Apple iPhone 5 - wideo recenzja

Maciej Guguł, 2012-10-26 18:10 | Źródło |

tytulowe-iphone5

Chyba żaden inny gadżet elektroniczny nie wzbudza tyle emocji, co iPhone i czasami zastanawiam się, na czym polega fenomen tego smartfona? Dochodzę do wniosku, iż firma głównie bazuje na wizerunku, który zdobyła kilka lat temu pierwszą generacją iPhone'a i przyznaje, że był to produkt unikatowy oraz wychodzący przed szereg. Sprzedażowy sukces smartfona z logo nadgryzionego jabłuszka przyczynił się do błyskawicznej odmiany rynku telefonii komórkowej, gdzie wszystkie firmy rozpoczęły masowy atak dotykowymi urządzeniami, które do złudzenia przypominały rozwiązanie firmy Apple. Dziś smartfony stały się pewnego rodzaju normą i każda licząca się firma posiada w swojej ofercie przynajmniej kilkanaście zróżnicowanych modeli o różnych parametrach i systemach. Natomiast Apple wciąż stoi przy jednym produkcie, którym jest iPhone i można wyjść z założenia, że brak dywersyfikacji dobrze się sprzedaje, czego dowodem były liczne kolejki oraz wycieczki ludzi do innych krajów w celu zdobycia najnowszego iPhona, co mogliśmy obserwować w pierwszych dniach od premiery „piątki”. Czy rzeczywiście jest to na tyle wyjątkowy produkt? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie w tej oto wideo recenzji iPhone 5. Zapraszam do oglądania.

Wideo recenzja Apple iPhone 5

Specyfikacja Apple iPhone 5

specyfikacja-iphone5   

Tabela specyfikacji jasno ukazuje, że Apple nie dokonał wielkich zmian. Oczywiście firma z Cupertino zastosowała większy wyświetlacz, co zostało wymuszone nijako naciskiem przyszłych, potencjalnych klientów. Niemniej jednak Apple nie zaszalał z wielkością, bo jak się tłumaczy rozmiar ekranu w iPhone 5 zapewnia optymalny komfort pracy z urządzeniem, nawet przy użyciu jednej ręki – z czym całkowicie się zgadzam. Większy wyświetlacz, wymusił również siła rzeczy zwiększenie rozdzielczości, ale dotyczy to wyłącznie wertykalnej liczby pikseli, więc w ostatecznym rozrachunku liczba pikseli na jeden cal nie uległa zmianie. Niemożna także pomijać faktu, że Apple poszedł w ślady konkurenci i podwoił ilość pamięci RAM, ale nie wyobrażam sobie innego scenariusza. Natomiast kwestia procesora jest wciąż bardzo enigmatyczna, bo firma z logo nadgryzionego jabłuszka niechętnie zdradza szczegóły na temat serca swojego flagowego produktu. Niemniej jednak procesor pracuje głównie z częstotliwością 1 GHz, aczkolwiek posiada on zmienny układ taktowania w zakresie od 550MHz do 1300MHz. Oprócz tego wiemy, że jednostka pracuje w oparciu o dwa rdzenie, ale trudno powiedzieć jakie. Prawdopodobnie może być to zmodyfikowany Cortex-A9. Ponadto procesor wyposażony jest w trzy rdzeniowy układ graficzny PowerVR SGX 543MP3. Co w ostateczności oznacza to dla przeciętnego kowalskiego, a no to, że smartfon działa niezwykle płynnie i trudno mówić tu o wielkich spowolnieniach, aczkolwiek delikatne mogą wystąpić w niektórych grach.

wydajnosc-iphone5-gpu_bench1

wydajnosc-iphone5-gpu_bench2

Niemniej jednak nie można pominąć bardzo istotnego aspektu, jakim jest zmiana złącza. Apple po blisko 10 latach wykorzystywania 30-pinowego złącza, zastępuje je nowym konektorem Lightning. Zmianę poniekąd można uzasadniać uszczuplaniem iPhone, ale podstawowym czynnikiem jest raczej chęć zarobienia dodatkowych pieniędzy na akcesoriach, a tych z symbolem nadgryzionego jabłuszka jest sporo. Można oczywiście posłużyć się przejściówką, która oczywiście nie wchodzi w skład standardowego zestawu akcesoriów, ale nie w każdym przypadku takie rozwiązanie się sprawdzi. Pomijając fakt dodatkowego kosztu, muszę przyznać, że złącze samo w sobie jest genialne. Oprócz małych wymiarów Lightning cechuje się dowolnością podłączenia, czyli nie musimy zwracać uwagi, którą stroną wkładamy wtyczkę. Jednakże na chwilę obecną trudno jest powiedzieć coś o transferze, bo całość opiera się na standardzie USB 2.0 i więcej nie da się wyciągnąć. Ogólnie uważam, że Lightning jest bardzo udanym rozwiązaniem, nawet pokuszę się o stwierdzenie – lepszy niż USB.

 

Strona 1 z 4

Tagi: smartfon, telefon, Apple, test, iPhone, iOS, Lifestyle, Maciej Guguł, opinia, telefon komórkowy, wideo recenzja, Misiury, iPhone 5, Guguł, Lightning, Test Smartfona, wideo test, recenzja smartfona, ios 6.0, Apple iphone 5, IP5,

Komentarze (104)

Skocz do ostatniej odpowiedzi | Pierwszy post na stronie

26.10.2012 18:17

Wątków: 391 | Odpowiedzi: 40785

wiesz

cena to nie minus...tez nie placze ze srednie ferrari kosztuje ile kosztuje tu i tu placisz za marke.
telefon jak telefon jak kogos stac to fajny...poza softem to 'nowy' wyglad jest bardziej coll niz poprzednika.
wrazenie jakby brakowalo steva...szczegolnie z tymi mapami.

Semper frakkin fi!

26.10.2012 18:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

argument o wejsciu nano sima delikatnie z pupy

ktoś kto kupuje telefon za 3 tysiące złotych raczej nie patrzy na to, że będzie musiał dołożyć kilka złotych za nowego sima.

a ogólnie ładna recenzja.

ps jeżeli chodzi o czujnik światła to ja w iphone 3gs & ios 6 nie mam tego problemu

trolling since birth

26.10.2012 18:30

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

ps 2 brak wymiennej baterii to minus?

dla mnie to plus - baterie w tych telefonach sprawują się świetnie - latami

trolling since birth

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

26.10.2012 18:38

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

...

nikon poniekąd się zgadzam, bo w plusach i minusach napisałem "aaa to Apple, czyli jest OK jeśli cię na to stać"... bardziej chodzi mi o fakt, że nie jest to lamborghini, a jakiś fajny sportowy samochód w cenie lamborghini Ikona: ;)

goblin dla wielu osób jasne, nie będzie to problem, dla innych tak jeśli wymieniają telefon w pracy na inny, owszem są przejściówki, ale osobiście nie widzę potrzeby nano, no chyba, że chodziło oszczędność miejsca.

Co do baterii, to dla tych co nie jest to minus zwyczajnie powiedzą mi to pasuje... faktem jest, że w razie czego nie dokupisz sobie baterii w pierwszym lepszym sklepie, wsadzisz i dalej jedziesz Ikona: :)

No Love No Glory

26.10.2012 18:48

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

Misiury

z baterią każdy ma po części rację, ale powiem Ci szczerze, że miałem iP 2g, 3g a teraz 3gs - baterię ładuje raptem co 2 dni (co 3 gdy nie korzystam z netu a tylko rozmawiam i sms-uje) i nigdy (tfu tfu) bateria mi się nie zepsuła a telefony są leciwe - szczególnie iP 2g które ofiarowałem mamie i który nadal trzyma minimum 1-2 dni w zależności od użytkowania

trolling since birth

Ten post został usunięty przez moderatora.

26.10.2012 18:53

Wątków: 174 | Odpowiedzi: 7441

Ten post został usunięty przez moderatora.

26.10.2012 19:03

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

26.10.2012 19:14

Wątków: 825 | Odpowiedzi: 10251

dzięki

jak zawsze za świetną wideo recenzję, oglądam z przyjemnością każdy test.

26.10.2012 19:14

Wątków: 270 | Odpowiedzi: 5392

...

Jakie telefony są lepse Twoim zdaniem? Wspominasz o tym kilka razy, jeśli są już lepsze to pod jakim względem?

When it looks to me the grass is greener on the other side

26.10.2012 19:49

Wątków: 213 | Odpowiedzi: 7495

...

fajna recka, chociaż są porównania do innych telefonów tylko nie wiadomo do których i pod jakim względem lepszych.

Teraz pora poczekać na Lumia 920 i zrobić zestawienie najlepszych słuchawek z podziałem na różne cechy.

error :) https://actioncoin.io/ref/428832/

26.10.2012 19:56

Wątków: 824 | Odpowiedzi: 45175

Cykanie zdjęć z ekranu blokady było od iOS 5.1 a nie od 6 jak sugerujesz

Rzadko inteligencja idzie w parze z urodą ale u mnie tak się jakoś złożylo

26.10.2012 20:00

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

lukpep

+1

trolling since birth

26.10.2012 20:09

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 29

Dla każdego lepsze będzie co innego Ikona: ;) ale i tak wiadomo ze chodzi takie zabawki jak Moto Razr MAXX HD, SGS3, Note2, HOX/HOX+, LG Optimus 4X HD, Optimus G każdy z nich jest tańszy (i przeważnie są to różnice rzędu 50% Ikona: ;) ) a w większości maja lepsze parametry. Jak dla mnie minus za cenę zasłużony Ikona: ;) Wideorecka jak zawsze bardzo fajna Ikona: :)

26.10.2012 20:12

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

zajchow to pokaz mi sgs 3

za 1500 zl

trolling since birth

26.10.2012 20:56

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 29

Nie bądźmy aż tak szczegółowi, nówki są w okolicach 1700 Ikona: ;) . Ale 3000zł to cena najtańszej wersji Iphone 16gb Ikona: ;) , Iphone5 32gb to juz 3800zł a sgs3 32gb jest mniej więcej za połowę. Tak czy inaczej to gigantyczna różnica

26.10.2012 20:59

Wątków: 526 | Odpowiedzi: 21879

zajchow

sa tansze bo maja system z robocikiem w logo Ikona: :P

The kids of today should defend themselves against the seventies...

26.10.2012 21:45

Wątków: 194 | Odpowiedzi: 13095

Ament

bo nie mają otoczki marketingowej i producenta nastawionego na jak największy uzysk, mimo, że nie sprzedaje nic lepszego Ikona: :)

26.10.2012 22:09

Wątków: 391 | Odpowiedzi: 40785

jak slysze

takie gadu gadu piaskoon to wybacz ale az zle sie to czyta.
google to nie ci co zysku chca tylko chca wiedziec wszystko o tobie lacznie z tym gdzie i ile razy kupe robiles Ikona: ;)

Semper frakkin fi!

26.10.2012 22:31

Wątków: 2 | Odpowiedzi: 313

Apple idzie na dno

http://pulsinwestora.pb.pl/2830453,31855,fatalny-miesiac-apple

Apple == Jobs. Nic dobrego tej spółce już nie wróżę.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

26.10.2012 22:56

Wątków: 1236 | Odpowiedzi: 25774

. . .

26.10.2012 23:28

Wątków: 203 | Odpowiedzi: 5110

hmmm

o co chodzi z tymi bateriami? Przeca w kazdym Iphonie mozna ja wymienic...a ze nie kupisz zamiennika na ruskim rynku no to tylko na + raczej...jak dla mnie to srajfon sie juz konczy- ok, zonie kupilem, ale w robocie pare ludzikow kupilo iphony 5 to juz troche smiech wywoluja niz podziw- to ten sam telefon od wielu lat, juz sie nudzi...

Asus ROG 751 JT, i7 , 16GB Ram, GTX 970m, 1TB HDD + 512GB SSD, 200GB of porn

Ten post został usunięty przez moderatora.

26.10.2012 23:31

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 91

26.10.2012 23:39

Wątków: 2 | Odpowiedzi: 313

"weź koło i się walnij w czoło"

Walnąłem się parokrotnie - nadal mi to samo wychodzi.

PS. Szanowna moderacjo - proszę usunąć ten bałagan.

27.10.2012 01:34

Wątków: 9 | Odpowiedzi: 626

Misiury

"faktem jest, że w razie czego nie dokupisz sobie baterii w pierwszym lepszym sklepie, wsadzisz i dalej jedziesz "

pewno ze kupisz, tyle ze zamiast otwierać telefon podepniesz sobie baterię pod to złącze na dole. DO wyboru do koloru, ruskie, chińskie, tajwańskie .... jedne dają dodatkowy czas pracy inne ładują baterię w telefonie wiec jak ktoś musi mieć dwie lub więcej baterii to zawsze znajdzie alternatywę ....

386SX 16/4MB RAM/FDD1,44 FDD5,25/Hercules32KB/WD80MB/Mono/PC-Speaker :)

27.10.2012 09:13

Wątków: 361 | Odpowiedzi: 6398

tm

obecnie największa wada to chyba ios, który od 5 lat wygląda tak samo...
przyjdzie lumia 920 i pozamiata

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.10.2012 09:30

Wątków: 45 | Odpowiedzi: 27342

lumia to przecież windowsy...

windows to do innych zastosowań, raczej proste telefony, dla niewymagających użytkowników

27.10.2012 09:40

Wątków: 361 | Odpowiedzi: 6398

tm

zupełnie jakby ios był dla wymagających Ikona: :P

27.10.2012 09:46

Wątków: 213 | Odpowiedzi: 7495

..

ios i win phone mają podobieństwa które celują te systemu do innej grupy odbiorów niż odbiorcy robocika. Który lepszy etc to okaże się po premierze wp8, chociaż mam nadzieje iż wp8 weźmie to co najlepsze z ios i doda coś dobrego od siebie.

Czy wadą ios jest to iż wygląda tak samo? Nie sądzę, gdyż poziom intuicyjności interfejsu jest cholernie ważny a jeżeli coś jest dobre, użytkownik do tego się przyzwyczaił to po co to zmieniać?

error :) https://actioncoin.io/ref/428832/

27.10.2012 09:51

Wątków: 361 | Odpowiedzi: 6398

tm

android ma taką przewagę nad wyżej wymienionymi, że można na własną rękę spróbować usprawnić system, który to jest tak fatalnie zoptymalizowany, że do sprawnego działania na poziomie nowszych urządzeń z ww. systemami potrzebuje 4 rdzeni

27.10.2012 13:19

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

ech...

... Recka jak recka, ale tyle w niej bubli językowych, że trudno się to czyta.

BTW. Cena to nie minus? WTF?! Czy to czasem nie jest jedno z najważniejszych kryteriów oceniania produktów? Jeśli I5 jest 30%-50% droższy od konkurentów, to naprawdę ceny nie należy zaliczyć do minusów?

