Fractal Design Define R5 - recenzja obudowy

Kamil Pieczonka, 2015-02-17 18:00 | Źródło |

Fractal Define R5 czyli słodko-gorzkie podsumowanie

Obok Fractal Define R5 nie da się przejść obojętnie. Jest to obudowa, która na pewno stanowi ewolucje “czwórki”, ale to czy szwedzka firma obrała dobry kierunek zmian, czy nie zależeć będzie głównie od indywidualnej jej oceny przez każdego, kto myśli o jej zakupie. Jeżeli dokładnie czytaliście naszą recenzje, to już wiecie że nasz zachwyt nad R5 z każdym kolejnym zdaniem wydawał się słabnąć. Ewolucja wywołała u nas wybuchową mieszankę. Częścią zmian byliśmy zachwyceni, ale co z tego skoro w kilka chwil nasz nastrój zmieniał się o 180 stopni. R5 to obudowa z pasmem wzlotów i upadków. Idealna w teorii, przeciętna w praktyce. To ogólne podsumowanie tego, co o niej myślimy. Teraz czas na szczegóły.

Wygląd zewnętrzny:

Obudowa ta skierowana jest do osób, które lubują się w prostocie i elegancji. Nie znajdziemy w niej wyszukanych wzorów, zakrzywionych kształtów czy designerskiej fantazji. Ot tak prostokątna skrzynka, która przywodzi na myśl najzwyklejszy w świecie PC. W porównaniu z czwórką zaliczyła progres. System ModuVent wyprowadzono na zewnątrz dzięki czemu pozbyto się mało efektownie wyglądających kratek wentylacyjnych. Nie do końca zgadzamy się z przyjętymi kształtami obudowy - wydaje się nam ona zbyt przysadzista. Popełniono także drobne błędy konstrukcyjne, które wpływają bezpośrednio na kulturę pracy PC. Ocena: 7/10.

Jakość wykonania:

Odpowiednia do wyceny. Od obudowy za 450 PLN wymagane jest, aby jej jakość wykonania stała na wysokim poziomie. R5 spełnia to kryterium. Podczas kilkutygodniowych testów nie zauważyliśmy ubytków lakieru na powierzchni obudowy. Wszelkie jej elementy są spójne i dobrze dopasowane. Ciut zastrzeżeń możemy mieć tylko do grubości mat wygłuszających, ale jest to naprawdę niewielka wada. Ocena 9/10.

Funkcjonalność:

Pokaźna liczba koszyków dla nośników danych i liczba dostępnych konfiguracji ich montażu, szeroka kompatybilność z chłodnicami, system ModuVent. O szerokiej funkcjonalności Define R5 dowiadujemy się z każdą kolejną chwilą użytkowania tej obudowy. W teorii brzmi nieźle, gorzej niestety z tym w praktyce. Modułowość R5 okraszona jest licznymi wadami, o których zdążyliśmy już Was poinformować. Koszyki nie zawsze da się zamontować w miejscu ich przeznaczenia - szczególnie gdy dysponujecie rozbudowanymi jednostkami zasilania. Gdzie podział się beznarzędziowy montaż 3,5-calowych dysków? Szkoda, że w praktyce funkcjonalność R5 wypada dość przeciętnie. Ocena 6/10.

Kultura pracy:

Ma dwie strony medalu. Jeśli szukacie obudowy, która w maksymalny sposób ograniczy hałas emitowany przez podzespoły zamontowane w jej wnętrzu, to ciężko o polecenie lepszego produktu. Maty wygłuszające są tym elementem, który charakteryzuje serie Define. Cisza jednak nie zawsze współgra z wydajnym system cyrkulacji powietrza. Dwa niskobrotowe wentylatory z mocno zabudowaną konstrukcją obudowy powodują, że podczas obciążenia podzespołów (głównie karty graficznej) tworzy się w niej istny “kociołek”. Temperatury CPU i GPU rosną wraz z ilością obr./min systemów chłodzeń. Dojdzecie tym samym do momentu, w którym przez ścianki obudowy zacznie przebijać się hałas mocno rozkręconych wentylatorów. Problem na pewno rozwiąże montaż opcjonalnych “śmigieł”, szkoda że zrodzi to kolejne koszta i spowoduje że dobrowolnie zrezygnujecie z ochrony przeciwkurzowej. Ocena 7/10.

