[OT] Oficjalny Wątek Grillowy

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

Dario | 16.04.2018 15:14 | Odpowiedzi: 70 | Śledzony: 17 | Czytano: 2477 razy

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

Witajcie
Jedni już odkurzają swoje sprzęty, inni dopiero kupują.
Jestem w tej drugiej grupie i potrzebuję porady w wyborze sprzętu.
Coraz więcej osób zachwala grill gazowy, ale boardowicze stanowczo mówią NIE takiemu rozwiązaniu. W związku z tym celuję w węglowy Ikona: ;)
Myślę, że max będzie dla 4 dorosłych osób (dzieci nie liczę, bo moje i tak nie ruszą). Jakie macie i polecacie ?
Sam celowałbym w coś na kółkach z pokrywą na zawiasach i z popielnikiem, to tyle na ile udało mi się zorientować w temacie, bo moje doświadczenie zamyka się na grilach za 30zł z marketu Ikona: :)

Dałbym jeszcze sondę, ale skoro nie działa to po prostu zapytam - czym palicie i rozpalacie ?

Pozdrawiam i wesołej karkówki - no i przepisy+foto mile widziane Ikona: :)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

16.04.2018 15:20

Wątków: 338 | Odpowiedzi: 23306

hmmm

Kupiłem jakis czas temu gazowy.
Rewelacja ! Nie wracam do węgla...

Kupiłem jakis wyprzedazowy z Castoramy za 500 pln - 3 palnikowy ( choć tak czy tak to spore bydle jest)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

16.04.2018 15:24

Wątków: 2 | Odpowiedzi: 340

Też mam gazówkę z dodatkowym klasycznym palnikiem. Nie chcę już węglowego i tego rozpalania. Zanim się to rozhajcowało, to ekipa straciła ochotę na produkty grillowe Ikona: :)

przemek71

16.04.2018 15:33

Wątków: 822 | Odpowiedzi: 7099

...

Ja mam murowany z wędzarnią w tyle. Do tego brykiet i jedzonko pyszne. Problemów z rozpalaniem brak.

DOPŁATY do szkód z OC!!! Miałaś kolizję lub wypadek? Odszkodowania komunikacyjne, dopłaty do szkód OC - http://odszkodowania24.org

16.04.2018 15:34

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 5093

Zawsze mi się

wydawało, że sens grilla to właśnie to rozpalanie, zapach drzewa i palonego tłuszczu. Tak samo z ogniskiem. Bez tego to można kupić kurczaka w budzie... Będzie jeszcze szybciej i wygodniej.

16.04.2018 15:43

Wątków: 4 | Odpowiedzi: 231

Grill węglowy przy gazowym to jak komputer na korbkę...

Katarzynki to takie pierniczki

16.04.2018 15:46

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27538

Mam już drugi gazowy, teraz taki bardziej wypasiony model, zwykłego bym nie chciał

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 16:07

Wątków: 338 | Odpowiedzi: 23306

kretos

mi sie tez tak wydawało, do momentu, aż nie kupiłem gazowego Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

16.04.2018 16:33

Wątków: 127 | Odpowiedzi: 2354

...

staromodny jestem i ja wolę węglowe. Kumpel ma gazowy i poza szybkością rozpalania wg mnie nie ma przewagi w innych aspektach nad węglowym. Dla mnie grill to właśnie też rytuał rozpalania, zapachy, załzawione od dymu oczy... eh aż mi się zachciało Ikona: :P

Ale co kto lubi, ja gazowych nie hejtuje po prostu węglowe, odpowiadają mi bardziej.

prych...

16.04.2018 16:38

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27538

Węglowe to nie mają żadnej przewagi nad gazowymi prócz tego "klimatu"

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 17:07

Wątków: 127 | Odpowiedzi: 2354

PiwO

Moglibyśmy toczyć debatę czyja prawda jest mojsza ale właśnie dlatego napisałem, że wg mnie...

prych...

16.04.2018 17:16

Wątków: 214 | Odpowiedzi: 4268

to poleććie

jakiś grill gazowy... ile trzeba wydać...

