[OT] Oficjalny Wątek Grillowy

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

Dario | 16.04.2018 15:14 | Odpowiedzi: 127 | Śledzony: 18 | Czytano: 3849 razy

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

Witajcie
Jedni już odkurzają swoje sprzęty, inni dopiero kupują.
Jestem w tej drugiej grupie i potrzebuję porady w wyborze sprzętu.
Coraz więcej osób zachwala grill gazowy, ale boardowicze stanowczo mówią NIE takiemu rozwiązaniu. W związku z tym celuję w węglowy Ikona: ;)
Myślę, że max będzie dla 4 dorosłych osób (dzieci nie liczę, bo moje i tak nie ruszą). Jakie macie i polecacie ?
Sam celowałbym w coś na kółkach z pokrywą na zawiasach i z popielnikiem, to tyle na ile udało mi się zorientować w temacie, bo moje doświadczenie zamyka się na grilach za 30zł z marketu Ikona: :)

Dałbym jeszcze sondę, ale skoro nie działa to po prostu zapytam - czym palicie i rozpalacie ?

Pozdrawiam i wesołej karkówki - no i przepisy+foto mile widziane Ikona: :)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

16.04.2018 15:20

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

hmmm

Kupiłem jakis czas temu gazowy.
Rewelacja ! Nie wracam do węgla...

Kupiłem jakis wyprzedazowy z Castoramy za 500 pln - 3 palnikowy ( choć tak czy tak to spore bydle jest)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

16.04.2018 15:24

Wątków: 2 | Odpowiedzi: 346

Też mam gazówkę z dodatkowym klasycznym palnikiem. Nie chcę już węglowego i tego rozpalania. Zanim się to rozhajcowało, to ekipa straciła ochotę na produkty grillowe Ikona: :)

przemek71

16.04.2018 15:33

Wątków: 826 | Odpowiedzi: 7112

...

Ja mam murowany z wędzarnią w tyle. Do tego brykiet i jedzonko pyszne. Problemów z rozpalaniem brak.

DOPŁATY do szkód z OC!!! Miałaś kolizję lub wypadek? Odszkodowania komunikacyjne, dopłaty do szkód OC - http://odszkodowania24.org

16.04.2018 15:34

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 5298

Zawsze mi się

wydawało, że sens grilla to właśnie to rozpalanie, zapach drzewa i palonego tłuszczu. Tak samo z ogniskiem. Bez tego to można kupić kurczaka w budzie... Będzie jeszcze szybciej i wygodniej.

16.04.2018 15:43

Wątków: 5 | Odpowiedzi: 243

Grill węglowy przy gazowym to jak komputer na korbkę...

Katarzynki to takie pierniczki

16.04.2018 15:46

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27650

Mam już drugi gazowy, teraz taki bardziej wypasiony model, zwykłego bym nie chciał

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 16:07

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

kretos

mi sie tez tak wydawało, do momentu, aż nie kupiłem gazowego Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

16.04.2018 16:33

Wątków: 135 | Odpowiedzi: 2390

...

staromodny jestem i ja wolę węglowe. Kumpel ma gazowy i poza szybkością rozpalania wg mnie nie ma przewagi w innych aspektach nad węglowym. Dla mnie grill to właśnie też rytuał rozpalania, zapachy, załzawione od dymu oczy... eh aż mi się zachciało Ikona: :P

Ale co kto lubi, ja gazowych nie hejtuje po prostu węglowe, odpowiadają mi bardziej.

prych...

16.04.2018 16:38

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27650

Węglowe to nie mają żadnej przewagi nad gazowymi prócz tego "klimatu"

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 17:07

Wątków: 135 | Odpowiedzi: 2390

PiwO

Moglibyśmy toczyć debatę czyja prawda jest mojsza ale właśnie dlatego napisałem, że wg mnie...

prych...

16.04.2018 17:16

Wątków: 214 | Odpowiedzi: 4281

to poleććie

jakiś grill gazowy... ile trzeba wydać...

RYZEN 1600 @LC|Taichi|RM750W|1TB MX300 M2|LG 29UM67-P #betterRED

16.04.2018 17:22

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 2495

...

Wg mnie gazowy. Dziadkowie kibity dostali w prezencie gazowkę z 2-3 lata temu. Poza otoczką dymu itd węglowy wymięka:)

kultura, sterowanie temperaturą, chcesz sobie na kacu szybkir grzanki z serem zrobic to masz je w 5 minut itd.

Sam niby chciałem na działce budowa grilowędzarnie ale chyba zostanie wędzarnia i grill gazowy:)

2600k@4.5GHz/AsRock p67 fatal1ty pro/16GB 2133mhz cl10/RX580 8GB nitro+/MX300 1TB/ Samsung 830 120GB/WD RED 2TB /XonarDX/Samsung XL2370/BeQuiet powerzone850W/NZXT Phantom820/Cougar 700K/G500

16.04.2018 17:25

Wątków: 114 | Odpowiedzi: 12645

a z elektrycznych ktos korzysta?

Ukryj trola robi robote!