Fractal Design Define R5

Orientacyjna cena: ~450 PLN

award-jakosc

+ Wysoka jakość wykonania
+ Tradycyjne wzornictwo
+ Szeroka kompatybilność z chłodnicami dla układów LC
+ Szeroka kompatybilność z kartami graficznymi i chłodzeniami CPU
+ Dobre zagospodarowanie wnętrza
+ Ilość zastosowanych mat wygłuszających
+ Wyprowadzenie ModuVent na zewnątrz obudowy
+ Świetna kultura pracy dołączanych wentylatorów
+ Trójstopniowy regulatorów obrotów wentylatorów
+ Drzwiczki otwierane w obu kierunkach
+ Dodatkowe zabezpieczenia boków obudowy przy montażu
+ Łatwość demontażu koszyków dla nośników danych
+ Dostępność rzep na awersie obudowy

- Nieprzekonująca cena
- ModuVent wcale nie taki modularny…
- Przeciętne możliwości cyrkulacji powietrza
- Brak osobnych filtrów przeciwkurzowych dla topu
- Dla niektórych zbyt prosta konstrukcja
- Liczne pomyłki konstrukcyjne (sitko z tyłu obudowy)
- Niezrozumiała wielkość przycisku RESET

Sprzęt dostarczył:

fractal_design_white_logo_300x129

Strona 7 z 7

 

Tagi: recenzja, test, obudowa, opinia, temperatury, hałas, fractal design, ModuVent, nasza ocena, film z montażu, Define R5, Fractal Define R5, wyciszona obudowa, następca Define R4, wygłuszona obudowa,

Komentarze (30)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

17.02.2015 19:29

Wątków: 107 | Odpowiedzi: 4261

Ja chcę wygrać taką bude w jakimś konkursie :)

bo mi się spodobało po ostatnim Ikona: :)

Ryzen 2600, MSI B350 Pro Gaming Carbon, Inno3D GTX 1060 Compact 3GB, Ripjaws V 3000MHz CL15 16GB,LiteON MU-X NVME 128GB, Crucial MX100 256GB/ WD Red 1 TB.HP Omen 32 1440p VA 75HZ Freesync.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 19:44

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

Recenzja rzeczowa i raczej szczegółowa - dobra robota Ikona: :)

17.02.2015 20:05

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

tacki za tray'em cos czego brakowalo w r4, zeby wyjac dysk 2,5" trzeba bylo mobo wykrecac Ikona: lol

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

17.02.2015 20:07

Wątków: 31 | Odpowiedzi: 9733

Zmieniłbym swojego zabytkowego Sharkoona Rebel9 na Fractala R4/5, ino odpycha mnie front panel na górze budy. Robi ktoś podobne budy, ale z front panelem na przodzie?

Prawą ręką zadaj ból, lewą ręką zadaj śmierć, chyba że jesteś mańkutem to zadaj odwrotnie!

17.02.2015 21:54

Wątków: 25 | Odpowiedzi: 713

Polecam producenta

Mam Core 3000 USB 3.0 i padł mi na gwarancji kontroler obrotów.
Napisałem do sklepu (Morele) to kazali przysłać całą obudowę - chyba bym za wysyłkę więcej zapłacił niż był wart ten kontroler - dodatkowo demontaż i ponowny montaż całego kompa.
Opisałem więc zaistniałą sytuacje do producenta i przysłali mi ze Szwecji nowy kontroler - bez żadnych cyrków - musiałem tylko mailem kopię zakupu wysłać i nr seryjny obudowy.

jcxjcx
Wcześniej też miałem Sharkoona Rebel9 Ikona: :)

"Robisz mi nieporządek w chaosie"

17.02.2015 22:17

Wątków: 317 | Odpowiedzi: 10382

heee...