RYZEN 1600 @LC|Taichi|RM750W|1TB MX300 M2|LG 29UM67-P #betterRED

16.04.2018 17:22

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 2469

...

Wg mnie gazowy. Dziadkowie kibity dostali w prezencie gazowkę z 2-3 lata temu. Poza otoczką dymu itd węglowy wymięka:)

kultura, sterowanie temperaturą, chcesz sobie na kacu szybkir grzanki z serem zrobic to masz je w 5 minut itd.

Sam niby chciałem na działce budowa grilowędzarnie ale chyba zostanie wędzarnia i grill gazowy:)

2600k@4.5GHz/AsRock p67 fatal1ty pro/16GB 2133mhz cl10/RX580 8GB nitro+/MX300 1TB/ Samsung 830 120GB/WD RED 2TB /XonarDX/Samsung XL2370/BeQuiet powerzone850W/NZXT Phantom820/Cougar 700K/G500

16.04.2018 17:25

Wątków: 113 | Odpowiedzi: 12464

a z elektrycznych ktos korzysta?

Ukryj trola robi robote!

16.04.2018 17:26

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27538

MieH

można i kosmiczne kwoty Ikona: :)
kup coś firmowego jak Campingaz, Broil King, Weber, Landmann itp. a model jaki Ci pasuje
sam mam obecnie Campingaz Woody L 3 chyba, albo LD czy LX, nie pamiętam dokładnie, ale to już taki trochę lepszy
tak samo bardzo mogę polecić Broil King obojętnie w zasadzie który model, wszystkie świetne wykonane z grubymi ściankami, popularny Royal pewnie większości wystarczy

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 18:59

Wątków: 521 | Odpowiedzi: 21192

Tylko

tradycyjny i brykiet Ikona: :) Mam tez gazowy (+ nawet z jakims pojemnikiem na wiorki z drzewa) ale imho smak juz nie ten niz z brykietu. Tluszcz musi byc i tyle Ikona: :p

The kids of today should defend themselves against the seventies...

16.04.2018 19:46

Wątków: 127 | Odpowiedzi: 2354

Ament

Doskonale cię rozumiem. Nieważne co kto woli, najważniejsze, że sezon sie zaczyna! Ikona: :)

prych...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 19:53

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

Hmmm

Tylko weglowy, zaden brykiet tylko węgiel drzewny Ikona: :P ale ja glownie uzywam grill do robienia skorupki, bo cale mieso i tak robie w sousvide dokladnie do tej temperatury ktora chce. A kielbaski dont give a fuck o regulacje temperatury Ikona: :P

Ja mam grill CADAC produkcji RPA Ikona: :P z systemem fireUP. Gazowy pojemnik co rozpala od dolu wegiel w jakies 3-4 min Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 20:00

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

Fotki Tomahawka 1.2KG

Sousvide 3 godziny 55C. Skonczone na grillu aby sie skorupka zrobila Ikona: :P



Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

16.04.2018 20:03

Wątków: 127 | Odpowiedzi: 2354

...

nie no, to jest pokarmowe porno o tej godzinie!

prych...

16.04.2018 21:28

Wątków: 147 | Odpowiedzi: 1244

.

co za frajda z gazowego? to równie dobrze można do piekarnika mięso włożyć.

Przy węglowym kupta se chopy komin do rozpalania grilla

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1500x1500) pochodzi stąd



20min i macie pięknie rozpalony węgiel/brykiet

Intel i5 6400, Asus Z170 Pro Gaming, 8 GB Ram DDR4, GTX 1060 3GB, XFX 550W

16.04.2018 22:01

Wątków: 38 | Odpowiedzi: 2625

Brykiet to syf

Na gaz to mam samochód. Wolę węgiel drzewny albo drewno. Podwieszana krata nad ogniem jest ok. Trochę inny klimat niż grill, ale czasem trzeba odmiany. W zimie natomiast wedzimy. Kiedyś zmontowaliśmy z braćmi wędzarnię z beczki. Prosta, ale działa. Do wędzarni wrzucamy kurczaka, szynkę, żeberka, karczek itd. ważne, żeby wcześniej w czymś postało. Mój brat ma na to jakieś patenty.

