładek wymuszających lepszą wydajność i załatwione Ikona: :)
teraz w biosie wyświetla się, że karta pracuje natywnie jako PCIex x16 3.0 oraz w GPU-Z też się wyświetla PCIe x16 3.0 @ x16 3.0 - do 1.1 w zależności od obciążenia karty
Wreszcie można (chyba) zamknąć kastę i powyłączać zbędne pierdy w Windows 10 Ikona: :)
a już chciałem coś reklamować Ikona: :)

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

20.07.2018 17:52

Wątków: 872 | Odpowiedzi: 18271

...

dziwne, że tyle problemów, skoro płyta załatwia takie rzeczy z automatu. No, ale czekamy z niecierpliwością na rozdział drugi

2600K wystarcza do wszystkiego

20.07.2018 18:01

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

nie no :)

na razie po paru wyłączeniach i włączeniach wszystko jest tak jak sobie zaplanowałem i pokazuje dokładnie to co chciałem widzieć hehehe będzie dobrze Ikona: :)

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

20.07.2018 18:03

Wątków: 237 | Odpowiedzi: 1025

teraz tylko okiełznać

tego wina 10 ... na razie jest tam tyle nieścisłości w stosunku do win 7, że strach Ikona: :)

Asus Rog Strix Z370-F, I8700K, 2x8GB DDR4/3200 G.Skill CL14, GB GTX1060 6GB, Corsair HX520W, EVO970 250GB, ST3500418AS, SSD 128GB Patriot Burst, Asus DRW24D5MT, W10 Pro, LCD LG L197WH-PF

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. [BLOG] Filtry przeciwpyłowe. Dzialają czy nie ? 2 rms84 | K10514K Dziś 00:26
2. Wywalony program Subiekt 1.08 3 mario_34 | mario_34 17.08.2018
3. Jaka obudowa PC? AntyBABY ;-) 6 ElectricMan | NineInchNick 17.08.2018
4. [OT] zmiana telefonu i google authenticator 5 lonio | ManiusNG 17.08.2018
5. Sprzedaż serwisu internetowego 10 holota79 | berni1982 17.08.2018
Poprzednie-Następne
1. [GIEŁDA] szukam telefonu 34 lonio | lonio 19.07.2018
2. [RTV] Telewizor do 1500zł 15 macgyver2004 | ninek 19.07.2018
3. adres ip klienta w bazie magento 0 C4 19.07.2018
4. [GIEŁDA] [K] Kupię dysk SSD M.2 6 holota79 | YoJin 19.07.2018
5. Problem z Wake on Lan po instalacji Win10 7 igsux3 | igsux3 20.07.2018
6. [GIEŁDA] [K] PS Vita 4 MadCobra | MadCobra 20.07.2018