...ja póki co mam jeszcze Sharkoon Rebel9 Ikona: :) Fajna ta buda z artykułu Ikona: :) Będę musiał pomyśleć czy warta tych 450 PLN bo może bym zmienił na coś bardziej nowożytnego Ikona: ;)

@pa100r
Niestety taki urok serwisów w dużych sklepach internetowych Ikona: :( Dużo sprzedają, a potem mają problem z szybką i sensowną obsługą gwarancyjną. Pomijając już kwestie głupich procedur. Choćby jak u Ciebie - padł kontroler to przyślij całą obudowę albo płyta główna zdechła i nie daje znaku życia. I tak załatwiamy sprawę w cztery tygodnie pomimo tego, że producent odsyła nową w przeciągu maks 5 dni roboczych. Ja też jakiś czas temu się na tym sparzyłem i teraz pierwsze co to piszę do producenta jak mam problem.

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

17.02.2015 22:52

Wątków: 31 | Odpowiedzi: 9733

Sharkoon Rebel9 nie jest zły dla mnie, wręcz przeciwnie - jest to tak dobra buda, że ciężko mi znaleźć coś zastępczego w znośnej cenie. Myślałem nawet, żeby go przerobić pod modłę nowoczesnego designu: zasilacz rzucić na spód, tackę na płytę główną przesunąć do góry oraz dać w bok sanki na dyski (będzie gdzie upchnąć kable), na burty i strop zapodać maty wygłuszające beQuieta, dwa frontowe USB 2.0 zastąpić nowszymi USB 3.0, a w jednej z zaślepek 5.25" wyciąć otwór pod napęd optyczny slim.
I coś czuje, że w przypływie weny twórczej - gdy mnie przymusowo wywalą latem na urlop - spełnię swoje groźby Ikona: ;)

Składam ludziom kompy na różnych budach i jak dotąd nie trafiłem takiej, która by mi odpowiadała - albo straszy wyglądem, albo bibułą zamiast blachy, front panelem, światełkami, oknem, ceną itd.

Prawą ręką zadaj ból, lewą ręką zadaj śmierć, chyba że jesteś mańkutem to zadaj odwrotnie!

17.02.2015 23:11

Wątków: 317 | Odpowiedzi: 10382

hm...

...no moja też już ma kilka patentów i poprawek Ikona: ;) Dla mnie zaletą tego Sharkoona było i jest to, że ta buda jest prosta do bólu w środku. Nie robili żadnych kombinacji i pewnie dlatego tak długo mi służy Ikona: :)

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

17.02.2015 23:22

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

R4 w dobrym stanie 250zl, sam za tyle sprzedalem

Moze ktos chce enthoo pro z oknem? Ikona: :P

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 23:30

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

binek - tak szybko się znudził Phanteks?

17.02.2015 23:47

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

Pierwszy raz kupilem cos i po zakupie wymienilem wiecej wad niz zalet

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

18.02.2015 01:36

Wątków: 223 | Odpowiedzi: 37641

Mayor

taka refleksja mi sie nasuwa od jakiegos czasu - czemu nie piszesz bez udziwniania? tak normalnie, zwyklym jezykiem, bez kwiatkow, dziwnych struktur i niepotrzebnych slowek?

