[OT] Pieczenie chleba w automacie z gotowych mieszanek

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

Ricky_Fernando | 28.08.2012 08:27 | Odpowiedzi: 86 | Śledzony: 15 | Czytano: 4226 razy

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Po zapoznaniu sie z wieloma forami w tym takze dwoma zamieszczonymi na frazie, postanowilem wykorzystac wczorajsza promocje w Lidlu i kupic sobie maszynke do chleba. Do tego kupilem mieszanke w Lidlu o nazwie "Bauer Brot". Wiele osob zachwala te automaty a z mojej degustacji wynika, ze... szalu nie ma. Nie mozna powiedziec, zeby chleb byl zly, ale w smaku jest jakis taki "ciezkawy" z gabczasta skorka. Dopiero szukajac pod tym katem w internecie znalazlem watki, ze taka maszynka chlebowa nie dopieka skorki na wierzchu a te wszystkie smakowite zdjecia sa z chleba robionego w automacie... a wypiekanego w piekarniku :/ Czyli totalby bezsens.

No, ale nic - nie chce sie zrazac Ikona: ;) Moze ktos uzywa takiej maszynki i moglby polecic jakas dobra mieszanke na chleb. Oprocz tej z lidla znalazlem w Realu firmy "Polskie Młyny" - polepszacz na polepszaczu (chleb z chemia mozna kupic bez problemow w kazdym sklepie, wiec po co piec samemu). Podobno sa tez mieszanki "Chleb Polski", ale ich nie uzywalem. Jezeli ktos mial kontakt z tym ustrojstwem to bede wdzieczny za wszelkie wpisy, ktore pozwola zrobic jakis dobry chleb w tym wynalazku Ikona: :)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

28.08.2012 08:50

Wątków: 65 | Odpowiedzi: 1660

Maszynki do chleba ssą.

Chłopie, rozrób sobie ciasta jak na drożdżowe (z użyciem np. mąki przennej i żytniej w stosunku 1:1), ale bez użycia cukru. Dodajesz zioła (ja lubię np. oregano i tymianek), szykujesz ze 4 keksówki, smarujesz tłuszczem i wysypujesz otrębami, wkładasz ciasto, na wierch sypiesz mak albo słonecznik lub co bądź. Wstawiasz to wszystko do piekarnika na około godzinę i masz taki chleb, że kapcie spadają. Najlepsze jest to, że pomimo małych rozmiarów jest o wiele bardziej sycący od kupnego. Plus po tygodniu leżenia nadal nadaje się do jedzenia.

Phenom II X3 710 | Asus M4A785TD-V EVO | Patriot Viper II 4 GB | Hitachi 2x320 GB | Gigabyte GV-R485OC-1GH | Samsung SH-S223Q | Asus Xonar DX

28.08.2012 09:02

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

uzywam

takiego automatu z lidla od dluzszego czasu (bedzie ze 1,5 roku), przedtem pieklem w piekarniku i... juz mi sie w piekarniku nie chce. Nie uzywam gotowych zestawow tylko po prostu mąki, drozdzy, wody soli i cukru (czasami jakies dodatki typu slonecznik itp). W automacie po prostu wygodniej, wsypuje co trzeba, wlaczam i zapominam. Nawet jak jestem zajety czyms to nie musze leciec i wylaczac bo samo sie wyszystko dopilunje Ikona: :)
W ciagu uzytkowania to moze mi ze 5 razy nie wyszedl chlebek Ikona: :) Chlebki pieke ok 2 w tygodniu.
Dodam tylko ze przepisy z ksiazeczki sa ok, tylko nalezy pamietac ze nasza paczka drozdzy ma inny rozmiar niz w tej mojej ksiazeczce (nie pisza o tym tylko np pol kostki). Ja wrzucam ok 1/5 - 1/4 kostki drobno pokruszona.

Minus taki ze zostaja dziurki po mieszadelkach, ale chleb jest na tyle wysoki ze to nie przeszkadza. Czasami jak jestem w poblizu a mija czas mieszania to je wyjmuje.

Aaaaaa jezcze bulki robimy ale to tylko maszynka zagniata ciasto a potem sie uklada na blaszce i juz w piekarniki. Pyyyycha Ikona: :)

bleeee

28.08.2012 09:04

Wątków: 213 | Odpowiedzi: 7116

j.w.

chleb to tylko w piekarniku
zona czasem tez robi sama, i tez na ciescie drozdzowym
i tez chleb moze lezec spokojnie 4-5 dni i nadaje sie do zjedzenia (gdzie kupne juz po 2-3 tak srednio...)

i7 4770K, 16GB DDR3, GTX780Ti, Z87-GD65 i EVO 840 zasilone RM650

28.08.2012 09:13

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

no dobra, ale mleko sie rozlalo

i juz mam ta maszyne w domu, wiec dobrze byloby wyjsc z tego zakupu z twarza Ikona: :)

Rzuf - w wolnej chwili moglbys rzucic jakims przepisem krok po kroku (najlepiej z podaniem ile gram czego) na chlebek z tej maszynki?

Uzywales jakichs mieszanek? Podobno ciabata z lidla jest ok, ale nie mialem jeszcze okazji sprawdzic.

Aha - podobno mozna tez w tym robic dżemy/marmolady. Niestety nie znalazlem nigdzie zadnego przepisu "na automat".

Troche szkoda, bo napalilem sie na pieczenie chleba w domu, ale jak widac zabralem sie za to od dupy strony. Po powrocie z roboty rozrabianie ciasta jest ostatnia rzecza jaka mi sie chce tak wiec jak nie uda mi sie zrobic w tym dobrego (tzn lepszego niz w sklepie) chleba, sprzedam na Allegro i tyle z marzen o goracym chlebku z rana Ikona: :)

...

28.08.2012 09:14

Wątków: 58 | Odpowiedzi: 21229

hmm

masy chlebowe?? Mieszanki? Omijam to szerokim lukiem...
Ja robie chleb na zakwasie - lacze 3 rodzaje maki: zytnia, przenna razowa i zwykla, dosypuje slonecznika i dyni, troszke soli, mieszam, dodaje zakwas, dolewam wody i wyrabiam. To do keksowki (odkladam zakwas na nastepny raz), do piekarnika - niech postoi tam z 10-12 godzin i godzina pieczenia... Po prostu pycha Ikona: :)

--|||- www.mk4.prv.pl -|||-- http://www.euro-flota.pl

28.08.2012 09:20

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

nie nie

zadnych gotowcow.

