[OT] Smażenie frytek czyli z cyklu ileż można na jednym oleju

  • Sprawdź bezpośredni link do posta
  • Statsy wątku

Tommasodnm | 08.12.2010 11:54 | Odpowiedzi: 79 | Śledzony: 7 | Czytano: 7462 razy

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

Moje pytanie zawiera się w temacie czyli jakiej liczby smażeń na jednym oleju nie powinno się już przekraczać bo jest to już EXTRA rakotwórcze.
PS. Też wylewacie stary olej do klopa?;)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

Odpowiedzi:

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 11:57

Wątków: 55 | Odpowiedzi: 8024

...

Oprócz tego, że olej powinno się używać raz (od podgrzania do ostygnięcia), to same frytki są niezdrowe (ale za to dobre, nie da się ukryć).

W domu raczej nie smażę, ale jeśli już, to na patelni i wymieniam olej po jednym razie (ew. w małym garnuszku, małe porcje, ale za to 2-3).

08.12.2010 11:57

Wątków: 80 | Odpowiedzi: 1988

spytaj

kogos kto w mc donaldzie robi

wtf

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 11:58

Wątków: 2760 | Odpowiedzi: 41170

hmm...

... ja smaze frytki w piekarniku bez oleju i tez sa dobre

...

08.12.2010 11:58

Wątków: 368 | Odpowiedzi: 14844

hmmm

ja zawsze wylewam no chyba że mam pewność że w ciągu najbliższych dwóch-trzech dni będę znowu smażył, ile można nie mam pojęcia ale wiem że im dalej tym lepiej smakuje

"Pyrson to nie nick - to stan umysłu" - gregor

08.12.2010 12:00

Wątków: 688 | Odpowiedzi: 33579

Mayor

fuj ;x

btw, im czesciej uzywany olej tym lepsze fryty xd

Zapach obietnicy mam... :O

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:02

Wątków: 55 | Odpowiedzi: 8024

a właśnie Mayor

Ostatnio smażyłem w piekarniku też - ale z mrożonek. One nie są takie zupełnie beztłuszczowe, ale pewnie jest tego mniej niż w smażonych tradycyjną metodą. Surowych ziemniaków w piekarniku bez oleju raczej nie usmażysz

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:05

Wątków: 2760 | Odpowiedzi: 41170

no tak...

... mrozone mrozone

...

08.12.2010 12:08

Wątków: 93 | Odpowiedzi: 6720

...

a słyszeliście o czymś takim jak frytura ??


zdrowe/ nie zdrowe.... teraz to ogólnie życie jest nie zdrowe

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:09

Wątków: 169 | Odpowiedzi: 17754

hmmm

frytki + piekarnik = profanacja
frytki + stary olej = mniam
A najlepiej jeszcze z wlasnorecznie pokrojonych ziemniorow

btw. rakotworcze-srakotworcze...

w oczy szczypie, coś w tym typie! ;)

08.12.2010 12:09

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

Frytki kupne nie umywają się do domowych

Czy im dalej tym lepiej smakuje? Może. Ja smażyłem na jednym oleju jakieś 5 razy i w każdym razie 2 partie frytek wrzucałem na patelkę.

Po każdym razie olej zlewałem (jak ostygnął) do słoika.

Oczywiście, że frytki są niezdrowe ale ileż razy zdrowsze są domowe od takich kupionych na mieście?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:09

Wątków: 64 | Odpowiedzi: 8931

..

frytura to najgorszy olej ;D

chyba glownie palmowy, uzywany w knajpach do fryterk albo do pączków itepe.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:09

Wątków: 55 | Odpowiedzi: 8024

Mniemam

Słyszeliśmy, ale pytanie było o olej, więc o oleju prawimy

08.12.2010 12:10

Wątków: 88 | Odpowiedzi: 2250

eee....

Smaży się tyle, aż poziom wewnętrznego fuj przekroczy poziom akceptowalny przez smażącego lub jedzącego ( choć jedzący mało kiedy wie ile to już razy )

Frytki są niezdrowe, lecz jeśli już trzeba to:
Powinno się wymieniać olej jak najczęściej, ale:
wiadomo, że najlepsze są frytki z oleju który już ciut ciut przesmażył.

I gdzie tu sens ?

Piractwo do kradzieży ma się jak cp do mv

08.12.2010 12:13

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

Dla mnie 4 razy to ogólnie spoko, tak sobię

przyjmuję;)
Ale może więcej razy już lepiej nie. W końcu nie jest on jakoś specjalnie drogi.

