Xiaomi Redmi 4 - wideo recenzja smartfona

Daniel Górecki, 2017-01-18 17:45 | Źródło |

Do naszej redakcji właśnie trafił smartfon Xiaomi Redmi 4, czyli nowy budżetowiec tego popularnego chińskiego producenta. Jest to propozycja dla osób poszukujących telefonu z solidną specyfikacją i wykonaniem, ale w cenie, która będzie do przełknięcia dla typowego Kowalskiego. Sprzęt ten spełnia niewątpliwie ostatni z warunków, a jak jest z pozostałymi? Przekonajmy się…

redmi_4_specyfikacja_02

Wideo recenzja

 

Strona 1 z 5

Tagi: Android, specyfikacja, recenzja, test, wideo, wideo recenzja, Xiaomi, wideorecenzja, nasza opinia, Redmi 4, Xiaomi Redmi 4,

Komentarze (50)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

18.01.2017 17:59

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 5600

Hmmm

Drogi autorze. Usłyszałem jak wymawiasz nazwę marki i dałem sobie spokój z oglądaniem pozostałej części wideorecenzji...
Żeby nie było. Nie ma czegoś takiego, jak pozostanie przy "swojej nazwie". To marka i powinno się ją tak wymawiać, jak brzmi jej wymowa...

MSI Z77 MPower | Core i5 2500K | Noctua NH-U12P | Kingston HyperX Savage 16GB | MSI GTX 760 TFIV | Samsung 840 EVO 250GB | Xonar DX | CM Silencio 650 Pure | Corsair AX650 | Logitech G410&G502

18.01.2017 18:15

Wątków: 10690 | Odpowiedzi: 247

up

w takim razie zapraszam wersji pisanej Ikona: ;)

18.01.2017 18:22

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

"Ksajomi" - no takiej wymowy jeszcze nie słyszałem, choć przyznam, że gdy usłałem pierwszy raz na głos o jakimś 'Siaomi' to doznałem szoku i jednego wielkiego What The F*ck. W jakim języku niby jest taka wymowa? bo ani po angielsku ani chińsku nie powinno się tego tak czytać.

18.01.2017 18:23

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 30172

hmmmz

niech zgadnę, padło nieśmiertelne "gnoczi" chińskiego języka, czyli "ksiaomi"? Ikona: :)

edyta: a nie, nawet lepiej Ikona: :D Gratuluję wspięcia się na wyżyny Ikona: :)

Capitalization is the difference between "helping your uncle Jack off a horse" and "helping your uncle jack off a horse"

18.01.2017 18:39

Wątków: 279 | Odpowiedzi: 10102

hehehe

https://www.youtube.com/watch?v=kC-YTeqc9ag
swoja droga - w reklamie ktoregos ze sklepow z RTV/AGD w radiu, tez gosciu w pysk czyta, jak jest napisane "ksiaomi" Ikona: :D
Inne przyklady dosc ciekawe to tortilla i (blue) curacao Ikona: ;)

i7 4770K, 16GB DDR3, GTX780Ti, Z87-GD65 i EVO 840 zasilone RM650

18.01.2017 18:42

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 5600

Autorze

gdybyś doczytał, to wiedziałbyś, dlaczego producenci, nie tylko Xiaomi, na górze obudowy umieszczają paski - wstawki z tworzywa. Nawet w metalowych obudowach...

MSI Z77 MPower | Core i5 2500K | Noctua NH-U12P | Kingston HyperX Savage 16GB | MSI GTX 760 TFIV | Samsung 840 EVO 250GB | Xonar DX | CM Silencio 650 Pure | Corsair AX650 | Logitech G410&G502

18.01.2017 18:52

Wątków: 10690 | Odpowiedzi: 247

up

wiem po co jest plastikowy element, tylko czemu w górnej cześć jest duży plastik, a nie jak na dole ( i u innych) zwykły cienki pasek antenowy - tego się czepiam

18.01.2017 19:56

Wątków: 24 | Odpowiedzi: 631

@mrosi
"Żeby nie było. Nie ma czegoś takiego, jak pozostanie przy "swojej nazwie". To marka i powinno się ją tak wymawiać, jak brzmi jej wymowa..."