I co ja robię tu?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 22:17

Wątków: 192 | Odpowiedzi: 23557

Absolutnie

nie zgadzam się z Piw0 Ikona: :P

gazowy to nie ten sam smak, dla mnie to krok w stronę "amerykańskości" czyli jedzenia bez prawdziwego smaku Ikona: :P coś jak Coca Cola Cherry obecna Ikona: :P

Gazowy dobry do zrobienia na szybko piersi z kurczaka, ale jak boczek czy hamburger ma mieć smak grilla, to tylko węgiel drzewny albo drewno Ikona: :P

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

16.04.2018 22:22

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 25568

...

gaz w grillu... No fckin way!

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, HDWD130EZSTA, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One X

16.04.2018 22:54

Wątków: 30 | Odpowiedzi: 3544

...

Do rozpalania używam takiej dmuchawki, daje radę.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1200x800) pochodzi stąd

i3-4330 / Z87-G41 PC Mate / R9 270X / 8GB RAM ... ble ble ble | 42.pl/u/wa9

17.04.2018 00:09

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27538

rozpalanie to jedno, ale jak chcę jednocześnie grillować warzywa, polędwiczki, szaszłyki i steaki to muszę to kontrolować odpowiednio, do tego lubię robić kurczaka z rożna co jakiś czas
ja potrzebuję dużej przestrzeni i możliwości ustawiania odpowiedniej temperatury w różnych strefach, bez latającego popiołu
w lato ja grilluje bardzo często, są tygodnie że codziennie kolacje jemy z grilla, nie będę codziennie się bawił przy grillu na drewno/brykiet, do tego na imprezach musiałbym podtrzymywać ogień cały czas lub ponownie rozpalać
owszem, ja też lubię zrobić sobie czasem kiełbaski na palenisku, ale w praktyce robienie czegoś większego nie ma dla mnie już sensu, już się przyzwyczaiłem do dobrego i nie ma już dla mnie powrotu Ikona: :)

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 02:45

Wątków: 250 | Odpowiedzi: 12617

a po co

utrzymać ogień cały czas? szamot i jazda.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 05:42

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12572

Grill gazowy zamiast klasycznego.

to jak porównywać e-fajkę z normalnym papierosem. Możecie sobie wmawiać że żarcie smakuje tak samo ale to nie prawda.

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 06:42

Wątków: 250 | Odpowiedzi: 12617

a jak

smakuje z ogniska Ikona: :D

Ten prawdę pozna kto kiedy na kiju kurę piekł!

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 06:44

Wątków: 158 | Odpowiedzi: 5831

Po wielu latach

Klasycznego węglowca już wiem że do niego nie wrócę. Gazowy to inna bajka jest, skupiam się przynajmniej żeby jedzenie było dobrze przygotowane a nie czy mi się grill dobrze pali, czy się coś nie zapali, czy nie braknie wegla na ostatniej prostej itp. A co do rożnicy w smaku, to dla mnie jest ona praktycznie żadna, choć też miałem obawy o to przed kupnem.

i7-2600k@4,5GHz @TR SA|P8P67 Deluxe (B2)|16GB DDR3@2133MHz@CL9|Jet Stream 1070|Crucial MX100 256 GB+2TB HDD|Corsair 750D + Dark Power Pro 750W + Samsung C34F791 :D

17.04.2018 06:49

Wątków: 295 | Odpowiedzi: 7025

Wiadomo, jak ktoś robi grilla dzień w dzień to inna sprawa, też pewnie bym wolał gazowy. Ale raz na tydzień czy dwa tygodnie to ta cała procedura rozpalania, utrzymywania etc. to dodatkowa atrakcja Ikona: :)

Xbox One S + PS2 + PSP + NDSi + Recalbox || Mac Mini 2012 i5 8GB RAM | Honor 9 | ┌( ಠ_ಠ)┘

17.04.2018 07:07

Wątków: 193 | Odpowiedzi: 1096

.