- "Zachowano taką samą liczbę dostępnych zatok dla napędów i dysków" - "dostepnych"? po co? a sa jakies niedostepne?
- "(...)może wydawać się odrobinę za przysadzista" - po co 'za'?
- "Na udostępnienie możliwości przeniesienia drzwiczek" - 'na mozliwosc przeniesienia drzwiczek'?
- o drzwiczkach cos - "było to mylące wrażenie" - to cale zdanie to koszmarek. a wrazenie to chyba mylne.
- "warstwa frontu, którą widzicie na zdjęciach to specjalna obróbka tworzywa sztucznego" - front to obrobione tworzywo sztuczne? obrobka to proces nadawania odpowiednich cech materialowi, nie?
- "(...)do około 95 stopniowego kąta rozwarcia." - drzwiczki uchylaja sie o 95*. nie prosciej?
- "(...)jest wygodny, aczkolwiek incydentalnie wymusza na nas dwukrotnego użycia siły(...)" - wygodny, ale dwa razy musielismy uzyc sily. koniec.
- "Sposób demontowania plastikowych zaślepek sprzyja użytkownikowi." -sprzyja w czym? a moze 'jest wygodny'?
- " Tę część obudowy tworzy jeszcze kilka elementów, których na pewno nie przeoczy sprawne oko." - po co jest to zdanie? wierszowka?
- "Na lewo od zastosowanych "wtyczek"(...)" - na lewo od gniazd? wtyczka-gniazdo hmmm
- "(...)POWER, którego znakiem rozpoznawczym jest głęboki wcisk(...)" - moze chodzilo o 'dlugi skok'?
- "W R5 jest on na tyle niewielki(...)" - 'na tyle maly'. albo 'jest niewielki'.
- "(...)że próba zrestartowania komputera przez osoby o grubych palcach u dłoni może skończyć się niepowodzeniem." - 'że niektorym uzytkownikom nie uda sie zrestartowac'. no chyba, ze ktos restertuje palcami stop
- (...)przez co krawędzie modułów od nominalnego szkieletu Define R5(...)" - nominalny szkielet, co to do cholery jest? 'krawedzie modulow i brzeg obudowy dzieli 2cm odstep'.
- "W każdej chwili poszczególny "kaseton" będzie mógł pójść w odstawkę zwalniając miejsce(...)" - poszczegolny kaseton... 'w kazdej chwili mozna zdemontowac modul zwalniajac miejsce'
- "To właśnie dzięki specjalnie utworzonym przepustom, wentylator może zaciągać powietrze spoza obrębu obudowy." - bez 'specjalnie utworzonym' i 'obrebu' to zdanie ma jakies inne znaczenie? no nie.
- "Przechodzimy na tył piątej generacji Define R." - ja bym przeszedl na tyl obudowy. od biedy 'na tyl obudowy Define R piatej generacji'.
- "W tym miejscu liczba miłych zaskoczeń przeplata się z ewidentnymi błędami konstrukcyjnymi Fractala." - moze 'mile zaskoczenia przeplataja sie z niemilymi'? wady z zaletami? cyfra przeplata sie z litera, liczba z wyrazem? ale bzdury...
- "jej tył jest jednym-wielkim sitkiem" - po co myslnik?
- "najpierw musimy obniżyć suwak" - przesunac suwak/blokade w dol? obniza to sie poziom przez takie bzdety...
- "Szybkośrubki zajmujące miejsce na drugim z boków są w pewnym tego słowa znaczeniu z nim złączone." - blagam, ja wiem, ze pewnie uzytkownicy R5 wiedza o co chodzi, ja nie. kompletnie
- "Na spodzie obudowy spotkacie się z dwoma istotnymi z punktu widzenia użytkownika elementami." - moze 'z dwoma istotnymi elementami'??
- "Biel i czerń, bo takie to są nasze barwy." - to z piosenki reklamowej Fractala?
- "czerń we wnętrzu Define R5 przełamuje białe ucharakteryzowanie elementów" - 'przelamuje bialy kolor elementow'? chyba, ze to istotnie tylko charakteryzacja, a pod spodem sa czarne.
- "Standaryzacja zewnętrznej budowy Fractala R5 swoimi mackami objęła także jej wnętrze." - standaryzacja czego? MACKAMI?! jeeezu...
- "Opis wnętrza rozpoczynamy od przyjrzenia się" - warto najpier sie przyjrzec, a potem opisywac.
- "(...)wtedy powierzchnia ta może zostać ograniczona do 190 mm" - 190mm kwadratowych, si?
- "(...)Define R5 w tym zakresie oferuje naprawdę szeroki wachlarz usług." - obudowa oferuje uslugi?
- "(...)przyczyniając się do komfortowego zajęcia się tematyką tzw. cable mangament." - komfortowo zajalem sie czytaniem tego artykulu Ikona: :P
- "(...)maksymalnym stopniu obracania się łopatek(...)" - przy maksymalnej predkosci obrotowej?
- (...)poza tło otoczenia" - ?!?! tło otoczenia?
- "Musicie się jednak liczyć, że po takim działaniu temperatury na podzespołach mogą w diametralny sposób wzrosnąć." - licze sie, ze dziekuje Kapitanie Oczywistosc.
- "(...)demontaż poszczególnych odsłon ModuVent jest maksymalnie utrudniony." - jest trudny. maksymalnie utrudniony to by byl, jakby Fractal skleil wszystko epoksydem i zaspawal na rogach. i posmarowal towotem


