ZAMKNIĘCIE SERWISU

Cyfrowy Polsat S.A. z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Łubinowa 4a, 03-878 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000010078, dla której akta rejestrowe prowadzi Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, o kapitale zakładowym 25 581 840,64 zł w całości wpłaconym, NIP 7961810732, niniejszym informuje, że kończy działalności w zakresie działalności Serwisu FrazPC.pl. Zamknięcie Serwisu nastąpi w dniu 31 grudnia 2018 roku. Do dnia 31 grudnia 2018 roku serwis będzie działał na dotychczasowych zasadach. Zachęcamy aby w tym okresie pobrać z Serwisu potrzebne użytkownikom materiały, gdyż po dniu 31 grudnia 2018 roku żadne materiały nie będą dostępne.

Fractal Design Define R5 - recenzja obudowy

Kamil Pieczonka, 2015-02-17 18:00 | Źródło |

Fractal Define R5 - pomiar temperatur

fractal-define-r5-platforma-testowa

Define R5 porównaliśmy do podobnej rozmiarowo obudowy Enermax Fulmo ST. Zmierzyliśmy tylko temperaturę GPU, bo to ten komponent nagrzewa się najmocniej z powodu nietypowej budowy Define R5. Jak widać różnica w stosunku do Fulmo ST może być znacząca, w zależności od tego jak ustawimy dwa dostępne w standardzie wentylatory. Ma też to swoje przełożenie na obroty wentylatorów na karcie graficznej, co jak wiadomo wiąże się z większym hałasem.

far_cry_4_-_temperatury_obudow

poziom_obr

Strona 6 z 7

Tagi: recenzja, test, obudowa, opinia, temperatury, hałas, fractal design, ModuVent, nasza ocena, Define R5, Fractal Define R5, wyciszona obudowa, następca Define R4, wygłuszona obudowa, film z montażu,

Komentarze (30)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

17.02.2015 19:29

Wątków: 111 | Odpowiedzi: 4762

Ja chcę wygrać taką bude w jakimś konkursie :)

bo mi się spodobało po ostatnim Ikona: :)

Ryzen 2600, MSI B350 Pro Gaming Carbon, MSI RX480 Armor OC 4GB, Ripjaws V 3000MHz CL15 16GB,LiteON MU-X NVME 128GB, Crucial MX500 1TB.HP Omen 32 1440p VA 75HZ Freesync.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 19:44

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

Recenzja rzeczowa i raczej szczegółowa - dobra robota Ikona: :)

17.02.2015 20:05

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

tacki za tray'em cos czego brakowalo w r4, zeby wyjac dysk 2,5" trzeba bylo mobo wykrecac Ikona: lol

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

17.02.2015 20:07

Wątków: 32 | Odpowiedzi: 10503

Zmieniłbym swojego zabytkowego Sharkoona Rebel9 na Fractala R4/5, ino odpycha mnie front panel na górze budy. Robi ktoś podobne budy, ale z front panelem na przodzie?

Dzieciak z pedalskim ryłem, łysy i rudy, bez jednego jajka.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 21:54

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 750

Polecam producenta

Mam Core 3000 USB 3.0 i padł mi na gwarancji kontroler obrotów.
Napisałem do sklepu (Morele) to kazali przysłać całą obudowę - chyba bym za wysyłkę więcej zapłacił niż był wart ten kontroler - dodatkowo demontaż i ponowny montaż całego kompa.
Opisałem więc zaistniałą sytuacje do producenta i przysłali mi ze Szwecji nowy kontroler - bez żadnych cyrków - musiałem tylko mailem kopię zakupu wysłać i nr seryjny obudowy.

jcxjcx
Wcześniej też miałem Sharkoona Rebel9 Ikona: :)

"Robisz mi nieporządek w chaosie"

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 22:17

Wątków: 319 | Odpowiedzi: 10506

heee...