Iphone NIE jest produktem jedynym w swoim rodzaju, a skoro ma alternatywy, to należy go oceniać przez ich pryzmat. Tyle.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

27.10.2012 13:51

Wątków: 3320 | Odpowiedzi: 46465

Sour...

... Ty czytałeś to? Ja widze cene w minusach 3 razy Ikona: ;)

...

27.10.2012 13:59

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

Mayor...

... Ja do komentarzy się odnoszę Ikona: :) Jedyny mój zarzut co do recenzji to kiepska jakość stylistyczna Ikona: :)

Ten post został usunięty przez moderatora.

27.10.2012 14:43

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

27.10.2012 18:58

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Bezczelność w służbie nauki

Czy będę bardzo bezczelny proponując autorowi wnikliwe przestudiowanie najlepszej anglojęzycznej recenzji:

http://www.anandtech.com/show/6330/the-iphone-5-review

...a potem stworzenie powyższej jeszcze raz, tzn. w stanie pełniejszego zrozumienia omawianych tematów?

27.10.2012 19:23

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Cena

...a co do ceny, to w kilka miesięcy po premierze, kiedy na rynek trafia większa ilość nowych iPhone-ów (szczególnie do zadupia cywilizacyjnego zwanego Polską), to ich cena na Allegro (nowych sztuk w folii od operatorów) oscyluje w okolicy ~2200 PLN za wersję 16GB (Apple póki co zawsze daje takie same ceny na nową generację, jak na starą - w cywilizacji od razu cena jest OK). Sprzedając model poprzedniej generacji w bdb stanie i na gwarancji (mający ok. roku, nawet po premierze nowszego modelu) można wyciągnąć wtedy ok. 1700 PLN, więc aktualizacja do iPhone 5 kosztuje poniżej 200zł albo ok. 500 PLN (w zależności czy można wziąć na firmę nie płacąc VAT). Dla porównania: Nokia Lumia 800 jest do wyrwania na Allegro za 700zł w 9 miesięcy od premiery - a z tego co pamiętam po premierze koszt jej zakupu oscylował w okolicy 2000 PLN... Wniosek czy posiadanie zawsze najnowszego iPhone to drogi interes łatwo wyciągnąć Ikona: ;)

28.10.2012 09:44

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

Arael

a jak nie masz iphona to musisz wyłożyć 3000zł za 5 16gb czy to jest dobry interes?

N

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.10.2012 12:39

Wątków: 45 | Odpowiedzi: 27342

nie od dziś wiadomo

że rynek wtórny najlepiej weryfikuje wartość produktów, tak jest z telefonami, samochodami, ze wszystkim

28.10.2012 13:09

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

tomm aka 'gentoo!'

święte słowa Ikona: :)

Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

28.10.2012 18:20

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@gindel:

Wierzysz mi, czy autorowi artykułu? Ikona: ;) Napisałem: docelowo "~2200 PLN za wersję 16GB" (na Allegro). I weźcie jeszcze pod uwagę, że to jest cena w zadupiu cywilizacyjnym - na zachodzie mają 3-5x większe zarobki, więc dla nich taka cena to jakby tu sprzedawali iPhone 5 po 430-733zł. A w praktyce to nawet jeszcze mniej, bo te 3-5x większe zarobki na zachodzie przekładają się na większe oszczędności - tu ludzie nadal do tych prawie ośmiu stówek musieliby odkładać (bo tylko garstkę stać na oszczędzanie), a tam po prostu wzięliby okruszek ze swoich oszczędności, poszli do salonu i kupili (to przy okazji tłumaczy tradycyjne kolejki przy każdej premierze - nie czujecie tego w Polsce na bank, ale dla nich pójść i kupić iPhone to jak dla Polaka wyskoczyć po dużą paczkę wysokiej jakości ekskluzywnych czekoladek, lol).

28.10.2012 18:27

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Wady iPhone 5 wg. autora recenzji

Jeszcze się przyczepię do listy wad, tam są właściwie tylko dwie merytorycznie uzasadnione:

"- Brak możliwości fizycznego rozszerzenia pamięci i droga wirtualna
- Obudowa choć wytrzymała, to łatwo się rysuje"

Na pierwszy problem istnieje workaround w postaci databanku po WiFi (acz zgadzam się w całej rozciągłości, że Apple z takimi cenami powinno przynajmniej zwiększyć pamięć do odpowiednio 32, 64, 128GB). Osobiście mi 16GB wystarcza z nawiązką, ale z taką jakością aparatu i kamery niektórzy mogą mieć ochotę dużo nagrywać, a wtedy to problem (niby częste zrzucanie danych załatwia temat, ale nie każdy musi mieć na to ochotę).

Drugi problem, czyli nieszczęsne rysowanie się to duża wtopa i to chyba największa - nie ma rady, trzeba case (widziałem już takie aluminiowe, widziałem też z bardzo cienkiego przezroczystego materiału).

Cała reszta to albo czepianie się na siłę, albo błędy w recenzji Ikona: :P Nie chce mi się o tym rozpisywać, ale np. bateria nadal trzyma podobnie jak w 4/4S - po prostu jeśli robić na telefonie to samo starczy na tyle samo, ale jeśli rzucić na niego dwa razy więcej, to baterii starczy na mniej (a np. 4S zajmie 2x więcej czasu).

28.10.2012 18:51

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

heh...

... Czyli z Iphonem są problemy, ale każdy da się obejść. Yeah, to znaczy, że tak jakby ich nie było! A do tego ceny 800zł niższe, niż obecne już, już do nas idą. Wnioski: trzeba kupić telefon, a potem się przesiadać, sprzedając starą generację. Bo wtedy się oszczędza, a jak się ma firmę, to już w ogóle. I tak co rok Ikona: ;) A recenzja do bani, bo nie bierze pod uwagę powyższego Ikona: :p Kaman... Ikona: :)

28.10.2012 18:54

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

Jak to się rysuje,

To w celach testowych rysowali obudowę.

Ja myślałem, że 5 będzie wykonana ze szkła lub aluminium wzmocnionego (ew tytanu). A tu rysujący się shit za tysiące złotych.

Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.10.2012 18:59

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Arael

nie będę komentował wszystkiego, bo widać, że na siłę starasz się pokazać, że iPhone jest najlepszy... ok możesz tak uważać... o cenach to ci powiem tyle... inne firmy wypuszczają ciągle nowe smartfony doskonalą je więc ludzie chcą nowe... zobacz ile samsung ma w ofercie tego typu urządzeń ile ich sprzedaje rocznie... apple tego nie ma i właściwie miedzy iPhone 4, a 4S czy 5 wielkich zmian nie ma ot i jeśli uważasz, że warto za nie zapłacić te kilkaset złotych to droga wolna Ikona: :)

ogólnie jakbyś jeszcze raz zobaczył wszystko, to stwierdzam że iPhone w ogólnym rozrachunku jest fajny, ale mam wrażenie, że nie można o tym produkcie powiedzieć niczego złego...

Ponadto, mam wzorować się na osobach które pieją nad iPhonem.... ech nie będę pisał.

co do czasu działania, to testy były robione przy zachowaniu takich samych warunków... jak widać po wykresach jest gorzej... no ale jak bazujemy tylko na odczuciach typu i tu i tu musze podłączyć ładowarkę na noc, to można uznać, że wytrzymuje tyle samo.

No Love No Glory

Ten post został usunięty przez moderatora.

28.10.2012 19:04

Wątków: 261 | Odpowiedzi: 4461

Ten post został usunięty przez moderatora.

28.10.2012 19:37

Wątków: 90 | Odpowiedzi: 928

28.10.2012 20:04

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

Tak, dla pewnych założeń jest najlepszy - stabilność i niezawodność działania, dostępna baza aplikacji i ich jakość, wydajność CPU/GPU, czas pracy na baterii w stosunku do rzuconych na niego zadań, jakość ekranu, ergonomia, design i ciężar, itd. - jeśli ktoś ma wymagania typu "zamiast pracować i zarabiać chcę całymi dniami dłubać w telefonie", albo "ekran full HD na 5", żebym mógł pooglądać filmy pixel-exact 1080p i udawać przed wszystkimi we wsi, że widzę wszystkie piksele", to oczywiście nie neguję, że iPhone 5 nie spełnia tych założeń Ikona: :) Niemniej to kawał wysokiej jakości designu (nie chodzi o obudowę) i właściwych decyzji, które w telefonach z Androidem są bardziej wyjątkiem, niż regułą - polecam recenzję na Anandtech, a potem proszę Cię o ponowną odpowiedź czy między iPhone 4S i iPhone 5 nie ma wielkich różnic (albo inaczej: co zostało takie same? UI?). Samsung na którego się powołujesz robi dużo tanich telefonów i przez wyrobienie marki w przeszłości zagwarantował sobie wierną rzeszę niskobudżetowych klientów (nie zrobił ostatnich wyników sprzedając samym Galaxy SIII, prawda?). Takoż na czym polega doskonalenie ich telefonów, na które się powołujesz? Zwiększanie rozmiaru wyświetlacza poza zdrowy rozsądek "bo się da wyprodukować, to pakujmy takie" i wrzucanie najnowszych wersji ARM i Androida? Pfff Ikona: :) OK, jeśli jakiś dresik dla lansu lubi sobie zmienić telefon co kwartał, bo musi mieć "nowe, Nowe, NOWE!" - to droga wolna, tylko że my chyba nie o nim? Technologia nawet na rynku urządzeń przenośnych tak nie pędzi, więc nie ma to uzasadnienia - ale oczywiście, jak ktoś lubi nie ma problemu - tylko dlaczego drogi redaktorze sugerujesz to tak, jakby to był standard i punkt odniesienia?

Nie ma problemu w mówieniu złych rzeczy o czymkolwiek, jeśli nie mają negatywnego ładunku emocjonalnego i poparte jest to wiedzą, oraz dobrymi chęciami - a ta recenzja robi wrażenie pisanej na zasadzie "kolejny nudny iPhone, a piątek wieczór tuż-tuż" Ikona: ;) Anand nad swoją siedział dobrych parę tygodni, pisał ją z kilkoma specjalistami w swoich dziedzinach - ja wiem, że trzeba parę godzin na przestudiowanie tego ogromu informacji, ale czyż tradycją polskich portali tematycznych nie jest właśnie takie podejście do tworzenia artykułów? Ikona: ;)

I podkreślam - nie pieję nad iPhone, ten smartphone dopiero od 4-ki (a może i 4S) ma sens, ma swoje pomniejsze wady o których szanowny redaktorze pewnie nawet nie masz pojęcia, ale nie w tym rzecz - piję tutaj do wprowadzania ludzi w błąd, wasza konkurencja przygotowała równie marną recenzję (w sumie standard jak na polskie artykuły), ale przynajmniej popełniła mniej wtop.

Test poboru energii - nie mam czasu wyręczać i analizować co jest nie tak (pewnie np. test WiFi ładuje na max stronki nie robiąc pauz symulujących czytanie), ale może masz trefny telefon? Mój 4 i 4S ładuję średnio co 2-4 dni, żeby zajechać baterię w jeden dzień trzeba go spędzić w dużej części na telefonie. Nie wiem, nie wnikam - ale sugeruję sprawdzić.

28.10.2012 20:15

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

Arael

Bardzo fajnie opisałeś problem. Ostatnio zdecydowałem się przy przedłużaniu umowy na telefon Sony Xperia P. Powiem, że to nic takiego, jednak co klawisz to klawisz, naprawdę (już bez żartów o wrażliwych chłopcach) chciałbym potestować tego "słynnego" iPhona (serii 4 lub 5). Więcej napiszę Ci na priv bo nie chce mi się rozpętywać nowej wojny na boardzie. Ikona: :) , a chciałbym konstruktywnie pogadać.


Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

Ten post został usunięty przez moderatora.

28.10.2012 20:19

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

28.10.2012 20:22

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

a o jakich błędach mówisz

chyba, że za błąd szanowny Czytelnik uznaje rzeczy, które ja uznałem za negatywne, a super serwis, który szanowny Czytelnik podaje nie znalazł... jak dla przykładu nie działający czujnik pomiaru światła.

I wciąż szanowny Czytelnik nie może doczytać, że uznaje iPhona za fajny sprzęt tylko nawet jeśli to nie jest wart wymiany z 4S na 5 gdzie trzeba do tego interesu dopłacić minimum 500 złotych... chyba, że szanowny Czytelnik może uzasadnić za co warto dopłacić minimum 500 zł, aczkolwiek iphone 4s 16GB używany to jakieś 1700 zł więc dopłacamy prawie 1500 zł, ale to pewnie szczegół - kto by się jedynką przejmował.

Bardzo chciałbym uzasadnienia dla ludzi, który mają wydać 1500 złoty na wymianę na iPhone 5.

Wygląda mi to na fanatyka marki Apple, który stwierdził, a niedzielny dzień poświecę na potyczkę słowną. Ja jakość szczególnie nie odczuwam, że w recenzji pojechałem sprzęt Apple, ale wiem nie pochwaliłem go dostatecznie dobrze Ikona: ;)

Testy na wszystkich urządzeniach robione są przy takich samych ustawieniach... no chyba, że jak szanowny Czytelnik pisze telefon za kilka tysięcy jest trefny...

No Love No Glory

28.10.2012 22:24

Wątków: 270 | Odpowiedzi: 5392

Misiury

Bądź łaskaw by odnieść się do mojego pytania, jakie telefonu są znacznie lepsze od iphone 5 i w czym? Planuje wymienić 3GS z początkiem nowego roku i chciałbym jak najbardziej rozszerzyć krąg poszukiwań.

When it looks to me the grass is greener on the other side

28.10.2012 23:45

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

Mingan...

... Nie ma czegoś takiego jak "znacznie lepsze". W tej chwili wszystko sprowadza się do tego, który system bardziej Ci odpowiada. Czy sterylny, zamknięty, ale szybki i bezpieczny iOS6, czy otwarty, konfigurowalny, praktyczny ale potrafiący zamulić (podobno, bo ja na SGS3 nie zauważyłem ani jednego zająknięcia) i bardziej podatny na robaki Android. Alternatywą może być jeszcze Windows Phone 8 (bo obecna wersja to wg. mnie kaszana). Każdy topowy smartfon wiodących producentów zaoferuje podobne doznania.

Tu chodzi bardziej o otwarcie oczu, bo czasy, kiedy to Iphone miał miano króla smartfonów minęły bezpowrotnie, a niektórzy, widać, żyją tą epoką i nie chcą zauważyć, że konkurencja w wielu zastosowaniach wyprzedziła Apple, a na pewno oferuje swoje rozwiązania w o wiele niższych cenach.

28.10.2012 23:49

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

Misiury jest spoko, zawsze był OK

Ja znam Gościa od ponad 10 lat - i jest spoko. Żaden świr czy dewiant, nawet więcej fajny gość ten Misiury.