16.04.2018 17:26

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27650

MieH

można i kosmiczne kwoty Ikona: :)
kup coś firmowego jak Campingaz, Broil King, Weber, Landmann itp. a model jaki Ci pasuje
sam mam obecnie Campingaz Woody L 3 chyba, albo LD czy LX, nie pamiętam dokładnie, ale to już taki trochę lepszy
tak samo bardzo mogę polecić Broil King obojętnie w zasadzie który model, wszystkie świetne wykonane z grubymi ściankami, popularny Royal pewnie większości wystarczy

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

16.04.2018 18:59

Wątków: 524 | Odpowiedzi: 21616

Tylko

tradycyjny i brykiet Ikona: :) Mam tez gazowy (+ nawet z jakims pojemnikiem na wiorki z drzewa) ale imho smak juz nie ten niz z brykietu. Tluszcz musi byc i tyle Ikona: :p

The kids of today should defend themselves against the seventies...

16.04.2018 19:46

Wątków: 135 | Odpowiedzi: 2390

Ament

Doskonale cię rozumiem. Nieważne co kto woli, najważniejsze, że sezon sie zaczyna! Ikona: :)

prych...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 19:53

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Hmmm

Tylko weglowy, zaden brykiet tylko węgiel drzewny Ikona: :P ale ja glownie uzywam grill do robienia skorupki, bo cale mieso i tak robie w sousvide dokladnie do tej temperatury ktora chce. A kielbaski dont give a fuck o regulacje temperatury Ikona: :P

Ja mam grill CADAC produkcji RPA Ikona: :P z systemem fireUP. Gazowy pojemnik co rozpala od dolu wegiel w jakies 3-4 min Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 20:00

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Fotki Tomahawka 1.2KG

Sousvide 3 godziny 55C. Skonczone na grillu aby sie skorupka zrobila Ikona: :P



Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

16.04.2018 20:03

Wątków: 135 | Odpowiedzi: 2390

...

nie no, to jest pokarmowe porno o tej godzinie!

prych...

16.04.2018 21:28

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 1318

.

co za frajda z gazowego? to równie dobrze można do piekarnika mięso włożyć.

Przy węglowym kupta se chopy komin do rozpalania grilla

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1500x1500) pochodzi stąd



20min i macie pięknie rozpalony węgiel/brykiet

Intel i5 6400, Asus Z170 Pro Gaming, 8 GB Ram DDR4, GTX 1060 3GB, XFX 550W

16.04.2018 22:01

Wątków: 38 | Odpowiedzi: 2671

Brykiet to syf

Na gaz to mam samochód. Wolę węgiel drzewny albo drewno. Podwieszana krata nad ogniem jest ok. Trochę inny klimat niż grill, ale czasem trzeba odmiany. W zimie natomiast wedzimy. Kiedyś zmontowaliśmy z braćmi wędzarnię z beczki. Prosta, ale działa. Do wędzarni wrzucamy kurczaka, szynkę, żeberka, karczek itd. ważne, żeby wcześniej w czymś postało. Mój brat ma na to jakieś patenty.

I co ja robię tu?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

16.04.2018 22:17

Wątków: 193 | Odpowiedzi: 24024

Absolutnie

nie zgadzam się z Piw0 Ikona: :P

gazowy to nie ten sam smak, dla mnie to krok w stronę "amerykańskości" czyli jedzenia bez prawdziwego smaku Ikona: :P coś jak Coca Cola Cherry obecna Ikona: :P

Gazowy dobry do zrobienia na szybko piersi z kurczaka, ale jak boczek czy hamburger ma mieć smak grilla, to tylko węgiel drzewny albo drewno Ikona: :P

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

16.04.2018 22:22

Wątków: 168 | Odpowiedzi: 25775

...

gaz w grillu... No fckin way!

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, HDWD130EZSTA, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One X

16.04.2018 22:54

Wątków: 30 | Odpowiedzi: 3555

...

Do rozpalania używam takiej dmuchawki, daje radę.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1200x800) pochodzi stąd

i3-4330 / Z87-G41 PC Mate / R9 270X / 8GB RAM ... ble ble ble | 42.pl/u/wa9

17.04.2018 00:09

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27650

rozpalanie to jedno, ale jak chcę jednocześnie grillować warzywa, polędwiczki, szaszłyki i steaki to muszę to kontrolować odpowiednio, do tego lubię robić kurczaka z rożna co jakiś czas
ja potrzebuję dużej przestrzeni i możliwości ustawiania odpowiedniej temperatury w różnych strefach, bez latającego popiołu
w lato ja grilluje bardzo często, są tygodnie że codziennie kolacje jemy z grilla, nie będę codziennie się bawił przy grillu na drewno/brykiet, do tego na imprezach musiałbym podtrzymywać ogień cały czas lub ponownie rozpalać
owszem, ja też lubię zrobić sobie czasem kiełbaski na palenisku, ale w praktyce robienie czegoś większego nie ma dla mnie już sensu, już się przyzwyczaiłem do dobrego i nie ma już dla mnie powrotu Ikona: :)

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 02:45

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

a po co

utrzymać ogień cały czas? szamot i jazda.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 05:42

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12650

Grill gazowy zamiast klasycznego.

to jak porównywać e-fajkę z normalnym papierosem. Możecie sobie wmawiać że żarcie smakuje tak samo ale to nie prawda.