08.12.2010 12:15

Wątków: 219 | Odpowiedzi: 12969

kurna

zrobiliscie mi smaka na frytki teraz

08.12.2010 12:19

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

Najśmieszniejsze jest

że zrobienie frytek tra krócej niż ugotowanie ziemniaków;)

Krojenie to jest moment. Najważniejsze żeby mieć ostry nóż i obieraczkę.

08.12.2010 12:22

Wątków: 167 | Odpowiedzi: 3334

...

hmmm, smaży się tak długo aż nie ma kasy żeby zatankować

Nie ważne ile ważysz. Ważne ile możesz wypić!

08.12.2010 12:23

Wątków: 52 | Odpowiedzi: 393

.

jak mieszkalem w akademiku to sie tylko dolewalo do frytownicy nowy , fryotwnica uzywana codziennie , po jakims roku olej mial czarny kolor , konsystencje kisielu i sie go wtedy wywaloalo

08.12.2010 12:24

Wątków: 368 | Odpowiedzi: 14844

Tommasodnm

bo olej osiąga większą temp. niż woda, no chyba że coś mi się teraz myli ;P

"Pyrson to nie nick - to stan umysłu" - gregor

08.12.2010 12:27

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 7272

taa

jak robisz robisz to 2-3 razy jak teściowej to 3-5 a jak na sprzedaż to do 10

Opieka nad wilkami w zoo sprowadza się do sprzątania psich kup

08.12.2010 12:28

Wątków: 249 | Odpowiedzi: 15869

do upadłego, wymieniam

jak po wrzuceniu frytek na rozgrzany olej, odrazu nabieraja barwy czarnej, ciemnobrazowej

Im dłuzej katowany olej tym frytusie lepsiejsze

A zwiazki rakotwórcze ? Z tego co sie czyta to sa wszedzie, wiec co za roznica czy wymienie olej w frytkownicy co smazenie, a w lato co tydzien zjaranego grilla wpiernicze

A teraz wlasnie sobie wczorajsze kopytka w frytkownicy odsmazylem, zajebiste

Bez Ciebie schne jak mokry chomik na patelni.....

08.12.2010 12:33

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 9595

pomijajac

ze ziemniaki trzeba najpierw podgotowac w 60stopniach itd. zeby dobre frytki zrobic.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 12:36

Wątków: 385 | Odpowiedzi: 27990

eeee

tam cieniasy
frytki to się smaży na smalcu
i to tylko z prawdziwych ziemniaków a nie z mrożonek i mączki ziemniaczanej

###^^^###

08.12.2010 12:37

Wątków: 123 | Odpowiedzi: 19790

...

normalnie to dolewam olej, żeby nie było poniżej minimum. Wymieniam, jak nabiera zbyt ciemnej barwy

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, WD30EFRX, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S

08.12.2010 12:38

Wątków: 58 | Odpowiedzi: 965

tak mi się przypomniało

W małym miasteczku przy BMW, pyta dres dresa:
- Ty, co ile się wymienia olej w samochodzie?
- Nie wiem. Znajomy wymienia co trzy lata.
- A co on ma?
- Budę z frytkami na dworcu!

Kopiarki, drukarki, MFP - Partner Lexmark. Archiwizacja dokumentów, obieg dokumentów - partner ELO. WWW.IN-NOVATIS.PL

08.12.2010 12:39

Wątków: 311 | Odpowiedzi: 20980

hmmm

Ja max 2 razy tego samego oleju uzywałem.

Ciekawostka: Frytkownica TEFAL FZ 7000 ACTIFRY
Do usmazenia porcji frytek uzywa sie 1 łyzki oleju !
Jadłem i smakują posrednio pomiedzy smażonymi na głębokim tłuszczu a pieknikowymi.
pzdr

ps. z piekarnika najczesciej robie Golden Longi.

_____________________Get Rich Or Die Tryin...

08.12.2010 12:52

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 50

...

Frytki oczywiście najsmaczniejsze własne a nie mrożone, ja aż wstyd się przyznać dopiero teraz po roku wymieniłem olej , mam osobny garnek przeznaczony tylko do smażenia frytek i oleju po prostu co jakiś czas dolewałem a garnek po smażeniu i wystygnięciu wraca w ciemny kąt szafki . I jak tylko wymieniłem olej na świeżutki i usmażyłem frytki to aż smaku nie rozpoznałem ( raczej na minus) więc poczekam aż się trochę przepali .

