Forza Motorsport 7 - recenzja

Daniel Górecki, 2017-10-04 18:27 | Źródło Fraz Game Lab |

Ubiegłoroczna Forza Horizon to moim zdaniem najlepsza i najładniejsza gra wyścigowa w historii - spędziłem z tym tytułem mnóstwo godzin i rok po premierze ciągle regularnie do niego wracam. W tym roku przyszła jednak kolej na nową cześć głównej serii Motorsport, która ma bardziej symulacyjne zacięcie i nie będę ukrywał, że miałem pewne obawy co do tego, czy po beztroskich wojażach po przepięknej Australii będę miał jeszcze ochotę powrócić do poważnego ścigania na nudnych torach. Na szczęście szybko okazało się, że najnowsze dzieło studio Turn 10 wciąż posiada ten nieuchwytny magiczny czynnik, dzięki któremu zakochałem się w serii już przy debiutanckiej odsłonie na pierwszym Xboxie. Ale jak to mówią, nie ma róży bez kolców …

forza_motorposrt_7_4_

Na początku warto podkreślić, że Forza jeszcze nigdy nie musiała mierzyć się z tak dużą i mocną konkurencją jak w tym roku. Tylko w ostatnich tygodniach na rynku zadebiutowały dwie świetne ścigałki, czyli F1 2017 i Project CARS 2 (już przygotowujemy recenzję tego tytułu), nieco wcześniej otrzymaliśmy DiRT 4, a lada moment na rynku pojawi się Gran Turismo Sport. Produkcja Turn 10 celuje jednak w zdecydowanie szerszą publikę niż ograniczone do konkretnej dyscypliny sportów motorowych gry Codemasters czy bardziej hardcore'we Project CARS 2, natomiast GT Sport trafi jedynie na PS4, kiedy to najnowsza odsłona cyklu Motorsport po raz pierwszy nie jest tytułem na wyłączność dla Xboxa i trafiła także na PC. O ile w przypadku fanów wyścigów na "blaszakach" tytuł ten stanowi nie lada gratkę, ponieważ na tej platformie chyba jeszcze nie było tak dużej produkcji traktującej o wyścigach, tak mnie bardziej interesowało, co "siódemka" do zaoferowania weteranom serii. Co więcej, pojawiły się spore obawy o zmęczenie materiałem, bo to przecież kolejne klasyczne wyścigi …

Wystarczyło jednak kilkadziesiąt minut, żebym odetchnął z ulgą, bo doświadczone studio Turn 10 tchnęło w najnowszą Forzę sporo świeżości, jednocześnie stawiając na sprawdzone zasady, czyli jeździć szybciej od rywali, wygrywać kasę i kupować nowe auta. A najlepiej dużo nowych aut, bo trzeba pamiętać, że Forza jest w takim samym stopniu tytułem o ściganiu, jak i kolekcjonowaniu oraz modyfikowaniu, a pietyzm z jakim twórcy podchodzą do jak najwierniejszego odwzorowaniu samochodów, które możemy podziwiać w trybie Forzavista, sprawia, że motoryzacyjni zboczeńcy będą zachwyceni.

forza_motorposrt_7_13_

 

Strona 1 z 4

Tagi: PC, Xbox One, recenzja, wyścigi, nasza opinia, ścigałka, Forza Motorsport 7, simcade,

Komentarze (10)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

04.10.2017 19:35

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7288

zakladam ze recka

Na gownokonsoli ??
Na pc jest mase problemow zapraszam an forum techniczne forzy duzo ludzi nawet sciagnac nie moze...

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

04.10.2017 20:33

Wątków: 1228 | Odpowiedzi: 25518

. . .

a gdzie recenzja Cupheada?

04.10.2017 20:50

Wątków: 11308 | Odpowiedzi: 279

LORD_ZED

ogrywywane głównie na kosnoli, ale sprawdziłem też na PC i nie miałem żadnych problemów (nawet przycięć, o których donosi wiele serwisów).

Milo aka 'Farciarz' - raczej nie dam rady. Obecnie kończe Project CARS 2, a później Śródziemie mam w planach, ale Cupheada na pewno ogram dla masochistycznej przyjemności w późniejszym terminie.

05.10.2017 12:07

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7288

daniel_wl

Narazie pogralem z 8 moze czy 10 godzin. U mnie download smigal no problem Przyciec tez nie ma.

Ale co jakis czas wywala sie do pulpitu glownie jak siedze w menu i bawie sie ustawieniami. Podczas wyscigu narazie 1 raz sie wysypalo Ikona: :P

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

05.10.2017 12:43

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 27

cukrzyca

Recenzja przesłodzona, zawyżona bo opłacona? poza oprawą wizualną gra jest totalnie nastawiona na wyciągniecie z portfela ile się da. VIP to jakaś kpina, w poprzednich częściach czy w FH3 bonusy działały przez całą gry, tu tylko przez 25 wyścigów, Kasa z wyścigów marna bo.. są skrzynki i mikrotransakcje. tryb Forzavista został obcięty do granic możliwości. W trybie wieloosobowym brak kar za uderzenia w innych zawodników, co to nfs dla gówniarzerii? Płać człowieku 250zł za podstawową grę, albo dopłać 80zł do deluxe by mieć bonus z vip tylko przez 25 wyścigów, a i tak zostawisz u nas drugie tyle jeśli będziesz chciał coś osiągnąć. 700 samochodów? wow, szkoda tylko że w trybie multi nie można ich używać. Overwatch w wyścigach.

05.10.2017 13:25

Wątków: 11308 | Odpowiedzi: 279

up

Microsoft właśnie zmienił decyzję co do VIP i działa jak dawniej. Jak na razie nie ma mikrotransakcji, oceniam na stan dzisiejszy.

05.10.2017 17:25

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7288

daniel_wl

aaa dlatego mialem pare aut i 1m kredytow dzis jak odpalilem gre Ikona: :)

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

10.10.2017 23:03

Wątków: 27 | Odpowiedzi: 906

LORD_ZED

Też czytałem o licznych problemach wersji PC. Jednak sam gram na PC i nie miałem żadnych problemów (nawet przycięć, które występowały w demie). Moja specyfikacja to archaiczny i5-3470 + Radeon 280X + 8GB RAM i na 1080p i średnich ustawieniach w benchamrku mam 71-112 fps. Różnica bardzo na plus względem Forza Horizon 3.

11.10.2017 11:32

Wątków: 352 | Odpowiedzi: 6983

hmmm

Idzie to jeszcze gdzieś kupić taniej czy trzeba ze sklepu MS za ponad 200?

Intel 2500K@4,3GHz ;MSI GTX 970 Gaming; 16GB HyperX cl9; ASRock P67 Extreme 4 B3;Samsung F3 500GB + Seagate 7200.11 500GB; SSD M5S 128GB; XFX 550W

11.10.2017 18:31

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 7288

od

Ruskich tez 200 ale masz deluxe a nie standard hehe

Oculus Rift +1700x@4ghz +Asus Crosshair VI+Team Group Dark@3200c14 +WymiotTytanik@2.1/11.5+Samsung NVME SM961+SuperFlower Platinum 1200+ Phobya Nova 1080 Watercooling zabawka Integra JDM DC2

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.