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 06:42

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

a jak

smakuje z ogniska Ikona: :D

Ten prawdę pozna kto kiedy na kiju kurę piekł!

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 06:44

Wątków: 160 | Odpowiedzi: 5919

Po wielu latach

Klasycznego węglowca już wiem że do niego nie wrócę. Gazowy to inna bajka jest, skupiam się przynajmniej żeby jedzenie było dobrze przygotowane a nie czy mi się grill dobrze pali, czy się coś nie zapali, czy nie braknie wegla na ostatniej prostej itp. A co do rożnicy w smaku, to dla mnie jest ona praktycznie żadna, choć też miałem obawy o to przed kupnem.

i7-2600k@4,5GHz @TR SA|P8P67 Deluxe (B2)|16GB DDR3@2133MHz@CL9|Jet Stream 1070|Crucial MX100 256 GB+2TB HDD|Corsair 750D + Dark Power Pro 750W + Samsung C34F791 :D

17.04.2018 06:49

Wątków: 298 | Odpowiedzi: 7109

Wiadomo, jak ktoś robi grilla dzień w dzień to inna sprawa, też pewnie bym wolał gazowy. Ale raz na tydzień czy dwa tygodnie to ta cała procedura rozpalania, utrzymywania etc. to dodatkowa atrakcja Ikona: :)

Nintendo Switch + PS2 + PSP + NDSi + Recalbox || Mac Mini 2012 i5 8GB RAM | Honor 9 | ┌( ಠ_ಠ)┘

17.04.2018 07:07

Wątków: 194 | Odpowiedzi: 1101

.

A co mi tam, tyle raz mi fraz pomógł, to ja pomogę frazowi. Od 10 lat używam do rozpalania grilla opalarki do drewna. Kosztowała chyba 30 złotych. Grill rozpalony do czerwoności w 2-3 minutki Ikona: :)

ja też chce kiedyś na wawel...

17.04.2018 07:52

Wątków: 276 | Odpowiedzi: 11723

ja do rozpalania używam palnika gazowego:
koszt palnika 14zł
koszt gazu ~4zł za pojemnik
wystarcza zwykle na cały sezon i jeszcze w zimie na rozpalanie w piecu.

a co do grilla, to poluj na promocje w aldi - mają tam takie całe nierdzewne z klapą - duże, ale wystarczają na całą imprezę. i najlepiej od razu po zakupie postaraj się o kawałek blachy na podmianę zsypu do popielnika (jest w nodze) bo wytrzymuje jakieś 3 sezony. super stabilne to nie jest, ale dość wygodne, bo po grillu zamykasz i może stać na tarasie/balkonie.

jeśli nie chcesz mniejszy, to szukaj takiego z żeliwnym spodem.
zwróć uwagę na to, aby blachy z boku też były żeliwne i koniecznie, aby tył był dość gruby lub od razu szukaj zamiennika - z moich doświadczeń wynika, że:
spód/żeliwne boki - wytrzymałość około 10 lat
nogi ~3-5lat - stosują bardzo tandetne, cienkie rurki
cienka blaszka z tyłu 2-3 lata (wymieniłem na kwasoodporną 2.5mm, żywotność >10 lat)
ruszt zwykle bardzo trwały

ogólnie problem z grillami jest taki, że producenci dbają o to, aby mieć co robić. zawsze któryś element grilla będzie kompletnie tandatny i się przepali/przerdzewieje. aby nie kupować co chwila nowego trzeba wychwycić te elelemty i podmienić na inne/niezniszczalne.

ja najpierw miałem żeliwny:
najpierw przepaliła się blacha z tyłu, następnie nogi (zamieniłem na nogi ze starego kwietnika), po około ~15latach przepalił się spód - kupiłem nowy.
nowy żeliwny miał boki/tył ze zwykłej blachy - oczywiście przerdzewiało/przepaliło się po kilku sezonach. całe szczęście miałem blachy ze starego i zrobiłem składak, nogi też zmieniłem na te z kwietnika.
kilka lat później (~3) kupiłem tego nierdzewnego w aldi i jest "jakotako" - po około 3 latach przepalił się ruszt od popielnika, bo nie jest nierdzewny tylko zwykła badziewna blaszka (wymieniłem na kwasókwę), wymieniłem też kilka śrubek, które też są tandetne i przerdzewiały. poza tym nie jest jakoś super stabilny, ale jest wielki i wystarcza na całą imprezę z gośćmi.

ten z aldi, to taki jak na pierwszej fotce tutaj: https://www.aldi-sued.de/de/ratgeber/grillen/grillen-wie-die-profis/grillarten/

co do elektrycznych - to jest żart a nie grill. równie dobrze możesz kupić specjalną patelnię, którą będzie można władować do zmywarki i będzie zajmować mniej miejsca. jedzenie smakuje inaczej.

Xperia Z3C, Surface 2 PRO, HTC Himalaya, Asus Transformer 101, http://smakowyraj.blogspot.com

17.04.2018 08:09

Wątków: 266 | Odpowiedzi: 16433

sezon rozpoczety

pozostaje tylko znaleźć odrobinę czasu na grilla Ikona: :D

Bez Ciebie schne jak mokry chomik na patelni.....

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 08:54

Wątków: 1199 | Odpowiedzi: 19861

frazir

o kurde smakłem....