08.12.2010 12:53

Wątków: 238 | Odpowiedzi: 25983

hmmm...

najlepsze są fryty własnej roboty (z normalnych ziemniaczków), smażone na lekko zużytym oleju

Noblesse oblige - crux mihi foederis ardens. F*ck bravo generation! Go to http://www.cieciewnecie.pl ;]

08.12.2010 12:54

Wątków: 75 | Odpowiedzi: 2093

ja tam max 8x

ale przeważnie po 5ciu w oleju pływa juz za dużo resztek z poprzedniego smażenia i wtedy wpływa w wc; oczywiście po 5-8 cyklach od rozgrzania do ostygnięcia (czyli np. 10 porcji :] )

w akademiku pamiętam, że ludzie tak przez pół roku nie wymieniali a niedobór oleju uzupełniali smalcem :] (słabo się mieszało, ale taniej )

08.12.2010 13:00

Wątków: 73 | Odpowiedzi: 451

ja do 5 razy

we frytkownicy robię, potem wymieniam tylko dlatego że baba narzeka że stary olej jak dla mnie jeszcze dobry. Pewnie w barach jadłem nie raz frytki na oleju 20 krotnie smażonym i nie marudziłem. A w domu lekka kulturka musi być.

takich dwóch jak nas trzech nie ma ani jednego!!!

08.12.2010 13:12

Wątków: 310 | Odpowiedzi: 7100

W macu kiedys byla reklamowka

jak bardzo dbaja o czystosc itp i sie chwalili ze olej sprawdzaja raz w tygodniu , wiec wymieniaja jeszcze rzadziej, tyle ze oni nie maja takiego zwyklego rzepakowego a jakas specjalna mieszanke.

http://stawikpiast.spaces.live.com/

08.12.2010 13:12

Wątków: 484 | Odpowiedzi: 10711

Kto je frytki

ten jest brzydki.

The kids of today should defend themselves against the seventies...

08.12.2010 13:13

Wątków: 385 | Odpowiedzi: 37978

nie robie

frytek za czesto, a jak juz robie to olej raz...bo nie wiem gdzie mialbym go przechowywac, tym bardziej ze kolejne frytkie zrobie za pol roku albo rok
frytkownica gdzies lezy na strychu u rodzicow, ale to chyba bylo top na poczatku lat 90, no chyba ze ktos napierdziela frytki co drugi dzien to rozumiem ze sie przydac moze ;P

Semper frakkin fi!

08.12.2010 13:14

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

Proste, że w barach oleju się nie

wymienia tylko uzupełnia ubytek i to takim najtańszym z możliwych przywożony w beczkach jak po ropie.

08.12.2010 13:17

Wątków: 222 | Odpowiedzi: 6124

.

Ja wolę te z piekarnika

http://wojcieh.net

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 13:18

Wątków: 55 | Odpowiedzi: 8024

hmmm

W naszych to może i nie, ale kolega był szefem kuchni w średniej wielkości restauracji w Irl i tam były dwa zbiorniki - na świeży i zużyty olej. A olej był zlewany codziennie, służył od podgrzania rano do wyłączenia podgrzewaczy wieczorem (przy czym cały czas trzymał temperaturę), a olej przyjeżdżał sporym beczkowozem

08.12.2010 13:21

Wątków: 343 | Odpowiedzi: 5852

zasada jest iz

olej wymienia sie... raz na jakis czas Ja wymieniam wtedy kiedy patrzac na olej stwierdzam "nie no syf - trzeba zmienic". Robie jeszcze ostatnia porcje na tym oleju i frytownica idzie do czyszczenia

...

08.12.2010 13:22

Wątków: 69 | Odpowiedzi: 5642

heh

zjadł bym frytek takich domowych Smaka mi narobiliście wątkiem

4790K, Archon, Z97 MPower, 32GB DDR3, GTX670 2GB, 2xM500 240, 4xHDD, LG BD-RE, Xonar U7, Z5500, 3x GW2450HM

08.12.2010 13:25

Wątków: 179 | Odpowiedzi: 3081

Wylewanie do zlewu

to chyba zły pomysł. Szybciej zapcha się kanalizacja. Ja zlewam zużyty do starego słoika, zakręcam i do kosza.