Robilem tez na zakwasie, ale po prostu juz mi sie nie chce. A tak cyk pyk zrobione i do tego smacznie i wiem co jest w srodku Ikona: :) Ale jak ktos ma czas i mu sie chce to czemu nie w piekarniku ;P Pewnie jak bym robil raz w miesiacu to bym tez zostal przy piekarniku.

Ricky jak nie zapomne to w domu sprawdze bo chyba mam troche zmodyfikowane, ale tak generalnie to na oko wrzucam ;P

bleeee

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.08.2012 09:25

Wątków: 83 | Odpowiedzi: 5744

Tajk jak koledzy pisza

chleb tylko w piekarniku. Pieczenie chleba to nie smazenie plackow ziemniaczanych. Ponad pol roku zajelo Nam wypracowanie smaku, skorki itd. Przeczytalismy rowniez kilka ksiazek oraz troche blogow.


Taki jeden na boardzie zrobil zapiekanke i powiedzial ze to pizza. Ikona: lol

Du has eine Lust zu philosophieren, Stefan, aber Heimat ist immer Heimat, und Russland wird immer ein Dreck sein.

28.08.2012 09:45

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

hmmm

Żeby dobrze maszyna dopiekała skórkę to musi byc model z 2 grzałkami.
U mnie wychodzi bardzo mocno spieczona skórka (na najwyzszym zrumienieniu) - taki chleb najbardziej lubię.
Od prawie 2 lat używam maszyny i wypieka rewelacyjny chleb.
Ostatnio bardzo mi smakował chleb z papryką (jest taka mąka z pokruszoną i wysuszoną papryką) - taki raczej okazjonalny ale np. z chili con-carne rewelacyjnie smakuje.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

28.08.2012 10:08

Wątków: 66 | Odpowiedzi: 422

mieszanki

Ja kupuję tutaj http://tinyurl.com/9d62qc5 mieszanki, na prawdę duży wybór, ale tak jak piszecie - maszynka ssie Ikona: :) dobrze nadaje się do wyrabiania ciasta - a pieczenie w piekarniku, ja maszynki zazwyczaj używam tylko w nocy z soboty na niedzielę, wieczorem wsypuję składniki, i na niedzielne śniadanko świeżutki chlebek jak znalazł Ikona: :) jak się mieszka na wsi z daleka od sklepów Ikona: :) idealne rozwiązanie

28.08.2012 10:10

Wątków: 172 | Odpowiedzi: 7574

Kichol

czyli jaki model maszynki masz i polecisz? (lub nie polecisz Ikona: :) )

Interesuje mnie temat i zastanawiałem się właśnie czemu niektóre maszynki kosztują 50 a niektóre 150 euro. Kiepskiej nie chciałbym sobie sprawić, w ręczne wyrabianie i pieczenie w piekarniku też nie bardzo mam czas się bawić.

Podpis or it didn't happen.

28.08.2012 10:13

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

...

ja mam maszynke ale panasa ktora podobno jest nie do pobicia pod wzgledem jakosci produkowanego chleba, co do skorki to nie wiem jak u ciebie ale u mnie sa 3 ustawienia a jesli nie ma to poprostu jak sie skonczy piec to wlacz jeszcze na program samego pieczenia na 5-10min bo mniemam ze taki posiada.

co do mixow gotowych to omijaj z daleka, fajnie wyprobowac rozne jak sie zaczyna zabawe ale wiekszosc jakie ja probowalem nawet z tych drogich to sredniaki, spokojnie mozna samemu taka "mieszanke" zrobic ale dodajac np swierze skladniki a nie suszone

tak jak koledzy pisza, eksperymentuj z wlasnymi przepisami i w koncu dojdziesz do idealnych proporcji i bedziesz zadowolony, jak chcesz to moge ci zapodac kilka przepisow z ksiazki panasa.

z czasem nauczysz sie tez jak rozpoznawac bledy i jak je naprawiac (za duzo wody, za malo wody, jesli uzywasz suchych drozdzy to wazne jest aby wiedziec jaki typ i jaka temerature wody/mleka(bo to tez mozna stosowac) trzeba wlac bo rozne drozdze wymagaja roznej temperatury, za niska i nie akywuja sie, za wysoka i je zabijesz i chleb bedzie klapa. wazna jest tez kolejnosc skladnikow bo np sol zabija drozdze, wiele tajnikow przed toba padawanie Ikona: :)

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

28.08.2012 10:16

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

Ricky_Fernando

Z mieszanek najlepsza była Lidlowa ciabatta. Ale proponuję się na chleb pszenny przerzucić na początek. Mąka pszenna(najlepiej 650) + możesz dodać trochę pszennej razowej/graham = razem 600g(500+100), 300 ml wody, coś koło 20g drożdży, sól, oliwę i wio. Jak już obczaisz(ty czy kobita) pszenny to zrób zakwas i dawaj pszenno-żytni na zakwasie. Taki najlepszy(ale i więcej roboty).

Zakwas robi się jakoś 3 dni. Mąka(żytnia!) + woda + ciepłe miejsce(najlepiej jak jest gorąco - okno nasłonecznione). Codzień dorzucałem łyżkę mąki i trochę wody. Po trzech dniach czuć było smrodek fermentu.
Więcej masz tu: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

Skórki przypieczonej w auto miał nie będziesz. Możesz po upieczeniu wrzucić do piekarnika na 5-10 minut(posmaruj wcześniej mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie), lub włączyć program zagniatania ciasta i wyjąć ciasto na zwykłą blachę i potem upiec w piekarniku. Ale automat jest po prostu wygodniejszy - wrzucasz składniki, wyciągasz łopatki przed pieczeniem(lub nie) i tyle.

Mi turbochleby z piekarni nie podchodzą więc już nie wrócę do zwykłego.

28.08.2012 10:17

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

dobra ale jak juz piszecie

w stylu "ostatnio smakowal mi..." to pochwalcie sie jakimis przepisami albo jesli to mieszanka to skad wziac. Chlebek z papryka? Chetnie sprobuje - mozesz podac jakis lopatologiczny przepis jak to zrobic w automacie?

PKD - wlasnie czesc kolegow pisze, ze robia w maszynie i podobno im wychodzi Ikona: :)

...