o bledach typu (nizej) nie wspomne...
- "(...)które mają przeciwdziałać przenoszeniu drgań od strony wentylatora na KUBATURĘ obudowy." - na objetosc obudowy? a moze "na obudowe"? "reszte obudowy"?
- "Końcem POBYTU rynkowego dla R4(...)" - pobytu? a nie po prostu BYTU? a moze nie udziwniac i napisac "produkcji R4 zaprzestano wraz z premiera R5"?
- "Dla coolerów CPU zagospodarowano aż 180 milimetrów" - a moze wygospodarowano?
- "W R3 zgubne było szukać takiej opcji" - a nie "prozno bylo"?
- "ta jednak pozostawała głucha na prośby interesantów" - moze od razu petentow? Ikona: :D interesant i zainteresowany. hmmm
- "(...)nie wyróżnił ich niebieskim odcieniem złącz." - nie wyroznil portow odcieniem zlacz? niebieski to kolor.
- "Sprawa rozstrzyga się o ich rozłożystość." - WTF?!?!?!? sprawa sie rozstrzyga?? rozlozystosc?
- "wśród tłumu obudów dostępnych na rynku." - tlumy to sa ludzi
- "obudowa przeznaczona z myślą o" - przeznaczona dla. stworzona z mysla


Ej no nie moge wiecej... to i tak moze polowa bledow i bzdur... o interpunkcji nie bede mowil.
i tak, wiem, ze sam pisze wszystko mala litera, nie uzywam polskich znakow diakrytycznych i bywa, ze walne jakis babol. ale no do jasnej!! co z korekta?? GDZIE JEST PYTA?!


a tak juz na koncu - ktora obudowa akceptujaca ATX nie pozwala na montaz mATX, nie wspominajac o ITX? przeciez taki sam rozklad mocowan jak ITX ma ATX i mATX? tylko sa dluzsze i szersze?

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

18.02.2015 07:48

Wątków: 25 | Odpowiedzi: 713

Ja bym już w Sharkoona nie inwestował czasu i pieniędzy - jednak jak się przesiadłem na Fractala to widać różnicę klas.

Mój Sharkoon służy teraz teściowej Ikona: ;)


Jakby co to mam Antec One na zbyciu. Nieużywana.

"Robisz mi nieporządek w chaosie"

18.02.2015 08:26

Wątków: 31 | Odpowiedzi: 9733

Antec One - fajna budka, z frontu bardzo podobna do Sharkoona ino w środku mniej miejsca. Ale za to gniazda USB 3.0 i "jedyny słuszny" design wnętrza już ma w standardzie.

Ile rubli sobie życzysz?

Prawą ręką zadaj ból, lewą ręką zadaj śmierć, chyba że jesteś mańkutem to zadaj odwrotnie!

18.02.2015 08:31

Wątków: 31 | Odpowiedzi: 9733

Spóźniony edit:

Nieco odświeżyłem swoją wiedzę o modelu One i wychodzi na to, że w/w cechy to jedyne zalety tej konstrukcji Ikona: ;)
Także spasuję.
Gdybym tylko mógł przełożyć cały przedni panel swojego Sharkoona do jakiegoś SilentiumPC nie zastanawiałbym się nad obudową Ikona: :)

Prawą ręką zadaj ból, lewą ręką zadaj śmierć, chyba że jesteś mańkutem to zadaj odwrotnie!

18.02.2015 08:53

Wątków: 317 | Odpowiedzi: 10382

jcxjcx...

...to może zamiast katować Sharkoona w wolnym czasie to pokombinuj tak, żeby przeszczepić front do innej budy Ikona: ;)

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

18.02.2015 08:54

Wątków: 31 | Odpowiedzi: 9733

Obaczym Ikona: ;)

Prawą ręką zadaj ból, lewą ręką zadaj śmierć, chyba że jesteś mańkutem to zadaj odwrotnie!