Ciekawe czy Toshiba czytasz tośiba a Sony sońi jak rodowity Japończyk? Każdy naród dostosowuje obce nazwy do własnego systemu fonetycznego, czasem na podstawie samej pisowni, fakt to opisywany miliony razy przez lingwistów. Tedy androny pleciesz, niezależnie od tego, że owo ksajomi autora brzmi śmiesznie i nie wiadomo, skąd się wzięło.

Asus Z97-A + i5-5675C 4ghz, RX480 Nitro+ 4GB 1150mhz@0,960v mem 1950mhz (BIOS mod - timingi ze strapu 1500mhz), 16GB Corsair Dominator Platinum 2400mhz CL10@1,53v, RAID0 2xPlextor M5S 256GB

18.01.2017 20:15

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 30172

hmmmz

Freezer: powinno, powinno, po chińsku właśnie, a dokładniej w zapisie pinyin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinyin

Capitalization is the difference between "helping your uncle Jack off a horse" and "helping your uncle jack off a horse"

18.01.2017 20:19

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 1870

...

"Usłyszałem jak wymawiasz nazwę marki i dałem sobie spokój z oglądaniem pozostałej części wideorecenzji... "
nozjebujesz takim tekstem.pewnie pytany o procka mówisz że masz ajfajf. lol

18.01.2017 21:31

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 1909

.

Ja tam nie widzę nic dziwnego w wymowie zastosowanej w recenzji.

18.01.2017 21:37

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

bo mrosi ma fioła na punkcie Xiaomi Ikona: ;)

TF
Google translate twierdzi inaczej, no ale powiedzmy, ze to nie wyrocznia, nie chce mi się studiować chińskiej wymowy, bo to hardkorowy temat, więc niech ci będzie Ikona: ;)

18.01.2017 21:54

Wątków: 349 | Odpowiedzi: 15607

show me

tak się czyta Ikona: ;)

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

18.01.2017 22:22

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 1870

...

Z tłumqcza to ja słysze coś jak " krysjaomi"

18.01.2017 22:47

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

starhus

Pozostaje czekać na modele Xiaomi Your ... Ikona: ;)

18.01.2017 22:55

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

...

pierwsze 16 postów to gównoburza dotycząca nazwy Ikona: lol

@mrosi
Zapytaj chińczyków jak wypowiadają nazwę marki "Wiedźmin" i zdaj relację Ikona: ;)

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

18.01.2017 22:58

Wątków: 156 | Odpowiedzi: 24576

...

mrosi, już nie przesadzaj, jeździsz Mazdą albo Hyundaiem? I dobrze wymawiasz markę samochodu? Ja tam mam Ksjaomi i Hujawieja i dobrze mi z tym Ikona: :)

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, WD30EFRX, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One

19.01.2017 03:17

Wątków: 198 | Odpowiedzi: 4822

mrosi




i powiedz, ze wymawiales zawsze poprawnie... nie ma to jak nie obejrzec fajnej recki bo ktos tak samo zle wypowiada nazwe jak cala pozostala czesc rodakow ... taki 'pan gniewalski '
Tak naprawde to malo ktora nazwa jest wypowiadana poprawnie przez polakow, tu masz kolejny przyklad :

Asus ROG 751 JT, i7 , 16GB Ram, GTX 970m, 1TB HDD + 512GB SSD, 200GB of porn

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.01.2017 08:01

Wątków: 3313 | Odpowiedzi: 45512

brzmi..

... jak "show me", teraz już będę wiedział Ikona: ;)

...

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.01.2017 08:29

Wątków: 157 | Odpowiedzi: 12112

jakaś konferencja szołmi była jakiś czas temu, każdy Chińczyk wypowiadał nazwę inaczej Ikona: :P
siaomi, szałomi, szołmi, szaomi itp

Z77N-WIFI / 3570K@4GHz / 16GB@1600 / SV300S37A120G / BITFENIX PRODIGY / MINIX NEO U1

19.01.2017 09:01

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

Szkoda, że przetestowaliście model Redmi 4 a nie Redmi 4 Prime, który nie jest dużo droższy ale znacznie wydajniejszy:
1) wyświetlacz FHD zamiast HD Ready
2) procesor snapdragon 625 (8x2.0GHz) zamiast 430 (8x1,4GHz)
3) 3GB ram zamiast 2GB
4) 32GB rom zamiast 16GB
5) dual-band wifi zamiast single-band

Zdecydowanie warto dopłacić do wersji Prime.