28.08.2012 10:26

Wątków: 106 | Odpowiedzi: 22753

ja kupiłem wszystkie te rodzaje mieszanek z Lidla i generalnie nie są za ciekawe i chleb mi nie smakował
w Auchanie mają tam fajne mieszanki z drożdżami ale teraz nazwy Ci nie podam, często kupuję wiejski oraz Omega i je mieszam w różnych proporcjach, inne też robię czy to same czy łącze w dowolny sposób
tam na chleb wrzucasz 500g mieszanki plus woda lub sól, łyżka oleju oraz cukru, zawsze daję jeszcze jakąś dynię czy ta słonecznik oraz najbardziej wypieczoną skórkę

Samsung 700G7C i7-3610QM, GTX675M, 16GB, 17,3", SSD, HDD, BD; Samsung X22, DELL Vostro 320, iPad 2, PS4, PS3, PSVita, XBOX360, Samsung 55ES8000 + Evo Kit, Panasonic 50V10, SGS3, Lumia 920

28.08.2012 10:28

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

O wlasnie zanim napisalem poprzedni post

doszlo kilka nowych odpowiedzi

No wlasnie chetnie poeksperymentuje, ale dobrze byloby najpierw zrobic cos ze sprawdzonego przepisu (lub dobrej gotowej mieszanki) na zachete. Maszynka to byl moj pomysl i teraz musze jakos z twarza wyjsc z tego przed zona, zeby nie wyszlo, ze kupilem dziadostwo Ikona: :) O tej ciabacie z lidla juz slysze od ktorejs osoby, wiec chyba ja kupie.

Funkcje samego pieczenia mam, nawet o tym myslalem, zeby troche dopiec. Zeby sie tylko nie zjaral Ikona: ;)

Widze, ze jest tu male grono koneserow to dopytam dalej. Zeby nie bylo dziur podobno dobrze wyjac mieszadla. Czy dobrze rozumuje, ze robie to po ostatnim rosnieciu ciasta jak tylko wlaczy sie program pieczenia? No wlasnie - jak? Pauza maszynki i szukam paluchami w ciescie czy tez wyjmuje ciasto, wyjmuje widly i wkladam ciasto? Pytania moze smieszne dla kogos kto sie tym bawi dluzej, ale dla poczatkujacego dosc istotne. Wczoraj przez te mieszadla nie moglem wyjac chleba, bo cos sie zakleszczylo i nie chcialy wyjsc.

...

28.08.2012 10:29

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

TLEN

Ja mam Moulinex OW5023.

Jestem bardzo zadowolony. Niestety to jeden z tych droższych modeli.
Można spory chleb w nim wypiec i ma dośc dużo rożnych programów.
Obsługa maksymalnie prosta - zreszta jak większości wypiekaczy.
Ma 2 mieszadła i 2 grzałki.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

28.08.2012 10:34

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Piw0

na najbardziej wypieczonej skorce caly chleb jest chrupiacy czy tylko dol i boki? Bo u mnie boki i dol sa jako tako chrupiace a gora gumiasta i blada.

...

28.08.2012 10:34

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

...

ja mam ten
http://www.amazon.co.uk/Panasonic-SD-2501WXC-Automatic-Breadmaker-Dispenser/dp/B004RTJWMW/ref=dp_ob_title_kitchen

czasem mozna go dorwac za pol ceny Ikona: :)

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

28.08.2012 10:40

Wątków: 106 | Odpowiedzi: 22753

Ricky_Fernando

nie wiem jaki ten automat co masz jest więc to może być po prostu taka cecha automatu, u mnie całość jest w miarę jednolita (Moulinex OW6000) jednak te mieszanki z Lidla własnie trochę takie gąbczaste są, dodawałeś łyżkę oleju? bo z tego co pamiętam na nich nie było tego w sposobie przygotowywania

Samsung 700G7C i7-3610QM, GTX675M, 16GB, 17,3", SSD, HDD, BD; Samsung X22, DELL Vostro 320, iPad 2, PS4, PS3, PSVita, XBOX360, Samsung 55ES8000 + Evo Kit, Panasonic 50V10, SGS3, Lumia 920

28.08.2012 10:43

Wątków: 331 | Odpowiedzi: 5919

Ta z lidla to nie jest przypadkiem z jednym mieszadłem?

Bo kiedyś takie mieli, kompletna pomyłka - nawet ciasta toto nie potrafiło porządnie rozmieszać.
Maszynka (dwumieszadłowa) jest świetna do wyrobienia ciasta na chleb czy ciasto drożdżowe - wrzucasz składniki i wracasz po wyrośnięte ciasto.

Natomiast samo pieczenie tylko w piekarniku, inaczej będziesz mieć takie efekty jak opisujesz - gąbczasty, mokry, bez właściwej skórki.

Obecnie chleba nie jem w ogóle, ale takiemu samodzielnie wypieczonemu ciężko się oprzeć, szczególnie przy ciągle obniżającej się jakości sklepowego.

ASRock P67 Pro3, Core i3-2120, R6850, 4GB PC10600, >2TB HDD, Corsair VX550W, LCD 22"+19"

28.08.2012 10:51

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

łopatki wyjmujesz

między ostatnim mieszaniem(są bodajże 2) a przed pieczeniem. Jak masz Lidlowy auto to jest tam taki metalowy wihajster którym elegancko złapiesz łopatkę. Popróbuj najpierw na sucho, ciasta nie trzeba do tego wyjmować.

Chleb przynajmniej z Lidlowego auto nie będzie miał chrupiącej skórki z góry. Napisałem wyżej co zrobić jak chcesz mieć koniecznie wypieczoną skórkę.

28.08.2012 11:06

Wątków: 60 | Odpowiedzi: 358

Ricky_Fernando

Mam taki sam model jak Twój, z Lidla z dwoma mieszadłami. Kupiliśmy go jakieś 1,5 roku temu. Moim zdaniem nie jest jakiś zły. Ja na pierwszym programie podbijam masę chlebka do największej - wtedy dłużej się piecze oraz ustawiam najciemniejszą skórkę. Ze zwykłego lenistwa stosujemy z żoną mieszanki z Lidla. Najbardziej podeszła nam ta słonecznikowa. Dorzucam do niej jeszcze więcej słonecznika i dyni (bo lubię takie niespodzianki w chlebie Ikona: :) ) i jest świetny. Czasami poeksperymentuję dodając np drobno posiekane suszone śliwki, rodzynki (wyjdzie słodkawy) lub kilka szczypt cynamonu - daje świetny zapach.
Chlebek zaraz po wyjęciu ma chrupiącą skórkę niestety już po kilku godzinach robi się gumowa. Nie wiem czy to wina mieszanki czy maszynki ale za radą forumowiczów spróbuję dodać trochę oliwy.
Pytałeś jak się pozbyć mieszadeł. W zestawie masz oprócz dwóch zdejmowalnych mieszadełek jeszcze taki druciany haczyk. Po drugim wzroście dostajesz 10 pisków i mieszadła jeszcze się kręcą. Gdy przestaną wtedy tym haczykiem szukasz ich w cieście i zahaczając od spodu wyjmujesz. Ciasto możesz na powrót uformować w rynience i np posypać słonecznikiem na wierzchu. Nie musi to być jakoś pięknie zrobione (formowanie) bo i tak się wyrówna podczas wzrostu byle było zrobione szybko bo jak ciasto wychłodzisz to zakalec gotowy.