...ja póki co mam jeszcze Sharkoon Rebel9 Ikona: :) Fajna ta buda z artykułu Ikona: :) Będę musiał pomyśleć czy warta tych 450 PLN bo może bym zmienił na coś bardziej nowożytnego Ikona: ;)

@pa100r
Niestety taki urok serwisów w dużych sklepach internetowych Ikona: :( Dużo sprzedają, a potem mają problem z szybką i sensowną obsługą gwarancyjną. Pomijając już kwestie głupich procedur. Choćby jak u Ciebie - padł kontroler to przyślij całą obudowę albo płyta główna zdechła i nie daje znaku życia. I tak załatwiamy sprawę w cztery tygodnie pomimo tego, że producent odsyła nową w przeciągu maks 5 dni roboczych. Ja też jakiś czas temu się na tym sparzyłem i teraz pierwsze co to piszę do producenta jak mam problem.

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

17.02.2015 22:52

Wątków: 32 | Odpowiedzi: 10503

Sharkoon Rebel9 nie jest zły dla mnie, wręcz przeciwnie - jest to tak dobra buda, że ciężko mi znaleźć coś zastępczego w znośnej cenie. Myślałem nawet, żeby go przerobić pod modłę nowoczesnego designu: zasilacz rzucić na spód, tackę na płytę główną przesunąć do góry oraz dać w bok sanki na dyski (będzie gdzie upchnąć kable), na burty i strop zapodać maty wygłuszające beQuieta, dwa frontowe USB 2.0 zastąpić nowszymi USB 3.0, a w jednej z zaślepek 5.25" wyciąć otwór pod napęd optyczny slim.
I coś czuje, że w przypływie weny twórczej - gdy mnie przymusowo wywalą latem na urlop - spełnię swoje groźby Ikona: ;)

Składam ludziom kompy na różnych budach i jak dotąd nie trafiłem takiej, która by mi odpowiadała - albo straszy wyglądem, albo bibułą zamiast blachy, front panelem, światełkami, oknem, ceną itd.

Dzieciak z pedalskim ryłem, łysy i rudy, bez jednego jajka.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 23:11

Wątków: 319 | Odpowiedzi: 10506

hm...

...no moja też już ma kilka patentów i poprawek Ikona: ;) Dla mnie zaletą tego Sharkoona było i jest to, że ta buda jest prosta do bólu w środku. Nie robili żadnych kombinacji i pewnie dlatego tak długo mi służy Ikona: :)

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

17.02.2015 23:22

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

R4 w dobrym stanie 250zl, sam za tyle sprzedalem

Moze ktos chce enthoo pro z oknem? Ikona: :P

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

17.02.2015 23:30

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

binek - tak szybko się znudził Phanteks?

17.02.2015 23:47

Wątków: 289 | Odpowiedzi: 7996

Pierwszy raz kupilem cos i po zakupie wymienilem wiecej wad niz zalet

7700K / Cryorig R1 Ultimate / MSI Z270 G7 / Corsair LPX 2x8 3000 / Zotac 1080Ti / Crucial BX100 OCZ Arc100 240GB / Antec 620 / FD Define S / Predator X34A

18.02.2015 01:36

Wątków: 224 | Odpowiedzi: 37672

Mayor

taka refleksja mi sie nasuwa od jakiegos czasu - czemu nie piszesz bez udziwniania? tak normalnie, zwyklym jezykiem, bez kwiatkow, dziwnych struktur i niepotrzebnych slowek?