A co mi tam, tyle raz mi fraz pomógł, to ja pomogę frazowi. Od 10 lat używam do rozpalania grilla opalarki do drewna. Kosztowała chyba 30 złotych. Grill rozpalony do czerwoności w 2-3 minutki Ikona: :)

ja też chce kiedyś na wawel...

17.04.2018 07:52

Wątków: 275 | Odpowiedzi: 11661

ja do rozpalania używam palnika gazowego:
koszt palnika 14zł
koszt gazu ~4zł za pojemnik
wystarcza zwykle na cały sezon i jeszcze w zimie na rozpalanie w piecu.

a co do grilla, to poluj na promocje w aldi - mają tam takie całe nierdzewne z klapą - duże, ale wystarczają na całą imprezę. i najlepiej od razu po zakupie postaraj się o kawałek blachy na podmianę zsypu do popielnika (jest w nodze) bo wytrzymuje jakieś 3 sezony. super stabilne to nie jest, ale dość wygodne, bo po grillu zamykasz i może stać na tarasie/balkonie.

jeśli nie chcesz mniejszy, to szukaj takiego z żeliwnym spodem.
zwróć uwagę na to, aby blachy z boku też były żeliwne i koniecznie, aby tył był dość gruby lub od razu szukaj zamiennika - z moich doświadczeń wynika, że:
spód/żeliwne boki - wytrzymałość około 10 lat
nogi ~3-5lat - stosują bardzo tandetne, cienkie rurki
cienka blaszka z tyłu 2-3 lata (wymieniłem na kwasoodporną 2.5mm, żywotność >10 lat)
ruszt zwykle bardzo trwały

ogólnie problem z grillami jest taki, że producenci dbają o to, aby mieć co robić. zawsze któryś element grilla będzie kompletnie tandatny i się przepali/przerdzewieje. aby nie kupować co chwila nowego trzeba wychwycić te elelemty i podmienić na inne/niezniszczalne.

ja najpierw miałem żeliwny:
najpierw przepaliła się blacha z tyłu, następnie nogi (zamieniłem na nogi ze starego kwietnika), po około ~15latach przepalił się spód - kupiłem nowy.
nowy żeliwny miał boki/tył ze zwykłej blachy - oczywiście przerdzewiało/przepaliło się po kilku sezonach. całe szczęście miałem blachy ze starego i zrobiłem składak, nogi też zmieniłem na te z kwietnika.
kilka lat później (~3) kupiłem tego nierdzewnego w aldi i jest "jakotako" - po około 3 latach przepalił się ruszt od popielnika, bo nie jest nierdzewny tylko zwykła badziewna blaszka (wymieniłem na kwasókwę), wymieniłem też kilka śrubek, które też są tandetne i przerdzewiały. poza tym nie jest jakoś super stabilny, ale jest wielki i wystarcza na całą imprezę z gośćmi.

ten z aldi, to taki jak na pierwszej fotce tutaj: https://www.aldi-sued.de/de/ratgeber/grillen/grillen-wie-die-profis/grillarten/

co do elektrycznych - to jest żart a nie grill. równie dobrze możesz kupić specjalną patelnię, którą będzie można władować do zmywarki i będzie zajmować mniej miejsca. jedzenie smakuje inaczej.

Xperia Z3C, Surface 2 PRO, HTC Himalaya, Asus Transformer 101, http://smakowyraj.blogspot.com

17.04.2018 08:09

Wątków: 266 | Odpowiedzi: 16346

sezon rozpoczety

pozostaje tylko znaleźć odrobinę czasu na grilla Ikona: :D

Bez Ciebie schne jak mokry chomik na patelni.....

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 08:54

Wątków: 1198 | Odpowiedzi: 19627

frazir

o kurde smakłem....