A wracając do tematu, Sony Xperia P to fajny fon, ale ja wolę swoje klawisze. Może iPhone 4 czy 5 mnie przekona do dotyku (nie jestem wrażliwym chłopcem, brutal ze mnie).


Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

29.10.2012 12:25

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Mingan

właśnie o coś takiego jak Sour napisał mi chodziło. Bo lepszy to pojęcie względne, faktem jest, że lepszy można często określić jako posiadający więcej funkcji możliwości (przykładem może być obsługa NFC - dla jednych potrzebne innym nie).

Wszystko zależy od potrzeb, ale faktem jest, że znajdziemy sporo urządzeń na rynku oferujących więcej za taką samą lub niższą kwotę (więcej pamięci na dane obsługa micro SD itd.)

No Love No Glory

30.10.2012 01:08

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

Czujnik pomiaru światła to kolejny powód zaraz po baterii do wysłania telefonu do serwisu. Ponoć Foxconn użył chińskich studentów z łapanki w roli sezonowych montażystów by sprostać zamówieniu i takie skutki Ikona: ;)

Co do reszty nie chcę zamieniać tych paru komentarzy w rozpasłą dyskusję, której i tak nikt poza nami nie przeczyta - idę o zakład, że wspomnianej recenzji nadal nie przestudiowałeś, więc mogę tylko zachęcić do skonfrontowania nowych informacji i wniosków z własnymi doświadczeniami, oraz powyższą recenzją.

Koszt dopłaty jaki wymieniasz jest spowodowany po premierowymi brakami iPhone 5 na rynku, o czym już pisałem (tak było za każdym razem odkąd śledzę, czyli od 4-ki) - czy Ci się to podoba czy nie ja wymienię 4S na 5 w okolicy stycznia-lutego dopłacając te wspomniane (max!) 500zł Ikona: :) A dlaczego zmieniam? Dwa razy szybsze renderowanie stronek, mała waga (chyba nie przekonałem się do masy 4/4S, acz szkło ma swój urok), wyższy ekran jest bardziej komfortowy w komunikatorach (i filmikach z netu - już nie wspominając o jakości obrazu; poza tym lepsze video przy mniejszych plikach - w iPhone to ważne;)), aparat robiący lepsze zdjęcia przy słabym oświetleniu (to zawsze z otwartymi rękami przyjmę, bo nie mam zamiaru nosić aparatu dodatkowo ze sobą), lepsza jakość rozmów i tłumienie hałasu otoczenia (tym bardziej, że spadam z tej dziury do UK i im wyraźniej ich specyficzną mowę telefon mi odda, tym lepiej - poza tym tam zdaje się mają już LTE, co jest kolejnym argumentem). Mamy więc lepszy dźwięk, lepszy obraz: widziany i rejestrowany, dwa razy większą wydajność przy zachowanym czasie pracy na baterii, lepsze "connectivity" (WiFi 5GHz MIMO, LTE). Wystarczy powodów?

"Wygląda mi to na fanatyka marki Apple, który stwierdził, a niedzielny dzień poświecę na potyczkę słowną. Ja jakość szczególnie nie odczuwam, że w recenzji pojechałem sprzęt Apple, ale wiem nie pochwaliłem go dostatecznie dobrze" - racja, a przede wszystkim dzięki takiemu wygodnemu podsumowaniu streszczającemu uproszczony model świata nie trzeba tracić czasu na jakieś tam recenzje Ikona: ;)

30.10.2012 01:18

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Sour

"konkurencja w wielu zastosowaniach wyprzedziła Apple" - co do niższych cen się zgadzam, natomiast zainteresowało mnie w czym Twoim zdaniem poza wielkością ekranu, gdzie Apple nadal blokuje kompatybilność z aplikacjami i testament Jobs-a? (ale nie technologia - jest chyba jeszcze jakiś jeden czy dwa modele smartfonów z porównywalną reprodukcją kolorów do wyświetlacza iPhone 5). Mają w tej chwili procesor dwurdzeniowy z zegarem poniżej przeciętnej, który działa w typowych zastosowaniach szybciej niż topowe czterordzeniowce i bierze mniej energii na jednostkę wydajności (choć nie wątpię, że w kodowaniu filmów i renderowaniu scen z 3DMax nadal z nimi może przegrać - LOL). Doczekali się w końcu od Qualcomm kompleksowego chip-u w 28nm do LTE i mają full komplet jeśli chodzi o technologie połączeń. System - pisałem już o tym, jeśli smartfon traktuje się zadaniowo i wymaga się niezawodności Android ma słabą ofertę. Czas na pisanie głupotek na necie mi się kończy, więc pociągnij temat jeśli możesz Ikona: :)

30.10.2012 01:22

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Zdumiony

IMHO szkoda czasu na klawisze mechaniczne - mam znajomą która zraziła się do dotyku, bo właśnie operowała na takim smartfonie "gdzie konkurencja wygrała ceną z iPhone" (acz są wyjątki - jak pisałem Lumię 800 z dobrym dotykiem i porzuconym, ale nadal działającym Windows Phone 7.8 można dostać już za ~700zł). Jeśli tylko dany model ma opinię obsługi dotyku na wysokim poziomie, to docenisz wcześniej czy później chudszy telefon i/lub większy ekran w miejsce klawiatury. Warto już zacząć się odzwyczajać od mechanicznych klawiatur, bo niedługo całkiem znikną ze smartfonów.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

30.10.2012 11:45

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Arael

Takie założenia są dobre, ale pytanie czy ceny 4S też się nie obniża Ikona: ;)

A argumenty które szanowny czytelnik wymieniał wcześniej zostały wyśmiane u innych producentów... jak większy ekran... wyczuwam pewna niezgodność w argumentowaniu?

To jak wychodzimy z założenia, że iPhone 5, który testowałem został źle wykonany, to spory minus... niestety potwierdziłem już w problem w kolejnych egzemplarzach, więc nie jest to wyjątek... zwyczajnie bubel w iPhone 5

No Love No Glory

30.10.2012 17:28

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

Arael...

... Sprytnie obniżasz wartość argumentów, których może użyć rozmówca, zanim w ogóle pomyśli o ich użyciu (mam na myśli Twoje słowa dot. ekranów u konkurencji i tłumaczenie to jakimś zmyślnym "testamentem Jobsa") Ikona: :) Akurat adwokatem Androida nie mam zamiaru być, bo szkoda mi na to czasu. Natomiast jeśli chodzi o MOJE potrzeby i MOJE wrażenia z użytkowania, to Android na SGS3 ma ogromną przewagę nad Iphonem 5, bo:

Po pierwsze: bateria 2,100mAh vs 1,400mAh
Po drugie: wyjście HDMI i obsługa DLNA
Po trzecie: rozszerzalna pamięć o karty microSD
Po czwarte: UNIWERSALNE złącze ładowania
Po piąte: bardzo dla mnie ważne, tryb pracy pamięci masowej
Po 6: prawie o cal większy ekran

Sprawy takie, jak lepsza wydajność w syntetykach pomijam, bo to już kwestia optymalizacji pod dany system. I Apple robi to naprawdę dobrze, ale kosztem zamknięcia iOSa na wszelkie próby ingerencji świata zewnętrznego.

SGS3 ma jeszcze NFC i jakieś śmieszne funkcje typu SmartStay, z których nie korzystam, ale na potrzeby dyskusji mogą chyba wystarczyć jako "nowinki, w których konkurencja wyprzedza Apple".

Tak jak mówię, wszystko jest kwestią gustu i potrzeb. Rozważałem kupno Iphone 5, ale funkcjonowanie w tak hermetycznym środowisku i zależność od polityki Apple'a w użytkowaniu telefonu jest dla mnie nie do zaakceptowania. Ale przyjmuję do wiadomości, że dla wielu jest to rozwiązanie wygodne i wystarczające Ikona: :)

30.10.2012 19:13

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

Z tego co widzę Apple sprzedaje teraz 4S taniej, tak jak wcześniej 4-kę i 3GS (3GS wypadł z oferty i zastąpiła go czwórka). Czy warto? Póki co różnica w cenie do docelowej ceny 5-tki jest niewielka, ale jeśli ktoś liczy każdą złotówkę, albo potrzebuje na już, to śmiało można iść w 4S i wcale nie neguję - bdb sprzęt.

"A argumenty które szanowny czytelnik wymieniał wcześniej zostały wyśmiane u innych producentów... jak większy ekran... wyczuwam pewna niezgodność w argumentowaniu?" - to od poruszania się myślowymi koleinami Ikona: ;) Ogólnie tenże schemat przedstawia się tak: "Przed iPhone 5: Uuu, za duże te telefony na Androidzie, iPhone jest poręczniejszy; Po iPhone 5: Huraaa, nareszcie duży ekran!" Ikona: ;) A gdzie leży błąd? iPhone 5 nie stracił na ergonomii z powodu ciut wyższego ekranu (poza tym, że do przycisku uśpienia jest mniej wygodnie sięgać). Dalej można operować kciukiem trzymając go w jednej dłoni (a przynajmniej nie trzeba dużo większej gimnastyki). Myślę, że gdyby Jobs przewidział co się będzie działo na rynku, to umieściłby tam od razu ćwiartkę 720p, żeby docelowo podbić do Retiny 720p - problem, że nie przewidział (poza tym przywiązał się mocno do koncepcji proporcji 4:3 - jak widać w przypadku telefonu 16:9 jest lepszym pomysłem, bo nie dodaje szerokości, a przydaje się choćby w komunikatorach i filmikach). Ludzie mają taki problem, że 720p wydaje im się czymś "pełnym", a 1138x640 już nie, chociaż na ekranie 4" pewnie nie widać między nimi różnicy (więc po co tracić zasoby na obsługę gęstszej rozdzielczości?). Wracając do sedna: iPhone dostał ekran większy w sensie zmiany proporcji, a nie większy na zasadzie stania się za dużym jak na telefon i za małym jak na tablet Ikona: ;)

"To jak wychodzimy z założenia, że iPhone 5, który testowałem został źle wykonany, to spory minus... niestety potwierdziłem już w problem w kolejnych egzemplarzach, więc nie jest to wyjątek... zwyczajnie bubel w iPhone 5" - przy takiej dużej produkcji w tak krótkim czasie całkiem możliwe, póki co obiło mi się o oczy, że niektórzy narzekali na skoki jasności spowodowane czujnikiem światła - znaczy ogólnie działa... (a przy okazji uwaga: mniejsza szansa trafienia na wadliwą sztukę jest myślę po pierwszych batch-ach po premierze, kolejny argument żeby odczekać trzy-cztery miesiące; dla przykładu mój iPhone 4 - nigdy nie stwierdziłem problemu "złego trzymania", więc albo ten problem był rozdmuchany, albo niektóre egzemplarze były bardziej podatne, albo coś zmienili krótko później - trzymając zamknięty w dłoniach faktycznie sygnał spadał o dwie kreski, ale identycznie miałem w przypadku innych telefonów potraktowanych tak samo - poza tym nigdy nie zauważyłem rwania połączeń normalnie go używając).

30.10.2012 19:43

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Sour

"Testament Jobs-a" to taka moja wymyślna retoryka i jak najbardziej opierająca się na mocnych podstawach, bo to Jobs wybrał wielkość docelową ekranu iPhone (m.in. by aplikacje na niego pisane mogły korzystać z zalet stałej rozdzielczości, a po jej zaplanowanym od samego początku podwojeniu ze skalowania bez rozmycia/poszarpania). Poza tym moje argumenty to był aktywny wstęp do dyskusji, a nie żadna dewaluacja - nie moja wina, że z powodów niezależnych ode mnie wygląda to tak jak wygląda Ikona: ;)

"Po pierwsze: bateria 2,100mAh vs 1,400mAh" - ta większa bateria idzie głównie na straty z Androida:
http://www.anandtech.com/show/6022/samsung-galaxy-s-iii-review-att-and-tmobile-usa-variants/3

"Po drugie: wyjście HDMI i obsługa DLNA" - masa playerów z App Store obsługuje DLNA, kabelek z wyjściem na HDMI działa OK (mój znajomy ma i wyświetla w ten sposób zdjęcia z telefonu na TV).

"Po trzecie: rozszerzalna pamięć o karty microSD" - w wybranych modelach, ale zgadzam się, że Apple kroi na pamięci flash strasznie i jeśli chcą utrzymać ceny mogliby chociaż zmienić ofertę na 32/64/128GB.

"Po czwarte: UNIWERSALNE złącze ładowania" - nie wiem czy to jest plus mający dużą wagę w finalnym wyborze sprzętu, poza tym dla mnie to akurat minus - ja chcę złącze, w które można włożyć wtyczkę w dowolnej orientacji! Stare irytowało mnie pd początku brakiem tej funkcji i przyznam się, że Lightning przekonał mnie dwoma argumentami (dowolną orientacją właśnie i działaniem a'la Thunderbolt).

"Po piąte: bardzo dla mnie ważne, tryb pracy pamięci masowej" - a można wiedzieć do czego? Mam nadzieję, że nie celem zastąpienia pendrive, bo to by było głupie Ikona: ;) Natomiast po kablu jak najbardziej można mieć na telefonie i bez jailbreak-a dostęp do systemu plików, sam tak wrzucam mp3-ki.

"Po 6: prawie o cal większy ekran" - były plotki, że SGS4 ma mieć 5" ekran, a jak wiadomo im więcej tym lepiej! Ikona: ;) Jeśli chcesz iść w większy ekran i uważasz, że to wygodne i warte zachodu to wybór jest oczywisty - jak napisałem gdzieś wyżej trzeba określić priorytety, jeśli potrzeba dużego ekranu (bez względu na uzasadnienie), to trzeba poddać te z kolei moim zdaniem ważniejsze z wyliczanki (osobiście mając wybór nie kupiłbym telefonu z większym ekranem - od większego ekranu mam tablet; telefon ma być przede wszystkim ergonomiczny, a tablet przede wszystkim ~10" - dlatego IMHO iPad Mini suxx).

"Koszt zamknięcia OS" - pracowałem dwa lata w firmie robiącej oprogramowanie antywirusowe jako analityk malware i sobie nie wyobrażasz jakim plusem jest zamknięcie OS i dokładne sprawdzanie aplikacji przed dodaniem ich do App Store - i jaki potencjał ma Android, żeby skończyć jak Windows pod tym względem (już teraz syf przyrasta w tempie geometrycznym, w Google Play są paczki z darmowymi grami przepakowane tak, żeby instalowały malware, itd. - na Androidzie używając aplikacji ryzykujesz).

