Battlefield 1 - recenzja (PS4)

Daniel Górecki, 2016-10-25 20:30 | Źródło |

Nie będę ukrywał, że przed premierą Battlefielda 1 towarzyszyły mi bardzo ambiwalentne uczucia. Niby byłem bardzo podekscytowany kolejną odsłoną tej zasłużonej serii i przeniesieniem jej do realiów I wojny światowej, co zdawało się być powiewem świeżości po ostatnim zalewie shooterów stawiających na futurystyczne klimaty (lub co najwyżej współczesne konflikty), ale …

No właśnie, miałem też uzasadnione obawy co do jakości finalnego produktu, ponieważ ekipa DICE w ostatnim czasie nieco nadwyrężyła moje zaufanie, nie tylko za sprawą przeciętnego Mirror’s Edge Catalyst, ale także ostatniej odsłony Battlefieda (nie wliczam tu przygotowanego przez inne studio Hardline), która w moim odczuciu (i nie tylko) była najsłabszą częścią serii, w czym nie pomagały także liczne błędy łatane jeszcze długo po premierze. Niemniej jednak, kiedy tylko otrzymałem od EA swoją kopię recenzencką postanowiłem, że podejdę do „jedynki” jak do nowego otwarcia, co zresztą zdaje się sugerować także tytuł gry.  

battlefield_1_20161020145156

Stawiając na okres sprzed 100 lat, kiedy to na świecie rozgrywała się Wielka Wojna, DICE, a szczególnie EA, mocno ryzykowało i to z wielu powodów. Nie dość, że obecnie królują raczej strzelanki osadzone w przyszłości, to jeszcze I wojna światowa wydaje się zdecydowanie mniej atrakcyjnym z punktu widzenia graczy konfliktem, ponieważ nie ma tu aż tak wyraźnego podziału stron na dobre i złe (jak np. w trakcie II wojny, gdzie za całe okrucieństwo odpowiadają naziści i tyle). Poza tym, co chyba w wypadku tego gatunku jeszcze istotniejsze, w porównaniu z kolejnymi globalnymi konfliktami uzbrojenie i środki dostępne w drugiej dekadzie XX wieku były jeszcze dość skromne, a seria Battlefield zawsze słynęła z różnorodności. Wszystkie wątpliwości poszły jednak w odstawkę po pierwszej publicznej prezentacji nowego dzieła szwedzkiego dewelopera – wszyscy kupiliśmy wizję kreowaną przez DICE i pozostało jedynie pytanie o jej realizację.

Bez owijania w bawełnę trzeba powiedzieć, że seria Battlefield multiplayerem stoi, a tryb fabularny był dodawany w ostatnich odsłonach trochę na doczepkę i tak naprawdę mogłoby go w ogóle nie być. Wyjątek stanowiła tu jedynie podseria Bad Company, która jest swoistym ewenementem jeśli chodzi o shootery DICE - ba, w Battlefroncie w ogóle nie otrzymaliśmy kampanii. Początkowo producent dawał nawet do zrozumienia, że w tym przypadku będzie podobnie, ponieważ przez pierwsze miesiące koncentrował się głównie na promocji multi, ale ostatnio mogliśmy dowiedzieć się więcej o trybie dla jednego gracza, który z każdą kolejną zapowiedzią jawił się coraz ciekawiej. Nie nastawiałem się tu jednak na żadne fajerwerki i być może dlatego singleplayer okazał się w moim przypadku przyjemnym zaskoczeniem.

battlefield_1_20161022095533

DICE zamiast postawić na historię pojedynczego żołnierza, który samodzielnie wygrywa wojnę, zdecydowało się na ciekawy zabieg podzielenia kampanii na 5 niezależnych historii kilku osób walczących na różnych frontach tego globalnego konfliktu. Główną zaletą takiego rozwiązania jest duża różnorodność, która sprawia, że nawet na moment nie zdążymy się tu znudzić. Można to porównać do serialu, gdzie otrzymujemy krótkie opowieści z pola bitwy zamiast jednego długiego filmu, który mógłby zmęczyć nas już połowie. Dzięki temu możemy też wcielić się w beduińską wojowniczkę, starającą się zniszczyć pociąg pancerny wroga, amerykańskiego pilota, który nie należy do najuczciwszych czy też gońca z australijsko-nowozelandzkiego korpusu ANZAC.