28.08.2012 11:13

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Automat jest taki

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 630x416) pochodzi stąd



ma dwa mieszadla.

Nic oprocz wody nie dodawalem (w przepisie nic o tym nie pisali).

Czy w tej ostatniej fazie tzn cyk wlacza sie pieczenie, otwieram maszyne, wyjmuje mieszadla mozna posypac czyms chleb czy to na innym etapie? Ewentualnie moze posmarowac bialkiem jajka, zeby sie troche zarumienil?

...

28.08.2012 11:17

Wątków: 172 | Odpowiedzi: 7574

Qfel i Kichol

dzięki za wskazówki Ikona: pub

Podpis or it didn't happen.

28.08.2012 11:18

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

O widze, ze zanim napisze pytanie juz mam odpowiedz :)

eRha czyli dajesz pol tej mieszanki z lidla (jak dla chleba 750g) i dajesz na najwieksza wage? Jesli tak to faktycznie moze dobry pomysl na dopieczenie. Ja dalem na najmniejsza wage, bo balem sie, ze cos sie schrzani.

Kurcze jeszcze wczorajszy chleb nie zjedzony a dzisiaj juz bym chcial cos zrobic nowego. Nadwaga murowana...

Znalazlem dzisiaj przepis na ciasto ze sliwkami do tego automatu (pieczone w piekarniku), wiec miedzy chlebami sobie zrobie Ikona: :)

...

28.08.2012 11:31

Wątków: 60 | Odpowiedzi: 358

Ricky_

Tak, daję pół mieszanki a ustawiam na największą wagę

28.08.2012 15:03

Wątków: 738 | Odpowiedzi: 41204

troche mnie wyleczyliscie z checi zakupu automatu - thx guys Ikona: ;)

Rzadko inteligencja idzie w parze z urodą ale u mnie tak się jakoś złożylo

28.08.2012 15:21

Wątków: 213 | Odpowiedzi: 7116

lukpep

niezamaco Ikona: ;)
mnie zona probuje wyleczyc z kupna frytkownicy Ikona: ;)

i7 4770K, 16GB DDR3, GTX780Ti, Z87-GD65 i EVO 840 zasilone RM650

28.08.2012 15:27

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

lukpep

ja kupilem swoj prawie 2 lata temu i pieczywa juz nie kupuje wcale (czasem zdarzy sie ze kupie kilka bulek jak jestem na zakupach i wiem ze zapomnialem zrobic wczesniej)

oczywiscie argumenty ludzi ktorzy robia swoj wlasny chleb i pieka go w piekarniku sa nie do obalenia ale ja nie mam czasu poprostu na to, jestem wiec posrodku bo wrzucenie skladnikow i wybranie programu zajmuje mi max 5min a zapach i smak swierzego chleba o poranku jest nie do pobicia Ikona: :) zdaje sobie sprawe ze sa rozne maszynki produkujace roznej jakosci pieczywo, ja z mojej jestem wiecej niz zadowolny i jesli kiedykolwiek bede zmienial to bedzie to napewno panas ktory prawie co roku wypuszcza nowy model

zdaje sobie sprawe ze taka zabawka nie jest dla wszystkich i po kupnie albo bedzie uzywana codziennie albo wyladuje w szafce na dolnej polce z samego tylu Ikona: ;)

ja preferuje pieczenie najmniejszych bochenkow (te gdzie uzywa sie 300-400g maki zaleznie od maszynki, bo po 1 kromki sa idealnego rozmiaru, chleb sie konsumuje w calosci i mozna experymentowac z roznymi przepisami czesciej

cos co jeszcze moge polecic to specjalne worki na pieczywo, jakiegokolwiek pochodzenia, nie wierzylem ze bedzie dzialac, i sceptycznie kupilem raz, jest poprostu rewelacyjne i polecam je kazdemu jesli tylko mozecie je gdzies dostac w PL tu link do amazonu http://www.amazon.co.uk/Seen-Debbie-Meyer-Bread-Equivalent/dp/B0023TQBTK/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1346160401&sr=8-3

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

28.08.2012 15:41

Wątków: 341 | Odpowiedzi: 9314

nie mam takiej maszyny i jakoś nie widzę sensu jej kupowania ale już zupełnie nie mogę zrozumieć po co ją kupować i potem piec z gotowych mieszanek

to nie lepiej kupić po prostu chleb za 2zł w sklepie?

Można patrzeć bez końca na: - Ogień, wodę i parkującą kobietę...

28.08.2012 15:46

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

e tam

ja swojej maszyny nikomu nie oddaję - generalnie najlepszy mój zakup w 2011 roku Ikona: :P
W 2012 palmę pierwszeństwa jak na razie dzierży ekspres do kawy Ikona: :)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

28.08.2012 16:20

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

+1 Kichol

Przy domu miałem taki chleb że następnego dnia stawał w gardle i bez popicia się kanapki zjeść nie dało w robocie. Po sensowny chleb trzeba było zasuwać 20 min do piekarni i 3 zeta minimum płacić. W 5 minut wrzucę wszystko w automat i za parę godzin wyciągnę świeży domowy chleb. Ale w sumie jak komuś różnicy nie robi co je(w końcu ktoś też kupuje kiełbasy po 7zł za kilo) to i automat nie ma sensu...

28.08.2012 16:25

Wątków: 172 | Odpowiedzi: 7574

a podliczył ktoś z Was

kiedyś ile taki chleb kosztuje? Znaczy ile płacicie za składniki i ile energii zużywa maszynka na wypieczenie jednego bochenka?

Podpis or it didn't happen.