"SGS3 ma jeszcze NFC i jakieś śmieszne funkcje typu SmartStay, z których nie korzystam, ale na potrzeby dyskusji mogą chyba wystarczyć jako "nowinki, w których konkurencja wyprzedza Apple". " - widziałem na filmikach na YT działanie niektórych z tych funkcji i chyba faktycznie lepiej nie drążyć Ikona: ;) Co do NFC ciekaw jestem, czy chociaż raz z tego skorzystasz - ma potencjał, ale na razie głównie potencjał (poza tym przy sytuacji z malware na Androidzie opisanej wyżej w życiu bym tam portfela nie podpiął!)

"Tak jak mówię, wszystko jest kwestią gustu i potrzeb. Rozważałem kupno Iphone 5, ale funkcjonowanie w tak hermetycznym środowisku i zależność od polityki Apple'a w użytkowaniu telefonu jest dla mnie nie do zaakceptowania. Ale przyjmuję do wiadomości, że dla wielu jest to rozwiązanie wygodne i wystarczające" - jasne, uważam że nie na problemu póki potrafi się trafnie ocenić swoje potrzeby i priorytety, a decyzje nie są zaburzone przez recenzje jakości takiej jak ta pod którą piszemy Ikona: ;)

30.10.2012 20:54

Wątków: 102 | Odpowiedzi: 3017

łohoho...

... Podziwiam, że miałeś chęć i zapał tak skomentować Ikona: ;) Tak jak wspomniałem, nie jestem i nigdy nie będę adwokatem danego rozwiązania, bo wojny słowne w imię wyższości dóbr materialnych mnie nie bawią. Dlatego też napisałem, że po określeniu własnych potrzeb zdecydowałem się na robocika i nie żałuję. Na obecnym sprzęcie o specyfikacjach dorównujących laptopom sprzed 4 lat ( Ikona: ;) ) system działa płynnie i nie sprawia problemów - przynajmniej w czasie, w którym go użytkuję.

Ogólnie powtórzę moją opinię: w tej chwili kwestia "dobrego wyboru" w kategorii telefonu zależy od określenia, które środowisko systemowe bardziej odpowiada danej osobie. Są one na tyle różne od siebie, że każdy powinien bez problemu sobie z tym poradzić.

BTW. Tryb pracy jako pamięć masowa jest dla mnie ważny ze względu na komunikację z PCtem w warunkach, w których iTunes jest poza zasięgiem Ikona: ;) I zdziwiłbyś się, ale często drukowałem "na mieście" dokumenty, które musiałem na ostatnią chwilę edytować na telefonie Ikona: ;)
BTW.2. Ja, szczerze mówiąc, obawiałem się nieco wielkości tego ekranu. Myślałem, że 4,3 cala to najbardziej rozsądna przekątna, ale bardzo szybko zmieniłem zdanie. Taka przestrzeń robocza jest niesamowicie wygodna i cały czas pozostaje funkcjonalna Ikona: :) W tej chwili obsługując mniejsze telefony nie potrafię się początkowo w nich odnaleźć Ikona: ;)
BTW.3. Już ostatnie - argument o praktyczności wtyczki Lightning w ogóle do mnie nie przemawia, a ciągle to słyszę. Nie wiem, w jaki sposób wtyczka microUSB może sprawiać problemy Ikona: :p

31.10.2012 19:02

Wątków: 190 | Odpowiedzi: 4930

Arael

nie chce mi się wdawać w dyskusję, ale widzę, że toczysz tu niezła wojenkę dobierając bardzo nierzeczowe argumenty Ikona: lol


1. "a większa bateria idzie głównie na straty z Androida: "

Raczej na większy ekran, jaśniejszy ekran, a często i na szybszy procesor Ikona: lol Co za argument z dupy.

2. "kabelek z wyjściem na HDMI działa OK (mój znajomy ma i wyświetla w ten sposób zdjęcia z telefonu na TV). "

To pokaż taki kabel do iP5.

4. "ie wiem czy to jest plus mający dużą wagę w finalnym wyborze sprzętu, poza tym dla mnie to akurat minus - ja chcę złącze, w które można włożyć wtyczkę w dowolnej orientacji!"

Z jednej strony wtyczka w dowolnej orientacji to bardzo dobry pomysł i chętnie bym go widział w innych telefonach, ale z drugiej kable micro usb są wszędzie, zawsze u kogoś można podładować telefon.

5. "można wiedzieć do czego? Mam nadzieję, że nie celem zastąpienia pendrive, bo to by było głupie "

To wytęż zwoje umysłowe i pomyśl. Uwaga, rzucam pomyśł : żeby podłączyć telefon do komputera i wrzucić pliki.

"Natomiast po kablu jak najbardziej można mieć na telefonie i bez jailbreak-a dostęp do systemu plików, sam tak wrzucam mp3-ki. "

Jak? I czy coś więcej niż mp3 da radę? Jak to potem przeglądać na telefonie? Ikona: :p Na androidzie wrzucam zdjęcia w folderach i mam albumy, na ipadzie muszę walczyć przez posrane itunes.


6. " telefon ma być przede wszystkim ergonomiczny" a jak dla kogoś bardziej ergonomiczne jest 5"? Ikona: lol albo 4" to za dużo? Boże, co za bzdury wypisujesz.

7. Otwarty OS : no faktycznie, zamiast dać użytkownikowi wybór to lepiej mu wszystkiego zabronić Ikona: lol A nie lepiej byłoby w ogóle nie móc instalować aplikacji na iOS? Wtedy byłoby bezpieczniej. Bo jak pokazuje życie, nawet z nadzorem Apple przedostawały się do appstore aplikację wyciągające dane. Może lepsze są OSy na proste nokie, bo ciężej im zrobić krzywdę?

8. "Widziałem na filmikach na YT działanie niektórych z tych funkcji i chyba faktycznie lepiej nie drążyć"
A ja widziałem na filmikach działanie IP i lepiej nie mówić Ikona: lol Z NFC korzystam nagminnie przesyłając dane między telefonem a tabletem, nie mówiąc o wygodzie przesłania wizytówki osobom, które mają telefon z NFC. Ale nie martw się, może w IP6 albo IP7 będzie NFC i wtedy wszyscy fanboje będą się spuszczać nad zaletami tej technologii Ikona: crazy


Nie chce mi się toczyć dysputy, więc mój udział w tej dyskusji kończę tym wpisem Ikona: jap Tak tylko rzucam hasło, że wybiórcoz dobierasz argumenty Ikona: jap

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

31.10.2012 21:23

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Ok...

po ostatnich wypowiedziach, które ni jak odnoszą się do mojego wpisu, stwierdzam, że Arael może być opłacany przez Apple... przykro mi, ale argumentowanie Arael jest w stylu PRowca

dla mnie EOT

No Love No Glory

01.11.2012 21:52

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

The Ultimate Argument Ikona: :) Nie wiem jak Ci pomóc, może wystarczyło przeczytać odpowiedź tylko na Twój wpis? Ostatnią rzeczą o jakiej marzę jest poświęcać mój czas na dyskusję z osobą, która woli tego uniknąć Ikona: ;)

01.11.2012 22:45

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@igsux3

"Raczej na większy ekran, jaśniejszy ekran, a często i na szybszy procesor Co za argument z dupy."

- potrafisz określić % ile poszło w odmulenie Androida, ile w wyświetlacz? Wiemy jakiej mocy potrzebuje Android, żeby nie mulić (od jakiego poziomu już to nie przeszkadza), wiemy jak zbudowany jest Android (narzut, narzut, narzut). Porównaj czas pracy i wydajność, a nie podnoś akurat tematu pojemności baterii, jeśli tak wolisz.

"To pokaż taki kabel do iP5."

- w drodze, a jak bardzo potrzebujesz już teraz go zobaczyć, to podczas keynote bodaże da się wypatrzyć Ikona: ;)

"Z jednej strony wtyczka w dowolnej orientacji to bardzo dobry pomysł i chętnie bym go widział w innych telefonach, ale z drugiej kable micro usb są wszędzie, zawsze u kogoś można podładować telefon."

- można mieć tę nieszczęsną przejściówkę wymaganą przez UE - poza tym złośliwie bym dodał, że na Androidzie po % baterii którego można sprawdzać godzinę jest to na pewno bardziej praktyczne złącze Ikona: ;) Z drugiej strony nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem problem z poziomem baterii gdzieś w terenie.

"To wytęż zwoje umysłowe i pomyśl. Uwaga, rzucam pomyśł : żeby podłączyć telefon do komputera i wrzucić pliki."

- używanie tela jako pendrive jest po prostu głupie, a do wrzucania plików nie muszę go nawet podłączać.

"Jak? I czy coś więcej niż mp3 da radę? Jak to potem przeglądać na telefonie? Na androidzie wrzucam zdjęcia w folderach i mam albumy, na ipadzie muszę walczyć przez posrane itunes."

- wrzucam jak leci, mp4 z YT, jakieś FLAC, cokolwiek. Wybierasz sobie jakiś playerek w App Store odtwarzający z prywatnego folderu Documents i lecisz. Domyślny player jest wygodny, ale jak się ma poprawnie ustawione tagi (albo szczęście mieszkać w USA i mieć 100% legal materiały). Acz nie twierdzę, że operowani plikami jest mocną stroną iOS - bo nie jest, oni to widzą jako coś za coś, pełna izolacja i bezpieczeństwo, ale każda aplikacja ma private space (z wyjątkiem danych wrzucanych z iTunes właśnie). W sumie to największa wada iOS jak do tej pory, ale lubię korzystać z aplikacji i nie chcę się zastanawiać, czy właśnie mi jakaś nie wysyła SMS-ów premium, albo podłącza telefon do botnetu, albo czeka z jakimś niecnym zamiarem zżerając baterię, więc Android nie jest opcją :/

"a jak dla kogoś bardziej ergonomiczne jest 5"? albo 4" to za dużo? Boże, co za bzdury wypisujesz."

- to niech bierze Androida i trzyma kciuki, że się nie zainfekuje Ikona: ;) 5" ergonomiczne, w sumie ja mogę się też pośmiać z Ciebie na równi w tym miejscu - wiedziałeś kiedyś ludzi dzwoniących z Galaxy Note?

"Otwarty OS : no faktycznie, zamiast dać użytkownikowi wybór to lepiej mu wszystkiego zabronić A nie lepiej byłoby w ogóle nie móc instalować aplikacji na iOS? Wtedy byłoby bezpieczniej. Bo jak pokazuje życie, nawet z nadzorem Apple przedostawały się do appstore aplikację wyciągające dane. Może lepsze są OSy na proste nokie, bo ciężej im zrobić krzywdę?"

- to jest temat, który niewielu rozumie, więc jesteś usprawiedliwiony Ikona: ;) To co przeczytałeś o wyciąganiu danych dotyczy dozwolonych scenariuszy użycia, typu mam KakaoTalk, pozwalam mu wysłać na serwer moją książkę telefoniczną, żeby automatycznie dopisał mi do listy kontaktów wszystkich znajomych - i to tyle, a że jakaś aplikacja to zrobiła w złym celu... W każdym razie konto developerskie (bodajże 100$ na rok) w tym momencie zostaje skasowane. Google Play? Konto za darmo i ładujesz tyle malware, ile chcesz (malware w rozumieniu: trojany, bankery, clickery, wszystko czego dusza zapragnie). To są zupełnie dwa różne światy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo - mając iOS możesz się wyluzować, bo prawdopodobieństwo, że jakimś cudem coś poważnego przejdzie i Cię dopadnie zanim osoba która to dodała wyleci na zbity pysk jest prawie zerowe - gdy tymczasem w świecie Androida:

http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/05/16/android-malware-quadruples-between-2011-an-2012/ - jak myślisz, dlaczego tu nie ma nic o iOS?

"A ja widziałem na filmikach działanie IP i lepiej nie mówić Z NFC korzystam nagminnie przesyłając dane między telefonem a tabletem, nie mówiąc o wygodzie przesłania wizytówki osobom, które mają telefon z NFC. Ale nie martw się, może w IP6 albo IP7 będzie NFC i wtedy wszyscy fanboje będą się spuszczać nad zaletami tej technologii"

- od tego pierwszego mam iCloud (szybsze), od tego drugiego to bym musiał akurat trafić na kogoś, kto ma telefon z NFC, lol. I plz nie leć mi tu proszę z tym prymitywnym hejterstwem, bo chociaż są jacyś tam nie ogarnięci miłośnicy Apple, których wspólnie możemy natrzaskać po mordzie, to zdecydowanie wolę podejście pod tytułem "Analiza potrzeb i scenariuszy użycia w obrębie dostępnych technologii". NFC może mieć przed sobą przyszłość np. w postaci portfela, ALE jeśli to ma być na Androidzie, to ja dziękuję za taki portfel Ikona: ;) Wysyp bankerów walczących o przejęcie kasy masz pewny jak w banku.

"Nie chce mi się toczyć dysputy, więc mój udział w tej dyskusji kończę tym wpisem Tak tylko rzucam hasło, że wybiórcoz dobierasz argumenty "

- jak widać odpisuję rzeczowo na wszystko, chociaż oczywiście tym mniej chętnie, im więcej widzę w rozmówcy niechęci do rzeczowej analizy - jak tylko wyłączyć emocje w każdym temacie można się dogadać.

01.11.2012 23:13

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Sour

"Tak jak wspomniałem, nie jestem i nigdy nie będę adwokatem danego rozwiązania, bo wojny słowne w imię wyższości dóbr materialnych mnie nie bawią."

- nie chodzi o wojnę, chodzi o określenie co i dlaczego. Typu: Co jest dla ciebie ważne? Z brakiem czego możesz się pogodzić? Na czym opierasz swój wybór? Czy potrafisz określić to co wiesz, to czego powinieneś się dowiedzieć, a czego wiedzieć nie musisz? Tego typu rzeczy, tylko sprofilowane i szczegółowe. Tak samo moje odezwanie się w tym wątku nie dotyczy niczego poza marną recenzją (np. nie zamierzam udowadniać nikomu zadowolonemu z 5" wyświetlacza, że mu się to nie podoba, nosz lol!)

"Na obecnym sprzęcie o specyfikacjach dorównujących laptopom sprzed 4 lat"

- sprzed bliżej dziesięciu, po prostu systemy są lepiej optymalizowane od przerośniętej krowy Windows Ikona: ;) Acz ARM przyspieszając dwukrotnie co mniej więcej rok szybko skraca dystans i za jakieś 5-7 lat pewnie dogoni x86.