 

Strona 1 z 4

Tagi: PC, PS4, recenzja, Xbox One, fps, shooter, FPP, DICE, multiplayer, strzelanka, singleplayer, Battlefield 1, nasza ocena, I wojna światowa,

Komentarze (18)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

25.10.2016 21:24

Wątków: 112 | Odpowiedzi: 10040

liczyłem na test gtx1050ti

ale konsolowa wersja bf:1 z ilością teksu godną joemonstera też się nada Ikona: ;)

Prawda jest taka, że wypluły go gwiazdy.

25.10.2016 21:31

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 235

...

frazPC recenzuje konsolowe wersje gier brawo -_-

"Na świecie jest niewielu kretynów, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku."

25.10.2016 21:40

Wątków: 10551 | Odpowiedzi: 243

lomo

argument o małej ilości tekstu raczej mało trafiony, sprawdź liczbę znaków.Zastanawiałem się nawet czy miejscami nie powinienem tego nie przyciąć Ikona: :P

25.10.2016 21:45

Wątków: 38 | Odpowiedzi: 12442

- liczne bugi

9/10

No tos sie kurwa popisal xD Gra nie dziala ale $$$ sa na koncie wiec musza zapodac 9 bo sie EA obrazi?

i5 4670K@4.5 / MSI Z87-G43 / MSI 970 Gaming 100ME / Ares 16GB 2133MHz / SSD M500 240GB + MX300 525GB / Seasonic X-650KM3 / Carbide 300R / XL2411T + AOC i2757Fm / QuickFire TK Brown / G502

25.10.2016 22:55

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 460

E, porównanie do JM to ciężka przesada. Nawet powiedziałbym, że o singleplayerze ciut za dużo, choć nie wiem co bym przyciął.

Czołgi się pewnie same zbalansują jak ludzie przestaną zwiedzać mapy i odblokują snajperki AT.

Z popularnością klimatów WW1 się nie zgodzę - ryzyko nudnego "trench-shooter'a" było - tak, ale już większość ludu miała dość futurystycznych klimatów oraz miała parcie na WW1. Co widać na przykładzie słupków "likeów i dislikeów" trailerów nowego MW i BF1 jak i komentarzy pod nimi.

"Wysoko postawieni znajomi stawia... " - Może jestem baaaaardzo śpiący, ale myślę, że przydały by się tam cudzysłowy albo "Misja... " czy coś bo w pierwszym momencie się pogubiłem, nie wiedząc, że to nazwa misji.

"potrafi nieźle zagotować." -> co? -> krew - tak, czepianie się szczegółów wiem, ale jak już zdecydowałem się napisać posta to czemu nie Ikona: :P .

+1 Vispak,
Widać FrazGSM woli konsole od pecetów :/

26.10.2016 07:47

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 460

A i tak w ogóle to recka bardzo fajna.

Daniel, jako że od jakiegoś czasu nie śledzę forów BFa to pozwolisz, że jeszcze się spytam:
Czy miniguny dalej są tym celniejsze im dłużej się strzela i jeśli tak to czy w jest jakaś informacja dla nowych graczy o tym - np. w singlepayerze?
Czy w conquestcie dalej fragi nie mają wpływu na kupony (tickety)?

26.10.2016 08:36

Wątków: 10551 | Odpowiedzi: 243

up

żadnej informacji na temat celności LMG nie zaobserwowałem, ale dalej są tym celniejsze im dłużej się strzela, podbój został jak w czwórce, czyli zabójstwa także się liczą

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

26.10.2016 09:43

Wątków: 291 | Odpowiedzi: 46032

chyba najlepszy Battlefield

od trojki, przynajmniej jezeli chodzi o multi bo za singla jeszcze sie nie zabralem. nareszcie wyjatkowo przyjemna dla oka i ucha i bardzo wciagajaca strzelanka. z zakupu Hardline i Battlefronta zrezygnowalem juz po betach.. Ikona: ;)

the end

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.10.2016 08:11

Wątków: 392 | Odpowiedzi: 26270

Niestety coś spieprzyli i wieeelu osobom na PC

działa bardzo słabo pomimo mocnych komputerów, więc coś tu jest nie tak.
Dzisiaj przeczytałem, że błędu z bronią po podniesieniu przez medyka nie poprawili od którejś tam części. żal.

Z87-G43 4790K 16GB2133 GTX1080

27.10.2016 09:22

Wątków: 378 | Odpowiedzi: 7731

Miniguny, kłerwa...