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 09:03

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

hmmm

Nie ma roznicy w smaku pomiedzy gazowym, a weglowym.
To typowy "miejski mit" obalony w tescie przez kilkunastu moich znajomych Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 09:07

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

przydalaby sie sonda jednak, bo zdania mocno podzielone, a Solorz siedzi i zawija sreberka zamiast naprawic.

nie ukrywam, ze grill u nas nie bedzie codziennoscia bo nie ma czasu tylko przy malych imprezach i dla siebie od swieta a porownujac ceny zwyklego a gazowego to przebicie jest ogromne, przy czym pewnie trwalosc bedzie taka sama

/|\( ;,;)/|\

17.04.2018 09:17

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

Gazowy rozpala się jednym pstrykiem, nagrzewa się w 5-10 minut i daje znacznie większą kontrolę. Do tego nie trzeba kupować brykietów czy drewna za każdym razem, tylko butla czystego bezwonnego propanu raz na jakiś czas, najczęściej 2 na sezon intensywnego grillowania.

Jak ktoś chce grillować od specjalnej okazji, za każdym razem spędzając kilka godzin na fajny rytuał, to pewnie, że węglowy się jak najbardziej nada. Ja w sezonie grilluję czasem 2-3 razy w tygodniu, obiad dla całej rodzinki z grillowanych warzyw i rozmaitych mięsek. Jeśli miałbym za każdym razem rozpalać węgle i pilnować odpowiednio całego grillowania (nie przypalić), to pewnie nici by z tego wyszły, bo nie mam tyle czasu.

A rytuał to też dla każdego indywidualna sprawa, to samo mogę powiedzieć o kominach do rozpalania Ikona: ;) W życiu, tylko prawdziwe układanie stosiku z suchego drewna i węgla i chuchanie i dmuchanie z własnych płuc przez pół godziny! Inaczej to półśrodki i pójście na łatwiznę.

Różnicę w smaku to nie bardzo wiem skąd z taką pewnością zakładacie. Bo skąd ona się bierze? 90% dymu w grillu to przypalony tłuszcz z mięska, a przypalone ślady z rusztu są dokładnie takie same w grillu gazowym, jak i węglowym. Jasne, że da się użyć jakichś fajnych wędzących drewien do grillowania, ale to samo da się z powodzeniem użyć w grillu gazowym (i mam fajne wiórki od Webera w tym celu). A jeśli grillujecie na zwykłych brykietach z białą rozpałką, to naprawdę nie mają one żadnego pozytywnego wpływu na smak potraw Ikona: ;) Naprawdę myślicie, że potrawy z gazowego będą wychodzić jak z piekarnika? Ikona: ;) Lol.

No i chyba tyle moich doświadczeń, mogę dorzucić jeszcze mój wątek sprzed chyba 2 lat: http://www.frazpc.pl/b/323121/0

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 09:34

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

Dario

Przy nieczęstym użytkowaniu i jeśli nie chcesz za dużo wydać, to chyba węglowy jest jak najbardziej optymalnym wyborem. To są dwa bardzo dobrze powody do zdecydowania się na węgiel, w odróżnieniu od kilku wymienionych powyżej Ikona: ;)

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 09:43

Wątków: 193 | Odpowiedzi: 24024

jak komuś

rozpalenie grilla zajmuje kilka godzin i nazywa to rytuałem, to faktycznie lepiej niech zostanie przy gazowym Ikona: lol

nie dalej jak wczoraj robiłem grilla i rozpalenie zajęło maksymalnie 15minut z ułożeniem drzewa i węgla Ikona: :D

Kichol - Nie ma roznicy w smaku pomiedzy gazowym, a weglowym.
To typowy "miejski mit" obalony w tescie przez kilkunastu moich znajomych Ikona: :)"

super, a przeze mnie nie obalony, mam na jednym podwórku obydwa rodzaje grilla i jakoś wolę rozpalić ten węglowy, taki boczek np. zupełnie inaczej smakuje jak przesiąknie zapachem drewna Ikona: :)

"Krytyk i eunuch z jednej są parafii... Obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi." / RYŻY TEAM!

17.04.2018 09:54

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

ancymon

rozpalanie, grillowanie, jedzenie i sprzątanie, to miałem na myśli mówiąc o kilku godzinach. W przypadku gazu mogę zrobić grilla dla całej rodziny na obiad nawet spontanicznie, w ciągu tygodnia, bez zajęcia tym całego popołudnia, a w przypadku węglowego jest to znacznie mniej realne. Takie moje doświadczenie w temacie po używaniu obu rodzajów.

Jak piszesz "jakoś wolę rozpalić ten węglowy" to jednak nie to samo, co "jedzenia bez prawdziwego smaku" Ikona: ;) albo to, co inni pisali, że jedzenie z gazowego to właściwie to samo, co z piekarnika czy patelni, z czym się zupełnie nie zgadzam. Zapach drewna jak najbardziej do osiągnięcia w grillu gazowym, wiórki do pojemniczka i dymimy do woli Ikona: :)

Także mówię, do różnych potrzeb różne grille, ale nie powtarzajmy niepotrzebnie nieprawdziwych opinii.