Bateria mi trzyma 6-8 dni (włączam lte/wifi gdy tego potrzebuję). Warto też wspomnieć, że Xiaomi jako jeden z nielicznych (a może jedyny?) pozwala legalnie zdjąć blokadę BootLoadera bez utraty gwarancji. Gwarancji nie tracimy również gdy wgramy alternatywny soft np. Miui Polska. To naprawdę ewenement wśród producentów.

Telefon może nie posiada QuickCharge ale ładuje się bardzo szybko. Przy dobrej 2A ładowarce naładujemy w pełny telefon w niecałe 2h a pamiętajmy, że mamy baterię 4100mAh!

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 09:09

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

6-8 dni?

Z transmisja danych i GPS? Używasz coś neta?

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

19.01.2017 09:18

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

powiem tak: łączności bezprzewodowej używam gdy potrzebuję, czyli wifi/lte włączam gdy chcę coś sprawdzić (oczytać forum, maile, odpisać itd., robię to kilka(naście) razy dziennie ale krótko, 5 min i wyłączam, chyba że się zapomnę.

bt nie używam, oduczam się chodzenia w słuchawce, jeszcze na poprzednim telefonie nosułem słuchawkę bt po 12-14h dziennie. Basta

GPS włączam gdy potrzebuję użyć nawigacji. Nie zdarza się to często ale z 2-3x w miesiącu tak.
Endomondo, Facebook itd. nie używam.

Mam za to dwie karty SIM (służbowa i prywatna). Mój rekord póki co to 8dni i 12h

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 09:51

Wątków: 279 | Odpowiedzi: 10102

Shibby

a jestes w stanie przetestowac jedna rzecz?
Chodzi mi o to, ze... uzywasz telefonu caly czas tak samo, jak do tej pory, ale masz rowniez caly czas wlaczona transmisje danych (lte). Reszta, bez zmian... Ciekawy jestem ile w takich warunkach wytrzymalby Ikona: :)

i7 4770K, 16GB DDR3, GTX780Ti, Z87-GD65 i EVO 840 zasilone RM650

19.01.2017 09:53

Wątków: 156 | Odpowiedzi: 24576

...

u mnie, na RN3 z MTK, w zależności od ROMU i zabawy telefonem bateria trzyma od jednego do dwóch dni. Ale ja mam transmisje danych, GPSa, WiFi i Synchronizację włączoną na stałe.

Także, geralt, baterie w Ksjaomi są naprawdę w pytkę, bo do mojego wykorzystania trzeba dodać jeszcze jedną rzecz - codzienne przejazdy między miastem zamieszkania a pracy, jakieś 80km w jedną stronę, z czego zdecydowana większość przez pola. Więc nadajnik GSM ma co robić w telefonie Ikona: :)

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, WD30EFRX, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One

19.01.2017 10:05

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmmj

mogę. Mam 97% baterii, doładuję i włączę LTE.

jw. ja mam 50km w jedną stronę do pracy, też przez pola, czasami i lasy jak jadę inną drogą. Z czystej ciekawości zobaczę ile z transmisją danych wytrzyma.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 10:40

Wątków: 349 | Odpowiedzi: 15607

no juz nie bedzie tak slodko

daje max 3dni

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.01.2017 10:48

Wątków: 3313 | Odpowiedzi: 45512

u mnie...

... na OP3 z transmisja danych albo wifi w ciągu dnia (12h) i audiobookami w trakcie dojazdów do i z pracy bateria da rade góra 2 dni Ikona: ;)

...

19.01.2017 11:55

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

3 dni to i tak byłaby rewelka

Mam RN2 i jak nie dolduje w ciągu dnia to ciezko dotrwac. Ale ja sporo używam, gps, transmisja cały czas włączona, czasem neta udostępnie, komunikator, www.

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

19.01.2017 12:01

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

@krzycz

Ja ma ok 40 km do pracy, też na wichurze mieszkam. Transmisja danych na wsi to kat dla baterii. Jak włączę neta to przy słabym zasięgu bateria schodzi w oczach, więc dla mnie 24 h to już by było ok bo i tak codziennie się ładuję.