28.08.2012 17:16

Wątków: 106 | Odpowiedzi: 22753

ja też chleba już nie kupuję skoro mam dobry i świeży bez wychodzenia z domu
ustawiam sobie też tak aby na rano był gotowy, uruchamia się w nocy i z rana na śniadanie pyszny chlebek
jedyny minus to czas, jednak trzeba myśleć te 3h wcześniej więc jak wracam wieczorem z pracy i chleba nie ma to z kolacją może być problem Ikona: :)

TLEN - chleb jakoś tanio nie wychodzi, mieszanka na 2 chleby to jakieś 5zł są tez tańsze ale też i droższe, więc 2,5zł na chleb średnio plus trochę wody, oleju, soli, cukru, prądu i czasu, jak nie z mieszanki ale na zwykłej mące i drożdżach to trochę taniej ale przecież nie o cenę w tym chodzi

Samsung 700G7C i7-3610QM, GTX675M, 16GB, 17,3", SSD, HDD, BD; Samsung X22, DELL Vostro 320, iPad 2, PS4, PS3, PSVita, XBOX360, Samsung 55ES8000 + Evo Kit, Panasonic 50V10, SGS3, Lumia 920

28.08.2012 17:28

Wątków: 23 | Odpowiedzi: 483

ja zgodzę się tutaj z użytkownikiem Qfel

Sam posiadam nieco starszego Panasonica SD-256 i mogę śmiało polecic maszyny do chleba tej firmy ... Przepisy w zestawie z maszyną a i na necie dość sporo ... Dużo opcji 'konfiguracji' wypieków, a i dużo łatwiej się wstaje, jak z rana w domu chleb pachnie Ikona: :)
Jak koledzy powyżej, odradzam gotowe mieszanki, dużo smaczniej i zazwyczaj taniej wychodzi zrobić samemu...

Pozdrawiam!

28.08.2012 17:35

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 13

to jest pseudo chleb, jedyny plus, ze jest ciepły

ale mam pod domem wypasioną piekarnię, nie potrzebuje wynalazków

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.08.2012 18:51

Wątków: 45 | Odpowiedzi: 27342

kiedyś o tym myślałem

ale zniechęciłem się czytając niezbyt dobre opinie (chyba nawet na frazie). ale jak widać, lepsze maszynki dają radę Ikona: :) tak sobie myślę, to nawet jakby używać tego tylko do wyrabiania ciasta, a wypiekać w piekarniku z prawdziwego zdarzenia, to i tak może być spoko Ikona: :) no i wtedy można wypiekać różne rzeczy, nie tylko pieczywo

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.08.2012 20:12

Wątków: 235 | Odpowiedzi: 12545

dajcie jakiś sprawdzony przepis

na chleb piekarnikowy Ikona: :)

Btw. co do opłacalności. Zawsze można zrobić trzy bochenki i dwa po prostu zamrozić, później odmrozić i ma się tak samo dobry bo po odmrożeniu pieczywo jest bardziej spuszone Ikona: :)

Napiszcie swoje przepisy - dobry wątek Ikona: :)

28.08.2012 20:38

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Jutro bede naparzal ten przepis (znaleziony w necie)

skladniki juz kupione Ikona: :)

Składniki:
32 g drożdży świeżych
szklanka letniego mleka 3,2%
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
ziarenka z laski wanilii
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
1/4 kostki rozpuszczonego masła (50g)
1 jajko
1 żółtko
śliwki węgierki, około 1 kilograma
Do formy od automatu do pieczenia chleba wkładamy wszystkie składniki (poza śliwkami) zachowując kolejność - Mokre, suche a na koniec drożdże. Ustawiamy program 'ciasto zagniatane'. Po tym czasie wykładamy ciasto na wyłożoną papierem tortownicę, układamy połówki śliwek i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.


Jakby ktos z Was mogl napisac jakis przepis na chleb z automatu (tylko taki dobry Ikona: :) ) to bylbym wdzieczny.

...

28.08.2012 20:44

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

nie zdazylem z edycja

przepis jest oczywiscie na ciasto (sliwkowe) a nie chleb. Podobno te maszynki niezle sobie radza jako zarabiacze do ciasta. Szukam jeszcze jakiegos przepisu na konfitury bo podobno tez sie da. Moze w koncu cos mi wyjdzie Ikona: :)

Kupilem inna mieszanke z lidla: ciabate i sprobuje za jedna z tutejszych rad ustawic na max zarumienienie skorki i najwieksza wage chleba. Moze sie nie zjara a chleb wyjdzie lepszy niz ostatnio. Nastepny bedzie slonecznikowy z lidla a pozniej moze uda mi sie zrobic cos 100% swojego.

...

28.08.2012 20:44

Wątków: 421 | Odpowiedzi: 8297

piekę chleb na zawiasie i na drożdżach (żywych i suszonych) w piekarniku i w maszynie. Co prawda teraz mam przerwę bo maszyna padła i popsułem zakwas Ikona: :(

Jak nie ma czasu to robię z tego przepisu (dostałem do maszyny):

340ml wody
340g mąki pszennej (niestety nigdzie nie widziałem niebielonej to najczęściej daję zwykłą typ 450-500)
60g mąki żytniej
120g maki razowej
0,5 łyżki oleju (ja daję oliwę)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 mała łyżka drożdży suszonych
łyżka mała i duża nie wiem czy opowiada faktycznym łyżka bo to taka dołączona do maszyny


co do piekarnika to jeżeli nie masz funkcji pieczenia chleba (dodaje parę) to na górną półkę wstaw pojemnik z wrzącą wodą. Fachowcy radzą piec na kamieniu, nie próbowałem ale do nowego piekarnika zamówię sobie granitową płytę, od tych co robią nagrobki Ikona: ;)

edit:
chyba wstawiałem fotkę chleba w wątku kucharskim

http://www.piksell.pl

28.08.2012 20:59

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

koszt

chleba na zakwasie ~700g mąki(1.5 zeta), 1 łyżka oliwy(0.2 zeta), sól, i prąd na wymieszanie/pieczenie.

@tomm
Dokładnie tak robimy jak mamy gości - mieszamy w auto ciasto, potem pieczemy chleb kolos w piekarniku. Wypas. Przepisy:

Chleb pszenno-żytni(tak z 900g):

250g żytniego zaczynu(tak nazywa się zakwas powiększony o mąkę i wodę zostawiony żeby wyrósł, najlepiej nastawić rano przed wyjściem do roboty)
300ml wody
500g mąki pszennej typ 650
100g mąki żytniej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

opcjonalnie - ziarna w formie płatków owsianych/pszennych/żytnich.