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 09:03

Wątków: 338 | Odpowiedzi: 23306

hmmm

Nie ma roznicy w smaku pomiedzy gazowym, a weglowym.
To typowy "miejski mit" obalony w tescie przez kilkunastu moich znajomych Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 09:07

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

przydalaby sie sonda jednak, bo zdania mocno podzielone, a Solorz siedzi i zawija sreberka zamiast naprawic.

nie ukrywam, ze grill u nas nie bedzie codziennoscia bo nie ma czasu tylko przy malych imprezach i dla siebie od swieta a porownujac ceny zwyklego a gazowego to przebicie jest ogromne, przy czym pewnie trwalosc bedzie taka sama

/|\( ;,;)/|\ AjPad pro 10.5 ===> https://allegro.pl/ipad-pro-10-5-64gb-wifi-space-gray-i7290340976.html

17.04.2018 09:17

Wątków: 182 | Odpowiedzi: 10487

Gazowy rozpala się jednym pstrykiem, nagrzewa się w 5-10 minut i daje znacznie większą kontrolę. Do tego nie trzeba kupować brykietów czy drewna za każdym razem, tylko butla czystego bezwonnego propanu raz na jakiś czas, najczęściej 2 na sezon intensywnego grillowania.

Jak ktoś chce grillować od specjalnej okazji, za każdym razem spędzając kilka godzin na fajny rytuał, to pewnie, że węglowy się jak najbardziej nada. Ja w sezonie grilluję czasem 2-3 razy w tygodniu, obiad dla całej rodzinki z grillowanych warzyw i rozmaitych mięsek. Jeśli miałbym za każdym razem rozpalać węgle i pilnować odpowiednio całego grillowania (nie przypalić), to pewnie nici by z tego wyszły, bo nie mam tyle czasu.

A rytuał to też dla każdego indywidualna sprawa, to samo mogę powiedzieć o kominach do rozpalania Ikona: ;) W życiu, tylko prawdziwe układanie stosiku z suchego drewna i węgla i chuchanie i dmuchanie z własnych płuc przez pół godziny! Inaczej to półśrodki i pójście na łatwiznę.

Różnicę w smaku to nie bardzo wiem skąd z taką pewnością zakładacie. Bo skąd ona się bierze? 90% dymu w grillu to przypalony tłuszcz z mięska, a przypalone ślady z rusztu są dokładnie takie same w grillu gazowym, jak i węglowym. Jasne, że da się użyć jakichś fajnych wędzących drewien do grillowania, ale to samo da się z powodzeniem użyć w grillu gazowym (i mam fajne wiórki od Webera w tym celu). A jeśli grillujecie na zwykłych brykietach z białą rozpałką, to naprawdę nie mają one żadnego pozytywnego wpływu na smak potraw Ikona: ;) Naprawdę myślicie, że potrawy z gazowego będą wychodzić jak z piekarnika? Ikona: ;) Lol.

No i chyba tyle moich doświadczeń, mogę dorzucić jeszcze mój wątek sprzed chyba 2 lat: http://www.frazpc.pl/b/323121/0

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 09:34

Wątków: 182 | Odpowiedzi: 10487

Dario

Przy nieczęstym użytkowaniu i jeśli nie chcesz za dużo wydać, to chyba węglowy jest jak najbardziej optymalnym wyborem. To są dwa bardzo dobrze powody do zdecydowania się na węgiel, w odróżnieniu od kilku wymienionych powyżej Ikona: ;)

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 09:43

Wątków: 192 | Odpowiedzi: 23557

jak komuś

rozpalenie grilla zajmuje kilka godzin i nazywa to rytuałem, to faktycznie lepiej niech zostanie przy gazowym Ikona: lol

nie dalej jak wczoraj robiłem grilla i rozpalenie zajęło maksymalnie 15minut z ułożeniem drzewa i węgla Ikona: :D

Kichol - Nie ma roznicy w smaku pomiedzy gazowym, a weglowym.
To typowy "miejski mit" obalony w tescie przez kilkunastu moich znajomych Ikona: :)"

super, a przeze mnie nie obalony, mam na jednym podwórku obydwa rodzaje grilla i jakoś wolę rozpalić ten węglowy, taki boczek np. zupełnie inaczej smakuje jak przesiąknie zapachem drewna Ikona: :)

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

17.04.2018 09:54

Wątków: 182 | Odpowiedzi: 10487

ancymon

rozpalanie, grillowanie, jedzenie i sprzątanie, to miałem na myśli mówiąc o kilku godzinach. W przypadku gazu mogę zrobić grilla dla całej rodziny na obiad nawet spontanicznie, w ciągu tygodnia, bez zajęcia tym całego popołudnia, a w przypadku węglowego jest to znacznie mniej realne. Takie moje doświadczenie w temacie po używaniu obu rodzajów.