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

19.01.2017 12:12

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

a sprawdzałeś ile ci wytrzyma jak wymusisz 3G?

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 12:44

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

Właśnie nie

Chyba to zrobię. Chociaż u mnie LTE i tak nie ma, jedynie jak dojeżdżam do Krakowa to się uaktywnia.

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

19.01.2017 12:46

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

ale telefon próbuje złapać LTE, zwiększają moc radia, przez co bateria zjadana jest szybciej gdy sygnału LTE nie ma lub jest bardzo słaby, niż gdy sygnał LTE jest bardzo silny.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 13:02

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

Nie wiedziałem, że w Huawei nie czyta się H Ikona: :D Myślałem, że tak jest poprawnie:

xD

19.01.2017 13:31

Wątków: 198 | Odpowiedzi: 4822

Freezer64

Ostatnio jak odwiedzałem mamę w PL to w tv akurat ciągle reklamy.... BLEK FRAJDEJ- skąd oni wzięli taką wymowę???
Ja rozumiem ze hujawieja czy ksjamajanomi mozna mieć problem, ale jeden z najpopularniejszych angielskich wyrazów jakim jest black ( czyt. BLAK) wypowiadany w sposób, jakiego nigdzie w UK nie spotkałem Ikona: :)

Asus ROG 751 JT, i7 , 16GB Ram, GTX 970m, 1TB HDD + 512GB SSD, 200GB of porn

19.01.2017 13:34

Wątków: 399 | Odpowiedzi: 16362

+1 Shibby

recenzja bardzo dobra (na frazie to w ogóle powinniśmy się cieszyć, że są jakiekolwiek Ikona: ;) więc czepianie się wypowiadania nazwy jest nie na miejscu, a autor na wstępie wszystko wytłumaczył) ale szkoda, że jednocześnie nie porównano telefonu z wersją prime/pro

@Shibby - gdzie kupowałeś telefon? jakie są dla Ciebie jego wady?

19.01.2017 13:41

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

ludzik5

Mam wrażenie, że niemało ludzi w PL wbiło sobie niesłusznie do głowy, że 'a' w środku wyrazu ma czytać zawsze jak 'e'. Tusk też czyta(ł?) "det" jak chce powiedzieć 'that', i takich przypadków można w PL mnożyć Ikona: ;)

19.01.2017 13:45

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 30172

hmmmz

tak to jest jak kogoś angielskiego uczyła przekwalifikowana w obawie przed zwolniniami w III RP rusycystka. U ruskich nie ma specjalnie nic między 'a' i 'e', stąd takie zerojedynowe podejście.

Capitalization is the difference between "helping your uncle Jack off a horse" and "helping your uncle jack off a horse"

19.01.2017 14:20

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

mosciu222 - brałem na Aliexpress od Goldwaya, zarówno 3S`kę jak i obecnie posiadanego 4 Prime, a kilka dni temu dotarł też 4 Prime dla brata. Wyniósł mnie 730 na gotowo.

Ja wad 4 Prime nie widzę. Od razu wgrałem Miui Polska (gdy kupowałem swojego Xiaomi to Global Stable nie był jeszcze dostępny, wyszedł dopiero tydzień temu). Bateria trzyma mi lepiej mi w 3S (tam mój rekord to 6 dni), ekran bardzo na plus (w 3S na 720p wszystko IMO było za duże), procek na plus i to czuć. Aparat może i delikatnie gorsze fotki robi niż 3S`ka ale ja strzelam może z 5 fotek na tydzień, z czego 99% to jakieś tabliczki, numery gniazdek, cd-keye do windowsa itd., po czym 10min później jak już nie jest mi potrzebna kasuję taką fotkę.

Na plus w względem 3S i 4 ki oceniam wifi 5GHz w 4 Prime, mimo iż nadal w technologii N a nie AC. W końcu jestem w stanie wyciągnąć pełne 100mbps z mojego łącza na komórce. Na 3S na paśmie 2,4GHz wyciągałem max 30mbps.