"Ogólnie powtórzę moją opinię: w tej chwili kwestia "dobrego wyboru" w kategorii telefonu zależy od określenia, które środowisko systemowe bardziej odpowiada danej osobie. Są one na tyle różne od siebie, że każdy powinien bez problemu sobie z tym poradzić. "

- zgadza się i to chyba najszybszy sposób zamykania dyskusji natury ogólnej co do sprzętu mobilnego Apple vs. reszta świata (no, teraz to jeszcze nieszczęsny krowiasty Windows 8 RT wchodzi w grę i WP8). Problem jednak, że przeciętny użytkownik nie ma pojęcia o konsekwencji tej czy innej decyzji, nie ma pojęcia czy będzie używać tylko przeglądarki czy aplikacji, co z bezpieczeństwem, itd. itp. (o taki przykład obrazowy - dla mnie instalowanie ciągle nowych aplikacji na Androidzie to jak seks bez zabezpieczeń - czyli taki, który zdarzał mi się zdecydowanie za często, a jestem zdrowy i bezdzietny Ikona: :P Nic się nie musi stać, ale jak pisałem we wpisie wyżej coraz więcej jest takich, którym się dzieje:

http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/05/16/android-malware-quadruples-between-2011-an-2012/

...a z drugiej strony sam używam ostatnio paru aplikacji na krzyż i pewnie spokojnie mogę sobie potestować WP8 kiedyś, a iPhone zostawić jako urządzenia do testowania pisanych aplikacji - problem, że ten WP8 może skończyć jak Zune, a bez niego nie mam alternatywy, bo tylko WP zżynał z Apple i iOS tak dokładnie, że na początku nie miał nawet copy&paste, a obecnie wróżę mu, że będzie bezpieczną platformą)

"BTW. Tryb pracy jako pamięć masowa jest dla mnie ważny ze względu na komunikację z PCtem w warunkach, w których iTunes jest poza zasięgiem I zdziwiłbyś się, ale często drukowałem "na mieście" dokumenty, które musiałem na ostatnią chwilę edytować na telefonie"

- no to ja to widzę tak, że ściągam dokument, edytuję, wysyłam poprawiony, podaję linka "na mieście" Ikona: ;)

"BTW.2. Ja, szczerze mówiąc, obawiałem się nieco wielkości tego ekranu. Myślałem, że 4,3 cala to najbardziej rozsądna przekątna, ale bardzo szybko zmieniłem zdanie. Taka przestrzeń robocza jest niesamowicie wygodna i cały czas pozostaje funkcjonalna W tej chwili obsługując mniejsze telefony nie potrafię się początkowo w nich odnaleźć "

- jest taka teoria, że po tym rozróżnia się kanapowych użytkowników od takich co wychodzą z domu Ikona: :D

"BTW.3. Już ostatnie - argument o praktyczności wtyczki Lightning w ogóle do mnie nie przemawia, a ciągle to słyszę. Nie wiem, w jaki sposób wtyczka microUSB może sprawiać problemy "

- w sumie nie większe niż ja teraz na starym złączu Apple, czyli zadziwiająco często udaje się podłączyć za trzecim razem ;P Problem jest szeroki i chociaż Apple stanęło (pomimo custom wtyczki) po jasnej stronie mocy. Sam pomyśl, dlaczego standaryzując złącza wymyślono, że takie mają się dać podłączyć tylko w jeden sposób? Przecież to efekt naoglądania się za dużo LPT i COM w młodości, a nie rozsądna decyzja projektantów! Ikona: :P A jak pisałem w przypadku Apple to taki miły akcent, drobiazg - ciekawsze jest to, że jedno to ich złącze może przesłać cokolwiek, wszystko zależy od softu. Mają więc małe i przemyślane złącze do wszystkiego, oraz porządek w iPhone 5 - jack stereo, mikrofon, Lightning, głośnik. Ja tam nie widzę micro-USB, bo po pierwsze ogranicza to funkcjonalność (cyfrowe video & audio w dowolnym formacie, insze akcesoria, czytniki kart i USB (sic! lol)), a po drugie namnożenie złącz zepsułoby design. Osobiście nie narzekam, a jak już to na malware Ikona: ;) Po dwóch latach w branży oprogramowania antywirusowego widziałem takie rzeczy, że Android z powodu zasad prostej higieny mnie mnie interesuje Ikona: ;)

01.11.2012 23:25

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

Arael

piszesz tak o twojanach, malware a mam androida od kilku lat 3? i nigdy nie miałem z tym problemu. Powiem więcej, żaden z moich znajomych nie miał z tym problemu.

Co do zgrywania danych z komp na tel to rozumiem że zawsze masz ze sobą pendriva bo ja nie muszę nosić ponieważ w razie W mam telefon.

Argument o tym że lepiej mieć ładowarkę z wtyczką symetryczną niż uniwersalny wtyk USB to po prostu nie wymaga komentarza Ikona: lol

Reszty nie chce mi się komentować bo nie ma "sęnsu"

P.S. Widziałem nie raz dzwoniących z Galaxy note, a widziałeś ludzi na olimpiadzie robiących zdjęcia iPadem? Co jest śmieszniejsze?

Ninja edit:
Dlaczego sam ze sobą prowadzisz monolog? To jakiś zabieg PR Apple?

02.11.2012 07:49

Wątków: 282 | Odpowiedzi: 9992

Arael

"I podkreślam - nie pieję nad iPhone"

hehehehehehe Ikona: ;) tyle tekstu i cały czas piejesz Ikona: :P

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

02.11.2012 08:31

Wątków: 481 | Odpowiedzi: 47563

No ja nie jestem opłacanym PR-owcem, tak tylko hobbystycznie produkuję 50-stronnicowe eseje chwalące a.pl Ikona: hahaha

Eye have a spell checker four my pea see, it marks miss steaks aye cannot sea. Each frays is whiff out flow, my checker tolled me saw.

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

02.11.2012 09:22

Wątków: 39 | Odpowiedzi: 1563

:-)

...a wytrzymałość tego sprzętu wprost propocjonalna do okresu rocznej gwarancji firmy Apple Ikona: :D Firma ma tyle szczęścia, że sprzedawcy ponoszą odpowiedzialność przez 2 lata, więc to ratuje jakoś wizerunek Apple w Polsce.

Ceny w Polsce też wspaniałe 4500 PLN za 32GB wersję iPhone 5 to chyba nowy rekord światowy. Widocznie osiągnęliśmy poziom dobrobytu jak w Norwegii, że Polacy lekką reką wydają tyle kasy w dzisiejszych czasach na mobilną kupkę elektroniki, która może wypaść z kieszeni i będzie po zabawie.

02.11.2012 13:36

Wątków: 26 | Odpowiedzi: 4632

Arael

Ikona: lol , pisz jeszcze więcej, na pewno ktoś to przeczyta Ikona: lol

nie szkoda ci czasu na pisanie o niczym?

02.11.2012 16:53

Wątków: 15 | Odpowiedzi: 85

Arael

dodaj jeszcze ile musisz zaplacic za kazdy glupi kabelek, przejsiowke itd dzieki temu swojemu super zlaczu Ikona: :)
a ile ich musiales wywalic bo nie kazde akcesorium dziala z adapterem
to tez powinno byc w minusach

02.11.2012 22:39

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Chromolę...

...chromolę i nie piszę tu więcej, jeśli w tym wątku ludzie nie odróżniają piania od rzeczowej dyskusji Ikona: :P Zresztą to nie jest jakiś odosobniony przypadek, że ludzie przy temacie Apple dostają małpiego rozumu. Poza tym nie planowałem dyskusji - planowałem zachęcić szanownego redaktora do poszerzenia wiedzy, co zresztą się nie udało, bo szanowny redaktor najpierw odpowiadał na siłę i wymijająco, a na koniec dostał małpiego rozumu jak wszyscy i pojechał mi prawie Hitlerem. Pass.

02.11.2012 23:19

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

Arael

Ja Cię cenię i szanuję. Lojalnie uprzedzam, że już się zmawiają na Ciebie i chcą banować. Zaczyna się od tego, że zamiast podyskutować, to zaczynają niby żartować, później szydzić i na końcu obrażać i banować. Ten schemat działania powtarza się tu od lat. Ale się nie przejmuj, nie wszyscy na szczęście są tacy i nawet nie wszyscy tutaj.

Ale pamiętaj, już się zmawiają na Ciebie i szykują Ikona: stare Ikona: war

Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

03.11.2012 03:23

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

powiedział Zdumiony

który nie chce się przyznać do poprzedniego nicka na którego dostał pernamentnego bana a w ostatnim czasie widzę tylko usunięte jego odpowiedz.

Arael niezłego kompa sobie dobrałeś, tylko eRteFaŁa i miszcza strachu brakuje Ikona: :)

P.S. Dalej nie mam odpowiedzi jakie to trojany/malware lub kto wie co tam jeszcze w Androidzie ma mi się ładować do telefonu w celu wyssania poufnych informacji ...?

03.11.2012 07:06

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Zdumiony

LOL, konto mam od niecałego roku i dopiero ostatnio zdecydowałem się coś napisać, czego z punktu widzenia na ten stracony czas szczerze żałuję, więc gdyby ktoś ze słabą żyłką je zbanował to j/w: LOL

03.11.2012 07:07

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@gindel

Google nie masz?

03.11.2012 07:50

Wątków: 526 | Odpowiedzi: 21879

Czujnik

swiatla dziala pieknie w iPhone 5, trzeba tylko wiedziec jak go skalibrowac Ikona: :p
Jezeli dla kogos to jest argument przeciwko temu telefonowi to dalsza dyskusja nie ma sensu bo widac, ze nie ma pojecia o tym sprzecie.

The kids of today should defend themselves against the seventies...

03.11.2012 14:33

Wątków: 190 | Odpowiedzi: 4930

hmm

no nie wierzę, albo cię opłacają albo celowo tak manipulujesz Ikona: wpysk może jeszcze ktoś tu dotrze, więc jeszcze rzucę na odchodne:

1. "- potrafisz określić % ile poszło w odmulenie Androida, ile w wyświetlacz?"

a ty potrafisz? nie. więc nie pitol.

2. "w drodze, a jak bardzo potrzebujesz już teraz go zobaczyć, to podczas keynote bodaże da się wypatrzyć"

czyli nie umiesz go pokazać. może gdzieś kiedyś. po raz kolejny kłamiesz, w końcu twój znajomy już tak ogląda, mimo że taki kabel jeszcze nie istnieje Ikona: crazy

3. "oza tym złośliwie bym dodał, że na Androidzie po % baterii którego można sprawdzać godzinę jest to na pewno bardziej praktyczne złącze"

coś piłeś? co to ma do kształtu wtyczki?

4. "- używanie tela jako pendrive jest po prostu głupie, a do wrzucania plików nie muszę go nawet podłączać. "

Taa, wrzucam PDFy, filmy, doc, cokolwiek i mogę się szybko do tego dostać. powodzenia w iOS.


"nie wysyła SMS-ów premium, albo podłącza telefon do botnetu, albo czeka z jakimś niecnym zamiarem zżerając baterię" po pierwsze, co to ma do wrzucania dokumentów na telefon? po drugie to chyba jesteś bardzo mało rozgarnięty, bo trzeba być prawdziwym idiotą, żeby do czegoś takiego doprowadzić. Zresztą na iOS jest to jak najbardziej możliwe, o czym internet aż huczał, kiedy apple zamiast nagrodzić faceta pokazującego im lukę w systemie postanowił go zbanować Ikona: crazy

5. "- to niech bierze Androida i trzyma kciuki, że się nie zainfekuje 5" ergonomiczne, w sumie ja mogę się też pośmiać z Ciebie na równi w tym miejscu - wiedziałeś kiedyś ludzi dzwoniących z Galaxy Note? "

aha, czyli rozmiar ekranu ma coś do infekcji? ciekawa konkluzja. Przyznaj, się, płacą ci za pisanie takich bzdur? Tak, widziałem ludzi dzwoniących z Galaxy Note. Rozmiar urządzenia jest kwestią preferencji.

6. "http://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/05/16/android-malware-quadruples-between-2011-an-2012/ - jak myślisz, dlaczego tu nie ma nic o iOS? " a jak myślisz, dlaczego nie ma tam nic o nokia OS? albo Bada?

"mając iOS możesz się wyluzować, bo prawdopodobieństwo, że jakimś cudem coś poważnego przejdzie i Cię dopadnie zanim osoba która to dodała wyleci na zbity pysk jest prawie zerowe - gdy tymczasem w świecie Androida: "

mając Androida i nie będąc idiotą też można się wyluzować Ikona: :D ale widać nie dla wszystkich jest oczywiste, że klikanie w aplikację "chcę cię okraść" jest podejrzane.

7. "- od tego pierwszego mam iCloud (szybsze). " Szczególnie jak jesteś w plenerze i chcesz szybko przesłać film z telefonu na tablet. Wyciągasz wtedy agregator prądotwórczy, swojego maca, router i stawiasz sieć dla iCloud? Ikona: zakrecony

"od tego drugiego to bym musiał akurat trafić na kogoś, kto ma telefon z NFC, lol"
no tak, te 100 mln sprzedanych telefonów z NFC to ciężko znaleźć Ikona: crazy

"NFC może mieć przed sobą przyszłość np. w postaci portfela, ALE jeśli to ma być na Androidzie, to ja dziękuję za taki portfel " korzystałem, płaciłem za pomocą google wallet, wszystko działało. w apple nie ma i żal dupę ściska, dlatego dziękujesz? Ikona: :D

"Wysyp bankerów walczących o przejęcie kasy masz pewny jak w banku. " mnie to nie martwi, jeśli się nie jest idiotą i nie instaluje chińśkiej aplikacji "kradnę twoje pieniądze" to problemu nie ma, no ale widać dla ciebie to zbyt duży wymóg. lepiej zostań z iOS


"- jak widać odpisuję rzeczowo na wszystko" no, związek rodzaju wtyczki do zużycia baterii, rozmiar ekranu a ilość malware na iOS, same rzeczowe argumenty Ikona: zakrecony

MSI Z87-GD45, 4770K @ 4.5ghz, 32gb 2400mhz, GTX980Ti, Plextor M5 Pro 256GB, Sony FW900. Wciąż gram na CRT :)

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

03.11.2012 14:41

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Arael

z początku starałem się nawiązać dyskusję, ale zauważyłem, że moje pytania były celowo pomijane... chyba były niewygodne. Ja pisałem o jednym ty o czymś zupełnie innym upierając się przy tym, że jak tak napisałem (teraz nawet rzekomo nazwałem Cię niemal hitlerem)... Szkoda tylko, że nie zauważyłeś tego co dwukrotnie zaznaczyłem.
Druga rzecz najpierw odpierasz moją argumentacje, że lepsze procesory to syf, większe wyświetlacze to bzdura, aby chwilę później przypisywać główne atuty iPhone 5 jako większy wyświetlacz i procesor... wybacz, ale po doświadczeniach w z niektórymi PRowacami, odnoszę wrażenie, że jesteś jednym z nich... bo zachowujesz się jak oni i piszesz jak oni... jak coś jest złe to zapewne winna tego konkretnego egzemplarza, unikanie tematów, przekręcanie kota ogonem itd. I błagam jeśli uważasz, że "przepisywanie recenzji" od innych jest dobrym sposobem to gratulacje do podejścia... wole jednak mieć swoje zdanie.