Chleb miodowy:

300ml wody
600g maki pszennej typ 650
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1.5 łyżki miodu
20g drożdży

28.08.2012 22:58

Wątków: 80 | Odpowiedzi: 1898

hmm

kiedyś bawiłem się w różne mąki, ale tera nie mam czasu i kupuje gotowe mieszanki. te z lidla nie jest złe. tesco nie polecam.
1/2 kg mieszanki z lidla + woda, czas pieczenia 2.40h program krótki, ale po 30 min pauzuje i wyciągam mieszadło (przed ostatnim wyrastaniem i pieczeniem - trzeba zobaczyć w instrukcji kiedy kończy mieszać po raz ostatni)

Przed wyruszeniem w drogę, należy zebrać drużynę

29.08.2012 03:55

Wątków: 400 | Odpowiedzi: 2133

kurde

panasonic to droga sprawa:( a jak z zelmer?bo cena przystępna jeszcze ,a boje się ze mi się znudzi taka zabawa

P5Q PRO; Q6600@400x9@1.47; OCZ2T800C42G@500@5-5-5-15 2x2048MB; 8800GT XT@740/1750/1200; ENERMAX Pro82+ 625W

29.08.2012 07:17

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

.

Fuin <-- ten chleb miodowy pieczesz w automacie czy piekarniku? Drozdze swieze czy instant? Jesli w auto to po prostu wrzucasz to wszystko do komory, program ogolny i "start"? Musze sprobowac bo "chleb miodowy" brzmi apetycznie Ikona: :)

Na kolacje zjadlem ta resztke chleba z pierwszego pieczenia i stwierdzam, ze oprocz tego, ze ta skorka na wierzchu byla srednia to czuc go troche ciastem, wiec moze sie kurde nie dopiekl. A podobno mial byc automat... No nic jak pisalem dzisiaj zrobia ciabate i dam grzanie na maksa.

To jeszcze dopytam - co robicie z chlebem po wyjeciu z pieczenia? Odstawiacie do ostygniecia, owijacie sciereczka? A potem jak przechowujecie? Kupny trzyma sie w worku i nic sie nie dzieje a z takim pieczonym w domu to co?

Kurde pieczenie ciasta, chleba - chyba sie starzeje Ikona: ;)

...

29.08.2012 08:13

Wątków: 421 | Odpowiedzi: 8297

jak dodasz mąk żytnej to wolnej się starzeje. Ten z zakwasu również.
A najdłużej świeży mam pieczony w garnku rzymskim (przed pieczeniem namoczony) i w nm przechowywany.

Tylko nie przesadź z mąką żytnią jak pieczesz na drożdżach po mąkę żytną trzeba zakwasić.

tu masz dobrą stronę o pieczeniu chleba dobre przepisy:
http://www.chleb.info.pl/

http://www.piksell.pl

29.08.2012 12:11

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

Ricky_Fernando

Zawsze używaliśmy zwykłe drożdże, ważne żeby było ich 20g. Instant też mogą być ale jak się tam 20g odmierza to nie wiem.

Pieczony w automacie, dokładnie tak jak piszesz, wrzucasz wszystko do środka i wio. Program normalne albo kruche już nie pamiętam, nie powinno mieć znaczenia. Mąka może być też drobniejsza(mniejsza wartość przy typ - 500 czy 450) ale wtedy będzie bardzie ciastowaty ten chleb.

Aha, chleb pszenny nie jest "kwaskowaty" w smaku, tak jak mieszany(czyli zwykły sklepowy) czy żytni.

Tłuszcz w chlebie przedłuża jego okres "jadalności", można użyć też masła czy oleju lub w ogóle nie dodawać.

Do ostygnięcia stoi na powietrzu, potem normalnie do folii.

29.08.2012 12:28

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

hmmm

na 500 g maki ja wrzucam z reguły 7g drozdzy suchych. (czyli takie małe opakowanie)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

29.08.2012 13:14

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

i to by

w miarę pasowało. 7g suchych drożdży to jakieś ~20g świeżych(różnie to liczą).

29.08.2012 13:16

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Fuin (i reszta)

dzieki za dotychczasowe odpowiedzi. A napisz mi jeszcze bo widze, ze korzystales - ten program na ciasto kruche czym sie rozni od normalnego? Ciasto kruche to bedzie jakie - bardziej przypieczone?

Ten chlebek miodowy na bank zrobie.

...

29.08.2012 14:05

Wątków: 10 | Odpowiedzi: 1829

szczerze

to nie wiem, podejrzewam że programy mają deko inne czasy rośnięcia/mieszania. Do automatu powinna być dołączona książeczka gdzie to jest dokładnie napisane.

29.08.2012 14:15

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

no wlasnie jest taka ksiazeczka

ale jest napisane ze jest to program do ciasta kruchego czyli nie wiem jakiego Ikona: :)

...

29.08.2012 14:27

Wątków: 331 | Odpowiedzi: 5919

Ricky_Fernando

Kruche - bez drożdży Ikona: ;)

ASRock P67 Pro3, Core i3-2120, R6850, 4GB PC10600, >2TB HDD, Corsair VX550W, LCD 22"+19"

29.08.2012 14:28

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

.

Aha Ikona: ;)

...

30.08.2012 08:55

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Dobra wiec tak jak pisalem wczoraj

upieklem ta ciabatte z lidla. W smaku wyszla o wiele lepiej niz "Bauer Brot", ktorego juz raczej nie kupie a i tej polowy co zostala chyba sie pozbede. Ciabatka dobra, puszysta no, ale wizualnie... sami zobaczcie. Pomimo wziecia mieszanki na chleb 750g w automacie ustawilem chlebek kilowy (balem sie ze na najwiekszym spala sie boki, ale widze ze nastepnym razem mozna chyba jeszcze dolozyc na te 1250). Boki i spod wyszly fajnie, ale gora taka jak pisalem - niby nie jest surowa, ale w dotyku nie jest w ogole chrupiaca i delikatnie mowiac nieatrakcyjna.

Jesli moglibyscie (osoby piekace w automacie) napisac czy w Waszych automatach wierzch tez tak wychodzi, bylbym bardzo wdzieczny. Kilka osob ma tutaj automaty Lidlowe, wiec te opinie interesowalyby mnie najbardziej.

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 3264x1968) Zobacz oryginał




Oprocz tego zrobilem to ciasto ze sliwkami o ktorym pisalem wczesniej - zajebiste moge polecic Ikona: :) Niestety zdjecia nie mam, bo skonczylo sie piec o 12 w nocy a rano zona sie juz do niego dorwala Ikona: :) Jedynie sliwek 1kg to chyba za duzo i sporo zostalo.

...