Jakbym miał się do czegoś przyczepić to przydałoby się NFC, no ale Redmi to w końcu budżetowy telefon a nie flagowiec. Może w następnej wersji się to zmieni Ikona: :)

Na koniec dodam, że 3S zakupiony na przełomie września i października był moim pierwszym urządzeniem od Xiaomi. Dużo wahałem się jak przypadnie mi do gustu interfejs MIUI, gdyż wcześniej używałem tylko i wyłącznię Xperia Launcher. Obecnie MIUI dla mnie jest idealne i nie mam zamiaru zmieniać fona na nic innego.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.01.2017 22:04

Wątków: 699 | Odpowiedzi: 36045

aha

a mój mi4c po roku z hakiem, ma problem w wytrzymaniem do 16, jak go odłączę o 8 rano z ładowarki... Ikona: :)

ηємσ ѕαριєηѕ ηιѕι ραтιєηѕ

19.01.2017 22:17

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

Czyli Xiaomi sprzedaje smartfony z bateriami o beznadziejnej trwałości. Co na to powiesz mrosi? Ikona: ;) Już nie pierwsza osoba pisze coś takiego Ikona: :P

19.01.2017 22:19

Wątków: 349 | Odpowiedzi: 15607

jaka kasa taka bateria :/

i to może być prawda.

http://www.speedtest.net/result/6174805092.png ☺

19.01.2017 22:36

Wątków: 156 | Odpowiedzi: 24576

...

na moim RN3 po roku z hakiem nic takiego nie zaobserwowałem...

P.S. Starhus, a jak Twoje twierdzenie się ma w odniesieniu do Galaxy Note 7? Ikona: ;)

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, WD30EFRX, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One

19.01.2017 23:18

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

Freezer & starhus - nie ma to jak po jednej opinii wrzucić całe xiaomi do wora i napisać, że ich baterie są do bani, kompletnie nie wiedząc jak kolega Talar swój telefon użytkuje.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

19.01.2017 23:42

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

Shibby

Primo - nie wiem czemu mnie posądzasz o niewiedzę jak Talar użytkuje smartfona.
Secundo - co to ma do rzeczy? liczy się fakt, że ma gorzej niż miał przedtem, bo to chce przekazać. Do tego jakoś modele konkurencji też wiele osób ładuje codziennie, a mimo to baterie wytrzymują dużo dłużej. Redmi 3/4, Redmi Note 3/4 mają większe baterie i może stąd w praktyce wolniej ulegają degradacji - bo w efekcie cykle ładowania i rozładowania przeżywają rzadziej Ikona: ;) Tyle, że 3080 mAh w 5" Mi4c to też nie jest jakaś bieda.
Tertio - nie napisałem, że sprzedaje wszystkie z lipnymi bateriami tylko, po prostu że sprzedaje z lipnymi bateriami Ikona: :P jeszcze inaczej ujmując - że ma czelność sprzedawać także modele z lipnymi bateriami Ikona: ;)
Quarto - napisałem, że już nie pierwsza osoba. Mayor aż filmik nakręcił jak zmienić baterię w Mi4c Ikona: ;)

20.01.2017 09:11

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 5600

Freezer

Wypowiadasz się jako znawca tematu, więc oczekuję, że coś w tej kwestii napiszesz. Ikona: :)

Ja się nie wypowiadam, bo w moich telefonach Xiaomi nie spotkałem się z degradacją baterii.

MSI Z77 MPower | Core i5 2500K | Noctua NH-U12P | Kingston HyperX Savage 16GB | MSI GTX 760 TFIV | Samsung 840 EVO 250GB | Xonar DX | CM Silencio 650 Pure | Corsair AX650 | Logitech G410&G502

20.01.2017 09:31

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 30172

hmmmz

z tego co kojarzę, Talar ma na okrągło włączone BT, WiFi, GPS, LTE i synchronizację Ikona: :D No to nie dziwne, że bateria nie nastarcza całego dnia.