Ament czy dla ciebie ręczna regulacja to kalibrowanie ? a może oświecisz mnie jak to się robi? Mało tego daj tą informację innym, bo mogą mieć taką potrzebę.

No Love No Glory

03.11.2012 16:57

Wątków: 526 | Odpowiedzi: 21879

Misiury

"Czujnik oświetlenia musicie sobie sami skalibrować. W ciemnym pomieszczeniu ustawcie suwak, na tyle ile Wam pasuje, jakieś wartości niskie - zablokowanie telefonu i odblokowanie w tych samych warunkach światła. Zaś w bardzo jasnym pomieszczeniu, przy silnym natężeniu światła ustawicie suwak na max, bądź wysoki poziom jasności po czym blokujemy ponownie telefon i odblokowujemy. Od tej chwili czujnik działa, rozjaśnia się i ściemnia."

Przeklejka z myapple.

Dziala u mnie na iPhone 5, na 4S tez banglalo. Mozna to latwo sprawdzic wybierajac 'jasnosc i tapety' i przemieszczac sie od np. jasnego pomieszczenia do ciemnego - suwak sam jezdzi od prawej do lewej a ekran sie przyciemnia (i odwrotnie).

Ikona: smoke

The kids of today should defend themselves against the seventies...

03.11.2012 17:17

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@igsux3

Przeczytałem do punktu trzeciego i chociaż mnie ręce świerzbią tłumaczyć, to już widzę, że zajęłoby to za długo. Pro forma: W tamtym zdaniu zabrakło nawiasu, powinno wyglądać tak:

"można mieć tę nieszczęsną przejściówkę wymaganą przez UE - poza tym złośliwie bym dodał, że na Androidzie (po % baterii którego można sprawdzać godzinę) jest to na pewno bardziej praktyczne złącze"


""mając iOS możesz się wyluzować, bo prawdopodobieństwo, że jakimś cudem coś poważnego przejdzie i Cię dopadnie zanim osoba która to dodała wyleci na zbity pysk jest prawie zerowe - gdy tymczasem w świecie Androida: "

mając Androida i nie będąc idiotą też można się wyluzować ale widać nie dla wszystkich jest oczywiste, że klikanie w aplikację "chcę cię okraść" jest podejrzane. "

Nie czytam dalej, nie da rady - pisałem o darmowych gierkach/programach, które są przepakowywane i wysyłane z kont developerskich, które za darmo może założyć każdy - tak? Nie obronisz się przed tym, nie poznasz po liście uprawień jaką żąda aplikacja czy to malware, bo aplikacje z reguły i tak pytają o więcej niż potrzeba (czegoś takiego pod iOS w ogóle nie ma, tak jak wysłania SMS w tle bez wiedzy użytkownika, itd.) Poza tym po dwóch latach w branży AV zapewniam, że jeśli wierzysz, że "nie bycie idiotą" gwarantuje bezpieczeństwo od malware, to zmartwię Cię, że ktoś, kto tak twierdzi trochę nim jest Ikona: ;) Tyle, bo powiedz mi, skoro nie rozumiesz tego co piszę jaki jest sens, żebym pisał cokolwiek więcej? Bez odbioru.

03.11.2012 17:34

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

Tak, jasne, odwracanie kota ogonem. Jeśli nie przeczytałeś recenzji na Anandtech, to w ogóle nie ma tematu - nie *przepisywanie*, a *przestudiowanie*, jeśli szanowny redaktor nie ma dość czasu na samodzielne badanie tematu. Dla mnie cała ta powyższa recenzja to wrażenia kogoś, kto poużywał telefon przez weekend, wrzucił bez refleksji jakieś procedury testowe sprzed lat i cześć, klikajcie reklamy. A że wprowadzasz ludzi w błąd? Na pewno jesteś bardzo zajęty ważniejszymi sprawami, więc w sumie powinno mi być głupio, że narażam Cię na stratę czasu i publiczne produkowanie bzdur odpisywaniem mi.

PS.
"i pojechał mi prawie Hitlerem" - "wybacz, ale po doświadczeniach w z niektórymi PRowacami, odnoszę wrażenie, że jesteś jednym z nic" - i pojechał mi prawie Hitlerem drugi raz Ikona: ;) Drogi redaktorze, cóż ma PR do spieprzonej recenzji? Napisz mi o tym PR jeszcze raz, pewnie, komu by się chciało poprawiać recenzję.

PPS.
"Druga rzecz najpierw odpierasz moją argumentacje, że lepsze procesory to syf, większe wyświetlacze to bzdura" - przypisywanie mi takich bzdur, mimo że wyjaśniłem co do wyświetlacza (nie chciało się czytać nie tylko Anandtech, ale nawet moich postów przed odpisaniem?) powinno być karane w jakiś sposób.

03.11.2012 17:39

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Do tej pory...

...serwis ten kojarzył mi się ze środowiskiem, które potrafi fachowo podejść do różnych tematów i pisać ciekawie z dobrymi uzasadnieniami - ale z tego co widzę, to tutaj takich osób jest parę na krzyż, a najwięcej się udzielają ci, co mają najmniej do powiedzenia (co po raz kolejny dowodzi, że pisanie na Internecie to strata czasu - przerwałem dobrą passę nie udzielania się na żadnym forum i w żadnych komentarzach - i mam za swoje).

03.11.2012 17:43

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

Arael

czyli Misiury ma przeczytać recenzję na anandtechu i poprawić swoją opisując jaki to sprzęt jest emejzing i w ogóle super ekstra hiper bo gdzie indziej to napisali?

Misiury recenzując wyraził swoją subiektywną opinie i jak ktoś nie będzie usatysfakcjonowany to sobie przeczyta recenzje gdzie iPhone jest wychwalany i już będzie zadowolony Ikona: :)

Ninja edit:
Pisanie kilku postów pod sobą powinno być karane ...

03.11.2012 18:32

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@gindel

Ależ skąd! Niech Misiury pojedzie iPhone 5 ze wszystkimi jego wadami z góry na dół trzy razy - mnie razi wyłącznie techniczna niekompetencja autora recenzji, tak jakby to był jakiś artykuł z "Rzeczpospolitej".

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

03.11.2012 19:09

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

Arael

Twierdzisz, że to nie ty pisałeś :

"Zwiększanie rozmiaru wyświetlacza poza zdrowy rozsądek "bo się da wyprodukować, to pakujmy takie" i wrzucanie najnowszych wersji ARM i Androida? Pfff OK, jeśli jakiś dresik dla lansu lubi sobie zmienić telefon co kwartał, bo musi mieć "nowe, Nowe, NOWE!" - komentarz do smartfonów o lepszych parametrach.
A później piszesz, że iPhone 5 dostał większy ekran jako atut.

Ciekawe, że "techniczna niekompetencja autora recenzji" to wymieniony przez ciebie mój minus o łatwo rysującej się obudowie, bo jak twierdzisz przecież można kupić osłonę, ale to znaczy, że obudowa się nie rysuje ? Bo jeśli tak to można powiedzieć, że możesz wrzucić go do szuflady i niegdy nie używać, to też się nie zniszczy.

Drugi minus, który cię oburzył to brak możliwości rozszerzenia fizycznie pamięc, uważasz, że można czy jak ?? bo nie kapuje naprawdę... nie można i koniec minusy są po to aby ktoś mógł zobaczyć, czego sprzęt nie ma i co jest problemem, jeśli dla danej jednostki są to rzeczy błahe to je nie bierze pod uwagę. To tak jakby oceniać samochód, który jest wypasiony ale pali 50 litrów na 100, ogólnie będzie to minus, ale ktoś stwierdzi stać mnie więc dla mnie nie jest to minus. Jeśli tego nie zrozumiesz, to przykro mi ale nie pomogę.

To samo jest z ceną... sprzęt jest dużo droższy od konkurencji, ale jak widać dla wielu to nie istotne, niemniej jednak z jakiegoś powodu samsung sprzedał 30 milionów SGS3. a mówienie, że za półroku cena będzie inna, to jak zabawa w piaskownicy.

W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś mi na 4 pytania...

No Love No Glory

03.11.2012 19:38

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

Jeszcze na temat procków i wyświetlaczy...

...bo Misiury jako pierwszy w tym roku odniósł sukces trollując mnie (gratki) i mam potrzebę napisania paru słów:

Procki ARM (i generalnie SoC) - absolutnie najbardziej fascynująca rzecz w świecie IT obecnie, obserwowanie rozwoju tej architektury to czysta przyjemność - podczas gdy rynek PC załamuje się z powodu stagnacji i ekspansji właśnie urządzeń mobilnych, procki ARM przyspieszają od bodajże 3-4 lat średnio podwajając wydajność ciągu roku. Przy zachowaniu tej tendencji w tym tempie Intel za 5-7 lat zostanie dogoniony przez procesory o bardzo efektywnej architekturze i bardzo oszczędne - na pohybel terawatów pożartych przez ostatnie dwie dekady przez narzuty architektury x86. W dodatku rozwój ARM odbywa się w świecie technologii dojrzałej, gdzie wiadomo mniej więcej jaki wyznaczyć kierunek rozwoju bez komplikowania ISA. Na pewno wielu entuzjastów dobrze zna ten temat piszę, wie co to Cortex A8/A9/A15, więc skupię się na sednie: Apple zdecydowało się rozwijać własną architekturę SoC ARM (w sytuacji, gdy firmy takie jak Texas Instruments z jego OMAP wycofują się z tego biznesu z powodu silnej konkurencji, więc jest to bardzo godne odnotowania). Co więcej Apple odnosi sukcesy, bo ich Apple A6 podwaja wydajność Apple A5 (na Cortex A9) - więc osiągnęli minimum tyle, co dotychczasowy lider - architektura Krait od Qualcomm. Co więcej nowy Nexus 10 na Exynos 5 (dual Cortex A15!) odstaje w niektórych testach od iPhone 5, mimo że powinien mieć solidną przewagę - być może wchodzi tu w grę mało efektywny kontroler pamięci jak w Cortex A9, może jakieś inne wąskie gardło. Tak czy inaczej Apple odniosło póki co ogromny sukces swoim A6 i jest to jak do wydajności i konsumpcji energii konstrukcja tak udana, że niżej taktowanymi dwoma rdzeniami pokonuje w testach szybciej taktowane czterordzeniowe Cortexy A9 - zapomnijcie na chwilę o ew. nienawiści w kierunku tej firmy i doceńcie technologiczny postęp. Chodzą słuchy, że za parę lat Apple może przejść z x86 na ARM 64-bit w swoich komputerach (minimum MacBook-ach). Pomyślcie, jak ciekawe czasy nastały - monopol Wintela, który wydawał się nie do pokonania, zaczyna się chwiać - dla przykładu kapitał Intela to jakieś 150mld$, za ARM stoi jakieś 750mld$. Drogi redaktorze, procesor jest bardzo ważny - ARM jest tak ważny, że powoli zmienia cały świat IT - i póki co Apple ciśnie najbardziej na wydajność swoich SoC, nikt nie ma takiej wydajności na wątek (Cortex A15 w smartfonach na razie brak, wątpliwości też budzi zużycie energii - prawdopodobnie Nexus 4 jest na Krait dlatego, że układy big.LITTLE na Cortex A15 i A7 nie są gotowe). Dodatkowo przewaga Apple co do wydajności GPU jest zawsze miażdżąca - dopiero co Ardeno 320 i najnowszy Mali nadepnęły im na odcisk, a Apple ponownie odskoczyło 2x wydajnością w A6X w nowym iPad (nowszym niż nowym, lol - z tym pokręconym nazewnictwem mają u mnie wielki minus). I tyle na temat procków ARM póki co - temat jest absolutnie numerem jeden jeśli chodzi o współczesny postęp w sprzęcie komputerowym.

Wyświetlacz, większy/lepszy - krótka piłka, zamiast przepisywać to co już pisałem wyżej, a co szanowny redaktor pozwolił sobie nie przeczytać/nie zrozumieć (jak coś nadal tam jest jeśli nikt nie skasował): Weźcie swoje ~5" szerokie telefony i idźcie z nimi pobiegać np. słuchając z nich muzyki, albo generując sobie statystyki i mapkę trasy (Nike+ chociażby), albo włóżcie do kieszeni spodni i skoczcie poszaleć na rowerze w góry, albo obsługujcie wygodnie jedną ręką w aucie/autobusie, itd. - 5" dla smartfona jest świetne, jeśli jesteście kanapowcami, rzadko ruszacie d*pę z domu, a nie chcecie mieć osobno tabletu. Po prostu.

03.11.2012 22:11

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

"Twierdzisz, że to nie ty pisałeś : " - ostatni raz mam nadzieję krótko i krok po kroku wyjaśnię:



""Zwiększanie rozmiaru wyświetlacza poza zdrowy rozsądek "bo się da wyprodukować, to pakujmy takie" i wrzucanie najnowszych wersji ARM i Androida? Pfff OK, jeśli jakiś dresik dla lansu lubi sobie zmienić telefon co kwartał, bo musi mieć "nowe, Nowe, NOWE!" - komentarz do smartfonów o lepszych parametrach."

- a w całości wygląda to tak, pierwsze to Twoja wypowiedź do której się odnoszę:

"nie będę komentował wszystkiego, bo widać, że na siłę starasz się pokazać, że iPhone jest najlepszy... ok możesz tak uważać... o cenach to ci powiem tyle... inne firmy wypuszczają ciągle nowe smartfony doskonalą je więc ludzie chcą nowe... "

"Takoż na czym polega doskonalenie ich telefonów, na które się powołujesz? Zwiększanie rozmiaru wyświetlacza poza zdrowy rozsądek "bo się da wyprodukować, to pakujmy takie" i wrzucanie najnowszych wersji ARM i Androida? Pfff OK, jeśli jakiś dresik dla lansu lubi sobie zmienić telefon co kwartał, bo musi mieć "nowe, Nowe, NOWE!" - to droga wolna, tylko że my chyba nie o nim? Technologia nawet na rynku urządzeń przenośnych tak nie pędzi, więc nie ma to uzasadnienia - ale oczywiście, jak ktoś lubi nie ma problemu - tylko dlaczego drogi redaktorze sugerujesz to tak, jakby to był standard i punkt odniesienia?"