Minigun to karabin maszynowy w systemie Gatlinga - układ wielu luf obracanych ręcznie (wtedy to kartaczownica, a nie KM), elektrycznie lub z pomocą energii gazów prochowych.
To co widać w BF1 to LKM - Lekkie Karabiny Maszynowe. Ta duża tuba z przodu w wypadku karabinów maszynowych z epoki to albo osłona chłodnicy powietrznej (Lewis) albo płaszcz wodny (Maxim).

ASRock P67 Pro3, i5-2500K, R9 270x, 16GB PC12800, 240GB SSD, 1TB HDD, XFX Core 550W, LCD 22"+19"

27.10.2016 17:47

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 460

Jezus kurde, wiedziałem, że ktoś się przyczepi. Miałem napisać LMG ale stwierdziłem, że znowu ktoś nie skuma a ktoś się przyczepi, że makaronizm (minigun też, ale przynajmniej bardziej potoczny). Nigdy się nie wyznawałem w dziwnie brzmiących polskich nazwach broni, gdzie karabin nie jest domyślnie automatem czy coś. Ale tak czy inaczej minigun w BFie też jest i też tak działa afaik.

29.10.2016 04:08

Wątków: 82 | Odpowiedzi: 4394

Jako lajkonik

spytam czy poza aim & shot coś się zmieniło? Lepsza dynamika, lepszy podział ról na polu, lepsze mapy, lepsze... co lepsze i o co konkretnie chodzi? Od dłuższego czasu obserwuję jedynie postęp w dziedzinie tekstur i pseudomechaniki walki. W takim Titanfall jest jakiś ciekawy element rozgrywki, a co jest w BF? Zagrywałem się w BBC2, a później kupiłem BF3 i 4.. i sprzedałem. Ten czas poświęciłem na RPG, MMO, RTS. Sam fakt by dokopać szkopom nie wystarczy. Tym już dokopałem w innych grach. Co jest w BF1 takiego by tę grę kupić?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

29.10.2016 09:51

Wątków: 392 | Odpowiedzi: 26270

Polecam Ci za 15zł kupić miesięczny dostęp do

Origin Access: będziesz miał całe 10g aby obejrzeć grę (2g single, reszta multi). Potem rezygnujesz z Accesa.

Z87-G43 4790K 16GB2133 GTX1080

29.10.2016 10:31

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 47849

DeathClaw

Ludzie chwalą sobie tryb operacji w multi (single podobno też niezły). Choć generalnie zgadzam się - taki Titanfall 2 wygląda bardziej innowacyjnie i interesująco generalnie.

Inna sprawa, że EA zdaje się na PC wciskać mocniej BFa, a TF2 na PS4. TF2 ani nie miał bety na PC (była na PS4), ani nie ma wersji trial/demo w Origin Acess, ani nawet nie obowiązuje go 10% rabat dla subskrybentów OA (BF1 to wszystko ma/miał, a rabat 10% generlanie obowiązuje na wszystkie gry...naprawdę kuriozalnie to wygląda, jakby EA wręcz nie chciało żeby pecetowcy grali w TF1)

A Origin Access to faktycznie ciekawa opcja, ale pod warunkiem, że poza BF1 przez w ten miesiąc jeszcze sobie w coś więcej pograsz albo przejdziesz jakąś grę z listy Ikona: ;)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

29.10.2016 10:35

Wątków: 392 | Odpowiedzi: 26270

Czamu? 15zł to paczka fajek

można sobie ograć BFa bez żadnego "pod warunkiem". Lepsze 15zł niż 150 i bujanie się ze sprzedażą konta.

Z87-G43 4790K 16GB2133 GTX1080

29.10.2016 11:11

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 47849

Idea płacenia za wersję trial to pomysł rodem z głowy Bobbiego Koticka - największej pijawki w branży Ikona: ;)

Od zawsze wersje trial/dema jeśli były to darmowe. A tak to najpierw kupisz triala, a jak ci się spodoba to kupisz jeszcze raz, tym razem grę - niezłe wyciąganie kasy. A jak ci się nie spodoba to kasa w błoto. Drobna, ale jednak. (tak na marginesie - myślałem, że ten Origin Access ma tak elegancko zregionalizowaną cenę na nasz rynek, ale nie, tzn. minimalnie - Niemcy płacą 3,99€ Ikona: ;) )
Także to IMO to jest ok w tym przypadku tylko dlatego, że jest połączone z Origin Acessem czyli abo na granie. Oczywiście już każdy sobie sam decyduje czy coś zrobi poza wypróbowaniem triala BF1, ale dobrze, że ma opcję zrobić coś więcej jeśli gra mu się nie spodoba Ikona: :) (którą na upartego można też sprawdzić systemem zwrotów Ikona: ;) ).