Capitalization is the difference between "helping your uncle Jack off a horse" and "helping your uncle jack off a horse"

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.01.2017 09:58

Wątków: 699 | Odpowiedzi: 36045

titus

dokladnie... ale rok temu w takiej konfiguracji, bateria wystarczała do popołudnia drugiego dnia Ikona: ;)

ηємσ ѕαριєηѕ ηιѕι ραтιєηѕ

20.01.2017 10:22

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 30172

hmmmz

ot, miałeś mniej aplikacji, które ściągały dane. Nawet nie masz pojęcia jak w przeciągu ostatnich miesięcy się to zmienia, a swoje dorzuca też przecież wujek Google. Założę się, że jakbyś zrobił factory reset, to żywotność baterii się poprawi Ikona: :)

Capitalization is the difference between "helping your uncle Jack off a horse" and "helping your uncle jack off a horse"

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

20.01.2017 10:43

Wątków: 699 | Odpowiedzi: 36045

Titus Fox

robiłem factory reset kilkukrotnie w ciągu tego roku, bo rożne rzeczy ciągle na miui nie działały Ikona: ;)

jakoś w grudniu przesiadłem się na CM - wszystko czego się dotknąłem - zaczęło działać, ba - nawet bateria trzyma trochę lepiej niż na MIUI, no ale nadal słabo.. muszę w końcu zamówić nową baterię Ikona: :)

ηємσ ѕαριєηѕ ηιѕι ραтιєηѕ

20.01.2017 11:14

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

mrosi

No to napisz jakie miałeś, bo trochę pewnie tego było. I nie oczekuj ode mnie napisania czegoś, bo to ja tu jestem osobą, która chce się dowiedzieć coś więcej w tej kwestii i jedynie wyciąga logiczne wnioski na podstawie tego co piszą inni. Na razie mamy dwa głosy wiarygodnych i niegłupich użytkowników Mi4c (Talar i Mayor), którzy twierdzą że jest lipa, w tym modelu przynajmniej. Miałeś Mi4c? Albo może Redmi 2? Redmi 2 też miał niezbyt dużą i jest już wiekowy, więc opinie posiadaczy Redmi 2 byłyby mile widziane Ikona: ;)

TF
Mayor nagrywał filmik ze zmianą baterii w Mi4c na frazie, więc pewnie mógłby opisać jaka jest poprawa po zmianie i po jakim czasie, bez robienia factory reset Ikona: ;)

20.01.2017 15:00

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 5600

Niestety

akurat Mi4c nie miałem.

Używałem, z reguły po kilkanaście tygodni/kilka miesięcy: Redmi Note 1, Redmi Note 1 PRO/s, Redmi Note LTE, Redmi 2, Redmi Note 2, Redmi Note 3 Pro, Mi 3, Mi 4, Mi Note.

Obecnie mam tytułowego Redmi 4.

Zdecydowanie bezkonkurencyjny pod względem baterii był i jest Redmi Note 3 Pro. Mój syn używa tego modelu. Non-stop (jak to młodzież Ikona: ;) ) Wi-Fi/LTE, Twitch, YT, HS i piernik wie co jeszcze. Ten telefon jest non stop "rzeźbiony", a mimo tego bateria u syna to tak spokojnie 2 dni. Przy tym wykorzystaniu SoT sięga 11-12 godzin. Syn ma go już blisko rok.

Redmi 2 - wdzięczny telefonik, ale już nie na dzisiaj - bateria nie robi szału, a i konstrukcja nieco leciwa.

Pozostałe modele miały baterie porównywalne wydajnościowo.

Jedyny wyjątek to Mi Note, gdzie dopóki na telefonie był Andek 4.4, bateria wytrzymywała minimum 2-3 dni. Po aktualizacji do Andka 6.0.1 stała się wielka kupa. Codzienne ładowanie było niezbędne nawet przy niezbyt dużym obciążeniu (rozsądnym użytkowaniu).

MSI Z77 MPower | Core i5 2500K | Noctua NH-U12P | Kingston HyperX Savage 16GB | MSI GTX 760 TFIV | Samsung 840 EVO 250GB | Xonar DX | CM Silencio 650 Pure | Corsair AX650 | Logitech G410&G502