- "Zachowano taką samą liczbę dostępnych zatok dla napędów i dysków" - "dostepnych"? po co? a sa jakies niedostepne?
- "(...)może wydawać się odrobinę za przysadzista" - po co 'za'?
- "Na udostępnienie możliwości przeniesienia drzwiczek" - 'na mozliwosc przeniesienia drzwiczek'?
- o drzwiczkach cos - "było to mylące wrażenie" - to cale zdanie to koszmarek. a wrazenie to chyba mylne.
- "warstwa frontu, którą widzicie na zdjęciach to specjalna obróbka tworzywa sztucznego" - front to obrobione tworzywo sztuczne? obrobka to proces nadawania odpowiednich cech materialowi, nie?
- "(...)do około 95 stopniowego kąta rozwarcia." - drzwiczki uchylaja sie o 95*. nie prosciej?
- "(...)jest wygodny, aczkolwiek incydentalnie wymusza na nas dwukrotnego użycia siły(...)" - wygodny, ale dwa razy musielismy uzyc sily. koniec.
- "Sposób demontowania plastikowych zaślepek sprzyja użytkownikowi." -sprzyja w czym? a moze 'jest wygodny'?
- " Tę część obudowy tworzy jeszcze kilka elementów, których na pewno nie przeoczy sprawne oko." - po co jest to zdanie? wierszowka?
- "Na lewo od zastosowanych "wtyczek"(...)" - na lewo od gniazd? wtyczka-gniazdo hmmm
- "(...)POWER, którego znakiem rozpoznawczym jest głęboki wcisk(...)" - moze chodzilo o 'dlugi skok'?
- "W R5 jest on na tyle niewielki(...)" - 'na tyle maly'. albo 'jest niewielki'.
- "(...)że próba zrestartowania komputera przez osoby o grubych palcach u dłoni może skończyć się niepowodzeniem." - 'że niektorym uzytkownikom nie uda sie zrestartowac'. no chyba, ze ktos restertuje palcami stop
- (...)przez co krawędzie modułów od nominalnego szkieletu Define R5(...)" - nominalny szkielet, co to do cholery jest? 'krawedzie modulow i brzeg obudowy dzieli 2cm odstep'.
- "W każdej chwili poszczególny "kaseton" będzie mógł pójść w odstawkę zwalniając miejsce(...)" - poszczegolny kaseton... 'w kazdej chwili mozna zdemontowac modul zwalniajac miejsce'
- "To właśnie dzięki specjalnie utworzonym przepustom, wentylator może zaciągać powietrze spoza obrębu obudowy." - bez 'specjalnie utworzonym' i 'obrebu' to zdanie ma jakies inne znaczenie? no nie.
- "Przechodzimy na tył piątej generacji Define R." - ja bym przeszedl na tyl obudowy. od biedy 'na tyl obudowy Define R piatej generacji'.
- "W tym miejscu liczba miłych zaskoczeń przeplata się z ewidentnymi błędami konstrukcyjnymi Fractala." - moze 'mile zaskoczenia przeplataja sie z niemilymi'? wady z zaletami? cyfra przeplata sie z litera, liczba z wyrazem? ale bzdury...
- "jej tył jest jednym-wielkim sitkiem" - po co myslnik?
- "najpierw musimy obniżyć suwak" - przesunac suwak/blokade w dol? obniza to sie poziom przez takie bzdety...
- "Szybkośrubki zajmujące miejsce na drugim z boków są w pewnym tego słowa znaczeniu z nim złączone." - blagam, ja wiem, ze pewnie uzytkownicy R5 wiedza o co chodzi, ja nie. kompletnie
- "Na spodzie obudowy spotkacie się z dwoma istotnymi z punktu widzenia użytkownika elementami." - moze 'z dwoma istotnymi elementami'??
- "Biel i czerń, bo takie to są nasze barwy." - to z piosenki reklamowej Fractala?
- "czerń we wnętrzu Define R5 przełamuje białe ucharakteryzowanie elementów" - 'przelamuje bialy kolor elementow'? chyba, ze to istotnie tylko charakteryzacja, a pod spodem sa czarne.
- "Standaryzacja zewnętrznej budowy Fractala R5 swoimi mackami objęła także jej wnętrze." - standaryzacja czego? MACKAMI?! jeeezu...
- "Opis wnętrza rozpoczynamy od przyjrzenia się" - warto najpier sie przyjrzec, a potem opisywac.
- "(...)wtedy powierzchnia ta może zostać ograniczona do 190 mm" - 190mm kwadratowych, si?
- "(...)Define R5 w tym zakresie oferuje naprawdę szeroki wachlarz usług." - obudowa oferuje uslugi?
- "(...)przyczyniając się do komfortowego zajęcia się tematyką tzw. cable mangament." - komfortowo zajalem sie czytaniem tego artykulu Ikona: :P
- "(...)maksymalnym stopniu obracania się łopatek(...)" - przy maksymalnej predkosci obrotowej?
- (...)poza tło otoczenia" - ?!?! tło otoczenia?
- "Musicie się jednak liczyć, że po takim działaniu temperatury na podzespołach mogą w diametralny sposób wzrosnąć." - licze sie, ze dziekuje Kapitanie Oczywistosc.
- "(...)demontaż poszczególnych odsłon ModuVent jest maksymalnie utrudniony." - jest trudny. maksymalnie utrudniony to by byl, jakby Fractal skleil wszystko epoksydem i zaspawal na rogach. i posmarowal towotem