08.12.2010 13:25

Wątków: 737 | Odpowiedzi: 37321

hmm

na fryty jest najlepsza patelnia i oleju tyle aby aby olej po faworkach i paczkach tez sie nadaje jak zwyklego zabraknie hehe

©2k2-2k10 polo [nie zezwalam powielac, przetwarzac czesci lub calosci, a krasnal niech sie cmoknie, ot co]

08.12.2010 13:26

Wątków: 343 | Odpowiedzi: 5852

apropos

to wczoraj zrobilem w domu pizze z tego przepisu:

http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51/Pizza-By-Rs-Krok-t208065.html

zajebista

Ciasto sie troche nie wypieklo (na drugi raz musze bardziej rozwalkowac i dluzej piec) pomimo tego, ze trzymalem 25minut.

...

08.12.2010 13:30

Wątków: 93 | Odpowiedzi: 6720

...

a ja kupuję skrzydełka ... wsadzam je do reklamówki, zasypuję przyprawami i panierką, trzącham aż się równo pokryją i smażę później we frytkownicy... polecam szybko i smacznie, do piwka i meczu jak znalazł


ahaś smażę bez reklamówki

08.12.2010 13:57

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 9595

ten przepis

pizzy, twierdzenie ze ciasto nie musi lezez 1.5h LOL
Prawdziwa pizza lezy od 12 do 24h, wtedy juz nie rosnie i ma specyficzny smak (mozna potem wymieszac z nowym ciastem).

Stad sie wziela odmiana amerykanska pizzy (na grubym ciescie) bo nie czekali na ciasto.

08.12.2010 14:01

Wątków: 484 | Odpowiedzi: 10711

Zona kroi

ziemniaki na plasterki, obsypuje jakimis przyprawami, pedzluje olejem i do piekarnika. Czeka az sie zrobia na miekkosc frytek i gotowe. Najlepiej smakuja z wlasnej roboty sosikiem (smietana, majonez i bardzo drobna kostka z dobrze odcedzonego ogorka kiszonego w malej ilosci + przyprawy of course). Na wieczorny seans jak znalazl.
Qrwa... juz dzwonie, ze dzisiaj mam to miec

The kids of today should defend themselves against the seventies...

08.12.2010 14:02

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 3352

po oleju

widać kiedy jest "stary". Jak od początku po wrzuceniu frytek sa małe bąbelki. Ja jestem stafy frytkarz Mam nawet czas ustalony ile olej ma się grzać do odpowiedniej temp.

Xbox 360, Playstation 3 + LG 47" LA620 ======== http://www.youtube.com/user/wygonin ========

08.12.2010 14:08

Wątków: 49 | Odpowiedzi: 20401

hmmmz

"polecam" budy z frytkami na Nowym Kleparzu w Krakowie. Mistrzowie w recyclingu oleju do frytek

Grammar is the difference between knowing your shit and knowing you're shit.

08.12.2010 14:09

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 3352

mam tez

że tak powiem, sporo spostrzeżeń na temat robienia popcornu, jakby ktoś chciał Wychodzi przepyszny. o robieniu popcornu to oglądałem nawet jakiś film na Discovery. Sprawdzali jaką metodą wychodzi najlepszy popcorn. To nie byle jaka sztuka

Xbox 360, Playstation 3 + LG 47" LA620 ======== http://www.youtube.com/user/wygonin ========

08.12.2010 14:18

Wątków: 255 | Odpowiedzi: 5894

Ricky_Fernando

dziś będę robił, dzięki za link!
robiłeś wszystko tak jak w tym przepisie?

PS4 + PS Vita || Mac Mini 2012 i5 8GB RAM + Plextor M5S 128GB | XIaomi mi2s | iPad 3 16GB 3G | ┌( ಠ_ಠ)┘

08.12.2010 14:19

Wątków: 737 | Odpowiedzi: 37321

Markko

normalnie, do wysokiego gara oleju. to wsjo na palnik na mocny ogien- tak 3/4mocy palnika- i chwile po nawalic na caly spod gara ziaren. pozniej juz tylko czekac az pierwsze zaczna pykac i zmiejszamy ogien i tylko odrobine podrzucamy trzymajac za pokrywke. wychodzi zawsze dobry zadna sztuka

©2k2-2k10 polo [nie zezwalam powielac, przetwarzac czesci lub calosci, a krasnal niech sie cmoknie, ot co]

08.12.2010 14:19

Wątków: 108 | Odpowiedzi: 3769

.

Było też o frytkach na Discovery (cykl chyba Chemia w kuchni czy jakoś tak i nie mogę znaleźć tego odcinka, ktoś kojarzy?). Podobno według tego przepisu z Discovery wychodziły najlepsze.