- jest różnica, jeśli ogarniać całość, prawda? Podkreślam: Większość producentów tych telefonów nie robi wiele ponad wymyślenie obudowy, wpakowanie tam standardowych komponentów w losowych konfiguracjach i wrzucenie Androida, którego zresztą zaraz potem olewają, bo przecież lepiej sprzedać za rok nowy model z nowym Androidem. Żeby się wyróżnić zaczęli cisnąć w rozmiar wyświetlacza, jak tylko się dało (nawet nie w jakość - np. pentile), procesory też wrzucają na zasadzie "cztery rdzenie - super!" nie patrząc na pobór energii i ogólnie zarządzanie energią (Apple tymczasem wymiotło te dwurdzeniowce pod każdym względem dwoma rdzeniami i mam nadzieję, że jeszcze przynajmniej w przyszłej generacji nie pójdą w cztery, tylko dwukrotnie zwiększą wydajność dwóch nową architekturą - przejście na cztery rdzenie powinno nastąpić dopiero wtedy, gdy nie będzie już innej drogi zwiększania wydajności). W efekcie telefon z Androidem jeśli w ogóle jest sens zmienić, to raczej dla aktualizacji Androida (sic!). Każda inna zmiana najczęściej niewiele ma wspólnego z LEPSZYMI parametrami - przypominam, że najlepsze parametry ma nadal iPhone 5, a rynek czeka na smartfony z Cortex A15 - możliwe, że w tym roku się już nie doczeka. A kiedy się już pojawią - ile aplikacji na Androida wykorzystuje topowy sprzęt, a ile na iOS? Kwestia wydobycia mocy przed pojawieniem się takich sprowadza się pod Androidem do przeglądarki, która nie skaluje się rewelacyjnie z kolejnymi rdzeniami. Temat jest piekielnie złożony jeśli wchodzić w szczegóły, więc podsumowując: Nie ma nic bardziej mylnego niż stwierdzenie, że uważam CPU za nieistotny element - jak pisałem we wcześniejszym wpisie jest bardzo istotny, nie mniej istotne jest zgranie softu z nim - Apple cały czas prowadzi wydajnością grafiki (i to jak dotąd na zasadzie 2-3x szybciej), a CPU rozwija się w kierunku max wydajności na wątek bez drenażu baterii i optymalizując wydajność aplikacji - a co pod Androidem? 32nm w SGS3 i tyle? Ikona: :)



"A później piszesz, że iPhone 5 dostał większy ekran jako atut."

- napiszę jeszcze raz, bo może tam było zbyt rozwlekle: Nie dostał większego, dostał inne proporcje. Tej różnicy rozmiaru na długość w kieszeni nikt nie poczuje (mniej niż przyrost wysokości wyświetlacza), za to odchudzenie grubości całego telefonu jest na plus co do noszenia w kieszeni (o ile niezbędny pokrowiec nie zneutralizuje tego efektu - podobno są jakieś cienkie, nie szukałem jeszcze)



"Ciekawe, że "techniczna niekompetencja autora recenzji" to wymieniony przez ciebie mój minus o łatwo rysującej się obudowie, bo jak twierdzisz przecież można kupić osłonę, ale to znaczy, że obudowa się nie rysuje ? Bo jeśli tak to można powiedzieć, że możesz wrzucić go do szuflady i niegdy nie używać, to też się nie zniszczy."

- To właśnie było źle moim zdaniem w recenzji? Zdumiewające wnioski, bo napisałem przecież:

"Jeszcze się przyczepię do listy wad, tam są właściwie tylko dwie merytorycznie uzasadnione:

"- Obudowa choć wytrzymała, to łatwo się rysuje"

(...)

Drugi problem, czyli nieszczęsne rysowanie się to duża wtopa i to chyba największa - nie ma rady, trzeba case (widziałem już takie aluminiowe, widziałem też z bardzo cienkiego przezroczystego materiału)."



"Drugi minus, który cię oburzył to brak możliwości rozszerzenia fizycznie pamięc, uważasz, że można czy jak ?? bo nie kapuje naprawdę... nie można i koniec minusy są po to aby ktoś mógł zobaczyć, czego sprzęt nie ma i co jest problemem, jeśli dla danej jednostki są to rzeczy błahe to je nie bierze pod uwagę. To tak jakby oceniać samochód, który jest wypasiony ale pali 50 litrów na 100, ogólnie będzie to minus, ale ktoś stwierdzi stać mnie więc dla mnie nie jest to minus. Jeśli tego nie zrozumiesz, to przykro mi ale nie pomogę."

- a tymczasem napisałem:

"- Brak możliwości fizycznego rozszerzenia pamięci i droga wirtualna

(...)

Na pierwszy problem istnieje workaround w postaci databanku po WiFi (acz zgadzam się w całej rozciągłości, że Apple z takimi cenami powinno przynajmniej zwiększyć pamięć do odpowiednio 32, 64, 128GB). Osobiście mi 16GB wystarcza z nawiązką, ale z taką jakością aparatu i kamery niektórzy mogą mieć ochotę dużo nagrywać, a wtedy to problem (niby częste zrzucanie danych załatwia temat, ale nie każdy musi mieć na to ochotę)."



"To samo jest z ceną... sprzęt jest dużo droższy od konkurencji, ale jak widać dla wielu to nie istotne, niemniej jednak z jakiegoś powodu samsung sprzedał 30 milionów SGS3. a mówienie, że za półroku cena będzie inna, to jak zabawa w piaskownicy."

- już mi się nie chce szukać wklejać moich tłumaczeń (jak ktoś chce to znajdzie - na samym początku o tym było), więc po prostu link:

http://allegro.pl/apple-iphone-5-16gb-najtaniej-nowosc-i2739334468.html

- 2500PLN, wysyłka z USA (nie dam głowy, że nie kupowałem już tak czegoś u tego sprzedawcy)

http://allegro.pl/nowy-zafoliowany-iphone-5-16gb-bialy-t-mobile-i2753772534.html

- 2900PLN z T-Mobile, także bez SIM-LOCK

Jak tylko "limit dwa na łebka" i "dostawa 2-3 tygodnie" zniknie ze strony Apple USA, to cena w Poslce spadnie do ~2300PLN (i nie za pół roku, bo w styczniu-lutym zmieniam na zasadzie wcześniej opisanej).



Szanowny redaktorze, przyznaj że od napisania recenzji jeszcze nie wytrzeźwiałeś i kończmy temat Ikona: ;)

03.11.2012 22:18

Wątków: 13 | Odpowiedzi: 1209

...

"Przy zachowaniu tej tendencji w tym tempie Intel za 5-7 lat zostanie dogoniony przez procesory o bardzo efektywnej architekturze i bardzo oszczędne - na pohybel terawatów pożartych przez ostatnie dwie dekady przez narzuty architektury x86." - to pisał totalny ignorant w kwestii architektury współczesnych procesorów. Rzekłbym - idiota.

"W dodatku rozwój ARM odbywa się w świecie technologii dojrzałej, gdzie wiadomo mniej więcej jaki wyznaczyć kierunek rozwoju bez komplikowania ISA." - to pisał idiota do kwadratu.

Najnowszy A6 Apple'a dogania wydajnościowo Atoma Intela sprzed 5 lat (patrz: benchamarki telefonu Motoroli z procesorem Intela) - czyli technologii sprzed 5 lat i architekturze sprzed 10 lat. Taka jest obecnie przepaść między ARM a x86 - 10 lat.


03.11.2012 23:20

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@johnrambo

Kto się przezywa, tak się sam nazywa Ikona: :D Serio, mam jakiegoś pecha do ludzi na frazpc w tym wątku ;/
Pierwsza krew upuszczona, to w takim razie może coś więcej na temat? Czy może to już wszystko? Ikona: :D

PS.
Intel w tym momencie kombinując zegarem i IPC przyspiesza średnio ok. 10% rocznie, po Haswell-u postępy w IPC mogą się skończyć (acz został zapas zegara na jeszcze kilka skoków o 10%). ARM przyspiesza obecnie 2x w ciągu roku i dopiero zszedł do 32nm, podczas gdy Intel od dłuższego czasu swoje ULV robi w 22nm (do których to należy porównywać ARM-y w pierwszej kolejności). Mamy już specyfikację Cortex A57/53, mamy Qualcomm i Apple z licencjami na ISA cisnących własne konstrukcje - poza tym presja rynku i kapitał stojący za ARM w tej chwili jest sporo większy, niż w przypadku Intela. Całkiem prawdopodobne, że krzywa wydajności ARM mocno się wznosząc przetnie się z o wiele bardziej płaską krzywą przyrostu wydajności procesorów x86 (napędzana już tylko rozpędem tick-tock Intela, który widzi od pewnego czasu rysowany tu przeze mnie obrazek i olał ciśnięcie wydajności na rzecz zarządzania energią celem konkurowania właśnie z ARM - po co by się desperacko i bez sensu wbijał na rynek smartfonów, gdzie jego konstrukcje nigdy nie zdobędą jak wróżę dużej popularności? [cena, wydajność natywnego kodu] - poza tym Microsoft zrobił mu psikusa i sam stawia pierwsze kroki w kierunku, który bardzo nie podoba się Intelowi - za to AMD, impotent na rynku x86 wymyśliło sobie, że czas na pierwsze kroki w Opteronach na wielu rdzeniach ARM - a kto wie, może po zdobyciu doświadczenia zaczną produkować procesory na rynek konsumencki i zostanie Intel z topniejącymi zyskami - większość rynku to urządzenia ARM, Windows na ARM, MacBook-i na ARM, konsole na czymkolwiek potencjalnie wyparte przez streaming...). Poza tym jesteśmy blisko granicy krzemu - po dotarciu do tej granicy lepsza architektura będzie po prostu szybsza przy podobnej liczbie tranzystorów i budżecie energetycznym - alternatywy do krzemu nie widać, sam krzem może popsuć tick-tock i wydłużyć docieranie do finalnych 4-7nm poza rok 2020 - Intel straci przewagę technologiczną, poza tym wtedy rynek już dawno może sprowadzić PC na x86 do roli wyspecjalizowanego sprzętu niszowego.

"Najnowszy A6 Apple'a dogania wydajnościowo Atoma Intela sprzed 5 lat"
- przy czym ten Atom do czasu wydania nowej konstrukcji na OoO w 22nm to praktycznie to samo co dzisiaj

"(patrz: benchamarki telefonu Motoroli z procesorem Intela)"
- oczywiście widziałem, ale idę o zakład, że szanowny redaktor jeszcze nie miał okazji i jak coś to polecam Ikona: ;)

"czyli technologii sprzed 5 lat i architekturze sprzed 10 lat"
- a zobacz jak się ma ta wydajność do ARM sprzed pięciu lat Ikona: :) (na przykładzie iPhone dobrze to widać)
http://images.anandtech.com/graphs/graph6330/50963.png (pierwszy iPhone - czerwiec 2007)

"Taka jest obecnie przepaść między ARM a x86 - 10 lat"
- co jest oczywiście bzdurą, bo porównuj wydajność, a nie daty proporcjonalnie do jakichś tam architektur.

A tymczasem:
http://www.anandtech.com/show/6422/samsung-chromebook-xe303-review-testing-arms-cortex-a15/6
http://liliputing.com/2012/10/benchmarking-the-249-samsung-chromebook.html
http://www.androidauthority.com/exynos-5-dual-benchmarks-125134/

  • Sprawdź bezpośredni link do posta

04.11.2012 00:06

Wątków: 151 | Odpowiedzi: 8549

oj Arael

chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem... i jeszcze obrażasz mnie na każdy możliwy sposób, bo przecież jak ja śmiałem napisać coś złego i iPhonie. Więc skończyłem z uprzejmością i wypowiedz skierowana jest do ciebie, skoro za trudna jest do zrozumienia dla ciebie ta recenzja...

przykładem fajnego wyświetlacza jest Xperia S, no ale to telefon starszy, choć zagęszczenie ma lepsze, rozmiar dla mnie bardziej preferowany (ale to przecież zależy od użytkownika, jak masz małe rączki to nic nie poradzimy) no i większa jasność ekranu. NIE TWIERDZE, ŻE WIĘKSZY EKRAN JEST LEPSZY !!!!
Tak jak ci inni pisali wszystko zależy od preferencji.
BTW. Jeśli uważasz, że zwiększenie powierzchni ekranu nie oznacza, że jest większy i uznajesz to za karygodne, to masz ciężkie życie... proszę powiedz mi, że dłuższy nie znaczy większy !!! Proszę !!! no cóż niektórzy mają kompleksy. Ale pewnie wszyscy, co używają telefonów z dużymi wyświetlaczami cieszą się, że ich obrażasz... tak wiem internet daje tą możliwość bycia anonimowym. Inna sprawa, że nie wszystkie osoby patrzą pod kątem krystalicznej jakości obrazu, zwyczajnie na większej powierzchni można więcej wyświetlnić i będzie to lepiej czytelne (są osoby, które gorzej widzą, ale pewnie tego nie dostrzegasz i patrzysz tylko na swój czubek nosa). Ponadto, jakbyś nie zauważył, to chwaliłem wyświetlacz w iPhone 5, więc chyba masz jakieś kompleksy.

O wydajności której piszesz, cóż porównałem w GPU bench czy jest lepszy jakoś nie wygląda na to, a jedynie, że jest w czołówce. Ale pewnie źle testy robiłem, bo gdzieś tam lepiej = lepszy wynik dla ip5. Wiesz ja nie oczerniam iPhona itd, ale też nie popadam w zachwyt jak ty.
Ponadto napisze tak lepsze parametry to nie zawsze procesor, ale to już wyjaśniałem wcześniej jak chcesz to przeszukaj.

O cenie to proszę bardzo, średnia cena używanych iphone 4S, które ktoś zakupił to 1400 zł proszę powiedz mi gdzie uczyłeś się matematyki, no chyba, że porównujesz cenę używanych iP5 do nowych iP4S, ale jak potrafisz sprzedać za 2100 złotych używanego iphone 4S, to nie mam pytań.
BTW. dawanie linków do allegro jest nie zgodne z regulaminem.
Ponadto powołujesz się na anglojęzyczne recenzje, a tam ludzie nie myślą w kategorii jak ta cena jest postrzegana przez polaków, tylko amerykanów, gdzie średnia wynagrodzenia jest dużo wyższa i zakup IP5 nie jest szczególnym wydatkiem.. w polsce cena ip5 to przeważnie jedna wypłata, a dla niektórych nawet więcej. No ale jeśli już nawet takie osoby mają i4S, to według ciebie mogą go sprzedać za te 1500 zł dołożyć 500 i za 2000 zł kupić iphona 5, który ma większy... znaczy się dłuższy wyświetlacz, ale tak naprawdę nie zobaczą różnicy. Dostaną lepszy procesor, ale tego też nie zobaczą, bo przecież iOS jest dobrze zoptymalizowany i będzie działał tak samo. Natomiast obudowa się rysuje, ale jest na to sposób kupcie sobie osłonę, co prawda zlikwiduje ona jeden z atutów jakim jest cienki profil. 16GB to za mało, to nie problem, znaczy jest problem, ale da się go obejść, to, że nie będzie to komfortowe itd, kto by się przejmował takimi pierdołami. Panie, przecież każda twoja wypowiedz to próba odwrócenia uwagi od problemów. Tak jak w Apple, nie działa antena = źle trzymasz ip4. fioletowa mgiełka = źle robisz zdjęcie.
A może należy uznać te rzeczy za plus
+ Rysuje się obudowa, ale jest osłona i dodatkowy wydatek
+ Cena nie jest wysoka, zwyczajnie cię na niego nie stać
+ Warto wymienić ip4s na nowego ip5, bo należy dopłacić 500, jeśli sprzedamy starego za 1500 złotych (16GB) i znajdziemy iP5 za 2000 zł, no jeszcze nie teraz, ale za kilka miesięcy.
+ Cena iPhona nie spada (to co, że inaczej pisałem wyżej) popatrzcie na ceny iPhone 2G albo 3G one wciąż kosztują około 1800 złotych jeśli uznamy 1800 złotych za 200 - 500 zł
+ 16GB musi wam wystarczyć jak nie to możecie znaleźć rozwiązanie np databanki po wifi (to co, że będziecie mieć ograniczony dostęp), albo kupić sobie drugi smartfon dla danych z czytnikiem kart lub korzystać z plików tylko na komputerze, albo kupić 64GB za 4000zł
+ iphone nie jest dobrym pendrivem tylko debile korzystają ze smartfonów do przenoszenia danych
+ ekran nie jest większy jest dłuższy, to innowacja, bo tylko dresy korzystają ze smartfonów z dużymi przekątnymi

itd.