30.08.2012 09:53

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

Ricky

Kupię tę mąkę ciabatte w Lidlu i upiekę w moim Moulinexie - dam fotkę jak wyszło.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

30.08.2012 10:51

Wątków: 331 | Odpowiedzi: 5919

Ricky_Fernando

PIECZ W PIEKARNIKU.
Ciasto wyrabiaj w maszynie, a po wyrośnięciu przełóż do normalnej foremki i PIECZ W PIEKARNIKU.
Acha, zapomniałbym napisać, że chleb po wyrobieniu powinieneś PIEC W PIEKARNIKU.

Dotarła do ciebie ukryta w tekście informacja podprogowa? Ikona: ;)

BTW: tak ta ciabata wygląda upieczona W PIEKARNIKU:

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 720x574) Zobacz oryginał

ASRock P67 Pro3, Core i3-2120, R6850, 4GB PC10600, >2TB HDD, Corsair VX550W, LCD 22"+19"

30.08.2012 11:03

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

trolololo

nic nie zastapi ręcznego wyrabiania ciasta ;P

A piec najlepiej w piecu chlebowym opalanym drewnem lisciastym Ikona: lol

bleeee

30.08.2012 13:11

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Wiem, ze pieczenie chleba w piekarniku

daje najsmaczniejszy bochenek. Jednak jest to czasochlonne i mysle, ze drogie (piekarnik zuzywa o wiele wiecej pradu od tej maszynki). Raz na jakis czas mozna, ale celem kupna tej maszynki bylo miec lepszy chleb niz w sklepie, ale jednak sie zbytnio przy tym nie napieprzyc po calym dniu pracy. Interesuje mnie czy inne maszyny (w tym te z Lidla) tez daja taki bladawy chleb na zewnatrz jak moja czy tez moze mam jakis felerny egzemplarz i powinienem go reklamowac.

...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

30.08.2012 13:34

Wątków: 235 | Odpowiedzi: 12545

Ricky_Fernando

to piecz w piekarniku na raz trzy bochenki i dwa mroź a jeden jedz Ikona: ;)

30.08.2012 13:50

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Dobra wiem juz, ze najlepszy jest chleb z piekarnika

Ikona: :)

Ale skoro mam juz ta maszyne to chce wiedziec czy "ten typ tak ma" czy tez jest zepsuta i trzeba reklamowac.

...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

30.08.2012 14:10

Wątków: 235 | Odpowiedzi: 12545

a oddaj ją

w cholerę jak jeszcze masz ana to czas (7 dni bodajże)

Bo jak ma się okazać, że wyrabiać będziesz a maszynce a piec w piekarniku - to "szkoda prądu" na taką zabawę, lepiej ręcznie szybko wyrobić i do piekarnika Ikona: ;)

30.08.2012 14:38

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

a w ogole

to ponoć najlepiej jest wyrabiać stopami! Ikona: lol


Niestety lidlowe (silvercrest?) tak maja, mozesz dac na 1250 i chyba jest ustawienie przypieczniea.

Mozesz jeszcze sprobowac od razu po wyjeciu pomalowac wodą góre chlebka (uzyj pędzelka).

ale lepiej nie bedzie.

Z tym ze pamietaj - nadal wiesz co masz w chlebie. W odroznieniu do szitu ze sklepow (chyba ze masz znajoma zaprzyjazniona piekarnie, sam kiedys taka mialem ale po smierci wlascicielki dzieci ktore przejely zaklad poszly w ulepszacze :/ )

bleeee

30.08.2012 15:41

Wątków: 224 | Odpowiedzi: 7098

nie chce mi sie czytac wszystkich wypocin

ja robie chleb na zakwasie od ponad dwoch lat - zakwas jest juz stary , wiec smak chleba miażdzy.
Jak ktos chce wiedziec wiecej to PM
Ps. maka zytnia nie przekwaszona NIE jest dobra do chleba

30.08.2012 21:16

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

Ricky_Fernando

Tak wyszedł chleb z maki ciabatowej z Lidla u mnie. Dałem podstawowy , krótki program.


Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 640x480) Zobacz oryginał

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

31.08.2012 00:16

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

hmm wyglada lepiej.

ta gore masz chrupiaca czy miekka? jesli nikt sie wiecej nie odezwie z posiadaczy lidlowej maszynki to sprobuje reklamowac.

...

31.08.2012 09:57

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

hmmm

Gora średnio chrupiaca - dałem troche za krotki program, bo mi sie spieszyło akurat.
Sama maka niezbyt mi smakuje, bo nie lubie takich miekkich chlebów w stylu ciabatowym, choc z masłem czosnkowym smakuje bardzo dobrze.
Jakos bardziej mi podchodzi klasyczna pełnoziarnista mąka. (kupuje taka mieszankę w Auchan)
Chleb wychodzi wtedy dość cięzki - w starym stylu Ikona: ;)

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

31.08.2012 11:39

Wątków: 384 | Odpowiedzi: 27244

jak teściu

wróci to zapodam przepis na jego chlebek pełnoziarnisty Ikona: :D

-.. ..- .--. .- .--- .- ...-...

31.08.2012 12:35

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Caly czas licze jeszcze, ze ktos

z posiadaczy Lidlowej maszynki napisze czy chleb wychodzi taki jak na tym moim zdjeciu wyzej Ikona: :)

...

31.08.2012 12:41

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

Ricky

nie będę się powtarzal.

bleeee

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

31.08.2012 13:48

Wątków: 235 | Odpowiedzi: 12545

.:.

ja również Ikona: ;)

31.08.2012 14:40

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

Dobra jeszcze raz przeanalizowalem odpowiedzi

i z syntetycznej analizy (plus info znalezione w googlach) wynika, ze za te pieniadze nic lepszego nie kupie i trzeba sie pogodzic z tym nieatrakcyjnym wygladem (lub dawac na samo wyrabianie ciasta i piec w piekarniku).

Rzuf - jesli nie urazi Twojego majestatu takie banalne pytanie Ikona: ;) to tak sie zastanawiam co daje pomalowanie wyjetego z maszynki chleba woda? Pytam powaznie Ikona: ;)

...

31.08.2012 14:49

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

majestat zostal obrazony!!! :D

spróbuj a zobaczysz Ikona: :)

bleeee

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

31.08.2012 17:31

Wątków: 384 | Odpowiedzi: 27244

no to mam

przepis na chlebek Ikona: :)
7 dkg drożdży rozrobić z łyżką cukru
1 szklanka - pół otrębów pszennych, pół żytnich
1 kg mąki krupczatki - nie może być inna
1 łyżka soli
6 łyżek sezamu
6 łyżek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki wyłuskanych pestek z dyni
1 litr ciepłej wody
łyżka = stołowa ona Ikona: ;)
Wszystko wymieszać w misce przez 10 minut, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut - przykryć ściereczką.
Następnie przełożyć do dwóch keksówek ( to takie foremki z blachy, prostokątne takie) większych i jednej mniejszej - wcześniej wysmarowanych masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia - odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby wyrosło, przykryć ściereczką.
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni ( uprzednio posmarować chlebki białkiem i posypać makiem), następnie przez 15 minut w temperaturze 235 stopni.