o bledach typu (nizej) nie wspomne...
- "(...)które mają przeciwdziałać przenoszeniu drgań od strony wentylatora na KUBATURĘ obudowy." - na objetosc obudowy? a moze "na obudowe"? "reszte obudowy"?
- "Końcem POBYTU rynkowego dla R4(...)" - pobytu? a nie po prostu BYTU? a moze nie udziwniac i napisac "produkcji R4 zaprzestano wraz z premiera R5"?
- "Dla coolerów CPU zagospodarowano aż 180 milimetrów" - a moze wygospodarowano?
- "W R3 zgubne było szukać takiej opcji" - a nie "prozno bylo"?
- "ta jednak pozostawała głucha na prośby interesantów" - moze od razu petentow? Ikona: :D interesant i zainteresowany. hmmm
- "(...)nie wyróżnił ich niebieskim odcieniem złącz." - nie wyroznil portow odcieniem zlacz? niebieski to kolor.
- "Sprawa rozstrzyga się o ich rozłożystość." - WTF?!?!?!? sprawa sie rozstrzyga?? rozlozystosc?
- "wśród tłumu obudów dostępnych na rynku." - tlumy to sa ludzi
- "obudowa przeznaczona z myślą o" - przeznaczona dla. stworzona z mysla


Ej no nie moge wiecej... to i tak moze polowa bledow i bzdur... o interpunkcji nie bede mowil.
i tak, wiem, ze sam pisze wszystko mala litera, nie uzywam polskich znakow diakrytycznych i bywa, ze walne jakis babol. ale no do jasnej!! co z korekta?? GDZIE JEST PYTA?!


a tak juz na koncu - ktora obudowa akceptujaca ATX nie pozwala na montaz mATX, nie wspominajac o ITX? przeciez taki sam rozklad mocowan jak ITX ma ATX i mATX? tylko sa dluzsze i szersze?

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

18.02.2015 07:48

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 750

Ja bym już w Sharkoona nie inwestował czasu i pieniędzy - jednak jak się przesiadłem na Fractala to widać różnicę klas.

Mój Sharkoon służy teraz teściowej Ikona: ;)


Jakby co to mam Antec One na zbyciu. Nieużywana.

"Robisz mi nieporządek w chaosie"

18.02.2015 08:26

Wątków: 32 | Odpowiedzi: 10503

Antec One - fajna budka, z frontu bardzo podobna do Sharkoona ino w środku mniej miejsca. Ale za to gniazda USB 3.0 i "jedyny słuszny" design wnętrza już ma w standardzie.

Ile rubli sobie życzysz?

Dzieciak z pedalskim ryłem, łysy i rudy, bez jednego jajka.

18.02.2015 08:31

Wątków: 32 | Odpowiedzi: 10503

Spóźniony edit:

Nieco odświeżyłem swoją wiedzę o modelu One i wychodzi na to, że w/w cechy to jedyne zalety tej konstrukcji Ikona: ;)
Także spasuję.
Gdybym tylko mógł przełożyć cały przedni panel swojego Sharkoona do jakiegoś SilentiumPC nie zastanawiałbym się nad obudową Ikona: :)

Dzieciak z pedalskim ryłem, łysy i rudy, bez jednego jajka.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

18.02.2015 08:53

Wątków: 319 | Odpowiedzi: 10506

jcxjcx...

...to może zamiast katować Sharkoona w wolnym czasie to pokombinuj tak, żeby przeszczepić front do innej budy Ikona: ;)

"Press ANY key to continue..." no i wcisnal RESET... :)

18.02.2015 08:54

Wątków: 32 | Odpowiedzi: 10503

Obaczym Ikona: ;)

Dzieciak z pedalskim ryłem, łysy i rudy, bez jednego jajka.