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 10:14

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

zona mowi, zeby jednak gazowy kupic. bo z jednej strony butla gazu wystarczy nam pewnie na dwa sezony a wegiel pewnie szedlby hurtowo.

da sie kupic cos sensowego do 600-700zl ? rozumiem, ze te cuda z kamieniami lawy omijac?

/|\( ;,;)/|\

17.04.2018 10:22

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 5298

ale

że jak? Rozpalam w gazowym bo jest szybko i wygodnie ale nie ma tego zapachu więc dokładam wiórki w pojemniczku. Część ludzi jeszcze lubi lekki dymek więc puszczam z efajki z odpowiednim wkładem. Ancymon pisze, że bekon smakuje inaczej więc w gazowym używamy dodatkowe przyprawy i aromaty żeby udawać że to naprawdę z grilla? Nie trochę jak z socjalizmem, który dzielnie walczył z problemami?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 10:48

Wątków: 1199 | Odpowiedzi: 19861

hehe

umm

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 10:51

Wątków: 1199 | Odpowiedzi: 19861

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 645x423) pochodzi stąd

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 11:43

Wątków: 1199 | Odpowiedzi: 19861

sorry za spam

ale pytanie poważne.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi stąd



- Zwykły grill okrągły z marketu
- Węgiel brykiet

Jak zrobić, żeby nie palił się za każdym razem jak Hindenburg albo burning man? Ogień pod niebiosa. Żeby czegos nie spalic trzeba go zatapiać w wodzie. Powietrze od spodu skręcone do minimum.
Pomysly? Ikona: :)

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 11:52

Wątków: 85 | Odpowiedzi: 4827

NineInchNick aka 'KrulCzochu'

Kup gazowy, to będziesz miał kontrolę nad płomieniami Ikona: :)


aaa co do różnicy w smaku gaz-tradycyjny, to przypomina to trochę dyskusję melomani-audiofile Ikona: :)

17.04.2018 11:53

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12650

nin

odpowiednio dawkować wegiel

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

17.04.2018 12:00

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

NiN

skąd ten ogień, z kapiącego tłuszczu? Jeśli tak to nie ma bata, tłuszcz nie może lać się na rozpalone węgle. Czasem może kapnąć, ale nie strumieniem. Grillujesz strefami albo używasz podstawek/tacek.

Podpis or it didn't happen.

17.04.2018 12:03

Wątków: 114 | Odpowiedzi: 12645

Dajcie znac, jak juz ustalicie jaki jest jedyny prawilny sposob grillowania, i nie zapomnijcie powiadomic producentow, zeby wszystkie inne modele wycofali z rynku Ikona: ;)

Ein Reich – ein Volk – ein Grill

Ukryj trola robi robote!

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:11

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Dudu

Tym na dole sie reguluje, im bardziej zamkniety tym slabiej bedzie walil.

Najlepsza metoda (nie uzywac sous vide :PPPP ) jest "reverse sear method" Z jednej strony miecho z drugiej strony wegiel (zamknieta pokrywa). Jak sie na tyle znasz ze jak dokniesz mieso i wiesz jakie ma wypieczenie to nie uzywasz termometru. Jak Steak osiagnie okolo 54 stopni otwierasz klape, walisz steak na mejsce bezprosrednio nad weglami i robisz skorupke i jesz Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:15

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Eliksir

Nie da sie, ci co uzywaja gazowe maja zjebane kupki smakowe i ich i tak nie przekonasz Ikona: :P .. Miedzy grillem gazowym a patelnia grillowa niema zadnej roznicy Ikona: :P

edit: Na gorze mialobyc "nie uzywajac sous-vide" Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

17.04.2018 12:22

Wątków: 175 | Odpowiedzi: 1375

Mam ogrodowego grilla z kominem i jest elegancko. Kontrola jest- wysokość rusztu. Jadłem kiedyś z elektrycznego i smakuje jak z piekarnika a nie z grilla. W tym roku spróbuję na drewnie wiśniowym grillować a nie węglu drzewnym .

17.04.2018 12:26

Wątków: 175 | Odpowiedzi: 1375

Czy tam gazowy wszystko jedno , piekarniki gazowe też były i nic nie smakowało inaczej jak z elektrycznego.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 12:29

Wątków: 1199 | Odpowiedzi: 19861

TLEN

czesciowo napewno z tluszczu kapiącego.

Gdzie ma się lać jak nie na węgle? Nie znam takich technologii Ikona: :(

i7 8700k@4,8GHz, Phanteks PH-TC14PE, Asrock Z370 K6, 16GB Corsair LPX 3000MHz, GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT S340, 1440p / Ryos TKL, Logitech G502, Beyerdynamic MMX300

17.04.2018 12:32

Wątków: 175 | Odpowiedzi: 1375

Ja nie uznaje grilla na tackach. Ma być odymiona jak na ognisku.

17.04.2018 12:34

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

hmmm

Tak czytam i czytam i chyba dzis wieczorem sobie grilla odpale i jakieś miecho zarzucę na ruszta... Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 12:51

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

NiN

frazir napisał na czym rzecz polega Ikona: :) Masz etap grillowania (mięcho nad węglami, otwarta pokrywa, przypiekasz) i etap pieczenia (mięso nie nad węglami, tylko w innej strefie, pokrywa opuszczona). Temat do zgłębienia na youtubie.