Gigabyte GA-890FXA-UD5, AMD Phenom II X6 1100T BE, Sapphire HD5870 Vapor-X OC, GeIL Value Plus 4x4GB

08.12.2010 14:31

Wątków: 91 | Odpowiedzi: 10481

zamiast frytek

ćwiartki ziemniaków, wcześniej lekko podgotowanych w całości. Kroimy, wrzucamy do garnka razem z odrobiną oliwy, pieprzem ,czosnkiem utartym z solą, do tego kawałki boczku albo lepiej szynki suszonej na powietrzu, chili drobno poszatkowane lub rozmaryn. Wszystko mieszamy w garnku, wyrzucamy na blachę i do piekarnika.

I am Señor Valasco. I drink my milk with tabasco.

08.12.2010 14:38

Wątków: 343 | Odpowiedzi: 5852

grykom

tak robilem wszystko po kolei jak leci w tym przepisie. Jedynie to pieczenie troche przedluzylem. Po opisanych 15minutach sprawdzilem wykalaczka i ciasto bylo jeszcze surowe, wiec zostawilem kolejne 10minut a i tak bylo nie do konca dopieczone. Druga sprawa to, ze chyba za slabo je rozwalkowalem (zapomnialem, ze jeszcze urosnie ) Aha przygotuj sobie wszystko wczesniej bo ja troche improwizowalem i w miedzyczasie drozdze zaczely mi uciekac ze szklanki. Ogolnie moze ktos ze znawcow wypowie sie, czemu ciasto moglo nie do konca wyjsc jak trzeba.

...

08.12.2010 14:47

Wątków: 499 | Odpowiedzi: 8022

heheh

do 20 razy na tym samym oleju, wg. mnie wtedy są najlepsze jak olej jest stary. Jak wystygnie do lodówy i do następnego razu , oczywiście chodzi o kilka dni, bo po miesiącu chyba bym padł

całe życie człowiek uczy się na błędach, swoich, powielając błędy innych.

08.12.2010 14:54

Wątków: 637 | Odpowiedzi: 20373

.

e tam frytki, lepsza są pieczone ziemniaczki w naczyniu szklanym w piekarniku, przekładane mielonym mięskiem, taka zapiekanka, pycha

A jakie to ma znaczenie? ;) :* ((-_-))

08.12.2010 15:05

Wątków: 38 | Odpowiedzi: 3709

Jerryxp

ziemniaki, boczek wedzony, cebulka, posypane dobrym serem i zapieczone...
mniam.

We have to dare to be ourselves, however frightening or strange that self may prove to be.

08.12.2010 15:23

Wątków: 630 | Odpowiedzi: 3016

2 sek w YT



coś na doła i na ćwiczenia mięśni brzucha http://www.frazpc.pl/b/181924/0/calosc

08.12.2010 15:24

Wątków: 1 | Odpowiedzi: 9595

Ricky_Fernando

ogolnie swieze ciasto powinno sie dosc mocno rozwalkowac, urosnie ono znacznie pewnie. Oczywiscie tu zakladam ze lezalo juz z 30minut minimum pod przykryciem...

08.12.2010 15:49

Wątków: 93 | Odpowiedzi: 6720

...

Jerryxp jak mogłeś wyskoczyć z taką zapiekaną .... ja w pracy jestem a teraz to już tylko o jedzeniu myślę...

08.12.2010 15:52

Wątków: 737 | Odpowiedzi: 37321

no dobra dam wam przepis na

zajebiaszcze jedzenie

gar brytfankowy, do tego troche oleju na spod, na to pokrojone w cwiatrki/osemki ziemiaczory, wzglednie na plasterki jak sa wieksze. i tak pierwsza warstwa ziemiaczorow i przekladamy podsmazona na cebulce kielbaska albo boczek z np pieczarkami. moze byc bez pieczarek. pozniej ziemiaczory warstwa druga. i na to mozna dac sere zolty w paskach albo plastry. troche przypraw do tego, jakiego majeranka w miesko z pieczarkami czy inne cus ala przyprawa do ziemiaczorow aby lekko opanierowac... to do piekarnika i heja na 30 do godziny.
jest wersja rondlowa gdzie wczesniej podpiekamy ziemiaczory na patelni aby byly zarmienione i z chrupiaca skorka, to mieszamy z farszem z drugiej patelni i mieszajem jeszcze przez kilka minut albo od razu ziemiaczory na talerz i sru na to farszem. pozniej posypac serem, troche keczupu mozna nawet i tylko wpieprzac.