Jak piszesz "jakoś wolę rozpalić ten węglowy" to jednak nie to samo, co "jedzenia bez prawdziwego smaku" Ikona: ;) albo to, co inni pisali, że jedzenie z gazowego to właściwie to samo, co z piekarnika czy patelni, z czym się zupełnie nie zgadzam. Zapach drewna jak najbardziej do osiągnięcia w grillu gazowym, wiórki do pojemniczka i dymimy do woli Ikona: :)

Także mówię, do różnych potrzeb różne grille, ale nie powtarzajmy niepotrzebnie nieprawdziwych opinii.

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 10:14

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

zona mowi, zeby jednak gazowy kupic. bo z jednej strony butla gazu wystarczy nam pewnie na dwa sezony a wegiel pewnie szedlby hurtowo.

da sie kupic cos sensowego do 600-700zl ? rozumiem, ze te cuda z kamieniami lawy omijac?

/|\( ;,;)/|\ AjPad pro 10.5 ===> https://allegro.pl/ipad-pro-10-5-64gb-wifi-space-gray-i7290340976.html

17.04.2018 10:22

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 5093

ale

że jak? Rozpalam w gazowym bo jest szybko i wygodnie ale nie ma tego zapachu więc dokładam wiórki w pojemniczku. Część ludzi jeszcze lubi lekki dymek więc puszczam z efajki z odpowiednim wkładem. Ancymon pisze, że bekon smakuje inaczej więc w gazowym używamy dodatkowe przyprawy i aromaty żeby udawać że to naprawdę z grilla? Nie trochę jak z socjalizmem, który dzielnie walczył z problemami?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 10:48

Wątków: 1198 | Odpowiedzi: 19627

hehe

umm

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 10:51

Wątków: 1198 | Odpowiedzi: 19627

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 645x423) pochodzi stąd

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 11:43

Wątków: 1198 | Odpowiedzi: 19627

sorry za spam

ale pytanie poważne.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi stąd



- Zwykły grill okrągły z marketu
- Węgiel brykiet

Jak zrobić, żeby nie palił się za każdym razem jak Hindenburg albo burning man? Ogień pod niebiosa. Żeby czegos nie spalic trzeba go zatapiać w wodzie. Powietrze od spodu skręcone do minimum.
Pomysly? Ikona: :)

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 11:52

Wątków: 83 | Odpowiedzi: 4714

NineInchNick aka 'KrulCzochu'

Kup gazowy, to będziesz miał kontrolę nad płomieniami Ikona: :)


aaa co do różnicy w smaku gaz-tradycyjny, to przypomina to trochę dyskusję melomani-audiofile Ikona: :)

17.04.2018 11:53

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12572

nin

odpowiednio dawkować wegiel

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

17.04.2018 12:00

Wątków: 182 | Odpowiedzi: 10487

NiN

skąd ten ogień, z kapiącego tłuszczu? Jeśli tak to nie ma bata, tłuszcz nie może lać się na rozpalone węgle. Czasem może kapnąć, ale nie strumieniem. Grillujesz strefami albo używasz podstawek/tacek.

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 12:03

Wątków: 113 | Odpowiedzi: 12464

Dajcie znac, jak juz ustalicie jaki jest jedyny prawilny sposob grillowania, i nie zapomnijcie powiadomic producentow, zeby wszystkie inne modele wycofali z rynku Ikona: ;)

Ein Reich – ein Volk – ein Grill

Ukryj trola robi robote!

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:11

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

Dudu

Tym na dole sie reguluje, im bardziej zamkniety tym slabiej bedzie walil.