20.01.2017 15:26

Wątków: 164 | Odpowiedzi: 3149

@Talar

zanim sprawisz sobie nową baterię, spróbuj przez tydzień poużywać jakiejś ładowarki nie-QC, przeczytałem gdzieś takiego hinta i u mnie faktycznie jest lepiej

co do baterii - zamiennika do mi4c, to swoją właśnie wyjąłem i wsadziłem na powrót oryginała. Zamiennik zaczął też się wyłączać w okolicach 20% i trzymać jakieś nieciekawe ilości czasu, np. 24h bez ładowarki, w tym sparowany miband, ze 2h30 SoT i po baterii (najcześciej z bonusem w postaci shutdown systemu bez ostrzeżenia przy wspomnianych ~20%). Po wsadzeniu teraz oryginała bez żadnego czyszczenia czy reinstalacji romu itp itd bateria wytrzymała mi raz 2h30 SoT + 40h bez ładowarki/4h SoT+24h bez ładowarki. Dodatkowo, po kilku cyklach ładowania zwykłą 5V/2A problem niespodziewanego wyłączenia się systemu zanika - wczoraj celowo sprawdzałem próbując dobić ogniwo wieczorem i bez problemów zjechałem do 7% -w sumie to po raz pierwszy od jakiegoś miesiąca widziałem w swoim telefonie ostrzeżenie o stanie baterii poniżej 15%

400Mhz, 128MB RAM

20.01.2017 17:01

Wątków: 149 | Odpowiedzi: 5439

hmm

właśnie zobiłem test w moim RN2. Zgodnie z tym co Shibby radził wymusiłem 3G. Jeżeli cokolwiek się poprawiło w baterii to w sposób niezauważalny. Trochę pogorszył sprawę również update do MIUI8, na siódemce było lepiej, ale zaczął mi się chrome wysypywać, więc zrobiłem update.

i5-2500k@4,5GHz|ASrock P67 Pro3|8GB Kingston@1866|GTX TITAN BLACK|Crucial MX100 256 GB+500HDD|SS RL06 PRO + TT SmartSE 530W

21.01.2017 00:26

Wątków: 1188 | Odpowiedzi: 18324

tu wlasciciel

Mi4 LTE i tak mocno trzymającej baterii jeszcze nie miałem. Po paru tygodniach wyzbyłem się odruchu podłączania telefonu do ładowarki po przyjsciu z pracy i tego samego przy odpalaniu nawigacji w samochodzie. Polecam.

i5 6600k@4,5GHz, SPC Fortis 3, ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K4, 16GB Corsair LPX 3000MHz, Palit GTX 1080 Gamerock, Crucial BX100, RM750i, NZXT Source 340, 1440p

21.01.2017 06:41

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

Tajfun

Minęło 1dzien i 20h i mam 55% baterii.

Do autora: jakbyś testował czarna wersje to efektu ramki wokół ekranu nie ma

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

21.01.2017 09:05

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

NIN

Pytanie ile masz tego Mi4, bo rozchodzi się nie o czas pracy w miarę świeżego, a o szybkość degradacji Ikona: ;)

mrosi
Fajnie że miałeś sporo Xiaomi w rękach, ale jak rozumiem jeszcze żadnego nie macie w rodzinie przynajmniej rok poza R.Note 3? Ikona: ;)

21.01.2017 09:44

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

Freezer - szukasz i czepiasz się. To że jedna/dwie osoby na jednym modelu doświadczyły efektu szybkiej degradacji baterii, przy jak rozumiem bardzo mocnym użytkowaniu telefonu (częste cykle ładowania i rozładowywania baterii) nie oznacza że to problem ogólny i powszechny.

Mam kolegę któremu półroczny S5 trzyma 6h. Jarał się jak dziecko gdy zakupił poszerzają baterię (grubość telefonu wraz z tą baterią to ponad 1cm) i teleofn trzymał mu jeden dzień!

Teraz ma s7 edge+ i też ledwo mu jeden dzień trzyma. Czy to oznacza, że Samsung w swoich topowych modelach wsadza aż tak chu**we baterie?

Jak pokazałem mu swój wynik na Redmi 4 to był to dla niego jak policzek w twarz. Stwierdził, że jak tylko spłaci S7 to też sobie kupi Xiaomi.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

21.01.2017 10:42

Wątków: 279 | Odpowiedzi: 10102

Shibby

podziekowal Ikona: jap
Czyli 4 dni osiagalne. Nie jest zle, a wrecz calkiem dobrze Ikona: :)

i7 4770K, 16GB DDR3, GTX780Ti, Z87-GD65 i EVO 840 zasilone RM650

21.01.2017 11:04

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

pytałem też znajomego, któremu sprzedałem Redmi 3S - licealista więc dość ostro użytkuje telefon jeżeli chodzi o internet i media społecznościowe. Powiedział, że do 4 dni mu trzyma i że jest mega zadowolony i że nie jednemu koledze z klasy opadła kopara jak zobaczyli czas pracy na jednym ładowaniu.