©2k2-2k10 polo [nie zezwalam powielac, przetwarzac czesci lub calosci, a krasnal niech sie cmoknie, ot co]

08.12.2010 16:27

Wątków: 59 | Odpowiedzi: 4071

.

toście smaka narobili, ale na zapiekankę albo bułki zapiekane z masłem ziołowym
Ostatnio zacząłem korzystać z bardzo prostego patentu zastępczego chipsów - grzanki z przyprawą. Z połowy chleba pokrojonego w kostkę można zrobić niezłą michę grzanek. Najlepiej nadaje się do tego przyprawa Prymat do kebaba/gyrosa i oliwa z oliwek.

!beek.

08.12.2010 17:14

Wątków: 547 | Odpowiedzi: 37819

możemy zmienić temat?

przekręcę się chyba zaraz jak frytek nie zjem

R.A.S.A - RooMaNian Aeronautics and Space Administration

08.12.2010 17:32

Wątków: 59 | Odpowiedzi: 4071

.

odnośnie frytek w Macu, to moja dziewczyna przepracowała 5 lat i z pierwszego źródła mam informację, że olej sprawdzają jakimś rodzajem papierka (a'la lakmusowy). Jak się trzy krechy zabarwią na fioletowo, to olej do wymiany. Czyli po jakimś miesiącu, czasami dwóch

!beek.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 17:55

Wątków: 241 | Odpowiedzi: 7052

tez jem

fryty z piekarnika bo nie nawidze potem myc garow po oleju

www.pandaclubpolska.pl

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 17:59

Wątków: 169 | Odpowiedzi: 17754

myc

garow po oleju?

Wylewasz olej z patelni i przejezdzasz raz myjka z plynem... hmmm.

w oczy szczypie, coś w tym typie! ;)

08.12.2010 18:39

Wątków: 688 | Odpowiedzi: 33579

Ancymon

ale wiesz, plyn i myjka kosztuja

Zapach obietnicy mam... :O

08.12.2010 19:12

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 51

A ja dziś na obiadek zrobiłem frytasy

NA TYM SAMYM OLEJU;)) Dolałem trochę świeżego bo frytki już go trochę wsysły.
I z tym, że im starszy olej tym wychodzą lepsze nie idzie się nie zgodzić;)
Tak w ogóle (jako, że to Off top) dodam, że jestem studentem PK i tak w sumie nie bardzo mam pomysły na obiad. Aktualnie taka monotonia się mi załączyła, tzn. albo jem parówki z chlebem i keczapem albo naleśniki z domowymi konfiturami, dżemami babci (w piątek) albo frytaski z mięskiem, które w słoikach przywiozłem z domu.
Tak więc jeżeli macie jakieś fajne propozycje na smaczny, sycący i szybki obiadek jestem otwarty;))

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 19:31

Wątków: 459 | Odpowiedzi: 38160

hmm

NFZ już czyta ten wątek żeby łatwiej wytypować kto za 15 lat będzie potrzebował bypassy.

When I reincarnate, my soul shall be reborn as a pair of Kylie Mingoue's panties.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 19:42

Wątków: 55 | Odpowiedzi: 8024

mciej

Nawet gdyby, to płacę co miesiąc takie składki, że powinni mi do tych bypassów dorzucić dwie młode pielęgniarki na wyłączność

A tak serio - do ćwierćwiecza można szaleć, później organizm się odzywa i już trzeba się oszczędzać

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 20:24

Wątków: 241 | Odpowiedzi: 7052

ancymon aka 'Iphone sucks'

ja sobie nie wyobrazam smazyc frytek na patelni. ile wam tam wejdzie tych frytek? 100g? gleboki duzy garnek i fryty na gleboki olej. poza tym, nie lubie jak mi "pyrska" olej na wszystkie strony.
wole w piekarniku: szybciej, czysciej, mniej tluszcu a do suchosci frytek mozna sie przyzwyczaic. u rodzicow mam frytkownice to tam jest bajka po prostu

www.pandaclubpolska.pl

08.12.2010 21:20

Wątków: 304 | Odpowiedzi: 13183

mciej

wiekszosc zawalow jest od palenia petow.

ps. garnek z sitkiem najlepszy, tylko oleju duzo idzie.

08.12.2010 21:22

Wątków: 304 | Odpowiedzi: 13183

nie zdazylem z editem

sekundy zabraklo

smaze 2x na jednym oleju.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

08.12.2010 21:59

Wątków: 1359 | Odpowiedzi: 44606

hmm

Na świeżym oleju frytki wychodzą do dupy. BARDZO do dupy - w ogóle nie zapala się lampka z napisem "sentyment z dzieciństwa" a to obniża smak o 90%.