Jakoś nawet "zły MS" ze "złym UWP" potrafi udostępniać normalnie za free demo/trial:
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/forza-horizon-3-demo/bw7nnj22szrr
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/forza-motorsport-6-apex/9nblggh3shm7
https://www.microsoftstore.com/store/msusa/en_US/pdp/ReCore-for-Xbox-One/productID.5059012200
(choć fakt, że nie na wszystko, bo nowy GoW4 nie ma Ikona: ;) )

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

29.10.2016 12:36

Wątków: 291 | Odpowiedzi: 46032

O

Zapomniałem, że jest demo FH3. Trzeba obadac.

the end

29.10.2016 15:41

Wątków: 82 | Odpowiedzi: 4394

Origin Access

odpada, bo istnieje ryzyko że zostanę tam dłużej Ikona: :)

Freezer64

W BFach ludzie zawsze chwalili tryb współpracy. Już przy BF3 pytałem w czym jest lepsza od BC2 i finalnie okazywało się, że w niczym ale to BF3. Jedyny plus, to ludzie których było więcej na serwerach z nowszą wersją.

29.10.2016 17:20

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 26733

w niczym nie jest lepsza, na Twoim miejscu bym sobie darował i więcej o niej nie myślał

i7-6700K / MSI Z170A Gaming M5 / 16GB DDR4 Patriot Viper 4 3000 / GB Aorus 1080Ti / Corsair RM850i / Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB + Crucial 480GB / Fractal R5 / ASUS PG279Q

29.10.2016 17:42

Wątków: 82 | Odpowiedzi: 4394

O czym nie myślał?

29.10.2016 17:46

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 26733

o bf1

i7-6700K / MSI Z170A Gaming M5 / 16GB DDR4 Patriot Viper 4 3000 / GB Aorus 1080Ti / Corsair RM850i / Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB + Crucial 480GB / Fractal R5 / ASUS PG279Q

29.10.2016 17:47

Wątków: 82 | Odpowiedzi: 4394

Aaa o tym.

Już dawno zapomniałem Ikona: :)

29.10.2016 17:52

Wątków: 118 | Odpowiedzi: 26733

prawidłowo Ikona: :)

i7-6700K / MSI Z170A Gaming M5 / 16GB DDR4 Patriot Viper 4 3000 / GB Aorus 1080Ti / Corsair RM850i / Samsung 960Evo 500GB + 850Evo 500GB + Crucial 480GB / Fractal R5 / ASUS PG279Q

29.10.2016 18:08

Wątków: 17 | Odpowiedzi: 47849

PiwO

Jak to tak, jako fan powinieneś go nawracać, nie godzi się tak Ikona: ;)

Mnie się BF1 wydaje jakiś taki bardziej przystępny i przyjemny w feelingu i oprawie od BF2/3/4 do których nie miałem przekonania. Ostatnio odpaliłem multi BF3 na próbę (dawniej tylko kawałek singla) i wszystko wydawało się jakieś takie jak z epoki kamienia łupanego Ikona: ;) Myślałem, że ta gra się mniej zestarzała Ikona: ;) (nie tylko pod względem grafy, acz dosłownie na chwilę odpaliłem)

01.11.2016 14:28

Wątków: 125 | Odpowiedzi: 3958

Gra

narazie rozczarowuje ... singiel slaby a multi jakies chaotyczne prawie jak w Codzie gidze giniesz co pare sekund i nawet nie wiadomo jak ... masa tez dziwnych glitchy jest etc

Titanfall2 narazie wydaje sie duzo lepszy

a sztuka... odnalezc to czego sie szuka

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

01.11.2016 19:06

Wątków: 227 | Odpowiedzi: 10330

Dzisiaj w BF1

widziałem lewitującą kolumnę. TF2 lepszy.

i7 4790k@4.746+Custom Loop, 32gb DDR3 2693mhz, ranger VII, 1080ti 256+500gb ssd, 3+3+3+6TB HDD, Xonar DX, 860W Platinum Hybrid SS. Gdybym się nie mylił - byłbym zawodowym graczem lotto.

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.