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

21.01.2017 13:31

Wątków: 699 | Odpowiedzi: 36045

Shibby

kolega ma s6 egde i na początku też był zachwycony baterią - po ~roku intensywnego użytkownia to samo co u mnie w okolicach godziny 16-tej kilka procent baterii Ikona: :)

ηємσ ѕαριєηѕ ηιѕι ραтιєηѕ

21.01.2017 16:42

Wątków: 570 | Odpowiedzi: 10836

hmm

no to Freezer "Czyli ... Samsung ... sprzedaje smartfony z bateriami o beznadziejnej trwałości. Co na to powiesz ...? Ikona: ;) Już nie pierwsza osoba pisze coś takiego :P"

Ikona: :D

http://openlinksys.info - alternatywne oprogramowanie dla routerów | http://tomato.groov.pl - moje kompilacje tomato

21.01.2017 20:12

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 48378

Shibby

Jeśli po zaledwie roku jest dużo gorzej (i wykluczone zostały powody soft) to choćby bateria była wykorzystywana nie wiem jak intensywnie to IMO jest po prostu słabej trwałości i widocznie ta w S6 Edge także szałowa nie jest. Rok to za krótko żeby zajechać solidną baterię chyba, że ktoś dokonuje pełnego naładowania i rozładowania dwa razy dziennie Ikona: ;)
Natomiast nie można wykluczyć czy problem nie jest globalny - być może wraz z postępem w gęstości upakowania prudu na cm3 liczba cykli spada, a producenci smartfonów się tym nie przejmują, bo przecież klient ma zmienić jak najszybciej, jeszcze zablokujmy możliwość łatwiej wymiany i na pewno kupi nowy!

22.01.2017 08:56

Wątków: 39 | Odpowiedzi: 12598

...

Wszyscy pisza o Mi4c to napisales XIAOMI, jak o S6E to tylko S6E ma slaba baterie... Szach-mat Free, przyjmij na dupe jak facet a nie dalej sie osmieszasz.

Jak ktos uzywa FB to wyjebac w pizdu.

U mnie, jezdzac tylko po Wrocku, nie raz wykres baterii wyglada jak 45* spad i nie dotrzymuje 2 dni Ikona: :(

i5 4670K@4.5 / MSI Z87-G43 / MSI 970 Gaming 100ME / Ares 16GB 2133MHz / SSD M500 240GB + MX300 525GB / Seasonic X-650KM3 / Carbide 300R / XL2411T + AOC i2757Fm / QuickFire TK Brown / G502

25.01.2017 21:21

Wątków: 53 | Odpowiedzi: 1650

rany

ja mnie dobija to, że ŻADEN telefon Xiaomi nie obsługuje QI. To, że apple się do tej pory broniło przed tym to rozumiem, bo oni nie lubią nie swoich rozwiązań (i to darmowych), ale chińczyk? Podczas, gdy większość ładowarek QI jest chińskich?
Wychodzi na to, że głównie Koreańczycy robią telefony z QI a chińczycy tylko ładowarki :-D

25.01.2017 23:24

Wątków: 86 | Odpowiedzi: 5600

Zgadzam się Jaros

To chyba nie halo, żeby telefon pokroju Mi MIX czy Mi Note 2 nie posiadały tej funkcji...

MSI Z77 MPower | Core i5 2500K | Noctua NH-U12P | Kingston HyperX Savage 16GB | MSI GTX 760 TFIV | Samsung 840 EVO 250GB | Xonar DX | CM Silencio 650 Pure | Corsair AX650 | Logitech G410&G502

25.01.2017 23:26

Wątków: 156 | Odpowiedzi: 24576

...

"Podczas, gdy większość ładowarek QI jest chińskich" - technicznie rzecz biorąc, to większość wszystkiego jest chińskie Ikona: ;)

ASRock Z97 PRO4, i5-4690K, RipjawsX 2x4GB 2133MHz, MSI GTX970 4G, SB Z, WD30EFRX, Crucial MX100 512GB, Cooler Master G650M, DVR-215D, HP LA2306x; Galaxy Tab S; XBox One

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.