Nie chcecie wiedzieć ile mój brat i w jakich warunkach trzyma olej. Dość powiedzieć, że cały czas sobie stoi we frytkownicy. Jedynie ktoś wyżej opisujący "frytki studenckie" by się nie przeraził

Ja mam o 180 stopni inne podejście niż mój brat z racji starej mądrości życiowej "ceni się to co się straciło" - więc cenię zdrowie i jak brat częstuje, to mnie skręca aż bo pachnie tak, że naprawdę trudno odmówić, ale odmawiam. Chyba, że osobiście widziałem jak w ciągu ostatniego miesiąca kupował olej (no oczywiście są wyjątki jak wrócę z baru po piwku to chowam rozum do szafy i wpierdalam aż już więcej nie mogę, nawet jak wiem jak stary był olej )



Co do "wszystko jest rakotwórcze, od czegoś trzeba umrzeć".
Wiecie. To jest taka prosta sprawa z tym laniem na szkodliwość jedzenia. Weźcie pod uwagę kilka spraw:
- nie szkodzi od razu. Szkodzi po np. 10-20 latach. Wtedy najczęściej nie wiemy co nas dopadło i czemu, więc nie powiemy o tym znajomym, aby ich przestrzec
- o tym się nie rozmawia, tego się nie studiuje. Osoby obeznane w medycynie i żywieniu to ułamek (żeby nie było - także się do nich- - niestety - nie zaliczam)
- osoba która umrze na raka jest szybko zapominana. Lepiej żyć nie myśląc o tym, że życie się musi skończyć. Lepiej gadać o pozytywnych sprawach. Normalne, logiczne i jedynie słuszne, choć jak widać w tym kontekście - nie bez wad.
- różne osoby mają różnej siły organizmy, różne warunki, różne okoliczności itd. itd. itezet. "stary, od 30 lat piję i nic mi nie jest" niekoniecznie musi być dobrą radą dla innych. Kolegi kolega podobnej rady posłuchał, założył się o wypicie wódki, wypił, wygrał, zmarł tej samej nocy.
- najważniejsze - osoby które już sobie życie popsuły i mają raka - mają doła i chcą spędzać czas przyjemnie, bo niewiele go zostało - nie trąbią o tym wszystkim w koło - co przyczynia się do przekonania, że takie przypadki to ułamek. A z nich tylko co 10ty wie czym sobie zaszkodził
- patrzymy na stare pokolenie, wyrośnięte w erze sprzed supermarketowej tandety. To, że oni żyją ... lat nie znaczy, że nasze pokolenie też będzie. Za 20-40 lat pewnie wielokrotnie więcej młodych lub stosunkowo młodych osób będzie umierało przedwcześnie z powodu różnych czynników rakotwórczych.

Sorry, że tak "ciemno" tu piszę, ale naprawdę lekko mnie przeraża naiwność z jaką 99,99% otaczających mnie osób podchodzi do zagrożeń.
Mam kolegów którzy wpieprzają frytki CODZIENNIE od nastu lat (!)
Mam kolegów którzy piją codziennie od nastu lat
Mam kolegów i niestety koleżanki, które nie zachowują podstawowych zasad higieny.

A potem przez jedną czy dwie takie głupoty się zawijać z tego świata? Warto?
"wszystko truje" - prawda
"jakby człowiek miał zdrowo jeść to nic by nie mógł jeść" - prawda
"nie ma jak kupić zdrowego żarcia w dzisiejszych czasach" - prawda.

ale do cholery - nie dorzucajmy jeszcze do tego własnej głupoty bo to zabójcza mieszanka.

a teraz, smacznego
ja idę zrobić sobie kilka frytek. W piekarniku... z którego pewnie, o czym dowiem się za 20 lat, przy nagrzaniu wytwarza się rakotwórczy gaz, bo ktoś dał w łapę przy certyfikacji life is brutal a frytki są dobre.
und piwo

Jesli wejdziesz miedzy wrony, musisz krakac tak jak one. Ale co, gdy wrony w nienawisci wyuczone rozkazuja, wykrzykuja, megafony zapluja. Wszystkie co do jednego wyzszosc gatunkowa czuja.