Druga opcja to tacki albo jakieś naczynie.

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 13:15

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Kichol

U mnie juz sie moczy antrykot 700gramowy w 54 stopniach na 3 godzinki Ikona: :P .. ale raczej bede konczyl na patelni zeliwnej w masle i tymianku :P, moze przed przypieke troche "blow torchem" Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

17.04.2018 13:44

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

frazir

700 gramowego to ja na 3 osoby robię Ikona: :)

No ale musze spróbowac Twojej wersji Sous Vide - korci mnie aby przelezał i doszedł w tym stylu.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

17.04.2018 15:04

Wątków: 175 | Odpowiedzi: 1375

Doskonałem konsumpcji, kiełbasa grillowana na drewnie wiśniowym. Mniam. . .

17.04.2018 19:20

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

w wiekszosci recenzji pisza w superlatywach o gazie, a weglu jako zabawe dla fanow samego tzw rytualu Ikona: :)
poza tym wszedzie tez pisza o okrutnej szkodliwosci wegla. co ciekawe, kazdy z nas spalil kupe workow lepszego czy gorszego paliwa i zyje Ikona: :)

/|\( ;,;)/|\

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 19:35

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

Dario

pierdzielą z tym węglem, aby nakręcić sobie sprzedaż/odsłony.

Gdyby mieli rację, to by węgla w tabsach nie sprzedawali. To nie wegiel szkodzi, a co najwyżej pochodne azotu i siarki, które razem z węglem mogą robić różne związki pierścieniowe.

Gazowy jest prosty ot co. Trzeba być debilem, aby na gazowym coś przypalić.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 20:12

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

Mnie najbardziej przekonuje

szybkosc i prostota. chce schab z grila to pyk pyk i gotowe. przy weglowym padlbym z glodu na koniec przygotowan do rozpalenia Ikona: :)
osobiscie nie mam frajdy z walki z ogniem Ikona: :)

/|\( ;,;)/|\

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.04.2018 20:40

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

Ale przecież

na drzewnym/węglowym nie grillujesz ogniem a temperaturą a dodatkowo jeszcze okadzasz dymem. (I tutaj znaczenie ma jakim drewnem).

Palenie na ogniu jedzenia ciężko uznać grillowaniem.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

17.04.2018 20:54

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

mnie chodzilo o samo rozpalanie, jako o ogien Ikona: :)
w gazowym tez nie trudno o dym, rowniez z drewna jakiego sie chce

/|\( ;,;)/|\

17.04.2018 21:16

Wątków: 8 | Odpowiedzi: 75

tylko wungiel

Grilujemy cały rok na okrągło sezon rozpoczynamy tradycyjnie 1 stycznia. Wszelki grile marketowe dawały radę max 2 sezony i się przepalały blaszka 0 nic. Teraz mam od 9 lat zrobiony w rury 355mm ścianka 3mm kwasoodpornej 316 bardzo czesto robimy w nim ogniska na tarasie kompletnie nic się z nim nie dzieje.

17.04.2018 21:18

Wątków: 135 | Odpowiedzi: 2390

...

`Mnie najbardziej przekonuje szybkosc i prostota.` to kup se patelnie grillową, będzie najprościej i najszybciej.

prych...

18.04.2018 16:24

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 1318

ARDUDI

tudzież grilla elektrycznego

Intel i5 6400, Asus Z170 Pro Gaming, 8 GB Ram DDR4, GTX 1060 3GB, XFX 550W

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

22.04.2018 16:44

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

dudu

Robilem na gazie Ikona: :P ale tylko koncowke Ikona: :P

-----------
Jagniecina 4 godziny 57C skonczone Blotorchem Ikona: :P

Ambrozja wciagnelem calosc, pelny bylem po pierwszym ;P

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 4032x2268) Zobacz oryginał


https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

22.04.2018 22:53

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 11059

brykiet czy wegiel drzewny

widze rozne opinie, wlasnie zamowilem Webera z zamiarem tez dymienia

Wiorki drewna wrzucacie na wegle? Jakie drewno polecacie ?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.05.2018 20:06

Wątków: 3319 | Odpowiedzi: 46343

węgiel...

... smakuje inaczej/lepiej niż gaz, to naukowo udowodnione!

https://www.wired.com/2016/07/charcoal-grilling-tastes-better-gas-just-science/?mbid=social_fb

...

27.05.2018 23:37

Wątków: 168 | Odpowiedzi: 25775

...

no jak w ogóle ktoś mógł w to wątpić? Ikona: smoke

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, HDWD130EZSTA, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One X

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.05.2018 19:39

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

MAyor

Wpadles i powiedziales to oczym wszyscy wiedza w tym watku Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

28.05.2018 19:47

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 11059

ale kto

wiedzial czemu, bo to nie wegiel daje smak, jak ktos robi w tacce to nici z wegla Ikona: ;)

29.05.2018 08:54

Wątków: 266 | Odpowiedzi: 16433

jak juz pisałem

bez węgla miedzy zębami i śmierdzących wędzonką ubrań nie ma grilla Ikona: uwaga Ikona: uwaga Ikona: uwaga

Bez Ciebie schne jak mokry chomik na patelni.....