To po raz 4 proszę napisz mi co jest złego w tej recenzji ?!?!

Szanowny czytelniku przyznaj, że wprowadzasz ludzi w błąd siejąc głupie i nieprzemyślane argumenty...
jakbyś nie zauważył kilka osób mówi ci już abyś założył siodło, bo zwyczajnie piszesz eseje, a nic z nich nie wynika. Gdzie jakaś puenta ?

No Love No Glory

04.11.2012 00:26

Wątków: 282 | Odpowiedzi: 9992

Arael

Mi sie wydaje ze masz jednak racje ;-)

04.11.2012 00:52

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

Arael

fajne ceny dałeś w tych linkach, porównałeś tel z gwarancją 24 miechy do telefony za 2500 bez gwarancji.

Nie no elegancko Ikona: :)

Będąc precyzyjnym to:

Najtańszy iPhone 5 z polskiej dystryucji kosztuję 2900 w kup teraz.
Najtańszy nowy SGS III z polskiej dystrybucji kosztuję 1758 w kup teraz.

Oba bez simloca i oba 16GB.

Różnica w cenie 1150zł!! Więc nie pisz głupot bo kłamiesz w "żywe oczy" Ikona: fou

Ninja edit:
Jeżeli chcesz mogę dać linki na PRIV, bo zabronione jest wklejanie!

04.11.2012 00:57

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@Misiury

Przepraszam Cię, ale dyskutowanie tu z Tobą to syzyfowa praca - mógłbym pogadać na Skype celem konsensusu, ale pewnie tylko popukasz się w głowę na taką propozycję (mimo wszystko nie wierzę, że taki poziom jak pisząc tu ze mną to coś więcej niż chwilowa niedyspozycja). Odpisując na wszystko niechcący obraziłbym Cię jeszcze parę razy - np. w powyższym nigdzie nie przyznałeś, że się pomyliłeś czytając mnie po łebkach i to co określiłem jako dwie poważne i jedyne wady iPhone wymieniłeś jako moim zdaniem zalety (what the f...?!). Teraz kontynuujesz na tym samym poziomie - to trochę wygląda tak, jakbyś odpisywał na losowo wybrane kilka zdań moich wpisów, nie rozumiejąc całości (albo tak, jakby przekraczały one rozmiarami wielkość treści jaką możesz ogarnąć na raz [w domyśle: zlewając ten wątek z góry na dół]). A ja naprawdę nie mam czasu prostować moje słowa, które co odpowiedź przekręcasz.



PS.
"nie działa antena = źle trzymasz ip4."

- nigdy nie miałem problemów pod iPhone 4, pisałem tu o tym, nie podejrzewam oczywiście że to widziałeś


"fioletowa mgiełka = źle robisz zdjęcie."

- z tym się zgadzają wszyscy nie-laicy, w tym inżynier optyki na Anandtech, tylko nie imć szlachta Misiury


"O cenie to proszę bardzo, średnia cena używanych iphone 4S, które ktoś zakupił to 1400 zł proszę powiedz mi gdzie uczyłeś się matematyki, no chyba, że porównujesz cenę używanych iP5 do nowych iP4S, ale jak potrafisz sprzedać za 2100 złotych używanego iphone 4S, to nie mam pytań."

->

"Arael
27.10.2012

...a co do ceny, to w kilka miesięcy po premierze, kiedy na rynek trafia większa ilość nowych iPhone-ów (szczególnie do zadupia cywilizacyjnego zwanego Polską), to ich cena na Allegro (nowych sztuk w folii od operatorów) oscyluje w okolicy ~2200 PLN za wersję 16GB (Apple póki co zawsze daje takie same ceny na nową generację, jak na starą - w cywilizacji od razu cena jest OK). Sprzedając model poprzedniej generacji w bdb stanie i na gwarancji (mający ok. roku, nawet po premierze nowszego modelu) można wyciągnąć wtedy ok. 1700 PLN, więc aktualizacja do iPhone 5 kosztuje poniżej 200zł albo ok. 500 PLN (w zależności czy można wziąć na firmę nie płacąc VAT). Dla porównania: Nokia Lumia 800 jest do wyrwania na Allegro za 700zł w 9 miesięcy od premiery - a z tego co pamiętam po premierze koszt jej zakupu oscylował w okolicy 2000 PLN... Wniosek czy posiadanie zawsze najnowszego iPhone to drogi interes łatwo wyciągnąć"


"iphone nie jest dobrym pendrivem tylko debile korzystają ze smartfonów do przenoszenia danych"

- Twoim zdaniem jest inaczej? Widziałeś smartphone z wbudowaną wtyczką USB i obsługujący USB 3.0?

"albo kupić 64GB za 4000zł"

- na nielegalnym na frazie Allegro zaczyna się obecnie od 3200 - docelowo bardziej 1000zł więcej za 48GB. Drogo? Tak. Może i nie 4000PLN, ale jak podkreślałem dla niektórych jest to poważny problem z iPhone.

"ekran nie jest większy jest dłuższy, to innowacja, bo tylko dresy korzystają ze smartfonów z dużymi przekątnymi"

- a to jest świetny przykład trollowania, bo jak można tłumaczyć dwa razy i nadal dostać takie bzdury?


"To po raz 4 proszę napisz mi co jest złego w tej recenzji ?!?!"

-> http://www.anandtech.com/show/6330/the-iphone-5-review <- Enjoy!


"Gdzie jakaś puenta"
"BTW. dawanie linków do allegro jest nie zgodne z regulaminem."

- a tymczasem pisanie takich recenzji i takich odpowiedzi w komentarzach powinno być niezgodne z regulaminem. Ty mi jedziesz PR-em, to ja Ci pojadę czymś bardziej prawdopodobnym: Czy może te wpisy służyć mają wyłącznie nabijaniu wejść na fraz-a? Ikona: :) I nie chodzi o to, żeby dyskutować i dochodzić do wniosków, tylko żeby trollować ile się da i nabijać statsy? Ikona: ;) Jak człowiek sądząc po filmikach ogarnięty może się nagle zacząć zachowywać tak irracjonalnie, że nie jest w stanie pociągnąć sensownie prostej dyskusji, w której decyduje się wziąć udział? Czy na pewno nie ma w tym żadnego interesu, żeby pisać w tak skandalicznym stylu? Na małe portale tematyczne przyszedł kryzys i trzeba sobie radzić? Ech.

04.11.2012 01:19

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@gindel

Po pierwsze:
Odnoszę się do cen podanych przez autora w recenzji i do cen jakie będą za miesiąc-dwa, kiedy "limit dwa na łebka" i "dostawa 2-3 tygodnie" znikną ze strony Apple USA" (autor sprawia tu wrażenie, że urodził się wczoraj i nie wie, że ceny spowodowane nie wydalającą podażą nie zostaną na poziomie 6zł za dolara).

Po drugie:
"fajne ceny dałeś w tych linkach, porównałeś tel z gwarancją 24 miechy do telefony za 2500 bez gwarancji." - jesteś w zajebistym błędzie, bo nie ważne gdzie kupisz produkt Apple gwarancję roczną masz honorowaną na całym świecie (rozszerzalną opcjonalnie do bodajże 10-tego miesiąca od zakupu o 2 lata - do 3 lat w sumie; też na całym świecie). Więc gwarancja roczna vs. dwuletnia - za 99$ rozszerzona o kolejne dwa lata (sprawdziłem na stronie Apple, nie ćwiczyłem tego jeszcze, bo sprzedaję i tak po roku, a jak dotąd mam dwuletnie gwarancje; czyli ten z USA ma w sumie potencjalnie lepszą gwarancję w podobnej cenie - 2500PLN za tel i 99$ rozszerzenie)

Po trzecie:
Na SGS3 nie ma iOS, co wykorzystam w tym miejscu do wygodnego ucięcia tematu Ikona: ;) (i nawet już nie wspomnę, że porównujesz cenę do SGS3 z maja - a jak wiemy te smartfony kosztowały krocie i szybko straciły na wartości [na szczęście dla z konieczności miłośników Androida nie tak szybko, jak np. Nokia Lumia]).

04.11.2012 01:57

Wątków: 136 | Odpowiedzi: 3867

Arael

dlaczego ponownie kłamiesz,?

Proszę link do forum Apple wraz z warunkami gwarancji:

http://myapple.pl/iphone/177863-iphone-z-usa-najczesciej-zadawane-pytania-8.html

W skrócie, gwarancja na Apple jest ograniczona kontynentalnie.

Piszesz głupoty na forum a ludzie później to przeczytają i co?

Jedynym możliwym sposobem, żeby gwarancja była akceptowana w Polsce jest wykupienie AC w USA.

Już widzę sprzedających na Allegro nowe telefony Apple z AC.

Nie pogrążaj się już więcej bo zaczynasz być niepoważany z tym swoim bronieniem A.pl

Ad. trzecie
To fakt nie ma to jak przepłacić 1000zł za archaiczny interfejs iOS ...


04.11.2012 02:48

Wątków: 0 | Odpowiedzi: 1009

@gindel

Dostałem kiedyś w firmie w prezencie na święta iPod-a, który nieszczęśliwie miał jakiś feler fabryczny (nawet nie pamiętam już co to było). Nie dostałem na niego żadnej gwarancji (firma wysłała iPod-y z innego kraju bez żadnych papierów), więc zadzwoniłem do jakiegoś serwisu autoryzowanego Apple i tam dostałem informacje j/w - powiedzieli mi, że wszystko czego potrzebują do uznania gwarancji, to numer seryjny na urządzeniu. Wysłałem iPod-a, odesłali mi nową sztukę, no further questions asked. Nie jestem pewien na 100%, ale bodajże pytałem też o to przed kupnem pierwszego iPhone (4) i pamiętałbym, gdyby odpowiedź była inna (ciekawostka, bo wielu twierdzi inaczej: powiedziano mi, że mogę robić jailbreak, bo ich to nie interesuje - w razie naprawy najwyżej wgrają czysty iOS). Pogrzebałem trochę i znalazłem ten link:

http://www.apple.com/legal/warranty/products/iphone-polish.html

"WAŻNE OGRANICZENIE DOTYCZĄCE SERWISU iPHONE i iPAD
Apple może ograniczyć serwis gwarancyjny iPhone i iPad do kraju, w którym Apple lub jego Autoryzowani Dystrybutorzy pierwotnie sprzedali Produkt Apple."

- być może kluczowe jest to "może", ale nie ma co płodzić fantazji, tylko zwyczajnie trzeba zadzwonić do polskiego serwisu Apple i zapytać - mnie temat osobiście interesuje, więc jak nie zapomnę, to zrobię to w przyszłym tygodniu (i może do USA przy okazji zadzwonię, co oni na to w praktyce).

Co więcej nie ma tego zapisu w przypadku MacBook-ów, więc może to jakaś nowość (zgaduję, że potencjalnie spowodowana jumaniem nagminnym iPhonów na świecie i wystarczy mieć np. dowód sprzedaży?).

"Już widzę sprzedających na Allegro nowe telefony Apple z AC."

- zakład, że tenże użytkownik z nielegalnej na frazie aukcji na Allegro chętnie dokupi od razu stosowne AC? Ikona: :)

"Nie pogrążaj się już więcej bo zaczynasz być niepoważany z tym swoim bronieniem A.pl"

- nie wymyślam tego co piszę (w przeciwieństwie do większości tutaj) i jedyna szansa, że to nie działa, to albo zmiana zasad w międzyczasie, albo jakieś niedookreślenia. I daj sobie już siana z wciskaniem mi bronienia A.pl - nie kupuję u nich odkąd Alma24.pl ma lepsze warunki dowozu towaru (nie mówiąc o asortymencie).

"To fakt nie ma to jak przepłacić 1000zł za archaiczny interfejs iOS ... "

- nie ma to jak przepłacać za rzadko aktualizowanego przez producentów sprzętu Androida, z niepotrzebnymi narzutami na zasoby, nakładkami będącymi przerostem formy, kiepskimi w porównaniu do iOS aplikacjami i ogromną szansą złapania malware (czysta matematyka: dzielisz obecne szanse złapania czegoś pod Androidem przez szanse złapania czegoś pod iOS i wychodzi Ci bardzo duża liczba, jeśli nie nieskończoność;)) Zresztą docelowo między podaną przez Ciebie kwotą a ~2200-2300 nie ma 1000zł. Za jakieś pół roku nowy SGS4 - obserwuj jego cenę startową, bo zdaje się, że zapomniałeś już ile one kosztują po premierze (z tego co ja pamiętam jakieś 3000 za podstawowy model).

04.11.2012 08:41

Wątków: 63 | Odpowiedzi: 2546

Arael

Podziwiam Cię za Twoją walkę z frazirowym betonem. Ikona: pub Z nimi się nie da jednak konstruktywnie. Zaraz zaczną Cię obrażać, bluzgać na Ciebie, a następnie zbanują.

To są ludzie wychowani przez niejakiego osobnika pod ksywką frazir. Był twórcą tej stronki. Wyjątkowo nieciekawy, złośliwy typ. Wielu już mądrych próbowało coś konstruktywnie podziałać, ale później dawali sobie spokój. Janczary frazira he, he...




Upadek platfusów i ambergoldów. Wiosna Ludów Polska Jesień 2015

04.11.2012 09:26

Wątków: 526 | Odpowiedzi: 21879

Ja podziwiam

ze sie wam chce w ogole tyle klepac. Proponuje wyjsc z kolegami albo podupczyc jakies panienki.

The kids of today should defend themselves against the seventies...

Aby dodać odpowiedź zaloguj się.