Ten post został usunięty przez moderatora.

18.02.2015 09:52

Wątków: 463 | Odpowiedzi: 66669

18.02.2015 11:36

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 2017

.

Że wszystkim się nie zgodzę, ale przyznam że też odniosłem wrażenie ze ktoś tu bardzo stara używać słów które znalazł w weekend w słowniku (nie musze nawet do tekstu wracać bo pamiętam incydentalnie i używanie wydajnej siły :p). A moja kobieta uznała ze ktoś się wspomagał Google translate Ikona: ;)

Ale poza tym recka spoko, planuje zakup a najbliższym czasie Ikona: :)

18.02.2015 13:27

Wątków: 19 | Odpowiedzi: 1075

Każdy ma swój styl pisania. Jednak zarzuty o to, że szukałem tych słów w słowniku są... dość kuriozalne Ikona: ;)

18.02.2015 16:08

Wątków: 224 | Odpowiedzi: 37672

sa kuriozalne

bo jedno zajrzenie do slownika pozwoliloby uniknac paru grubych bledow.

18.02.2015 16:52

Wątków: 19 | Odpowiedzi: 1075

Następnym razem zajrzę i napiszecie wtedy, że tekst jest zbyt ubogi Ikona: :)

18.02.2015 17:04

Wątków: 224 | Odpowiedzi: 37672

nie bedzie

tekst ma byc tresciwy, przekazywac maksymalna ilosc informacji, a nie byc okraszony ozdobnikami, zbednymi zdaniami, bledami jezykowymi (nieodpowiednie znaczenie uzytych slow) itd itp. jak jest o czym pisac, to klasyczne srodki wyrazu sa w 100% wystarczajace.
lapiesz sens tego co pisze? to nie poezja tylko portal technologiczny.

BTW - jakis czas temu na gazeta.pl byl wywiad z "lowca autorow" jakiegos wiekszego wydawnictwa. facet czyta probki tekstow, opowiadania czy wrecz rrozdzialy "rodzacych sie dziel". sa tez cytaty odrzuconych. podpowiem - skladaja sie z samych ozdobnikow...

18.02.2015 23:10

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 58

nikifor

+1
Też zwróciłem uwagę na niepotrzebną kwiecistość. W pierwszym zdaniu już.
"... firma która lubuje się beznamiętnie w prostocie ..." - wyobrażam sobie teraz jakiegoś Szweda który się w czymś lubuje, ale jednak robi to beznamiętnie, pewnie za karę.

Ikona: ;)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

19.02.2015 07:57

Wątków: 525 | Odpowiedzi: 37165

No też mnie razi takie silenie się na "ładne słownictwo" i zbędne udziwnianie recenzji sprzętu...

i7-6700K + Noctua NH-C12P + Asus ROG Z270F Gaming + 16GB DDR4 3200 CL15 + Gigabyte 1080 G1 + Samsung 512GB 960 PRO + 8TB + NZXT 340 Elite + Be Quiet! L8 630W + Dell 2407wfp

Ten post został usunięty przez moderatora.

19.02.2015 10:23

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 7

19.02.2015 13:33

Wątków: 8 | Odpowiedzi: 5587

ku.wa

Satur, teraz też będę sobie wyobrażał tego Szweda...

20.02.2015 16:03

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 111

wszystko dobrze, tylko za drogo

=i7-2600 = ASRock Extreme3Gen3 = Gigabyte R9 290 OC = GeIL 8GB = Tagan SuperRock 880W = OCZ Vertex 4 = Seagate 1TB = Cooler Master Dominator ==[[ https://poziomup.wordpress.com/ ]]==

20.02.2015 17:55

Wątków: 7 | Odpowiedzi: 2017

.

Tak mi się skojarzyło Ikona: ;)

23.02.2015 11:14

Wątków: 224 | Odpowiedzi: 37672

"it doesnt make any sense"

o, i to wlasnie mi sie nasunelo czytajac recke.

ale po co poprawiac.

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.