29.05.2018 15:19

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

w tych wszystkich przechwałkach zabrakło coś ostatnio zdjęć z efektów grillowania, może ktoś nadrobi? Ikona: ;) Ja na weekend szykuję proste grillowanie burgerów, ale w weekend da się zrobić więcej niż jeden obiad, więc chodzi mi po głowie też 4-godzinne wypalanie całego kurczaka na puszce piwa.

Podpis or it didn't happen.

29.05.2018 15:27

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12650

TLEN

puszce? Słyszałem że na butelce się piekło. Z puszki nie wydostanie się jakiś syf?

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

29.05.2018 16:57

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

dedrip

pełno przepisów i filmików na takiego czikena widziałem. Zanim zrobię to pewnie poczytam jeszcze, ale raczej to sprawdzona sprawa.

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

29.05.2018 18:14

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Nunu

Wiele razy robilem na puszce piwa ... przezylem Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

29.05.2018 22:41

Wątków: 435 | Odpowiedzi: 36105

o ja pierdole

co ja czytam.
Tacki pewnie alu i 4h wypiekanie w puszcze po piwie.
Smacznego! Ikona: mdleje

Ode mnie +1 drewno owocowe: wiśnia, śliwa.
No ale są ludzie co pieką (to nie grillowanie Ikona: :p ) na gazie i dodatkowo dawkują sobie aluminium czy farbę z puszki Ikona: lol

Górski włóczykij https://gorskie-wloczykijstwo.blogspot.com

29.05.2018 22:43

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 2495

Tlen

tu masz bardzo dobry przepis ale z piekarnika;)

to mój miszcz;)

2600k@4.5GHz/AsRock p67 fatal1ty pro/16GB 2133mhz cl10/RX580 8GB nitro+/MX300 1TB/ Samsung 830 120GB/WD RED 2TB /XonarDX/Samsung XL2370/BeQuiet powerzone850W/NZXT Phantom820/Cougar 700K/G500

30.05.2018 01:47

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 53077

frazir

A wiesz, że puszki na piwo są lakierowane od środka? Ikona: ;)

30.05.2018 08:44

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 11059

pomijajac puszke, przepis na szybko wyglada ok.
Ja bym proponowal zamiast wstrzykiwac zrobic 6% roztwor soli i trzymac w nim przez noc w lodowce, potem wyplukac szybko

30.05.2018 09:29

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

Master

no i to wygląda dobrze, a w dodatku mam sentyment do emperora, więc chyba taki właśnie spróbuję Ikona: pub

Zobaczymy czy w ten weekend się uda, i czy z piekarnika czy z grilla Ikona: :)

Podpis or it didn't happen.

30.05.2018 12:44

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

btw

akurat jestem w Szwecji i puściłem kumplowi z pracy fragment 2:30 o byciu Szwedem. Potwierdzam, Food Emperor jest Szwedem, z silnym akcentem południowej Szwecji, więc mówiąc że jest z Malmö nie ściemnia Ikona: ;)

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

30.05.2018 23:34

Wątków: 987 | Odpowiedzi: 21567

Freezer

niewiem nie pijam piwa Ikona: :P

Na puszce robilem z 10 lat temu pare razy.

Od tamtej pory mam takie specjalnie naczynie i robie na nim

cos podobne do tego Ikona: :P

https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/538800212_1_644x461_ceramiczny-stojak-podstawka-ruszt-do-pieczenia-kurczaka-nowy-krakow.jpg

A najlepszy przepis na kurczaka to olivera EMPIRE CHICKEN Ikona: :P ten sos ... mmmm Ikona: :P

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY | 1% na KRS: 0000582875

31.05.2018 09:36

Wątków: 56 | Odpowiedzi: 19749

hmmm

Mam nadzieje, że tylko kurczaka na tym stawiasz Ikona: lol

i7 2700k@4.5GHz+Olymp /P8p67r.3.1/2x8GB 2133MhzCL8 DDR3 /980Ti Strix@1380Mhz / 850EVO-250GB+V4-128GB+5TB-HDD /RMx 750W White /NZXT Phantom White/ Prodigy Cube@8066+DenonD400+Solo7C /XL2720z

31.05.2018 12:54

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 27650

ja do kurczaka mam z tego systemu:
https://www.campingaz.com/PL/c-591-culinary-modular-inserts.aspx
mam też wooka, paelle i chcę dokupić jeszcze kamień do pizzy

i7-6700K/MSI Z170A Gaming M5/16GB/1080Ti/RM850i/Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB/Fractal R5/ASUS PG279Q + Ryzen 1600/16GB/980Ti/Crucial 480GB/RM550x/LG 24GM77-B

05.06.2018 10:42

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

tydzien nad morzem i tydzien grilowania na Waszym ukochanym wunglu. mam nadzieje, ze nigdy wiecej. czlowiek brudny, smierdzi i poparzony, do tego trzeba zaczac dlugo wczesniej. jedyny plus, ze wiatr wial jak glupi i wungiel prawie sam sie rozpalal Ikona: :)

/|\( ;,;)/|\

05.06.2018 10:51

Wątków: 298 | Odpowiedzi: 7109

Na majówce grillowałem dzień w dzień i odkryłem to:

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 640x640) pochodzi stąd


(puszka z gazem ok. 6zł, starcza na baaardzo długo, nakładka jakieś 14zł).
Grill rozpalony w 3 minuty, nigdy więcej rozpalania ręcznego.