08.12.2010 22:31

Wątków: 141 | Odpowiedzi: 443

odnośnie pizza by rs

Wg. mnie to najlepszy przepis na pizze:) Jedynie z sosem nie chce mi się babrać więc rzadko robie ten z przepisu. Ćwiczyłem już chyba z 20 przepisami i na tym już zakończyłem poszukiwania bo najlepszy moim zdaniem. U mnie zawsze pizza po 12 min jest gotowa. 220 stopni i termoobieg. Rewelacja - pamiętać tylko trzeba o mozzareli i o tym by ser dać na spód.

Intel i5 3470 / AsRock Z68 Extreme4 Gen3 / 2x4GB DDR3 / Sapphire Radeon 7950 Vapor-X / Xonar DX / Be-Quiet E9 CM 580W

09.12.2010 00:30

Wątków: 249 | Odpowiedzi: 15869

bez frytkownicy nie da sie żyć

Bez Ciebie schne jak mokry chomik na patelni.....

09.12.2010 01:56

Wątków: 108 | Odpowiedzi: 3769

.

A ja robię sobie ziemniaki cienko krojone w plastry (lata praktyki, to nożem kroję cienkie 1-0,5 mm ). Ponad 100 plasterków, na patelnię, najpierw pod pokrywką miękną pod wpływem pary wodnej, a potem na brązowo się opiekają na gotowo. Ostatnio wciągnąłem około kilograma tak zrobionych (1200g ziemniaków).

Gigabyte GA-890FXA-UD5, AMD Phenom II X6 1100T BE, Sapphire HD5870 Vapor-X OC, GeIL Value Plus 4x4GB

09.12.2010 08:19

Wątków: 343 | Odpowiedzi: 5852

w spizu w Katowicach maja bardzo dobre

"ziemniaczane swiderki". Wyglada to tak, ze biora ziemniaka i nabijaja na niego cos w ksztalcie spiralnego noza. Ziemniak sie obraca i powstaja takie jakby ziemniaczane sprezynki. Na koniec jest to podpiekane i podawane w "tutkach". Musze przyznac, ze za (chyba) 4zl warto.

...

09.12.2010 08:46

Wątków: 499 | Odpowiedzi: 8022

ronson nie we wszystkim sie zgodze z tobą

częste mycie skraca życie i mycie nóg życia wróg ludzie niedomyci żyją dłużej, to stwierdzone naukowo
Są dlatego pewne kompromisy na które trzeba iść wole się wykąpać i odjąć sobie trochę z życia niż udawać ze to nie moje nogi walą .
Tak samo z frytkami, jedni fajki inni stary olej

całe życie człowiek uczy się na błędach, swoich, powielając błędy innych.

09.12.2010 09:56

Wątków: 484 | Odpowiedzi: 10711

Z ziemniaczkow

to jeszcze lubie dufinki


Plik graficzny pochodzi stąd

The kids of today should defend themselves against the seventies...

09.12.2010 22:41

Wątków: 91 | Odpowiedzi: 10481

...


Plik graficzny pochodzi z HDD (zmniejszony z 3872x2592) usera (Zobacz oryginał)

Plik graficzny pochodzi z HDD (zmniejszony z 1239x866) usera (Zobacz oryginał)

I am Señor Valasco. I drink my milk with tabasco.

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.

Ostatnie tematy na boardzie
1. Podgląd okien w EXCEL 5 Willy_Coyote | krzycz 23.11.2014
2. Wątek rozwiązany [GIEŁDA] Wycena Seagate 500gb Momentus Thin 6 Elegancki_Pan | Elegancki_Pan 23.11.2014
3. [GIEŁDA] Android stick mini PC Tronsmart MK908II RK3188 2GB... 7 Phyt0n | Devdd 23.11.2014
4. [OT] Napiwki 30 Foris | _Torwald_ 23.11.2014
5. Wątek rozwiązany [MOTO] Auto dla rodziny 2+2, kombi 50 gindel | bartnik 23.11.2014
Poprzednie-Następne
1. HP Pavilion dv6000 - sterowniki do płyty głównej pod WIN 7... 8 prodrewno | prodrewno 08.12.2010
2. [MOTO] [F1] Grupa Lotus kupiła udziały w zespole Renault 74 Jaq | Pyrson 08.12.2010
3. [BLOG] [muzyczny] Dubstep porządny 26 Hobordd | proqrator303 08.12.2010
4. Wątek rozwiązany Samsung E2220 - opinie cena/jakość 2 weissmann | prgTW 08.12.2010
5. Czy warto troszczyć się o baterię w laptopie i jak to robić... 25 Tommasodnm | mleko2 08.12.2010
6. Monitor z Tunerem tv 10 baiker | baiker 08.12.2010