Ten post został usunięty przez moderatora.

18.02.2015 09:52

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

18.02.2015 11:36

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 1971

.

Że wszystkim się nie zgodzę, ale przyznam że też odniosłem wrażenie ze ktoś tu bardzo stara używać słów które znalazł w weekend w słowniku (nie musze nawet do tekstu wracać bo pamiętam incydentalnie i używanie wydajnej siły :p). A moja kobieta uznała ze ktoś się wspomagał Google translate Ikona: ;)

Ale poza tym recka spoko, planuje zakup a najbliższym czasie Ikona: :)

18.02.2015 13:27

Wątków: 19 | Odpowiedzi: 1075

Każdy ma swój styl pisania. Jednak zarzuty o to, że szukałem tych słów w słowniku są... dość kuriozalne Ikona: ;)

18.02.2015 16:08

Wątków: 223 | Odpowiedzi: 37641

sa kuriozalne

bo jedno zajrzenie do slownika pozwoliloby uniknac paru grubych bledow.

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

18.02.2015 16:52

Wątków: 19 | Odpowiedzi: 1075

Następnym razem zajrzę i napiszecie wtedy, że tekst jest zbyt ubogi Ikona: :)

18.02.2015 17:04

Wątków: 223 | Odpowiedzi: 37641

nie bedzie

tekst ma byc tresciwy, przekazywac maksymalna ilosc informacji, a nie byc okraszony ozdobnikami, zbednymi zdaniami, bledami jezykowymi (nieodpowiednie znaczenie uzytych slow) itd itp. jak jest o czym pisac, to klasyczne srodki wyrazu sa w 100% wystarczajace.
lapiesz sens tego co pisze? to nie poezja tylko portal technologiczny.

BTW - jakis czas temu na gazeta.pl byl wywiad z "lowca autorow" jakiegos wiekszego wydawnictwa. facet czyta probki tekstow, opowiadania czy wrecz rrozdzialy "rodzacych sie dziel". sa tez cytaty odrzuconych. podpowiem - skladaja sie z samych ozdobnikow...

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

18.02.2015 23:10

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 58

nikifor

+1
Też zwróciłem uwagę na niepotrzebną kwiecistość. W pierwszym zdaniu już.
"... firma która lubuje się beznamiętnie w prostocie ..." - wyobrażam sobie teraz jakiegoś Szweda który się w czymś lubuje, ale jednak robi to beznamiętnie, pewnie za karę.

Ikona: ;)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.02.2015 07:57

Wątków: 522 | Odpowiedzi: 36459

No też mnie razi takie silenie się na "ładne słownictwo" i zbędne udziwnianie recenzji sprzętu...

i7-6700K + Noctua NH-C12P + Asus ROG Z270F Gaming + 16GB DDR4 3200 CL15 + Palit 1070 SuperJetstream + Samsung 240GB 840 EVO + 8TB + NZXT 340 Elite + Be Quiet! L8 630W + Dell 2407wfp

Ten post został usunięty przez moderatora.

19.02.2015 10:23

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 7

19.02.2015 13:33

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 5204

ku.wa

Satur, teraz też będę sobie wyobrażał tego Szweda...

20.02.2015 16:03

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 111

wszystko dobrze, tylko za drogo

=i7-2600 = ASRock Extreme3Gen3 = Gigabyte R9 290 OC = GeIL 8GB = Tagan SuperRock 880W = OCZ Vertex 4 = Seagate 1TB = Cooler Master Dominator ==[[ https://poziomup.wordpress.com/ ]]==

20.02.2015 17:55

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 1971

.

Tak mi się skojarzyło Ikona: ;)

23.02.2015 11:14

Wątków: 223 | Odpowiedzi: 37641

"it doesnt make any sense"

o, i to wlasnie mi sie nasunelo czytajac recke.

ale po co poprawiac.

U2415|i3|Z97|R9|8GB|2SSD+2HDD|ITX

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.