Nintendo Switch + PS2 + PSP + NDSi + Recalbox || Mac Mini 2012 i5 8GB RAM | Honor 9 | ┌( ಠ_ಠ)┘

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

05.06.2018 11:08

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

Dario

jak jesteś melepeta to nie dziwota, że się poparzyłeś Ikona: ;) A jak kupiłeś węgiel z biedrony albo podobnego źródła to też nie dziwota, że wali. No i podpałka - stosuje się wyłącznie drewno ale pewnie o tym wiesz.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

05.06.2018 11:13

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12650

Dario

jak śmierdzi i brudny to się kąpie

i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

05.06.2018 11:13

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

hmmm

Oglądałem ostatnio jakiś program Bosackiej "Co nas truje" czy coś w tym stylu.
Wyniki badań dla węgla fatalne, ale najgorszy brykiet był.

Warto obejrzeć.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

05.06.2018 11:13

Wątków: 183 | Odpowiedzi: 10622

grykom

A taki sprzęt testowałeś? Za czasów grilla węglowego używałem za każdym razem i rozpalanie samo się robiło.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 512x512) pochodzi stąd

Podpis or it didn't happen.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

05.06.2018 11:19

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

Kichol

bo 90% węgla na rynku to szajs odpadowy. Trzeba mieć dobre źródło - ja kupuję z Barlinka worek 20 kg i na rok spokój. Trzeba szukać porządnego węgla aby był dobrze uwęglony.

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

05.06.2018 11:27

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

Neuromancer_Theta

Tam bardziej chodziło o wdychanie dymu i związki rakotwórcze.
Był profesor który bada sprawę - naprawde zatrważające wyniki, choc troche przesadzili z ilościa bo podawali statystyki dla 20 grilowań w roku. To chyba za dużo. Wydaje mi się że ludzie w Polsce jedza grilla rzadziej...

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

05.06.2018 11:38

Wątków: 253 | Odpowiedzi: 13930

Kichol

wiesz co? Człowiek i tak musi na coś wykitować. Poza tym, prędzej człowiekowi jebnie wątroba od picia wódy niż wykituje od grilla. Poza tym jeżeli w wieku 70 lat miałbym dostać raka od grillowania, to jaki sens o tym wiedzieć i się leczyć?

This part is pretty skookum, I bet it has a pretty high chooch factor. Focus you fuck!

05.06.2018 11:40

Wątków: 41 | Odpowiedzi: 12650

choroby

brak ruchu, zła dieta, fajki, wóda, leki, stres itp. itd.. Ale na frazie panika bo od grillowania można umrzeć Ikona: lol

w wątku moto sporo ludzi się chwali jak zapierdalają po drogach na co dzień, idźcie trochę tam moralizować





i5 4670k 4.5GHz/TR Venomous X/ASrock H87 Fatal1ty Performance/8GB Mushkin Silverline /Palit Geforce GTX 1060 6GB Jetstream/Crucial MX300 275GB/Asus Xonar DG/ /Corsair RM750/

05.06.2018 12:09

Wątków: 340 | Odpowiedzi: 23429

hmmm

zobaczcie sobie po prostu ten program - ciekawe wyniki wyszły.
decyzje podejmuje kazdy z nas - żyjemy własnym zyciem.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

05.06.2018 14:20

Wątków: 946 | Odpowiedzi: 40218

Kichol

Jakby oglądać takie programy jak leci to dowiedziałbyś się, że nawet życie nas truje.
Ostatnio robili badania na wodzie i wyszło, że 100% osób które piją wodę umierają Ikona: ;)

/|\( ;,;)/|\

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. [OT] Sprzedaż GTX 1080x4 i GTX 1070x2. Sondowanie rynku 51 Viking | penetr_us Dziś 10:35
2. [GIEŁDA][K] Gry na PSP vita 6 Pafciuk | rudy_mundek Dziś 10:33
3. Kratki wentylacyjne w obudowach PC ? 6 rms84 | Kayo 19.08.2018
4. Android - kontrola rodzicielska (18) 13 outsider | rooter666 19.08.2018
5. [BLOG] Tworzenie symlinków w Windows. 3 Bandit | Shibby 19.08.2018
Poprzednie-Następne
1. [BLOG] Którą lodókę kupić 40 C4 | Kenzo71 16.04.2018
2. News - [PR] GeForce GTX 1060 Ichill Black: karta graficzna z... 7 daniel_wl | MPA2k 16.04.2018
3. Wątek rozwiązany Pomoc w diagnozie - płyta czy proc? 25 rayman17 | rayman17 16.04.2018
4. News - [PR] IoT, akcesoria mobilne i wyposażenie Smart Home... 2 daniel_wl | Jacoj 16.04.2018
5. Wątek rozwiązany [GIEŁDA] Sprzedam słuchawki bluetooth Awei A920BL - 39.87zł... 16 grykom | grykom 16.04.2018
6. [BLOG] Problem z zakupem przedmiotu na Ebay 10 mario_34 | szafiro 16.04.2018