Najlepsza metoda (nie uzywac sous vide :PPPP ) jest "reverse sear method" Z jednej strony miecho z drugiej strony wegiel (zamknieta pokrywa). Jak sie na tyle znasz ze jak dokniesz mieso i wiesz jakie ma wypieczenie to nie uzywasz termometru. Jak Steak osiagnie okolo 54 stopni otwierasz klape, walisz steak na mejsce bezprosrednio nad weglami i robisz skorupke i jesz Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:15

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

Eliksir

Nie da sie, ci co uzywaja gazowe maja zjebane kupki smakowe i ich i tak nie przekonasz Ikona: :P .. Miedzy grillem gazowym a patelnia grillowa niema zadnej roznicy Ikona: :P

edit: Na gorze mialobyc "nie uzywajac sous-vide" Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

17.04.2018 12:22

Wątków: 173 | Odpowiedzi: 1341

Mam ogrodowego grilla z kominem i jest elegancko. Kontrola jest- wysokość rusztu. Jadłem kiedyś z elektrycznego i smakuje jak z piekarnika a nie z grilla. W tym roku spróbuję na drewnie wiśniowym grillować a nie węglu drzewnym .

17.04.2018 12:26

Wątków: 173 | Odpowiedzi: 1341

Czy tam gazowy wszystko jedno , piekarniki gazowe też były i nic nie smakowało inaczej jak z elektrycznego.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:29

Wątków: 1198 | Odpowiedzi: 19627

TLEN

czesciowo napewno z tluszczu kapiącego.

Gdzie ma się lać jak nie na węgle? Nie znam takich technologii Ikona: :(

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 12:32

Wątków: 173 | Odpowiedzi: 1341

Ja nie uznaje grilla na tackach. Ma być odymiona jak na ognisku.

17.04.2018 12:34

Wątków: 338 | Odpowiedzi: 23306

hmmm

Tak czytam i czytam i chyba dzis wieczorem sobie grilla odpale i jakieś miecho zarzucę na ruszta... Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 12:51

Wątków: 182 | Odpowiedzi: 10487

NiN

frazir napisał na czym rzecz polega Ikona: :) Masz etap grillowania (mięcho nad węglami, otwarta pokrywa, przypiekasz) i etap pieczenia (mięso nie nad węglami, tylko w innej strefie, pokrywa opuszczona). Temat do zgłębienia na youtubie.

Druga opcja to tacki albo jakieś naczynie.

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 13:15

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

Kichol

U mnie juz sie moczy antrykot 700gramowy w 54 stopniach na 3 godzinki Ikona: :P .. ale raczej bede konczyl na patelni zeliwnej w masle i tymianku :P, moze przed przypieke troche "blow torchem" Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

17.04.2018 13:44

Wątków: 338 | Odpowiedzi: 23306

frazir

700 gramowego to ja na 3 osoby robię Ikona: :)

No ale musze spróbowac Twojej wersji Sous Vide - korci mnie aby przelezał i doszedł w tym stylu.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 15:04

Wątków: 173 | Odpowiedzi: 1341

Doskonałem konsumpcji, kiełbasa grillowana na drewnie wiśniowym. Mniam. . .

17.04.2018 19:20

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

w wiekszosci recenzji pisza w superlatywach o gazie, a weglu jako zabawe dla fanow samego tzw rytualu Ikona: :)
poza tym wszedzie tez pisza o okrutnej szkodliwosci wegla. co ciekawe, kazdy z nas spalil kupe workow lepszego czy gorszego paliwa i zyje Ikona: :)

/|\( ;,;)/|\ AjPad pro 10.5 ===> https://allegro.pl/ipad-pro-10-5-64gb-wifi-space-gray-i7290340976.html

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 19:35

Wątków: 250 | Odpowiedzi: 12617

Dario

pierdzielą z tym węglem, aby nakręcić sobie sprzedaż/odsłony.

Gdyby mieli rację, to by węgla w tabsach nie sprzedawali. To nie wegiel szkodzi, a co najwyżej pochodne azotu i siarki, które razem z węglem mogą robić różne związki pierścieniowe.