-.. ..- .--. .- .--- .- ...-...

01.09.2012 17:56

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

...

dzisiejszy wypiek

chleb z grillowana czerwona papryka i oregano
wyrasta mega do max formy a to tylko 400g maki, bardzo lekki i puszysty
lubie tez podobny z suszonymi pomidorami i parmezanem

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

01.09.2012 21:24

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

kurde i jak fajnie dopieczony

a nie to co to lidlowe gowno.

...

02.09.2012 19:48

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

...

Ricky_Fernando

jedna grzalka, jedno mieszedelko (ja swojego nie wyciagam nigdy, nie lubie naruszac ciasta tuz przed pieczeniem) a jakie cuda Ikona: :) przed moim zakupem sugerowalem sie recenzjami i wpadlem na jedna z udzialem Paul'a Hollywood'a, w UK bardzo dobrego piekarza i to wlasnie panas w nim wygral i sam go zaskoczyl rezultatem

jedna z jego knig http://www.amazon.co.uk/gp/product/140881949X/ref=s9_simh_gw_p14_d0_i3?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-5&pf_rd_r=12CG2XBZBPGB21QXTJN7&pf_rd_t=101&pf_rd_p=317823447&pf_rd_i=468294#
polecam zerknac tez na filmik na tym linku (jak wspominalem wczesniej nawet on zwraca uwage aby drozdze odseperowac od soli)

dzis klasyczny z maki razowej z nasionami

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

02.09.2012 23:34

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

dzisiaj jeden chleb musialem wywalic

bo przy wyciaganiu sie rozerwal przez zapieczone mieszadla. Ogolnie wyciaganie tych chlebow jest slabe. Na filmach reklamowych lidla fajnie wyjezdzaly a u mnie mieszadla sie przypiekaja do tych wystajacych z formy dinksow i lipa.

...

03.09.2012 12:09

Wątków: 331 | Odpowiedzi: 5919

Ricky_Fernando

Przez wsadzeniem mieszadeł polej ośki olejem/oliwą.

ASRock P67 Pro3, Core i3-2120, R6850, 4GB PC10600, >2TB HDD, Corsair VX550W, LCD 22"+19"

03.09.2012 19:12

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

oddalem dzisiaj maszynke

na podstawie niezgodnosci towaru z umowa. Ewidentnie mi nie podpasowala. Postaram sie poszukac jakiegos lepszego modelu (moze ktorys z polecanych tutaj). Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

...

04.09.2012 09:57

Wątków: 106 | Odpowiedzi: 22753

kup jakiegoś Moulinexa w zależności od potrzebnych funkcji i wielkości a będziesz zadowolony, w zasadzie co u kogoś widzę automaty to zawsze jest to Moulinex

Samsung 700G7C i7-3610QM, GTX675M, 16GB, 17,3", SSD, HDD, BD; Samsung X22, DELL Vostro 320, iPad 2, PS4, PS3, PSVita, XBOX360, Samsung 55ES8000 + Evo Kit, Panasonic 50V10, SGS3, Lumia 920

04.09.2012 16:42

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

ano

Moulinex robi dobre automaty - koniecznie kupować z 2 grzałkami.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

05.09.2012 07:19

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 8617

sam sie

zastanowie nad takim fajnym moulinexem Ikona: :)

chlebek z wczoraj, ale troche gowno widac ;P

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny pochodzi z HDD usera (zmniejszony z 960x1280) Zobacz oryginał

bleeee

05.09.2012 09:28

Wątków: 328 | Odpowiedzi: 5688

A tak z ciekawosci

rzuccie jakims fajnym w w miare przystepnej cenie modelem. Było tutaj kilka propozycji, ale moze akurat po zakupie stwierdziliscie, ze "X" jest lepszy i wzialbym ten model. Mysle, ze watek bedzie przydatny dla potomnych, ktorzy beda zyli na tej planecie po nas Ikona: ;) Bardzo wazne jest dla mnie dobre wypiekanie chleba w kazdej (czyli takze gornej) i ogolnie niezawodnosc.

...

05.09.2012 10:05

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 20738

przekleję

Moulinex OW5023.

Jestem bardzo zadowolony. Niestety to jeden z tych droższych modeli.
Można spory chleb w nim wypiec i ma dośc dużo rożnych programów.
Obsługa maksymalnie prosta - zreszta jak większości wypiekaczy.
Ma 2 mieszadła i 2 grzałki.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

06.09.2012 21:14

Wątków: 309 | Odpowiedzi: 2636

...

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

Obrazek dodany przez użytkownika

Plik graficzny (zmniejszony z 1188x792) pochodzi stąd

,Gigabyte R9 270X OC Windforce, VX550, Pioneer BRW, Dragon L PC-K58, DELL U2410

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. [TEL] Wybieramy na szybko taniego smartfona 4 Darnokos | marchwiak5 30.07.2014
2. [BLOG] el. ligi mistrzów legia :Celtic 4:1 4 Gohan | mciej 30.07.2014
3. Jaki router ADSL 4 Adii | szekspir 30.07.2014
4. Artykuł - Sapphire R9 280 Dual-X vs GeForce GTX 760 - test 1 Mayor | marlon 30.07.2014
5. [BLOG] Piszą o poziomie cywilizacyjnym w Polsce na Fudzilli.... 17 Ronson | Neuromancer_Theta 30.07.2014
Poprzednie-Następne
1. [TEL] Sopcast na Androida (SGS2) ? 9 Ricky_Fernando | piaskoon 28.08.2012
2. [BLOG] Co to za ryba? 32 Piotr66613 | axllrose 28.08.2012
3. Wątek rozwiązany Karta graficzna do 1000 pln na dziś? 25 BUDASTY | Morgoth 28.08.2012
4. News - Google włącza się do walki; Apple chce dalej banować... 17 janusz.k | kretos 28.08.2012
5. News - Pełne specyfikacje Optimusa G 15 janusz.k | Vasago 28.08.2012
6. Laptop do 2000-2200 ? 3 baanaan | Pajonk 28.08.2012