Gazowy jest prosty ot co. Trzeba być debilem, aby na gazowym coś przypalić.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 20:12

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

Mnie najbardziej przekonuje

szybkosc i prostota. chce schab z grila to pyk pyk i gotowe. przy weglowym padlbym z glodu na koniec przygotowan do rozpalenia Ikona: :)
osobiscie nie mam frajdy z walki z ogniem Ikona: :)

/|\( ;,;)/|\ AjPad pro 10.5 ===> https://allegro.pl/ipad-pro-10-5-64gb-wifi-space-gray-i7290340976.html

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 20:40

Wątków: 250 | Odpowiedzi: 12617

Ale przecież

na drzewnym/węglowym nie grillujesz ogniem a temperaturą a dodatkowo jeszcze okadzasz dymem. (I tutaj znaczenie ma jakim drewnem).

Palenie na ogniu jedzenia ciężko uznać grillowaniem.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 20:54

Wątków: 937 | Odpowiedzi: 39934

mnie chodzilo o samo rozpalanie, jako o ogien Ikona: :)
w gazowym tez nie trudno o dym, rowniez z drewna jakiego sie chce

/|\( ;,;)/|\ AjPad pro 10.5 ===> https://allegro.pl/ipad-pro-10-5-64gb-wifi-space-gray-i7290340976.html

17.04.2018 21:16

Wątków: 8 | Odpowiedzi: 75

tylko wungiel

Grilujemy cały rok na okrągło sezon rozpoczynamy tradycyjnie 1 stycznia. Wszelki grile marketowe dawały radę max 2 sezony i się przepalały blaszka 0 nic. Teraz mam od 9 lat zrobiony w rury 355mm ścianka 3mm kwasoodpornej 316 bardzo czesto robimy w nim ogniska na tarasie kompletnie nic się z nim nie dzieje.

17.04.2018 21:18

Wątków: 127 | Odpowiedzi: 2354

...

`Mnie najbardziej przekonuje szybkosc i prostota.` to kup se patelnie grillową, będzie najprościej i najszybciej.

prych...

18.04.2018 16:24

Wątków: 147 | Odpowiedzi: 1244

ARDUDI

tudzież grilla elektrycznego

Intel i5 6400, Asus Z170 Pro Gaming, 8 GB Ram DDR4, GTX 1060 3GB, XFX 550W

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

22.04.2018 16:44

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21464

dudu

Robilem na gazie Ikona: :P ale tylko koncowke Ikona: :P

-----------
Jagniecina 4 godziny 57C skonczone Blotorchem Ikona: :P

Ambrozja wciagnelem calosc, pelny bylem po pierwszym ;P

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał


https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

22.04.2018 22:53

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 11018

brykiet czy wegiel drzewny

widze rozne opinie, wlasnie zamowilem Webera z zamiarem tez dymienia

Wiorki drewna wrzucacie na wegle? Jakie drewno polecacie ?

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. [GIEŁDA] Trochę nowego osprzętu/podzespołów na sprzedaż... 0 Hobordd Dziś 12:34
2. [BLOG] Olx.pl koniec darmowych ogłoszeń. 10 rms84 | smile Dziś 00:48
3. Outlook 2016 powiadomienia na pulpicie 1 Y4k | sztam 25.05.2018
4. [BLOG] Konto Epic. 3 rms84 | rms84 25.05.2018
5. News - Premiera Detroit: Become Human już dziś 3 daniel_wl | penetr_us 25.05.2018
Poprzednie-Następne
1. [BLOG] Którą lodókę kupić 40 C4 | Kenzo71 16.04.2018
2. News - [PR] GeForce GTX 1060 Ichill Black: karta graficzna z... 7 daniel_wl | MPA2k 16.04.2018
3. Wątek rozwiązany Pomoc w diagnozie - płyta czy proc? 25 rayman17 | rayman17 16.04.2018
4. News - [PR] IoT, akcesoria mobilne i wyposażenie Smart Home... 2 daniel_wl | Jacoj 16.04.2018
5. Wątek rozwiązany [GIEŁDA] Sprzedam słuchawki bluetooth Awei A920BL - 39.87zł... 16 grykom | grykom 16.04.2018
6. [BLOG] Problem z zakupem przedmiotu na Ebay 10 mario_34 | szafiro 16.04.2018